Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Maj 2014 21:48 

Moje dzieci, a szczególnie córka-7 lat, za każdym razem podczas lądowania odczuwa ból uszu, głowy.
Daję jej gumę do żucia, cukierka do ssania, wodę ze słomki do picia, przykładałam nawet puste plastikowe kubeczki do uszu bo ktoś mi poradził, że powinno pomóc.
Macie może jakieś sprawdzone sposoby?
Tak mi szkoda dziecka..
Start odczuwa o wiele wiele łagodniej.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 05 Maj 2014 21:52 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 27.6%
Zbanowany
Na szkoleniu dla stewardess mówili nam, że najlepiej pomaga, jak dziecko pije. Ziewanie też dobrze robi. Podawaliśmy również chusteczki nasączone lekarstwem Karvol (wygoogluj sobie), lekarstwo z UK, nie wiem, czy jest polski odpowiednik.

#3 PostWysłany: 05 Maj 2014 21:59 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nie lepiej, do laryngologa? Może jakieś lekarstwo na uszy da?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Maj 2014 22:07 

niebieski
Ścisnąć nos dwoma palcami przy zamkniętych ustach i dmuchać w nos. To podobno metoda nurków. Zawsze mi pomaga.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Maj 2014 06:21 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 037
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
Kupiłam zwykłe zatyczki do uszu. Ale w rozmiarze dziecięcym. Rozwiązały problem od ręki. Zatyczki dziecko ma mieć cały czas podczas startu, lotu i lądowania.

#6 PostWysłany: 06 Maj 2014 07:47 
Awatar użytkownika

srebrny
ten patent nurków (Próba Valsalvy) z przedmuchiwaniem i wyrównywaniem ciśnienia niekoniecznie musi pomóc
proponuję odwiedzić dobrego specjalistę, laryngologa
może się okazać, że jest krzywa przegroda nosowa i żadne soczki i inne duperele nie pomogą

przy okazji do poczytania
http://www.lufthansa.com/pl/pl/Bol-uszu
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Maj 2014 15:52 

U laryngologa byłam, ma problem z woskowiną, która wydziela się w nadmiernej ilości i to może wzmagać dyskomfort.
Jedna uszka wypłukane, czyste a ból nadal jest.
Spróbujemy z zatyczkami do uszu ale tylko na czas lądowania i startu ew, podczas lotu nie ma najmniejszego problemu.
Poza tym 11h w samolocie ciężko byłoby wytrzymać z zatkanymi uszami jak tu tyle bajek, piosenek i gier :)
Dzięki za rady! :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Maj 2014 16:08 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Ja też mam od dawna problem z zatykającymi się i bolącymi uszami i u mnie jest to związane z problemami z zatokami. Patent nurków działa, owszem, przy nurkowaniu, ale w samolocie tylko pogarsza sprawę. Najlepsze dla mnie jest ziewanie, zatyczki też odrobinę pomagają.

#9 PostWysłany: 06 Maj 2014 18:57 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Zelki, cukierki, guma do zucia, generalnie cos co wymusza ruch szczęka. Odnosnie "sposobu nurkow", to nalezy pamietac aby przy wznoszeniu, czyli gdy spada cisnienie dzialajace na blone bębenkową nie dmuchac, ale wciagac przy rownoczesnie zatkanym nosie i ustach. Przy ladowaniu czyli gdy cisnienie wzrasta odwrotnie-wtedy "przedmuchujemy" uszy.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Maj 2014 10:45 

Zbanowany
Moje dziecko tez ma problemy z zatokami i każdy lot samolotem znosi bardzo źle szczególnie właśnie lądowanie, z reguły staram się żeby w tym czasie spało ale nie zawsze jest to możliwe, a cukierki gumy i żelki nie zawsze pomagają
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Maj 2014 10:55 
Awatar użytkownika

srebrny
z zatokami i zmianą ciśnienia nie ma żartów
mój kolega właśnie z powodu zatok zaprzestał nurkowania, tak mu ból dokuczał, a niby rosły, zdrowy "byk"
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 07 Maj 2014 11:10 

Jutro jedziemy do laryngologa, może coś doradzi, obejrzy dokładnie uszy, przegrody ale nie wydaje mi się by był jakiś problem. Córka nie skarży się na co dzień na jakikolwiek ból, ale nie wiadomo w sumie co się kryje w środku ;/

Ciekawe jest, że młodszy syn, ostatnio podczas lotów miał 4 latka, pił małymi łyczkami wodę i w ogóle nie odczuwał większego dyskomfortu niż my, dorośli.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość