Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Najmilszy Poniedziałek i okazje milowe Miles & More: zasady rezerwacji, ważność mil, progi statusów i opłaty, zebrane z 8591 postów forum.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-10-04, na podstawie 8591 postów (do #1838865). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
Miles & More to program lojalnościowy grupy Lufthansa, z którego korzysta też LOT i reszta Star Alliance. Wątek zbiera od lat sposoby na zdobywanie mil - promocje przewoźników, karty kredytowe, Payback, zakupy u partnerów, ankiety i wyzwania w aplikacji. Najwięcej pytań dotyczy dwóch rzeczy: cyklicznego najMILszego Poniedziałku oraz comiesięcznych okazji milowych, czyli biletów-nagród ze zniżką.

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Od 2024 roku o statusie decyduje system Points i Qualifying Points, a nie dawne mile statusowe. Punkty kwalifikujące naliczają tylko loty grupy Lufthansa i wybranych partnerów, w tym LOT - nie całe Star Alliance. źródło
  • ✔ Frequent Traveller wymaga 650 Points i 325 Qualifying Points w roku kalendarzowym, Senator - 2000 Points i 1000 Qualifying Points. W wątku pojawia się starsza wartość 30 segmentów lub 35 000 mil statusowych - nieaktualna. źródło
  • ℹ Senatorom, którzy nie odnowili statusu w 2023 roku, program przyznał jednorazowo 10 000 mil statusowych jako rekompensatę - opis w #7129.
  • ✔ Mile premiowe są ważne 36 miesięcy i wygasają na koniec kwartału. Przy aktywnie używanej karcie kredytowej Miles & More ważność mil jest praktycznie bezterminowa. źródło
  • ✔ Okazje milowe, czyli Mileage Bargains, startują od 12 000 mil i dają do 50 procent zniżki wobec standardowej tabeli. Nowe oferty pojawiają się co miesiąc, rezerwacja idzie wyłącznie online. Starsze stawki z wątku - 15 000 mil za Europę czy 30-70 tysięcy za dalekie kierunki - są nieaktualne. źródło
  • ✔ najMILszy Poniedziałek to cykliczna, zwykle dwutygodniowa oferta rezerwowana wyłącznie telefonicznie, bez prawa do zwrotu i zmiany. ⚠ Stawki podawane w wątku - 5-7 tys. mil po Polsce, 7-10 tys. po Europie, 20-35 tys. na dalekie trasy - pochodzą od użytkowników i nie mają potwierdzenia w oficjalnym cenniku. wg Fly4free
  • ⚠ Najlepsze kierunki z promocji znikają w minuty lub godziny od publikacji - użytkownicy raportowali to przy Stambule, Seulu i Dubaju, między innymi Kemot przy ofercie do Dubaju. Warto mieć gotowe daty i numer do infolinii przed startem.
  • ✔ Przelicznik Payback na mile w Polsce to 5 punktów za 1 milę, przy minimum 500 punktów na koncie. źródło ⚠ Użytkownicy podają, że transfer wchodzi zwykle w 24-48 godzin, a w Niemczech przelicznik bywa 1:1.
  • ✔ Zmiana lub anulowanie biletu-nagrody kosztuje 50 EUR za bilet. W pandemii zmiany były darmowe, od sierpnia 2021 obowiązywało 25 EUR - te wartości z wątku są nieaktualne. źródło
  • ⚠ Bundle&Go pozwala dokupić mile w pakietach od XS do XL. Użytkownicy podają ceny rzędu 10-20 EUR za 1000 mil oraz limit roczny wahający się między 250 000 a 500 000 mil. Oficjalna pomoc potwierdza istnienie programu, ale nie publikuje cennika ani limitu. źródło
  • ⚠ Przy zakupach na Amazon.de i w wyzwaniach My Challenge część osób dostaje mile z polskim adresem w profilu, część dopiero z niemieckim - jednoznacznej reguły w wątku nie ma. Naliczenie potrafi zająć od kilku tygodni do 15 tygodni, a na odpowiedź obsługi czeka się nawet dwa miesiące - tak relacjonuje gordon1421. Opisano też korektę, która odebrała wcześniej przyznane mile - #41.
  • ⚠ Trzy funkcje opisywane w starszych stronach wątku już nie działają: Miles and Cash zastąpiono innymi wariantami dopłaty, Mileage Pooling od stycznia 2024 obsługuje wyłącznie konta połączone wcześniej, a płatny transfer mil między kontami wycofano na początku 2023 roku.

Liczby
Kod:
pozycja                          | wartość                          | źródło/data
ważność mil premiowych           | 36 miesięcy, koniec kwartału     | ✔ miles-and-more.com, 2026-10-04
Frequent Traveller               | 650 Points + 325 QP              | ✔ miles-and-more.com, 2026-10-04
Senator                          | 2000 Points + 1000 QP            | ✔ miles-and-more.com, 2026-10-04
okazje milowe                    | od 12 000 mil, do -50%           | ✔ miles-and-more.com, 2026-10-04
Payback -> mile (Polska)         | 5 pkt = 1 mila, min. 500 pkt     | ✔ miles-and-more.com, 2026-10-04
zmiana biletu-nagrody            | 50 EUR za bilet                  | ✔ miles-and-more.com, 2026-10-04
najMILszy Poniedziałek - Polska  | 5-7 tys. mil                     | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2024
najMILszy Poniedziałek - Europa  | 7-10 tys. mil                    | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2024
najMILszy - dalekie kierunki     | 20-35 tys. mil                   | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2024
Bundle&Go                        | ok. 10-20 EUR za 1000 mil        | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2026
bonus dla senatorów 2023         | 10 000 mil statusowych           | ℹ post #1613185

Ostatnia aktualizacja: 2026-10-04, wersja 3.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8594 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 430  Następna
Autor Wiadomość
#1201 PostWysłany: 08 Sie 2013 20:03 

niebieski
mucha napisał(a):
FemmeFatale napisał(a):
Myśleliście może o tej promocji?

Mieszkając w PL nie ma szans na tę ofertę. Nie wczytywałem się dokładnie, ale trzeba pewnie być co najmniej rezydentem w DE żeby otworzyć tam rachunek bankowy.

No właśnie chyba nie do końca. We wniosku normalnie można wybrać Polskę. Postanowiłem to sprawdzić i wypełniłem. Otrzymałem dwa e-maile o takiej treści:

"Sehr geehrter Herr *****,
vielen Dank für Ihre Empfehlung des DKB-Cash.
Ihre Weiterempfehlung ist eine gute Entscheidung, denn die DKB erzielte bei der Online-Umfrage des Deutschen Instituts für Service-Qualität im Auftrag des Nachrichtensenders n-tv die höchste Gesamtzufriedenheit bei Direktbankkunden und geht als beliebteste Direktbank hervor. Auch weist die DKB mit Abstand die höchste Weiterempfehlungsbereitschaft auf.
Die Gutschrift Ihrer 10.000 Prämienmeilen erfolgt automatisch nach der Kontoeröffnung des von Ihnen
Geworbenen im Aktionszeitraum 01.07.-31.08.2013. Ihren Namen gibt der Geworbene dazu im Kontoeröffnungsantrag an."

"Sehr geehrter Herr *****,
herzlichen Dank für Ihren Antrag zum DKB-Cash vom 08.08.2013,
dessen Zugang wir Ihnen hiermit bestätigen.
Alle weiteren Informationen bzw. Unterlagen zur Identitätsfeststellung
erhalten Sie in Kürze ebenfalls per E-Mail.
Mit dem DKB-Cash haben Sie die richtige Entscheidung getroffen.
Für Rückfragen sind wir gern Ihr Ansprechpartner.
Mit freundlichen Grüßen"

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1202 PostWysłany: 08 Sie 2013 21:42 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
FemmeFatale napisał(a):
mucha napisał(a):
FemmeFatale napisał(a):
Myśleliście może o tej promocji?

Mieszkając w PL nie ma szans na tę ofertę. Nie wczytywałem się dokładnie, ale trzeba pewnie być co najmniej rezydentem w DE żeby otworzyć tam rachunek bankowy.

No właśnie chyba nie do końca. We wniosku normalnie można wybrać Polskę. Postanowiłem to sprawdzić i wypełniłem. Otrzymałem dwa e-maile o takiej treści:

Te maile sa generowane automatycznie.
Sa banki w Niemczech ktore nie wymagaja zameldowania na miejscu przy otwieraniu konta. Za to na pewno bedziesz musial potwierdzic swoja tozsamosc - standardem w wielu bankach jest procedura weryfikacji tozsamosci w dowolnej placowce Deutsche Post, ale jesli bardzo Ci zalezy mozna to tez zrobic notarialnie w Polsce.
Inna sprawa, ze we wspomnianej promocji wymagany jest wplyw wynagrodzenia - pytanie czy zadowoli ich po prostu przelew z dowolnego rachunku?

#1203 PostWysłany: 08 Sie 2013 21:45 

"mit swarovski auf entdeckungsreise"

https://www.miles-and-more.com/online/m ... &cid=18003

3.000 mil/zakup (najtansze rzeczy juz od 29 chf; podobno w niektorych sklepach obowiazuje rowniez na karty podarunkowe o wartosci m.in. 10 chf)

1.-31.8.13

obowiazuje tylko przy zakupie jednym z boutikow w szwajcarii. z akcji wylaczona jest sprzedaz internetowa.

jest ktos ze szwajcarii?

#1204 PostWysłany: 08 Sie 2013 23:02 

niebieski
No właśnie chyba nie do końca. We wniosku normalnie można wybrać Polskę. Postanowiłem to sprawdzić i wypełniłem. Otrzymałem dwa e-maile o takiej treści:[/quote]
Sa banki w Niemczech ktore nie wymagaja zameldowania na miejscu przy otwieraniu konta. Za to na pewno bedziesz musial potwierdzic swoja tozsamosc - standardem w wielu bankach jest procedura weryfikacji tozsamosci w dowolnej placowce Deutsche Post, ale jesli bardzo Ci zalezy mozna to tez zrobic notarialnie w Polsce.
Inna sprawa, ze we wspomnianej promocji wymagany jest wplyw wynagrodzenia - pytanie czy zadowoli ich po prostu przelew z dowolnego rachunku?[/quote]

Sprawdzę i dam Wam znać jak poszło. Ostatecznie zamelduję się w Niemczech u brata ;)

#1205 PostWysłany: 08 Sie 2013 23:09 

FemmeFatale napisał(a):
https://www.miles-and-more.com/online/myportal/mam/de/earn/banking/offer?nodeid=2759915&l=en&cid=18002
Myśleliście może o tej promocji? Za założenie rachunku (całkowicie darmowego) i wpływ jednej pensji dostajemy 10000 mil, drugie tyle jeśli komuś polecimy. Tyle w teorii. Sprawdzał ktoś w praktyce?

Zalozylem w zeszlym roku i mile dostalem, za wyplate na konto tez dostalem ( a sie o nie nie prosilem:)), ale mieszkam w DE.
Aby dostac mile za polecenie konta, nie trzeba mieszkac w Niemczech i niepotrzebne jest tez konto w DKB.
W sumie dostalem od nich w zeszlym roku 27500 mil.
Ale zeby otworzyc konto, to trzeba chyba mieszkac w Niemczech, bo trzeba isc z dowodem albo z paszportem i poswiadczeniem o zameldowaniu na poczte i to idzie przez postident. Do tego sprawdzaja jak zwykle Schufa.
Aby dostac mile za wyplate, pracodawca musi wyslac przelew z jakims specjalnym kodem ktory jest przypisany w systemie do Lohn/Gehalt. U znajomego tego nie maja w firmie i on nic nie dostal.
Ale dzieki za info, polece znajoma i znow wpadnie 10000 mil:)
Konto bardzo fajne, na calym swiecie kase pobiera sie za darmo i do tego http://www.dkb.de/aktion/2013_dkbvisaca ... index.html
 Profil Relacje PM off  

#1206 PostWysłany: 08 Sie 2013 23:11 

FemmeFatale napisał(a):

Inna sprawa, ze we wspomnianej promocji wymagany jest wplyw wynagrodzenia - pytanie czy zadowoli ich po prostu przelew z dowolnego rachunku?[/quote]

Sprawdzę i dam Wam znać jak poszło. Ostatecznie zamelduję się w Niemczech u brata ;)[/quote]

Jesli nie masz okreslonych i regularnych wplywow z tytulu pracy lub nie jestes studentem to daj sobie spokoj z Scheinmeldung u brata...
 Profil Relacje PM off  

#1207 PostWysłany: 11 Sie 2013 17:45 

Czy za pisanie recenzji na indyjskim trip advisor wciaz moznazdobyc mile? bede wdziecznaza odpowiedz.pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#1208 PostWysłany: 11 Sie 2013 18:37 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Jul napisał(a):
Czy za pisanie recenzji na indyjskim trip advisor wciaz moznazdobyc mile? bede wdziecznaza odpowiedz.pozdrawiam

tak

#1209 PostWysłany: 11 Sie 2013 21:40 

dzieki:)
 Profil Relacje PM off  

#1210 PostWysłany: 20 Sie 2013 22:43 

szymonpoznan1 napisał(a):
janosik napisał(a):
Zbieram mile na lot dla dwóch osób do Chin. Mam ok. 45000-50000 mil, ale wiem że potrzebuję ich więcej :) Liczę, że będzie promocja 30-40k/osobę plus ok. 600zł podatków na podróż LOTem do Pekinu ;)
Kiedyś czytałem, że jest opcja przekazania mil przez inną osobę i ja mam takie osoby, które chcą mi przekazać swoje mile.

W jaki sposób przekazać komuś mile?
I czy w momencie, kiedy ja otrzymam je na koncie muszę je wydać na bilety w jakimś konkretnym okresie, czy naliczone są bezterminowo i mogę je wykorzystać np. w grudniu 2013, czy np. lutym 2014?

Nie ma możliwości przekazania mil innej osobie. Można co najwyzej kupić bilet innej osobie. Np.: Ty masz 30tys mil i za to kupujesz bilet sobie, a ktoś inny ma drugie 30tys mil i kupuje tej drugiej osobie (niekoniecznie właścicielowi konta).

A czy ja mając np. 60k mil mogę kupić 2 bilety po 30k mil/sztukę dla mnie i dla kogoś innego? Czy za swoje mile mogę kupić bilety tylko dla siebie?

#1211 PostWysłany: 20 Sie 2013 22:46 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
janosik napisał(a):
szymonpoznan1 napisał(a):
janosik napisał(a):
Zbieram mile na lot dla dwóch osób do Chin. Mam ok. 45000-50000 mil, ale wiem że potrzebuję ich więcej :) Liczę, że będzie promocja 30-40k/osobę plus ok. 600zł podatków na podróż LOTem do Pekinu ;)
Kiedyś czytałem, że jest opcja przekazania mil przez inną osobę i ja mam takie osoby, które chcą mi przekazać swoje mile.

W jaki sposób przekazać komuś mile?
I czy w momencie, kiedy ja otrzymam je na koncie muszę je wydać na bilety w jakimś konkretnym okresie, czy naliczone są bezterminowo i mogę je wykorzystać np. w grudniu 2013, czy np. lutym 2014?

Nie ma możliwości przekazania mil innej osobie. Można co najwyzej kupić bilet innej osobie. Np.: Ty masz 30tys mil i za to kupujesz bilet sobie, a ktoś inny ma drugie 30tys mil i kupuje tej drugiej osobie (niekoniecznie właścicielowi konta).

A czy ja mając np. 60k mil mogę kupić 2 bilety po 30k mil/sztukę dla mnie i dla kogoś innego? Czy za swoje mile mogę kupić bilety tylko dla siebie?

Jak najbardziej możesz kupić bilet dla siebie i dla kogoś, a nawet dla dwóch obcych osób bez siebie.

#1212 PostWysłany: 21 Sie 2013 22:19 

Loty: 577
Kilometry: 1 264 611
Krajów: 133 / 62.2%
złoty
Mam pytanko o linie TAM - bilety do Brazylii mam w klasach W, U i L. Wynika z tego, że za W nie dostanę mil, ale za U i L tak. Czy jest sens rejestrować się w programie TAM Fidelidade? Czy dostanę coś extra czy to są te same mile?

#1213 PostWysłany: 23 Sie 2013 21:14 

Loty: 1135
Kilometry: 1 133 873
Krajów: 98 / 45.8%
platynowy
Pamiętaj, że TAM wychodzi w przyszłym roku ze Star Alliance, więc pytanie, czy mile w ich programie Ci się przydadzą.

#1214 PostWysłany: 26 Sie 2013 23:15 

niebieski
US Airways zaczęło umieszczać dopłatę paliwową w strukturze biletu, więc kolejna możliwość lotów za mile z niskimi dopłatami została zamknięta (prawdopodobnie, bo zakładam, że nie będzie tutaj case'u NZ). Co prawda i tak wychodzą ze *A w związku z mergerem z AA, więc strata nie jest wielka.
 Profil Relacje PM off  

#1215 PostWysłany: 26 Sie 2013 23:47 

niebieski
Sudoku napisał(a):
Pamiętaj, że TAM wychodzi w przyszłym roku ze Star Alliance, więc pytanie, czy mile w ich programie Ci się przydadzą.

Sudoku napisał(a):
US Airways zaczęło umieszczać dopłatę paliwową w strukturze biletu, więc kolejna możliwość lotów za mile z niskimi dopłatami została zamknięta (prawdopodobnie, bo zakładam, że nie będzie tutaj case'u NZ). Co prawda i tak wychodzą ze *A w związku z mergerem z AA, więc strata nie jest wielka.

A cóż tak nagle wszyscy uciekaja z *A?

No i powiem Wam, że troche mnie wkurzają te wszystkie merge'a ala Continental + United, US Airways + AA czy (tu akurat nie aż tak ostry) KLM+AF. Fajne linie, z fajnymi tradycjami znikają. A ja sentymentalny jestem :) Do tego nigdy nie leciałem ani US Airways, ani AA, a w jednym i drugim podoba mi się i nazwa i logo i malowanie i cholera smutno mi się robi, że sobie nie polecę ;)
 Profil Relacje PM off  

#1216 PostWysłany: 27 Sie 2013 00:41 

srebrny
bartek. napisał(a):
No i powiem Wam, że troche mnie wkurzają te wszystkie merge'a ala Continental + United, US Airways + AA czy (tu akurat nie aż tak ostry) KLM+AF. Fajne linie, z fajnymi tradycjami znikają. A ja sentymentalny jestem :) Do tego nigdy nie leciałem ani US Airways, ani AA, a w jednym i drugim podoba mi się i nazwa i logo i malowanie i cholera smutno mi się robi, że sobie nie polecę ;)

A mnie najbardziej "brakuje" (jeżeli tak to można w ogóle nazwać) PanAm-a ;) Pewnie sentyment z dzieciństwa :)
 Profil Relacje PM off  

#1217 PostWysłany: 27 Sie 2013 00:43 

niebieski
O PanAm nie chciałem wspominać, ale to akurat inne powody zniknięcia były...
 Profil Relacje PM off  

#1218 PostWysłany: 27 Sie 2013 04:03 
Awatar użytkownika

niebieski
bartek. napisał(a):
Sudoku napisał(a):

A cóż tak nagle wszyscy uciekaja z *A?

LAN po dwuletnich staraniach przejął w zeszłym roku brazylijski TAM tworząc Latam Airlines Group. LAN jest członkiem Oneworld i to ten program będzie programem "nowej" linii.

maxima napisał(a):
Mam pytanko o linie TAM - bilety do Brazylii mam w klasach W, U i L. Wynika z tego, że za W nie dostanę mil, ale za U i L tak. Czy jest sens rejestrować się w programie TAM Fidelidade? Czy dostanę coś extra czy to są te same mile?

Osobiście uważam, że nie. Czy jest sens zbierania mil w dwóch programach tego samego sojuszu? Jeśli skoncentrujesz się na zbieraniu mil w programie (LA)TAM'u póki jeszcze jest w Star Alliance to pamiętaj, że będziesz miała większą restrykcję co do klas w których te mile zbierać możesz u innych przewoźników (LH, UA, SQ) - tak samo jak teraz nie dostaniesz mil za klasę W w TAM. Czy planujesz latać z nimi bardziej regularnie? Za jeden powrotny lot transkontynentalny w discounted economy zbyt wiele nie zwojujesz w sensie nagrody.
Kolejna sprawa to, że od przyszłego roku ten program będzie programem Oneworld Alliance - nie wiadomo jak mile zostaną przekonwertowane na "nową" walutę innego programu, a o tym, że mile w programie którego regularnie nie używasz z czasem wygasają już nie będę wspominała.
 Profil Relacje PM off  

#1219 PostWysłany: 31 Sie 2013 17:24 

niebieski
Chciałem założyć sobie konto w systemie PayBack. Czy założyć je normalnie, czy może jest aktualnie jakiś pakiet powitalny lub cokolwiek co przeliczy mi się na mile sensowniej?
 Profil Relacje PM off  

#1220 PostWysłany: 02 Wrz 2013 12:58 
Awatar użytkownika

niebieski
matmas napisał(a):
i jeszcze jedna akcja (tym razem wz. z 20leciem): +20% mili premiowych we wrzesniu na loty adria airways, air dolomiti, austrian airlines, brussels airlines, croatia airlines, germanwings, lot polish airlines, lufthansa, luxair i swiss. (z promocji wykluczone sa loty krajowe)

rejestracja na: https://www.miles-and-more.com/online/m ... =349397059 (tylko dla pierwszych 20.000 zarejestrowanych osob)

Strona mi nie działa. Czy ktoś może potwierdzić, że działa/nie działa?

Edit:
Wczoraj odbyte loty a dzisiaj już wszystkie mile razem z 20% bonusem naliczone.

Ostatnio edytowany przez kerad85, 08 Wrz 2013 17:33, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8594 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 430  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości