Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Lis 2014 19:19 
Awatar użytkownika

Loty: 112
Kilometry: 142 458
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
scomin napisał(a):
Małopolska może odetchnąć z ulgą. Lotnisk pasażerskich w Nowym Targu, Starym Sączu i Tarnowie, przynajmniej na razie, nie będzie!
http://www.rynekinfrastruktury.pl/wiadomosci/bruksela-nie-da-pieniedzy-na-lokalne-lotniska-dla-malopolski-46446.html

Poniżej fragment z artykułu dotyczący uzasadnienia budowy lotniska pasażerskiego w Nowym Targu. Widać daleko posunięte oderwanie od rzeczywistości prezentowane przez pomysłodawców, ale krajówką (wojewódką?) Kraków - Nowy Targ pewnie raz bym się przeleciał :lol:
Cytuj:
Lotnisko miało stanowić alternatywę dla zakorkowanej zakopianki, ale stanowić również atrakcyjną alternatywę, szczególnie dla zagranicznych turystów. Planowano budowę betonowego pasa o długości 1600 metrów, na którym lądowałyby małe samoloty pasażerskie. Pasażerowie dolatywaliby większymi maszynami do krakowskich Balic, a następnie przesiadali się i lecieli 80 kilometrów dalej.

Wystarczyłoby otworzyć połączenie autobusowe do Popradu i skorzystać z już istniejących połączeń eurolotu, Wizza czy airBaltic. Górale pomyli Tatry z Alpami :roll:
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 28 Lis 2014 19:55 

Loty: 290
Kilometry: 383 656
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
A po co by ktoś miał z Nowego Targu latać z TAT, skoro czas dojazdu taki sam jak na Balice, a oferta jakieś 100x gorsza? Do wyboru Luton 4x w tygodniu i raz w tygodniu Ryga, do której połączenie góralom nie przyda się do niczego.

#3 PostWysłany: 29 Lis 2014 16:29 
Awatar użytkownika

niebieski
J29 napisał(a):
A po co by ktoś miał z Nowego Targu latać z TAT, skoro czas dojazdu taki sam jak na Balice, a oferta jakieś 100x gorsza? Do wyboru Luton 4x w tygodniu i raz w tygodniu Ryga, do której połączenie góralom nie przyda się do niczego.

Nie mam pojęcia co tu jest napisane :shock: Z Nowego Targu z TAT? Że niby lotnisko ma służyć góralom, a nie turystom? Nie wiem kto wpadł na pomysł tego lotniska i po co, ale było idiotyczne.
Do TAT latał eurolot i latają Łotysze, żeby dowozić ludzi na narty. To, że górale nie potrafią tego ruchu wykorzystać to znamienne dla nich. Nie wszyscy jadą do Zakopanego.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Lis 2014 17:12 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Czemu tylko Nowy Targ ? Po co się tak ograniczać ? W razie czego byłem pierwszy z hasłem :

Lotnisko w każdym powiecie !!!

U nas tradycyjnie władzunia jest totalne oderwana od rzeczywistości ! Każdy kacyk chce mieć własne lotnisko tylko po to by powsadzać tam swoich ! Najlepszy przykład z synem wysokiego urzędnika (przeniósł się niedawno do Brukseli), który był tak wysoce uzdolniony po socjologi (jeżeli dobrze pamiętam) że od razu dostał cieplusią posadkę na lotnisku w Gdańsku.
Nawet Modlin który odprawia ponad milion pasażerów nie jest na prostej nie mówiąc o zwrocie nakładów wyłożonych na budowę lotniska a tu kolejny poroniony pomysł w stylu lotnisko w Nowym Targu może drugie od razu w Poroninie ?
Może lepiej zrobić lepszy dojazd do Balic ? Nie ma drogi z prawdziwego zdarzenia, bezkolizyjnej, dwupasmówki w każdą stronę na całej trasie Kraków - Zakopane a rzucają się na lotnisko. Najlepiej za dotację i kredyty bo po nas choćby potop a niech sobie dzieci i wnuki spłacają te długi bo co nas to obchodzi. No i na ilu to "konferencjach" i "seminariach" na temat "rozwoju infrastruktury lotniczej na terenach ....." (każdy wstawia co mu pasuje do schematu) będzie się można nażreć i nachlać za free (czyli za nasze podatki) to głowa mała ! Jak nie wyjdzie w Nowym Targu to może w Ełku lub Zgorzelcu się uda ? Jak nie tam to jeszcze jest tyle możliwości.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 29 Lis 2014 19:12 

Loty: 290
Kilometry: 383 656
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
Wolny napisał(a):
J29 napisał(a):

Nie mam pojęcia co tu jest napisane :shock: Z Nowego Targu z TAT? Że niby lotnisko ma służyć góralom, a nie turystom? Nie wiem kto wpadł na pomysł tego lotniska i po co, ale było idiotyczne.
Do TAT latał eurolot i latają Łotysze, żeby dowozić ludzi na narty. To, że górale nie potrafią tego ruchu wykorzystać to znamienne dla nich. Nie wszyscy jadą do Zakopanego.

Skoro Ty odwracasz punkt widzenia, to i ja odwroce. Zatem po co mieliby sie nowotarzanie lapac narciarzy z TAT, skoro na KRK moga oni doleciec z nieporownywalnie wiekszej ilosci miejsc?

#6 PostWysłany: 29 Lis 2014 21:48 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Swego czasu była i mowa o powstaniu lotniska/lądowiska w Zakopanem...

#7 PostWysłany: 01 Gru 2014 15:33 
Awatar użytkownika

niebieski
J29 napisał(a):
Skoro Ty odwracasz punkt widzenia, to i ja odwroce. Zatem po co mieliby sie nowotarzanie lapac narciarzy z TAT, skoro na KRK moga oni doleciec z nieporownywalnie wiekszej ilosci miejsc?

Nie odwracam punktu widzenia. Nie potrafię do końca zrozumieć o czym piszesz, więc wybacz, że się nie odniosę.
Mamy dwa lotniska w obrębie do 2 godzin (w zależności czym się jedzie) od Podhala i celów narciarzy: KRK i TAT. Z tego co wiem na żadne nie ma zorganizowanego transportu na Podhale - na TAT latał eurolot z WAW i GDN i nikt z tzw. lokalnych przedsiębiorców nie potrafił tego wykorzystać, wiec eurolot woził ludzi dla zysku Słowaków. Jak ktoś przyleciał samolotem to nie ma pod ręką samochodu żeby na własną rękę pojechać do Zakopanego, Szczawnicy itd., a ludzie jak spędzają tygodniowy urlop to nie zawsze zostają w jednym miejscu cały czas. Łotysze będą latać do TAT i nawet nie spróbują polskiego oscypka.... bo "nowotarzanie" są zbyt dumni by się ich "łapać"?

Z tego co widzę to górale czy ci "nowotarzanie") nie łapią się żadnych narciarzy, ani żadnych zagranicznych turystów. Polski turysta jak ma dolecieć do KRK i potem głowić się jak dojechać dalej na Podhale, pewnie i tak woli pojechać samochodem, autobusem czy pociągiem już od samego początku. Tak więc lotnisko na Podhalu to głupota, bo nie sprowadzamy turystów z daleka, a bazę mamy słabą. A dlaczego nie wykorzystać garstki ruchu z TAT i nie współpracować ze Słowakami by przyciągnąć do siebie choćby części narciarzy odwiedzających Słowację? Nie wiem, może górale i J29 wiedzą, bo ja nie :D
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Gru 2014 16:42 

Loty: 19
Kilometry: 23 746
Krajów: 9 / 4.2%
zulu napisał(a):
Czemu tylko Nowy Targ ? Po co się tak ograniczać ? W razie czego byłem pierwszy z hasłem :

Lotnisko w każdym powiecie !!!

Ja zgłaszam się z postulatem:

Loty między powiatami za 1 PLN.

Mam szansę, żeby zostać prezydentem?
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 01 Gru 2014 17:00 

Loty: 698
Kilometry: 1 378 661
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
A ja bym chcial lotnisko w Suwalkach!

A poza tym to Suwałki żądają dostępu do morza!
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 01 Gru 2014 17:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Offtop offtopem, ale nie odpływajmy zbyt daleko, proszę.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Gru 2014 20:36 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 942 651
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
Lotnisko w każdym powiecie? Mało! Dwa lotniska w każdym powiecie!!!
Teraz popastwię się nad Kielcami :twisted:
Otóż w Kielcach jak w każdej, "porządnej", "nowoczesnej", "europejskiej" gminie trwają intensywne prace zmierzające do budowy nowego lotniska.
Oczywiście budowa jeszcze nie ruszyła, ale spółka z zarządem i radą nadzorczą funkcjonuje już od ok. 7 lat.
Mało tego, Kielce mają ambicje posiadania dwóch lotnisk:
Cytuj:
Masłów będzie się rozwijał jako lotnisko sportowe czy biznesowe, ale tam nie ma miejsca na budowę portu lotniczego bez ponoszenia olbrzymich kosztów. Taki potencjał jest w Obicach
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,16209093,Ministerstwo_chce_blokowac_Obice_na_lata__Samorzady.html

Z kolei w artykule "Zielone światło dla lotniska w Obicach" z września (http://www.naszekielce.com/?q=jest_zielone_światło_dla_obic) czytamy:
Cytuj:
Oprócz funduszy unijnych, budowa lotniska ma dostać także wsparcie z funduszy krajowych, ponieważ będzie to inwestycja o zasięgu ogólnopolskim.
Jak można liczyć na wsparcie z funduszy unijnych w kontekście wcześniejszej decyzji KE dotyczącej chociażby lotniska w Gdyni albo ostatniej decyzji dotyczącej Nowego Targu? Przypominam zatem kieleckim włodarzom, że UE od pewnego czasu skupia się na finansowaniu lotnisk działających w sieci TEN-T. A zasięg oddziaływania kieleckiego lotniska będzie co najwyżej taki jak w przypadku pobliskiego Radomia, Łodzi lub Lublina. Takie małe lotniska nie oferują żadnych połączeń, których nie miałyby lotniska w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, więc niby po co mieszkańcy tych miast mieliby jechać na lotniska, gdzie połączeń jest mniej, loty odbywają się rzadziej, a ceny biletów są wyższe? Zresztą lotnisko w Radomiu otwarte pół roku temu nie dorobiło się do dziś żadnych połączeń, a koszty i długi rosną, rosną, rosną...

Możemy się nabijać, ale problem jest bardzo poważny, bo pokazuje brak zrozumienia czym jest i z czego wynika rozwój gospodarczy, totalny brak odpowiedzialności za podejmowane decyzje i marnotrawstwo publicznych pieniędzy z jakimi mamy do czynienia w samorządach. A przecież nie chodzi tylko o lotniska, bo podobnych przykładów w innych dziedzinach nie brakuje. Szkoda, że zabiera się obywatelom w tak dużym stopniu pieniądze, które pewnie lepiej by wykorzystali niż samorządy budujące kolejne lotniska...

#12 PostWysłany: 02 Gru 2014 22:06 
Awatar użytkownika

niebieski
scomin napisał(a):
spółka z zarządem i radą nadzorczą funkcjonuje już od ok. 7 lat.
i to jest to o co naprawdę w tym chodzi o czym pisałem wyżej. Pies trącał lotnisko - liczy się tylko koryto..
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 02 Gru 2014 23:03 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Widać zresztą że ci z Kielc są zaprawieni w bojach i wiedzą o co chodzi. Jakby lotnisko ruszyło, to skończyłaby się sielanka. Media żądałyby połączeń i narzekały na koszty utrzymywania pustego lotniska. Ludzie by psioczyli, politycy żądali kontroli itd. A tak cisza, spokój i pensja leci... już siódmy roczek.
Tym w Radomiu, jak to w Radomiu, zabrakło obycia i doświadczenia i mają teraz kłopoty.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 02 Gru 2014 23:04 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
Dokładnie tak, liczy się tylko koryto.
Podam przykład trójmiejski jako że góralskie klimaty są mi dość dalekie. Nie tak dawno miałem ciekawą konwersację z Gdańszczaninem. Co śmieszniejsze ja jako rodowity Gdynianin uważałem (również teraz w tej kwestii nie zmieniłem zdania) że gdańskie lotnisko w zupełności wystarczy na całe Trójmiasto. On uważał że gdyńskie jest niezbędne. Później okazało się że tam pracuje. :) Ile tam kasy poszło to aż głowa boli.
A jakby tam ludzie mieli dojechać? Wiecznie zakorkowaną Estakadą Kwiatkowskiego?
Nie mówiąc już o tym, że Rębiechowa ma jeszcze dużą przepustowość, niedługo będzie ILS umożliwiający lądowanie przy widoczności 300m, a mieszkańcy południowych dzielinic Gdyni (np Karwiny) maja łatwiejszy dojazd na gdańskie lotnisko niż gdyńskie.
Lepiej pomyśleliby o tym, żeby ułatwić dojazd z centrum Gdyni na gdańskie lotnisko niż leczyć jakieś swoje kompleksy wobec większego Gdańska. No ale jakby się dobrze dogadywali to nie byłoby miejsc żeby upchnąć swoich na ciepłe posadki.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Gru 2014 01:20 

Wolny napisał(a):
Cytuj:
Lotnisko miało stanowić alternatywę dla zakorkowanej zakopianki, ale stanowić również atrakcyjną alternatywę, szczególnie dla zagranicznych turystów. Planowano budowę betonowego pasa o długości 1600 metrów, na którym lądowałyby małe samoloty pasażerskie. Pasażerowie dolatywaliby większymi maszynami do krakowskich Balic, a następnie przesiadali się i lecieli 80 kilometrów dalej.

Ja akurat w kwestii lotniska w NT mam nieco inne zdanie - uważam że byłoby cudownie jakby takie lotnisko powstało. Co więcej - w interesie LO powinno być powstawanie jak największej ilości takich małych lotnisk które feedowały by hub w Warszawie. Ruch przewoźników tradycyjnych w Krakowie jest zbyt słaby (co jako krakus piszę z bólem serca), aby opłacało się takie feedować Balice. Feedowanie WAW to jednak nieco inna bajka, ilość potencjalnych połączeń przez Warszawę jest dużo większa a i tak głównie byłoby takie połączenie wożeniem górali do Chicago.
W Stanach na lotnisku Dullesa tablice informacyjne przy "wielobramkach" (jeden fizyczny gate oznaczony cyfrą to siedem różnych bramek, różniących się literą - 2A, 2B, etc) - tam feedery po 100, 150 km były czymś zupełnie normalnym.
U nas całe szczęście zwyciężył rozsądek - budowanie betonowego pasa na lotnisko dla którego najlepszym rozwiązaniem byłyby 20 - 30 miejscowe maszyny to strzelanie z armat do gołębi. ATR-72 ma certyfikację na lotniska trawiaste a mówimy o maszynach kilkukrotnie mniejszych.
Sam samolot to oczywiście drugi problem - nie widzę w Polsce linii lotniczej mającej tak małe maszyny na wyposażeniu. Nawet jeśli ktoś ma jednego czy dwa małe Saaby to wciąż to jest jakieś latanie sporadyczne. Brak w Polsce know how i umiejętności ekonomicznego zarządzania flotą takich malizn.
Trzeci problem to współpraca z LO - póki co widać iż LO ekonomicznie słabo sobie radzi z feedami z istniejącyh i prosperujących portów regionalnych (czego dowodem jest stopniowe wygryzanie go przez Lufthansę), więc LO po doczepieniu feedów z lotnisk subregionalnych by po prostu poszedł na dno.
Ergo - potencjalnych min ekonomicznych jest tu tyle, że może dobrze się stało. Choć gdyby się moja wizja spełniła, to nie mówcie że nie byłoby fajnie - podejście do lądowania znad Babiej Góry? :)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 03 Gru 2014 13:10 
Awatar użytkownika

niebieski
smok1 napisał(a):
Ja akurat w kwestii lotniska w NT mam nieco inne zdanie - uważam że byłoby cudownie jakby takie lotnisko powstało. Co więcej - w interesie LO powinno być powstawanie jak największej ilości takich małych lotnisk które feedowały by hub w Warszawie. Ruch przewoźników tradycyjnych w Krakowie jest zbyt słaby (co jako krakus piszę z bólem serca), aby opłacało się takie feedować Balice. Feedowanie WAW to jednak nieco inna bajka, ilość potencjalnych połączeń przez Warszawę jest dużo większa a i tak głównie byłoby takie połączenie wożeniem górali do Chicago.
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Idąc tym tokiem myślenia powinniśmy założyć że "fajnie" by było gdyby metro było również w Pabianicach, Ełku i Zgorzelcu. Kto powie że nie ? Nikt. Tylko po co i jakim kosztem ?
Dużo lepiej jest poprawić lub udoskonalić infrastrukturę by dojazd do już istniejących lotnisk był szybki, łatwy i tańszy niż obecnie. Zamiast kolejnego lotniska w Gaciach Wielkich droga szybkiego ruchu do miasta z lotniskiem, z której skorzysta dziesiątki tysięcy ludzi dziennie. Za drogami pójdzie rozwój połączeń np. typu Polski Bus i wtedy już istniejące lotniska zarobią na siebie a na całości skorzystają nie tylko amatorzy latania. Dodatkowo wokół lotnisk powstaną parkingi, hotele, lokalni przewoźnicy dowiozą do najbliższego dworca kolejowego itd. I zamiast pasibrzuchów w spółkach dojących z kasy nas wszystkich będziemy mieli dziesiątki firm dającym ludziom prace.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Gru 2014 15:23 

zulu napisał(a):
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Idąc tym tokiem myślenia powinniśmy założyć że "fajnie" by było gdyby metro było również w Pabianicach, Ełku i Zgorzelcu. Kto powie że nie ? Nikt. Tylko po co i jakim kosztem ?
Dużo lepiej jest poprawić lub udoskonalić infrastrukturę by dojazd do już istniejących lotnisk był szybki, łatwy i tańszy niż obecnie. Zamiast kolejnego lotniska w Gaciach Wielkich droga szybkiego ruchu do miasta z lotniskiem, z której skorzysta dziesiątki tysięcy ludzi dziennie. Za drogami pójdzie rozwój połączeń np. typu Polski Bus i wtedy już istniejące lotniska zarobią na siebie a na całości skorzystają nie tylko amatorzy latania. Dodatkowo wokół lotnisk powstaną parkingi, hotele, lokalni przewoźnicy dowiozą do najbliższego dworca kolejowego itd. I zamiast pasibrzuchów w spółkach dojących z kasy nas wszystkich będziemy mieli dziesiątki firm dającym ludziom prace.

Z jednej strony się z Tobą zgodzę - z drugiej nie :) Otóż w sumie nie interesuje mnie ile będzie kosztowało takie lotnisko. Może sobie być w każdej gminie - pod warunkiem iż będzie to całkowicie prywatne przedsięwzięcie za prywatną kasę przedsiębiorców z minimalnym (albo wręcz zerowym) zaangażowanie funduszy publicznych. W przypadku lotniska za pieniądze publicznie to nie ma o czym mówić, wiadomo że nie ma to sensu - choćby z powodów które wymieniłem w poprzednim poście.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Gru 2014 16:07 
Awatar użytkownika

niebieski
smok1 napisał(a):
Otóż w sumie nie interesuje mnie ile będzie kosztowało takie lotnisko. Może sobie być w każdej gminie - pod warunkiem iż będzie to całkowicie prywatne przedsięwzięcie za prywatną kasę przedsiębiorców z minimalnym (albo wręcz zerowym) zaangażowanie funduszy publicznych.
Przy takim sposobie finansowania mielibyśmy w Polsce najwyżej 4 lotniska. I wcale nie twierdzę, że to źle 8-)

#19 PostWysłany: 03 Gru 2014 19:20 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Chyba jedno, bo zdaje się, że żadne z lotnisk poza Warszawą nie jest dochodowe, szczególnie jak uwzględni się koszty ukrytego finansowania linii lotniczych, które w modelu prywatnym poniósł by właściciel.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 03 Gru 2014 20:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie przesadzajmy. Spore zyski w ostatnich latach przyniosły Warszawa i Kraków, a w mniejszym stopniu Katowice i Gdańsk. Poza tym nie wszystkie samorządy stosują dopłaty dla linii lotniczych. Nic mi na przykład nie wiadomo o dopłatach dla przewoźników za latanie do Balic. Natomiast faktycznie umowy marketingowe zawierały m.in. samorządy z lubuskiego, kujawsko-pomorskiego i podkarpackiego.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości