Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 321 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 15 Sty 2013 11:39 

Również zadzwoniłem do City z wypowiedzeniem umowy o kartę a po rozmowie dostałem zwrot opłat, które już pobrali od początku jej wydania i bezpłatne użytkowanie przez rok :D
 Profil Relacje PM off  

#202 PostWysłany: 15 Sty 2013 11:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Rezygnację citi z opłaty za kartę łatwo można było uzyskać już wcześniej. Walczcie o dodatkowe punkty do wizz.

#203 PostWysłany: 15 Sty 2013 22:15 

wtak napisał(a):
Rezygnację citi z opłaty za kartę łatwo można było uzyskać już wcześniej. Walczcie o dodatkowe punkty do wizz.

Cześć. A Ty jakieś punkty wywalczyłeś?
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 15 Sty 2013 22:19 

Przyznaję, że dość pobieżnie przejrzałem temat, więc mam kilka pytań.
1. Mam kartę Citi wizz to płacę prowizję za płatność, chyba że płacę punktami?
2. W zamian za wprowadzenie opłat dostaję członkowstwo wWDC za darmo, aletylko przez rok czy przez cały czas gdy posiadam kartę?
3. Zapisać się do WDC muszę do 23.01 by miec za free czy mogę później?
4.Zapisanie się do WDC to jest jakaś filozofia?
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 15 Sty 2013 22:24 

Gleba3 napisał(a):
A ja mam wrażenie, że dopiero po tej zmianie system jest sprawiedliwy i promuje osoby rzeczywiście zainteresowane używaniem karty Citi. Karta nie będzie już służyć do "załatwiania" tańszych biletów dla osób obcych. W nowym systemie co jakiś czas jej właściciel będzie mógł polecieć sobie "za darmo" czyli za punkty z cashback. Jeśli nazbiera ich wystarczająco dużo - zabierze rodzinę, czy znajomych. Aby to zrobić musi wydawać dużo - aby zdobyć dużo punktów. I o to chodzi w tym biznesie - dużo wydawaj, dostaniesz nagrodę. Przywileje, które były dotychczas, były jakąś parodią systemu marketingowego. Było - minęło, wielu skorzystało, teraz trzeba się bardziej postarać aby polecieć tanio. Teraz darmowy bilet będzie rzeczywiście nagrodą.

Wszyscy którzy kiedyś kupili bilety za pośrednictwem osoby posiadającej kartę, teraz dowiedzą się, że sami muszą ją sobie wyrobić, zbierać punkty i na tym zyskiwać. To właśnie może napędzić nowych klientów bankowi. Dodatkową zachętą jest WDC za darmo. A ze zniesieniem opłat za kartę nie miałem żadnego problemu. Nie za bardzo rozumiem więc, dlaczego osoby posiadające kartę miałyby z niej masowo rezygnować - osoby takie jak ja, a jest ich zapewne większość, zbierają punkty dla siebie, aby gdzieś się wyrwać od czasu do czasu. I tyle, dla nich nic się nie zmieni.

"Nie ogarniam świata" jak rzekł był Kapuściński, chciałbym zmienić na "nie ogarniam chciwości", bo świat jakoś ogarniam, mimo iż widziałem dopiero jego maleńki kawałek.

W zupelności popieram. Placę Citkiem mam punkty, więc prowizji nie zapłacę a jeszcze mam tanie bilety i nie muszę płacić 130 zł za WDC. Kartę oczywiście mam za darmo. Problem mają jedynie osoby bez zdolności kredytowej.
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 16 Sty 2013 08:53 

niebieski
kowall napisał(a):
1. Mam kartę Citi wizz to płacę prowizję za płatność, chyba że płacę punktami?

Tak.
kowall napisał(a):
2. W zamian za wprowadzenie opłat dostaję członkowstwo wWDC za darmo, aletylko przez rok czy przez cały czas gdy posiadam kartę?

Z treści komunikatów wynika, że na zawsze. Należy być tu ostrożnym, ponieważ karta miała zwalniać z opłaty również na zawsze. Doskonale wiemy, że jest inaczej.
kowall napisał(a):
3. Zapisać się do WDC muszę do 23.01 by miec za free czy mogę później?

Członkostwo będzie za free od 23.01.
kowall napisał(a):
4.Zapisanie się do WDC to jest jakaś filozofia?

Tego nie wiemy ponieważ 23 jeszcze nie nadszedł. Normalnie członkostwo kupuje się przy zakupie biletów. Teraz będzie inny mechanizm.

#207 PostWysłany: 16 Sty 2013 18:51 

Dzwoniłem przed chwilą do Wizza i zwaliło mnie z nóg. Posłuchałem muzyczki, odebrała miła pani.. zadałem pytanie jak będzie wyglądać otrzymanie wizz discount po 23.01. Pani zdziwiona powiedziała, że nie wie o co chodzi. Wyjaśniłem, że mam kartę citi i, że przeczytałem, że 23 stycznia przestają umożliwiać zakup biletów bez opłaty za płatność. Pani powiedziała, że o niczym takim nie wie, że karty będą dalej aktywne. Jedynie na Węgrzech zostały zniesione takowe.
Już mnie różowi niczym nie zdziwią...

#208 PostWysłany: 16 Sty 2013 18:59 

michalf napisał(a):
Dzwoniłem przed chwilą do Wizza i zwaliło mnie z nóg. Posłuchałem muzyczki, odebrała miła pani.. zadałem pytanie jak będzie wyglądać otrzymanie wizz discount po 23.01. Pani zdziwiona powiedziała, że nie wie o co chodzi. Wyjaśniłem, że mam kartę citi i, że przeczytałem, że 23 stycznia przestają umożliwiać zakup biletów bez opłaty za płatność. Pani powiedziała, że o niczym takim nie wie, że karty będą dalej aktywne. Jedynie na Węgrzech zostały zniesione takowe.
Już mnie różowi niczym nie zdziwią...

lol
Zakładam jednak niestety niedoinformowanie tej pani bo oficjalne stanowisko i Citi i Wizzaira to takie że po 23. wprowadza się opłatę za płatnością kartą Wizzaira
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 16 Sty 2013 19:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Oczywiście. Bardziej wkurzające jest to że płacąc za połączenie na 0703, oczekiwanie itd. rozmawiamy z niedoinformowanymi panienkami - jeżeli już ktoś pobiera opłaty za infolinię (co samo w sobie jest bardzo kontrowersyjne) to niech chociaż zapewnia za to jakąś jakość obsługi...
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 16 Sty 2013 22:40 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
To musiała być naprawdę niedoinformowana.
Ja dziś dzwoniłam do Wizz, żeby przełożyć lot i nie ważne z jakiego dokładnie kontekstu rozmowy, ale Pani mi potwierdziła, że od 23go karta wizz nie będzie dawała zniżki na kupno biletów. Więc jest to informacja raczej potwierdzona u nich.
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 17 Sty 2013 00:12 
Awatar użytkownika

Dziś dzwoniłem do citi, facet średnio zorientowany w temacie akcji "23 styczeń", po chwili odnalazł info i czytał mi do słuchawki to co juz wiedziałem :D przekierował mnie do sekcji gdzie zamykają karty. Tam krótko wyraziłem swoje niezadowolenie i miła pani stopniowo dozowała bonusy-> karta na rok za free i 100 złotych zwrotu i jeśli wykorzystam cały limit do końca miesiąca. Wniosek: dzwonić i cisnąć

#212 PostWysłany: 17 Sty 2013 09:56 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Właśnie przeczytałem o nadchodzących zmianach dotyczących m.in. zakupów przez Internet w ramach dostosowania przepisów polskich do unijnych.

Wraz z początkiem obowiązywania przepisów, przedsiębiorcy będą musieli ujawnić wszystkie koszty produktu lub wykonania usługi, jakie poniesie kupujący. Ponadto będą zobowiązani poinformować o wszelkich dodatkowych opłatach, innych niż podstawowe wynagrodzenie przedsiębiorcy. Sklepy, które prowadzą własne infolinie dla klientów nie będą już mogły zawyżać opłat za połączenia. Nowa stawka ma być tak sama, jak za zwykłą rozmowę telefoniczną. Zakazane będzie też zawyżanie kosztów za skorzystanie z płatności elektronicznych. Sprzedawca oczywiście będzie mógł obciążyć nimi kupującego, ale tylko do kwoty, którą sam za tę usługę zapłacił.

Ciekawe jak to się będzie miało do przewoźników lotniczych :)

Link do artykułu:
http://media2.pl/internet/99669-Sprzeda ... cjach.html
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 17 Sty 2013 10:07 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.6%
skrzat napisał(a):
Właśnie przeczytałem o nadchodzących zmianach dotyczących m.in. zakupów przez Internet w ramach dostosowania przepisów polskich do unijnych.

Wraz z początkiem obowiązywania przepisów, przedsiębiorcy będą musieli ujawnić wszystkie koszty produktu lub wykonania usługi, jakie poniesie kupujący. Ponadto będą zobowiązani poinformować o wszelkich dodatkowych opłatach, innych niż podstawowe wynagrodzenie przedsiębiorcy. Sklepy, które prowadzą własne infolinie dla klientów nie będą już mogły zawyżać opłat za połączenia. Nowa stawka ma być tak sama, jak za zwykłą rozmowę telefoniczną. Zakazane będzie też zawyżanie kosztów za skorzystanie z płatności elektronicznych. Sprzedawca oczywiście będzie mógł obciążyć nimi kupującego, ale tylko do kwoty, którą sam za tę usługę zapłacił.

Link do artykułu:

Pewnie bedzie z 300 gwiazdek i jedna z nich bedzie mowila, ze nie obowiazuje linii lotniczych.
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 17 Sty 2013 10:33 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.7%
srebrny
skrzat napisał(a):

Link do artykułu:

"Dostosowanie do przepisów unijnych"
A drogie rozmowy z Wizzem są nie tylko z Polski, ale i z innych krajów też. Ciekawe jak to obchodzą... Może rzeczywiście jest tam drobnym druczkiem napisane że nie dotyczy linii lotniczych.
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 17 Sty 2013 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
Krajów: 59 / 27.4%
niebieski
Citi nie chce tracic klientow. Po rozmowie z Pania nawet bez zbytniej dyskusji znosza oplate za karte na okres roku. Dodatkowo darmowe WizzClub.

#216 PostWysłany: 17 Sty 2013 10:48 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Cytuj:
DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY 2011/83/UE
z dnia 25 października 2011 r.

Artykuł 3
Zakres stosowania
.
3. Niniejsza dyrektywa nie ma zastosowania do umów:
.
k) dotyczących pasażerskich usług przewozowych, z wyjątkiem art. 8 ust. 2 oraz art. 19 i 22;
.

Artykuł 8
Wymogi formalne dotyczące umów zawieranych na odległość
.
2. Jeżeli umowa zawierana na odległość, która ma zostać zawarta przy użyciu środków elektronicznych, nakłada na konsumenta obowiązek zapłaty, przedsiębiorca przekazuje konsumentowi w jasny i widoczny sposób oraz bezpośrednio przed złożeniem przez niego zamówienia, informacje przewidziane w art. 6 ust. 1 lit. a), e), o) i p).
.

Artykuł 6
Wymogi informacyjne dotyczące umów zawieranych na odległość i umów zawieranych poza lokalem przedsiębiorstwa
1. Zanim konsument zostanie związany umową zawieraną na odległość lub umową zawieraną poza lokalem przedsiębiorstwa, lub jakąkolwiek ofertą w tym zakresie, przedsiębiorca w jasny i zrozumiały sposób udziela konsumentowi następujących informacji:
a) główne cechy towarów lub usług w zakresie, w jakim jest to właściwe dla danego środka przekazu oraz dla towarów lub usług;
.
e) łączna cena towarów lub usług wraz z podatkami lub, w przypadku gdy charakter towarów lub usług nie pozwala w sposób racjonalny na wcześniejsze obliczenie ceny – sposób, w jaki ma być obliczana cena, jak również, w przypadku gdy ma to zastosowanie, wszystkie dodatkowe opłaty za transport, dostarczenie lub usługi pocztowe lub jakiekolwiek inne koszty lub, w przypadku gdy nie można wcześniej w sposób racjonalny obliczyć tych opłat – informacja o możliwości powstania konieczności uiszczenia takich dodatkowych opłat. W przypadku umowy zawartej na czas nieoznaczony lub umowy obejmującej prenumeratę łączna cena zawiera łączne koszty na dany okres objęty rozliczeniem. W przypadku gdy takie umowy przewidują stałą stawkę, łączna cena oznacza również łączne miesięczne koszty. W przypadku gdy nie można wcześniej w sposób racjonalny obliczyć łącznych kosztów, przedstawia się sposób, w jaki cena ma być obliczana;
.
o) w przypadku gdy ma to zastosowanie – czas trwania umowy lub, jeżeli umowa zawarta jest na czas nieoznaczony lub jeśli ma ulegać automatycznemu przedłużeniu, warunki rozwiązania umowy;
p) w przypadku gdy ma to zastosowanie – minimalny czas trwania zobowiązań konsumenta wynikających z umowy;
.

Artykuł 19
Opłaty za korzystanie ze sposobów płatności
Państwa członkowskie zakazują przedsiębiorcom pobierania od konsumentów, w związku ze stosowaniem określonych sposobów płatności, opłat, które są wyższe od kosztów poniesionych przez przedsiębiorców w związku z korzystaniem z tych sposobów.

Artykuł 22
Płatności dodatkowe
Zanim konsument zostanie związany umową lub ofertą, przedsiębiorca powinien uzyskać wyraźną zgodę konsumenta na każdą dodatkową płatność należną oprócz uzgodnionego wynagrodzenia za główne obowiązki umowne przedsiębiorcy. Jeżeli przedsiębiorca nie otrzymał wyraźnej zgody konsumenta, lecz założył jej istnienie poprzez stosowanie domyślnych opcji, które konsument musi odrzucić w celu uniknięcia dodatkowej płatności, konsument ma prawo do zwrotu tej płatności.

Najciekawsze jest, że do przewozów pasażerskich ma zastosowanie art. 19 Dyrektywy, choć oczywistym jest, że wszystko zależy od sposobu implementacji na prawodastwo krajowe - dyrektyw nie stosuje się wprost.
Prawodastwo krajowe musi się mieścić w ramach Dyrektywy, choć należy zauważyć, że ona wyznacza tylko minimalny standart i można sobie wyobrazić, że konkretne państwo członkowskie przyznaje szersze prawa pod warunkiem, że nie będą one sprzeczne z przepisami wspólnotowymi.

#217 PostWysłany: 17 Sty 2013 11:20 

tak opłata zniesiona na rok bezproblemowo..........
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 17 Sty 2013 11:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Koszty całego Call Center są przecież wysokie.
Być może linie lotnicze płacą za nie tyle, że mieści się to w kosztach jakie ponosi linia.

#219 PostWysłany: 17 Sty 2013 11:38 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.6%
kerad85 napisał(a):
Koszty całego Call Center są przecież wysokie.
Być może linie lotnicze płacą za nie tyle, że mieści się to w kosztach jakie ponosi linia.

Koszty utrzymania call center mogly wzrosnac albo byly niedoszacowane, skoro stosunkowo niedawno przeszli do wyzszej taryfy za polaczenia. Na pewno maja odpowiedz na zarzuty, ze polaczenia sa za drogie.
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 17 Sty 2013 15:23 

Nie wiem z czego się cieszycie. Zdajecie sobie sprawę, że przewoźnik właśnie dzięki wszelkim dodatkowym opłatom typu infolinia zarabia i jest w stanie oferować bilety w tak niskiej cenie?
Infolinię jakoś pewnie obejdą, nie wierzę, że teraz wszystkie infolinie będą musiały kosztować tyle samo konsultanci etc. To nie wejdzie. Natomiast jeżeli chodzi o opłaty za płatność są one podane na banerach i doliczane od samego początku w cenie biletu, przecież sama ustawia się płatność zawsze najdroższą kartą kredytową. Więc tutaj są 100% czyści.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 321 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości