Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Kto wygra wojnę?
Ankieta zakończyła się 21 Kwi 2015 19:45
Polski Bus
Lux Express
PKP Intercity
LOT Polish Airlines
BlaBlaCar
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Mar 2015 19:45 

Zbanowany
Cześć!
Ostatnio dużo się dzieje na trasie Warszawa Kraków jeśli chodzi o konkurencyjność ofert poszczególnych firm przewozowych.

Intercity póki co śpi ze swoimi biletami od 49 zł (pomijam studentów, tak jak w przypadku PB pominę przewodników osób niewidomych. Na temat honorowania ulg można dyskutować w nieskończoność.)
LOT ledwo co podjął wyzwanie i zaoferował (słabo konkurencyjną wg mnie) ofertę od 90zł z podręcznym.
Dużo ciekawiej przedstawia się walka Polskiegobusa(.com :D ) który dosyć panicznie boi się o swoją działkę z Lux Expressem. Bitwy - mimo dowodzenia w Warszawie - rozgrywają się w Krakowie i internecie:
-PB oblepił cały dworzec reklamami, w tym m.in. o nowych połączeniach, jednak bez sprecyzowania kiedy i gdzie, bo póki co nic nie widać, na wyklejonej mapie też nic nadzwyczajnego nie ma.
-Euronet na dworcu wypluwa kupony jak szalone, mi wydał dzisiaj 2 (!), kilka walało się też wokół. Ogólnie to pół Krakowa dostaje codziennie te kupony zamiast koperty na gotówkę :lol:
-Polskibus twierdzi że oferuje najniższe ceny, jednak stara się nie dostrzegać akcji LE z biletami po 9 zł (jutro) oraz 10 zł (z kuponem).
-LE odsyła na Facebooku wszystkie sknery do kupna biletów u konkurencji wraz z linkiem na stronę PB.
-Dzisiaj już także w Krakowie kierowcy PB liczyli pasażerów LUXa.

Wygląda to dosyć zabawnie jako całość z punktu widzenia pasażera, natomiast co wy sądzicie?
Kto wygra tą wojnę?

Ostatnio edytowany przez Zeus 23 Mar 2015 10:25, edytowano w sumie 2 razy
Przeniosłem do odpowiedniego działu.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 21 Mar 2015 19:53 

niebieski
Podróżujący

Ostatnio edytowany przez Roben, 21 Mar 2015 19:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 21 Mar 2015 19:57 

Zbanowany
To bez dyskusji ;)
Mi chodziło o to co nie jest jednoznaczne, tj. która firma będzie miała największą grupę wiernych klientów :P
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Mar 2015 21:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli utrzymają ceny, PKP - są szybcy, tani i wygodni. LOT jest szybszy (chociaż można by dyskutować po doliczeniu oczekiwania na lotniskach i drogi z/do nich), ale drogi i niewygodny, PB i Lux są tanie, ale wolne i niezbyt wygodne.
 Profil Relacje PM off
limaK lubi ten post.

#5 PostWysłany: 22 Mar 2015 05:30 

Zbanowany
A jeżeli obniżą? :D
Tak się zastanawiam jak długofalowo planuje konkurować PB. Będzie codziennie sprawdzał ceny LUXa i do nich dopasowywał swoje?! Póki co 5 pln za bilet z Warszawy do Krakowa jest stawką... bliską zera :D Fajnie by było spotykać takie promo regularnie...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Mar 2015 08:36 

HON fly4free
to dyskusja bez sensu bo są różni pasażerowie i mają różne budżety i potrzeby
 Profil Relacje PM off
Pawel_T lubi ten post.

#7 PostWysłany: 22 Mar 2015 08:52 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
Krajów: 57 / 26.6%
niebieski
Mareckipl napisał(a):
Jeżeli utrzymają ceny, PKP - są szybcy, tani i wygodni. LOT jest szybszy (chociaż można by dyskutować po doliczeniu oczekiwania na lotniskach i drogi z/do nich), ale drogi i niewygodny, PB i Lux są tanie, ale wolne i niezbyt wygodne.

Lot nei jest szybszy, balice to dziura, bez taksy podwozki samochodem 2:20 pendolino jest praktycznei nie do pobicia, dostepnosc O, jest zadna U tylko na rano i wieczor latam co dwa tygodnie wiec naprawde wiem jak to wyglada w praktyce, pendolino masz na kazda godzine za 49zl, wieczorem lux express jest naprawde ok czas przejzadu jakies 3;50 jest zreszta bardzo wygodne
rw30 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 22 Mar 2015 09:19 

Zbanowany
marek2011 napisał(a):
to dyskusja bez sensu bo są różni pasażerowie i mają różne budżety i potrzeby

Odsyłam do ankiety, w której, zauważ, nie ma opcji 'wygra ten, reszta zbankrutuje' ale masz do wyboru kto zgarnie prawdopodobnie najwięcej, kto mniej, a kto mniej niż pierwsza dwójka.

P.S. Pendolino jedzie 2:30 nie 2:20. A na lotnisko świetny - choć trochę przydługi jest dojazd autobusem. Jak już koniecznie chcemy dywagować nt. czasu przejazdu na lotnisko - neobusem jest to ok. 20 min. Cena: 16 PLN. :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Mar 2015 09:37 

niebieski
krk- waw jechalem 5 razy zawsze bylo 2:20,
limaK lubi ten post.

#10 PostWysłany: 22 Mar 2015 09:41 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
Jeszcze kilka miesięcy i na lotnisko Balice znów będzie jeździł pociąg, czas przejazdu ma wynosić ok. 15 min z Dworca Głównego, a koszt biletu ma być również dużo niższy niż dawniej.
To może sprawić, że LOT czasowo znów będzie konkurencyjny w stosunku do Pendolino lub EIC, które raptem jedzie 5 min wolniej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 22 Mar 2015 10:00 

Zbanowany
Dokładnie to 2:25 - 2:27 w zależności od rozkładu.
Mowa oczywiście o Warszawie Centralnej, bo to jest niewątpliwy argument dla którego EIP ma grupę swoich klientów: dociera do samego centrum.

jeśli naprawdę będzie na linii do Balic taka sama taryfa jak na tej do Wieliczki to... Tylko pogratulować :)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Mar 2015 00:59 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
W sondzie nie głosowałem, bo pytanie wydaje mi się trochę niewłaściwie postawione. Każdy moim zdaniem znajdzie swoje miejsce.

Mogę natomiast wypowiedzieć się z perspektywy pasażera, który miał okazję przetestować wszystkie ze wskazanych (poza Lux Expressem - to w kwietniu ;) ) środki transportu. I zgadzam się, że każdy ma swoje wady i zalety. Mogę wypowiedzieć się jako w miarę reprezentatywny dla trasy pasażer - jeżdżący bez zniżek, pracujący w Warszawie, mający jednak ośrodek interesów życiowych w Krakowie ;), w miarę często podróżujący na tej trasie w weekendy.

Polski Bus:
Fatalny czas przejazdu - przystanek w Kielcach i Radomiu to chyba nie to, czego oczekuje się na trasie do stolicy. Długi czas przejazdu w połączeniu z końcówką na Młocinach i rosnącymi cenami (już do nieodpowiednich rozmiarów) sprawiają, że ani razu nie zdarzyło mi się z nimi jechać na tej trasie odkąd przeprowadziłem się do Warszawy. Do tego brak numerowanych miejsc i często trafiający się "elementarz" jako współpasażer siedzący obok... Jako jedyny plus przychodzi mi do głowy chyba tylko spora liczba kursów. Swego czasu była to jedyna opcja, żeby wcześnie rano pojawić się w Warszawie.

Lux Express:
Przejazd dopiero przede mną, więc może nie powinienem zawierać go w mojej ocenie, ale z odpowiednim użyciem kodów do końca czerwca jest to świetna oferta. Do tego ciekawe godziny odjazdów (w piątek po pracy wyjazd z Warszawy i wczesnoporanny kurs w poniedziałek z Krakowa), podwyższony komfort podróży, numerowane miejsca i przede wszystkim dużo lepszy czas od PB sprawiają, że biało-czerwony autobus albo musi wrócić do cen sprzed 3 lat, albo może zostawić sobie tą trasę w swoim kalendarzu "bo wypada ją mieć" lub liczyć na to, że nie wszyscy pasażerowie zmieszczą się do Lux Expressu.

TLK:
Wypadałoby wspomnieć, bo przecież nie tylko EIP jeździ do Krakowa. Od listopada w sumie do teraz zdarzało mi się co jakiś czas wsiąść do takiego pociągu. Wraz z oddaniem nowych torów skrócił się czas przejazdu (zobaczymy na jak długo) i skoro teraz trwa to mniej niż 3 godziny nie jest to taką złą opcją. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że kupując bilet nawet w dniu wyjazdu będzie on kosztował 60 zł (kupując z wyprzedzeniem można najtaniej kupić za 40 zł). Bilety są sprzedawane nawet przy overbookingu, co jest dobrą opcją, skoro w pierwszej kolejności sprzedawane są numerowane miejsca. Z drugiej strony sporo z pociągów jeżdżących na tej trasie tkwi jeszcze dość głęboko w poprzednim stuleciu, wciąż zdarza im się podpiąć wagon z I klasy do II (w efekcie w każdym przedziale są dwie osoby, które nie mają gdzie usiąść, choć mają bilet z miejscówką), notorycznie "wyjątkowo" brak jest wagonu restauracyjnego... TLK to jedyne miejsce (odpukać) gdzie pogryzły mnie w nocy jakieś świństwa. I choćby z powodu takiego dyskomfortu (bardziej psychicznego) jak tylko mogę omijam ich pociągi w godzinach nocnych/wczesnoporannych.

EIP
Czyli XXI wiek na torach. Jeżeli ktoś jest w stanie kupić bilet z miesięcznym wyprzedzeniem, to spokojnie trafi na ten w najniższej taryfie. Jest to opcja, która realnie może konkurować z samolotem. Przejazd z dworca do dworca, jak dotąd za każdym razem gdy jechałem był on około 10 minut przed czasem. Rekord to 2:15h na trasie Warszawa - Kraków. Na minus oczywiście cena rosnąca do zbyt dużych (moim zdaniem) rozmiarów przy zbliżającej się podróży, oraz oczywiście ewentualna kara 650 zł na pokładzie. Fajnie, że dając coś do picia i można przeglądnąć sobie jakiś magazyn. Pociągi ogólnie klasa, można się chwalić przed turystami. Do tego ciche i wygodne (choć są tacy, którzy wolą wagony przedziałowe - ja nie), aczkolwiek spać się w nic po prostu nie da. Fajnie, że zdążę do pracy wyjeżdżając z Krakowa w poniedziałek rano. Ale w pociągu nie pośpię ;)

Lot (na razie tylko LOTem ;) )
Coraz ciekawsza propozycja w związku z obniżką cen. I choć w moim przypadku licząc czas od drzwi mieszkania w jednym mieście do drzwi mieszkania w drugim, wygrywa on z EIP tylko o około 10 minut, to jeżeli cena będzie porównywalna to ja wybiorę samolot. Wolę.
Na minus trzeba niestety wpisać dużą podatność na warunki atmosferyczne, częste wrzucanie na tą trasę Bombardiera Eurolotu (EIP wygląda w środku moim zdaniem o wiele lepiej) oraz brak dostępności najniższej taryfy w ciekawych godzinach. Nie udało mi się jeszcze kupić w rozsądnej cenie lotu WAW-KRK-WAW w konfiguracji piątek wieczorem - niedziela wieczorem. Więc osoby, które nie mogą wyjść bardzo wcześnie z pracy w piątek skazane są na poranny sobotni lot lub sporą różnicę w cenie.

Do listy dodałbym jeszcze BLABLACAR. Sam nie miałem jeszcze okazji jechać na tej trasie, ale widzę, że cieszy się ona ogromną popularnością - tak w przypadku oferujących przejazdy, jak i podróżujących. Jest też spory rozrzut cenowy, ale myślę że może to stanowić ciekawą alternatywę dla powyższych.

cena
świństwa

dodałbym jeszcze blablacar
 Profil Relacje PM off
pomoc lubi ten post.

#13 PostWysłany: 23 Mar 2015 04:48 

Zbanowany
@ciastek, dziękuje że zabrałeś głos :)
Pozwól że odniosę się do kilku punktów twojego postu:
-Ja także uważam że żaden z przewoźników się nie zawinie z trasy czy nie zbankrutuje... Dlatego w ankiecie przyznajemy wyłącznie miejsca, a nie obstawiamy kto odpadnie.
-Polskiemubusowi chodzi oczywiście o jak najszerszą monopolizację rynku przewozów w Polsce, wzorem niech będzie tu UK gdzie megabus (wszystko z jednego worka) ma za konkurencję jedynie National Rail i National Express (=nasz Eurolines który w PL skupia się jednak na transporcie międzynarodowym (wyłączając podkarpacie gdzie polski zalążek Eurolines - Eurobus oferuje także poł. regionalne) dając fory PB; a Stagecoach (też UK, też założyciela PB) ma tylko Arrivę.
W momencie wejścia PB na rynek w Polsce nie było praktycznie żadnej marki z którą standartowy klient wiązał by się na dłużej, tj. jeszcze łatwiejsza droga do podbicia rynku. Z czasem można wyróżnić kilka firm które aktywnie rywalizują z PB o pozycję na rynku, największy gracz to chyba Neobus.
I jako że się to PB udaje taktykami mniej (patrz: lamenty do klientów połączone ze zbieraniem ich podpisów) lub bardziej (np. Wyraźny i doraźny) dumping cenowy) uważanych za niesmaczne.
A kursy przez Radom i Kielce są bo PB chce jeździć zawsze na 100% (choć jest trudne do wykonania).
-LUX napewno przemyślał swoją decyzję, każda ich nowa trasa jest minimum rentowna, ostatnia trasa Wilno - Praga (Simple, ale to też z jednego worka). I oni doskonale wiedzą że przyciągną sobie w ciągu dajmy na to pół roku wystarczająco klientów, którzy będą w stanie zapłacić rzeczone "maksymalne 59 zł" za podróż, szczególnie jeśli obecnie setki jadą pociągiem za 49+ (studenci, choć stanowią dużą grupę dla IC, nie są zagrożeniem dla istnienia siemiu kursów luxa).

-IC (czyt. PKP Intercity, a nie jako kategoria poc.!) oznacza wszystkie pociągi tego przewoźnika i całą hańbę jaką sobie ten przewoźnik przysporzył na przestrzenii ostatnich lat. Ja osobiście - poza jednym wyjątkiem z racji ceny w biletomanii - od jakiśch 10 lat nie korzystam z ich usług z racji wku...a na trylion doznanych dotychczas nieprzyjemności z ich strony, wolę tłuc się pół dnia PR.
EIP można się chwalić. Jeszcze :mrgreen: Znając polskie realia, za 5-10 lat te pociągi będą ruiną.

-LOT: pełna zgoda.

-blabla: póki co skala w porównaniu z potokami paxów nie daje wg. opcji na zaistnienie jako poważmy gracz (ktoś ma spotkanie o konkretnej godzinie, szuka poł., znajduje, ale kierowca jedzie z daleka i przez korki/dodatkowe pit-stopy się grubo spóźnia. Wtedy taki ktoś jest na lodzie. Albo?
Jeszcze raz dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Mar 2015 08:49 

niebieski
ciacho_majonez napisał(a):
Nie udało mi się jeszcze kupić w rozsądnej cenie lotu WAW-KRK-WAW w konfiguracji piątek wieczorem - niedziela wieczorem. Więc osoby, które nie mogą wyjść bardzo wcześnie z pracy w piątek skazane są na poranny sobotni lot lub sporą różnicę w cenie.

a ja mam to szczęście że w drugą stronę, te loty zawsze są w najtańszej taryfie :)

#15 PostWysłany: 23 Mar 2015 09:31 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
ciacho_majonez napisał(a):
dodałbym jeszcze blablacar

Technicznie: Zmiana ankiety zresetuje wyniki, a do tej pory oddano prawie 200 głosów.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 23 Mar 2015 09:59 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Skrót myślowy, chodziło mi o dodanie do dyskusji. 200 głosów i tylko 14 odpowiedzi w wątku! Sam w ankiecie nie głosowałem, ale chętnie poczytam o przemyśleniach innych dotyczących tej trasy :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 23 Mar 2015 10:01 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
Mozliwe, ze za jakis czas zostanie "rozwiazany problem" TLK w tym zestawieniu http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... okKrakLink
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 23 Mar 2015 10:12 
Awatar użytkownika

Loty: 112
Kilometry: 142 458
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Nie potrafię zagłosować :) Każdy ma inne czasy przejazdu, ceny i komfort, więc nie są porównywalne.

Oczywiście wygrałoby IC gdyby ceny były w zakresie od 20 zł do 60 zł, ale sami się proszą o konkurencję, która niedługo wejdzie też na tory.

Krótko: jadąc na weekend do znajomych nie polecę samolotem, ani nie wydam 250 zł na bilety kolejowe. Wracając w nocy z podróży, gdy ważny jest dla mnie czas, mogę jechać EIC albo lecieć samolotem nawet jako kosztuje ponad 100 zł.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 23 Mar 2015 11:06 

srebrny
pomoc napisał(a):
A kursy przez Radom i Kielce są bo PB chce jeździć zawsze na 100% (choć jest trudne do wykonania).

Prędzej czy później zrobią ekspresowe.
Cytuj:
-IC (czyt. PKP Intercity, a nie jako kategoria poc.!) oznacza wszystkie pociągi tego przewoźnika i całą hańbę jaką sobie ten przewoźnik przysporzył na przestrzenii ostatnich lat. Ja osobiście - poza jednym wyjątkiem z racji ceny w biletomanii - od jakiśch 10 lat nie korzystam z ich usług z racji wku...a na trylion doznanych dotychczas nieprzyjemności z ich strony, wolę tłuc się pół dnia PR.

Otóż to. Na lojalność klienta pracuje się długo. Na nienawiść też. I kilka nowych zabawek tego nie zmieni, zwłaszcza wobec stosowania tych samych bezczelnych praktyk monopolistycznych (wyrzucenie PR), co w poprzednich latach.
Cytuj:
EIP można się chwalić.

No powiedzmy. Dobrze, że to jest, podobnie jak dobrze, że przy okazji wyremontowali kilka innych (np. na trasie Warszawa-Częstochowa wolę TLK przez Koluszki, bo równie szybko jedzie i przynajmniej na właściwy dworzec), ale to tak naprawdę średniej klasy i średniej szybkości pociąg. To co w innych krajach było standardem już daaawno temu.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 23 Mar 2015 11:15 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 59 / 27.6%
Zbanowany
Ja nie rozumiem jak przy podobnych cenach można wybrać autobus zamiast pociągu czy samolotu. Jak dla kogoś każdy grosz się liczy to ok, ale żeby jechać po naszych drogach mogąc sobie pozwolić na wygodniejszy transport - nie ogarniam...

Ja oczywiście pomimo kiepskiego dojazdu KRK-Centrum wybiorę LOT, melanż w saloniku gratis ;)
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości