Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Mar 2015 19:07 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 52 322
Krajów: 14 / 6.5%
Hej, zastanawiała mnie ostatnio jedna rzecz. Bardzo często jest możliwość podania tytułu Ph.D. lub Prof. przy rezerwacji biletów lotniczych lub pokoju w hotelu. Zdaje się, że kiedyś na jakimś zagranicznym forum przeczytałem wpisy jakiegoś doktora, który pisał, że kilka razy podnieśli mu przy okazji rezerwacje do klasy biznes itd. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie? Raczej wydaje mi się, że co najwyżej skończy się na tytułowaniu, co i tak może być dość zabawne. Nie spodziewałbym się kontroli dyplomu w hotelu lub na pokładzie samolotu. Takiego tematu nie znalazłem, a nie wydaje mi się, że nadaje się na ogólny.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 05 Mar 2015 19:17 

Loty: 72
Kilometry: 100 193
niebieski
Hehe, już sobie wyobrażam jak kobieta w recepcji mówi Witamy Szanowy Doktorze... do 19 latka :d
qras lubi ten post.

#3 PostWysłany: 05 Mar 2015 19:25 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Doogie Howser :lol:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 05 Mar 2015 19:29 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
W zdaje się Niemczech jest to integralna część nazwiska, znaczy się pojawia się na dowodach, paszportach itp. Więc skoro na bilecie zapis nazwiska musi się zgadzać z tym paszporcie, pewnie po to się tytuł wprowadza.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Mar 2015 19:31 

Loty: 72
Kilometry: 100 193
niebieski
To byłby lekki absurd gdyby takie rzeczy się działy :d To ja sobie dodam szejk i dostanę apartamentowiec... ;)

Może tak być że czasem jakaś linia czy hotel w ramach promocji zrobi taką niespodziankę, żeby połechatać kogoś i tyle.

#6 PostWysłany: 05 Mar 2015 19:33 
Awatar użytkownika

Akurat opcji wyboru szejka, kalifa, sułtana nie widziałem :). Brytyjskie tytuły szlacheckie chyba gdzieś mi się przewinęły kiedyś.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Mar 2015 19:37 

złoty
Moja żona ma dr przed nazwiskiem od kilku lat (taki prawdziwy). Dla jaj wpisuje jej to w rezerwacjach. Żadnych skutków do tej pory to nie przyniosło (a było takich rezerwacji kilkadziesiąt).
Z racji zawodu żony spotykam się czasami z osobami, które mają profesury i z tego co wiem też nic nie zyskują.

#8 PostWysłany: 05 Mar 2015 19:38 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
Linie zabiegają żeby lekarze latali z nimi, bo w razie czego taka osoba skuteczniej poprowadzi reanimacje/inne pomimo uwzględnienia takich zajęć w szkoleniach dla crew.

Doktor-lekarz w LH i jego przywileje http://www.lufthansa.com/pl/pl/doctor-on-board
Uśmiechnięci doktorzy w TK http://www.turkishairlines.com/en-int/corporate/news/news/smiling-doctors-216

#9 PostWysłany: 05 Mar 2015 19:38 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Apropo:
qras napisał(a):
Akurat opcji wyboru szejka, kalifa, sułtana nie widziałem :). Brytyjskie tytuły szlacheckie chyba gdzieś mi się przewinęły kiedyś.

Załączniki:
king.png
king.png [ 26.15 KiB | Obejrzany 3269 razy ]

Ostatnio edytowany przez jasiub, 05 Mar 2015 19:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 05 Mar 2015 19:39 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
To jest przyjęta forma w krajach germańskich. W Austrii nawet mrg wpisują sobie praktyczne wszędzie. Kiedyś w Wiedniu w poczekalni do lekarza pani z recepcji wołała "mgr Schmidt Bitte"
W kilku firmach lotniczych można dr lub prof. wpisać na bilecie, ale to niczym nie skutkuje. Ktoś miał bujną fantazję.
Ja mam nawet na karcie Miles& More dr. (z kropką - tak jak piszą w Niemczech). Ale to nigdy niczym konkretnym nie skutkowało. Doktorów teraz (szczególnie w PL) na pęczki.

-- 05 Mar 2015 18:42 --

zakino napisał(a):
Hehe, już sobie wyobrażam jak kobieta w recepcji mówi Witamy Szanowy Doktorze... do 19 latka :d

A to o czym napisałeś wcale nie jest takie śmieszne w Niemczech. Tam w hotelu zawsze się tak zwracają jeśli tak wpisane jest w rezerwacji. Jeżdżę na różne konferencje, sympozja i to normalnie tam funkcjonuje.

#11 PostWysłany: 05 Mar 2015 19:47 
Awatar użytkownika

Nawet w Czechach bardzo często przedstawia się tytułem bakałarza (licencjata) + nazwisko. Tam też studiuje znaaacznie mniej osób. Inženýr (mgr inż.) już robi całkiem niezłe wrażenie w Republice.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#12 PostWysłany: 05 Mar 2015 20:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Czesi ogólnie mają tytułomanię. U nas mgr nikt się nie chwali, co najwyżej jak ktoś ma dr lub prof. Z kolei Czesi mają całą kolekcję tytułów - oprócz wspomnianego przez kolegę bakałarza (Bc.) mają takie cuda jak RNDr. (doktor nauk przyrodniczych), JUDr. (doktor nauk prawnych), Csc. (kandydat nauk, coś niższego niż doktor nauk) i chyba ze 20 innych.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Akademick%C3%BD_titul
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Mar 2015 20:34 

Ta tytulomania to pozostalosc po s.p. C.K. Austro-Wegierskiej.
Wystarczy sie przejsc po starych cmentarzach galicyjskich (np. Krakow, Rzeszow, Jaroslaw, Lwow), zeby poczytac na nagrobkach, jakie nasi przodkowie posiadali tytuly, zajmowali stanowiska panstwowe, czy pelnili funkcje spoleczne czy samorzadowe.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Mar 2015 21:09 
Awatar użytkownika

Mogę powiedzieć, że kiedyś podpisywałem listę obecności w pracy jako magister. Żadnych korzyści finansowych to nie przyniosło...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 05 Mar 2015 22:02 

Meduzy napisał(a):
Mogę powiedzieć, że kiedyś podpisywałem listę obecności w pracy jako magister. Żadnych korzyści finansowych to nie przyniosło...

Bo mgr to tylko tytuł zawodowy, a nie stopień naukowy (dr i dr hab.) czy tytuł naukowy (prof.) ;) ;) ;) ;)

#16 PostWysłany: 05 Mar 2015 22:19 

Zbanowany
krasnal napisał(a):
W zdaje się Niemczech jest to integralna część nazwiska, znaczy się pojawia się na dowodach, paszportach itp. Więc skoro na bilecie zapis nazwiska musi się zgadzać z tym paszporcie, pewnie po to się tytuł wprowadza.

Nic podobnego, to jest tylko tytul.

Ale jest wazny bo w niemczech nie ma tylu mgr. ilu w polsce ktos kto posiada wyksztalcenie wyzsze od stopnia Bachelor czyli Master i w gore ceni sobie to bo wiecej zarabia, wiecej go kosztowalo zdobycie tego tytulu. W wiekszosci przypadkow nie porozmawiasz z kims kto ma tytul odpowiadajacego polskiemu naukowemu doktor czy profesor poprostu nie widza celu rozmaiania z kims kto do nich nie pasuje. Dodawanie tego do nazwiska jest czyms podobnym jak dodawalo sie 'hrabia' czy niemieckie 'von', duzym nietaktem jest zwrocenie sie do kogos bez tego dodatku. Oni sobie poprostu cenia swoj czas i pieniadze poswiecone na zdobycie tego tytulu wiec nie tylko dyplom wisi na scianie gabinetu ale rowniez dopisek przed nazwiskiem.
Wg. niemieckiego prawa nie mozecie sie poslugiwac innymi tytulamio niz te oryginalnie zdobyte w danym kraju czyli jesli kiedys zdobyles mgr. to nie mozesz sobie pisac w niemczech ze masz Master of Science czy Diplom Kauffrau tylko masz pisac orginalny tytul 'mgr.'.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Mar 2015 22:41 
Awatar użytkownika

niebieski
krasnal napisał(a):

Sprostuję swoją informację - tytuły naukowe w dowodach i paszportach podaje się w Austrii, a nie Niemczech.
http://de.wikipedia.org/wiki/Akademisch ... _Dokumente

Załączniki:
ausweis.jpg
ausweis.jpg [ 145.55 KiB | Obejrzany 2860 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 05 Mar 2015 23:16 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Krajów: 17 / 7.9%
Zbanowany
vito napisał(a):
Bo mgr to tylko tytuł zawodowy, a nie stopień naukowy (dr i dr hab.) czy tytuł naukowy (prof.) ;) ;) ;) ;)

Oczywiście, że mgr to stopień naukowy, inż to tytuł zawodowy.

#19 PostWysłany: 05 Mar 2015 23:23 

Loty: 50
Kilometry: 56 708
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
mgr i lic/inż to tytuły zawodowe
dr i dr hab to stopnie naukowe
prof to tytuł naukowy
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 05 Mar 2015 23:35 

niebieski
krasnal napisał(a):
Czesi ogólnie mają tytułomanię. U nas mgr nikt się nie chwali, co najwyżej jak ktoś ma dr lub prof. Z kolei Czesi mają całą kolekcję tytułów - oprócz wspomnianego przez kolegę bakałarza (Bc.) mają takie cuda jak RNDr. (doktor nauk przyrodniczych), JUDr. (doktor nauk prawnych), Csc. (kandydat nauk, coś niższego niż doktor nauk) i chyba ze 20 innych.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Akademick%C3%BD_titul

U nas nikt się nie chwali, bo często żeby takiego mgra dostać to za wiele natrudzić się nie trzeba, a nawet wystarczy odpowiednio zapłacić, bo z niektórych szkól prywatnych to nie wyrzucają, bo im się kasa nie będzie zgadzać. Za niedługo w tym kraju będą sami magistrzy, a nie znajdę ani jednego szewca, który by mi buty naprawił ;)
 Profil Relacje PM off
Tomek Zien lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości