Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Gru 2013 19:57 

Witam Was serdecznie,
W styczniu tego roku wybieram się do Oslo (Pora może nie najlepsza, jednak sprawy prywatne zmusiły mnie do wyjazdu w celu zdjęcia presji i uzyskania efektu "chłodnej głowy"). Tanie bilety kupiłem w Ryanair, zamierzam nocować u życzliwych ludzi oferujących kanapę. Jestem kompletnym laikiem, to moja pierwsza samotna podróż. Mam do Was kilka pytań, liczę że pomożecie. :)
Podróż chcę zrealizować jak najmniejszym nakładem pieniężnym ( z Rygge do Oslo stopem, trochę własnego prowiantu, wspomniany couchsurfing).
Jakich wskazówek, aby tanio i godnie przeżyć ten wyjazd, moglibyście udzielić ?
Co warto zobaczyć w Oslo i okolicach ? (Czytałem troszkę na ten temat, jednak chciałbym dowiedzieć się co Wy polecacie.) Na zwiedzanie mam 5 dni.
Na co uważać i zwrócić szczególną uwagę ?
Z góry dziękuję, chociażby za najkrótszą sensowną odpowiedź.
Pozdrawiam,
Konrad.
 Profil Relacje PM off  

Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN
Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️ Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️
#2 PostWysłany: 21 Gru 2013 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 1.0%
Chciałbym Ci pomóc bo byłem w Norwegii na budżetowym wyjeździe, podróżując stopem z namiotem i własnym prowiantem, ale w sumie nie bardzo wiem, jakiej pomocy oczekujesz. Oprócz pytania, co można zobaczyć w okolicach Oslo, o którym się wypowiadać nie mogę, bo akurat tam nie byłem, na pozostałe pytania jakby sam sobie odpowiedziałeś :)

Chcesz podróżować stopem, mieć własny prowiant i spać u hostów z couchsurfingu, więc masz już dokładny plan jak przeżyć ten wyjazd tanio. Jakiej podpowiedzi jeszcze byś oczekiwał? Gdzie łapać stopa? Jakie jedzenie zabrać? Jakiej kanapy szukać na CS? :)

Co znaczy przeżyć wyjazd godnie? Przeczytałem nawet definicję godności człowieka na wikipedii w poszukiwaniu inspiracji, ale nadal nie wiem, o co pytasz :)

Ten post to nie atak, mimo nieco ironicznego tonu :) To efekt mojej bezradności, bo chęć pomocy została przyćmiona przez nieumiejętność niesienia tej pomocy.

Moja rada: jedź, uśmiechaj się, baw się dobrze :)

#3 PostWysłany: 21 Gru 2013 20:45 

Kolego drogi, sam nie potrafię sprecyzować dokładnie jakiej pomocy potrzebuję :)
Jakakolwiek wskazówka/podpowiedź będzie dla mnie cenna. Podziel się swoimi spostrzeżeniami nt. budżetowego wyjazdu na którym byłeś.
Co znaczy przeżyć wyjazd godnie ? To znaczy zobaczyć wiele i najeść się mając w kieszeni niewiele :) (moja definicja, może być zgoła odmienna od właściwej)
Rada z końca Twojego postu również jest pomocna. Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Gru 2013 21:13 

Skandynawia to nie najlepsze miejsce do taniego podróżowania ;)

Jeśli chcesz dużo zwiedzac to kup oslo pass, ważny chyba 72h (przynajmniej ja miałam taką wersje, nie pamietam czy jest kilka do wyboru). W cenie jest transport komunikacją publiczną i wstep do wielu muzeów. Sam Oslo pass to dośc spory koszt ale bardzo sie opłaca w przypadku intensywnego zwiedzania.
 PM off  

#5 PostWysłany: 21 Gru 2013 21:25 

http://www.norwegofil.pl/poradnik/za-gr ... rosze.html znalazłem coś takiego, powinno też przydać się innym ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Gru 2013 23:11 
Awatar użytkownika

konradinho94 napisał(a):
Podziel się swoimi spostrzeżeniami nt. budżetowego wyjazdu na którym byłeś.

Nie zwiedzałem miast (oprócz dwugodzinnego spaceru w Bergen) - byłem na fiordach, chodziłem po górach i spałem tam w namiocie. Z lotniska w góry (ok. 100 km) dojechałem stopem i nie było z tym problemu. Ludzie byli pomocni, nadrabiali drogi, żeby dowieźć nas w dobre miejsce do dalszego łapania stopa, bardzo dobrze mówili po angielsku. W górach nie spotkaliśmy wielu ludzi, ale jeśli już kogoś spotkaliśmy, to zostawiali tylko pozytywne wrażenia. Dotarliśmy np. do malutkiej wioseczki, gdzie przywitał nas starszy Pan, pokazał najlepsze miejsce na świecie do rozbicia namiotu (nad samym fiordem) i jeszcze zaprowadził nas do publicznej łazienki z gorącą wodą, gdzie mogliśmy się umyć. Spotkało nas samo dobro :)

konradinho94 napisał(a):
Co znaczy przeżyć wyjazd godnie ? To znaczy zobaczyć wiele i najeść się mając w kieszeni niewiele :) (moja definicja, może być zgoła odmienna od właściwej)

To ile zobaczysz zależy tylko od Ciebie. Masz 5 dni na Oslo i okolice. Nie byłem tam, ale z mojej perspektywy 5 dni na miasto to bardzo dużo, więc możesz zobaczyć naprawdę wiele. Jak już napisano, Skandynawia to nie najlepszy wybór na tanie zwiedzanie, gdyż wszystko z perspektywy Polaka będzie tam niesamowicie drogie. Wykorzystując couchsurfing możesz już zaoszczędzić bardzo dużo, ale pamiętaj, że couchsurfing to nie jest darmowy hotel. Jeśli tak będziesz to postrzegał, możesz nie znaleźć nikogo, kto zaoferuje Ci nocleg. Couchsurfing to wymiana doświadczeń, spotykanie nowych ludzi i przy okazji spanie u kogoś w domu. Postaraj się tak o tym myśleć i w ten sposób formułować swoje couchrequesty. 5 dni to trochę dużo na jednego hosta - myślę, że będzie ciężko znaleźć jednego na cały ten okres. Radziłbym szukać hostów na 2-3 dni maksymalnie, informując, że zamierzasz zostać w Oslo dłużej - może ktoś sam zaoferuje swoją kanapę na trochę dłużej.

A co do najadania się, to może być ciężko połączyć ten cel z cenami w Norwegii. Ja wychodzę z założenia, że najeść i wyspać mogę się w domu, w czasie podróży nie muszę opływać w luksusy.

#7 PostWysłany: 22 Gru 2013 23:33 

Się zastanawiam, czy dałbym radę puścić się stopem z Oslo do Bergen i z powrotem w 5 dni. Zważając, że aura będzie zimowa, czy to rozsądny i możliwy do zrealizowania pomysł ?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Gru 2013 23:47 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 410
Kilometry: 612 061
Krajów: 61 / 29.5%
Puść się pociągiem korzystając z taryfy Minipris. Przedrzemiesz w nocy w cieple. CHodzenie po górach zimą to nie jest najlepszy pomysł, jeśli nie jesteś doświadczonym "góralem".
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 23 Gru 2013 13:41 

Jeszcze pytanie odnośnie biletu Minipris, uwzględnią polską legitymację studencką, czy muszę posiadać międzynarodową ?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Gru 2013 21:14 

Przepraszam, że post pod postem, ale mam dosyć ważne pytanie.
Moja karta nie ma 3D Secure, więc nie mogę dokonać płatności za biletonline na trasie Rygge-Bergen na nsb.no.
Czytałem na jakimś portalu, że rezerwacji można dokonać telefonicznie w języku angielskim, czy orientujecie się może w jaki sposób otrzymam potwierdzenie rezerwacji ?
Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Gru 2013 16:02 
Awatar użytkownika

Zniżka studencka obowiązuje od ceny standardowej. Od minipris nie, czyli płacisz od 249 koron jak każdy.
Moja karta debetowa (Visa Electron Inteligo) też nie ma 3D secure i nie miałem problemu z kupieniem biletów na nsb.no używając jej jak karty kredytowej, czyli z wykorzystaniem kodu CVV. (3 cyfry na odwrocie karty za polem podpisu)

Góry zimą odpuść. Szlaki są nam zupełnie inne niż w Polsce. Zwykle nie są zbyt dobrze oznakowane, a ich przedeptanie zimą może być zerowe. Chyba że będą to np. szlaki typowo spacerowe przy samym Bergen.
Autostop... zimą może być wyzwaniem. Głównie zważywszy na pogodę. Norweska bywa bezwzględna, szczególnie w głębi lądu. Do tego dzień będzie znacznie krótszy niż w Polsce (na szer. geogr. Oslo - Bergen ok. 6,5 godziny od wschodu do zachodu słońca). Choć Norwegowie to cudowni ludzie i chętnie pomagają, to jednak ruch na ich drogach jest sporo mniejszy niż u nas. Zwłaszcza poza większymi ośrodkami, A tych jest tylko kilka w całej Norwegii. Odległości między nimi są za to znaczne. Głupio byłoby znaleźć się w samym środku Nigdzie przy 15 stopniach mrozu, padającym śniegu i wietrze wiejącym 10m/s.

"Stołuj się" w supermarketach. Zawsze znajdziesz tam tańsze produkty (choć na Polskie ceny naprawdę trudno trafić). Najtańszy tuńczyk w puszce kosztuje około 10 koron, chleb znajdziesz (jak dobrze poszukasz) za 15. 250 g pudełko masła to wydatek ~20 koron, litr mleka ~12-15 koron.
Krem czekoladowy w słoiku (a`la nutella) znajdziesz za około 10 koron, tanie ciastka w promocji <10, mandarynki w zalewie <10. I życie staje się słodsze ;)
Jeżeli weźmiesz z Polski ze dwie mielonki, to z głodu nie umrzesz i nie zbankrutujesz. Jeśli jedziesz tylko z podręcznym, to lepiej żeby puszki miały też opis angielski bo "chopped pork" to na pewno nie jest "liquid" i nie powinieneś mieć z nimi problemów na bramkach.
W ogólnodostępnych toaletach jest zwykle czysto i zazwyczaj da się tam nawet lekko umyć, gdybyś miał taka potrzebę.

#12 PostWysłany: 24 Gru 2013 16:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 19.3%
Warto pamiętać o sklepach Kiwi - są jedne z najtańszych w Norwegii i do tego powszechne. Choć i tak znacznie droższe od polskich cen.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Gru 2013 23:10 

Kolejne pytanie do Was (mam nadzieję, że jeszcze macie troszkę cierpliwości :)
Co zobaczyć w/okolice Bergen ?
Czytałem na visitnorway, jednak chciałbym poznać opinię osób które tam były i wiedzą co warto zwiedzić :)
Chciałbym też wybrać się zobaczyć fiordy, chyba najbliżej do Hardangerfjord, ktoś wie jak wyglądają tam atrakcje zimą ?
Dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 01 Sty 2014 13:57 
Awatar użytkownika

bergen-co-polecacie,166,17720
bergen-jednodniowka,166,28191

#15 PostWysłany: 01 Sty 2014 14:33 

5 dni na zwiedzanie Oslo to stanowczo za dużo. Ja dla mnie to najnudniejsza stolica Skandynawii i dwa dni w zupełności wystarczy na zwiedzenie wszystkich "atrakcji". Bergen już ciekawsze miasto tylko szkoda że non-stop pada :( w lato jeszcze ujdzie jak zmokniesz ale w zimie już nie jest to tak przyjemne. Więc płaszcz deszczowy musisz zabrać.
Wypad nad Hardangerfjord też nie jest najlepszym pomysłem w styczniu. Mimo ze w tym roku zima jest bardzo łagodna i temperatury są dodatnie a śniegu w Oslo jeszcze nie widziałem. To jednak w górach potrafi sypnąć śniegiem i podróż potrafi się wydłużyć dwukrotnie.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Sty 2014 16:21 

Dziękuje. Myślę, że pula pytań już mi się wyczerpała, reszty dowiem się już na miejscu ;)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 01 Sty 2014 16:38 
Awatar użytkownika

Loty: 557
Kilometry: 825 351
Krajów: 64 / 30.9%
niebieski
konradinho94 napisał(a):
Przepraszam, że post pod postem, ale mam dosyć ważne pytanie.
Moja karta nie ma 3D Secure, więc nie mogę dokonać płatności za biletonline na trasie Rygge-Bergen na nsb.no.
Czytałem na jakimś portalu, że rezerwacji można dokonać telefonicznie w języku angielskim, czy orientujecie się może w jaki sposób otrzymam potwierdzenie rezerwacji ?
Dzięki

Potwierdzenie dostaniesz na maila, ale musisz go przeliterować podczas rozmowy. Moja rozmówczyni nawet pytała 2x żeby wysłać go poprawnie. Ważny jest sam numer biletu - kod, bo i tak bilet masz później u konduktora w pociągu (* lub możesz go wydrukować w dowolnym sklepie Narvesen, ja tak robiłem na lotnisku Torp).

Moja karta kredytowa miała 3D (bank BPH), a mimo to nie przeszła. Kiedyś miałem z nią problem także na trasie Torp-Sandefjord. Przeszła wtedy bodaj trzecia (BPH i mBank nie przeszły, dopiero ta z Idea Banku)...

Image

Ostatnio edytowany przez joael, 01 Sty 2014 17:18, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 01 Sty 2014 17:14 

Skorzystałem z karty banku BZWBK i przeszło :)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 27 Maj 2014 13:32 

Czy łatwo jest złapać stopa w Norwegii szczególnie na południu kraju?
 PM off  

#20 PostWysłany: 27 Maj 2014 13:48 
Awatar użytkownika

Norwegowie są bardzo przyjaznym narodem i łapanie stopa jest dość szybkie i bezbolesne. Oczywiście wpływa na to mnóstwo różnych warunków. Część jest od Ciebie zależna, np. jak wyglądasz, czy ładnie się uśmiechasz i gdzie stopujesz :) A na część nie masz wpływu: np. w deszcz szybciej się ktoś zatrzyma, bo im Ciebie będzie żal :) Dokładniejsze informacje o stopowaniu znajdziesz na http://hitchwiki.org/ łącznie z propozycją dobrych miejsc do stopowania z subiektywną oceną użytkowników co do łatwości złapania stopa.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość