Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Lip 2014 13:11 

Dokąd
  • Tegelen NL, Metz FR

Data wylotu
  • 15.08.2014

Data powrotu
  • 23.08.2014

Długość pobytu
  • 10

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • około 800zł

Dodatkowe informacje
  • Witam,

W granicach 14-15.08 wybieram się z dziewczyną do znajomych w dwa różne miejsca - Tegelen w NL i Metz we FR. Z tego co udało mi się znaleźć w internecie:

Najlepiej wyruszyć z Warszawy. Loty do Holandii EIN (jako że nie ma bezpośredniego połączenia do Tegelen) wychodzą znacznie taniej niż do BVA czy CDG w Paryżu (korzystając z azair.eu - RyanAir - mam połączenie w cenie ~40E).
    Tam chcielibyśmy zabawić do 19-20.08, następnie wyruszyć do Metz. Pociąg bezpośredni z NL Venlo do FR Metz znalazłem na stronie rome2rio.com w cenie ~230zł.
    Powrót z Francji do Polski w dniu 23-24.08. Na scyscanner.pl znalazłem loty z BVA na (WizzAir) Okęcie WAW za ~180zł. Oczywiście dojazd z Metz do Paryża kolejne ~200zł. Wszystkie ceny za osobę.

Nie ukrywam, iż chciałbym zapłacić jak najmniej za transport, jednak jeśli mam zapłacić za bilet autobusem ~50E a za samolot ~60E i zaooszczędzić około 12h to jasna sprawa, że wybiorę samolot, w innych przypadkach w grę wchodzi np. pociąg.

Jest mi obojętne, czy wyruszę najpierw do FR, czy do NL, liczą się koszty.
    Czy bilety kupować teraz, czy może czekać, bo mogą się trafić tańsze?
    Kupić bilet w jedną stronę, a resztę na bieżąco?
    Poza stronami, które podałem powyżej są jeszcze jakieś inne, na które powinienem zwrócić uwagę?
    Chciałbym jeszcze się dowiedzieć jak to jest z bagażami, podręczne są do 5kg? Większe na stronie wizzair znalazłem - koszt ok 35E - czy ktoś z forumowiczów był na podobnej wycieczce z samym bagażem podręcznym?

Jest to moje pierwsze planowanie i pierwsza podróż. Za wszelkie sugestie, informacje będę bardzo wdzięczny.
    Jeśli coś pokręciłem lub źle opisałem, proszę o informację - poprawię, żeby temat nie wylądował w koszu, nie chce być także obiektem hejtów :)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 19 Lip 2014 15:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Może coś to wniesie do sprawy.
Może polecieć do CRL i tam za 32 EUR wziąć autobus do Metz. Oczywiście w drugą, czyli Metz-CRL->Polska też tak możesz zrobić.
Ten pociąg z rome2rio to nie jest bezpośredni pociąg, tylko z 4 przesiadkami.
Z Warszawy do Metz jedzie autobus Eurolines za 229 PLN
Dojazd na lotnisko BVA z Paryża autobusem kosztuje 16 EUR/OW/os. (blablacar ok 6 EUR ale godzina musi Ci przypasować do godziny odlotu)
Możesz sprawdzać też zawsze blablacar i carpooling między Metz a Venlo.

Co do bagażu podręcznego to w Ryanairze jest 10 kg, ale masz jeszcze dodatkową drugą mniejszą torbę. W Wizzair nie ma ograniczenia wagowego, tylko objętościowe. Bagaż w Wizzair jest mniejszy (mniej więcej wielkość plecaka szkolnego) niż w Ryanair i nie ma dodatkowej torby. Ja w Wizzairze bezproblemowo pakuje się na ok. tydzień czy to latem, czy jesienią.

Bilety na pewno tańsze nie będą. Jest sezon a dodatkowo okolice 15.08 to chyba jest długi weekend. Poza tym został tylko nie cały miesiąc do planowanej podróży.

#3 PostWysłany: 12 Sie 2014 15:32 

Witam ponownie!

Trochę się zmieniło u mnie, otóż ruszamy 15.08 do Holandii samochodem. Koszty duuuuużo niższe:)

Natomiast komplikuje się transport z Tegelen/Venlo [NL] do Metz [FR].

Na początku sprawdzałem połączenie na stronie http://www.rome2rio.com/ i znalazło mi wszystko fajnie pięknie za 230zł, jednak po głębszej analizie okazuje się, że bilety trzeba kupić oddzielnie.
Z Tegelen do Maastricht bilety pociągiem są po ~12E (Dutch Railways) i dalej zaczynają się schody. Nie mogę nic znaleźć, poza stroną https://www.b-europe.com a tam jest połączenie bezpośrednie w okolicach 19.08 z Tegelen do Metz za kwotę 182E za dwie osoby. Jest to dużo za dużo i widać, że strona rome2rio jest średnio dokładna, może służyć jedynie jako punkt zaczepienia przy poszukiwaniach.

Czy są jakieś inne wyszukiwarki tanich połączeń? Dodam, że wolałbym unikać blabla i carpoolingu...

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 2 gości