Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wydzielony wątek o HolidayCheck: holidaycheck-ge-100-mil-m-m-za-recenzje-hotelu,1574,110641

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8544 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 428  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 25 Gru 2011 14:35 

pokazałam kartę przy odprawie, w drodze powrotnej numer karty pojawil sie juz automatycznie i Pani (w zarowno w drodze do jak i z) poinformowala mnie ze punkty zostały dodane.
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#362 PostWysłany: 29 Gru 2011 00:06 

Latam dość dużo, na dalekich trasach i powiem Wam szczerze, że co raz częściej zaczynam się zastanawiać nad sensem zbierania mil w M&M. Co roku wylatuję tyle, że bez problemu odświeża mi się status i zastanawiam się nad korzyściami z tego płynącymi... Saloniki dla FT są delikatnie mówiąc słabej jakości, jedynie Zurich jest na jakimś znośnym poziomie. Ciężar bagażu rejestrowanego (40 kg) mogę mieć bez jakiejkolwiek karty w liniach u naszych wschodnich sąsiadów (latają do Azji a ten kierunek najbardziej mi odpowiada), ceny lotów są zdecydowanie niższe niż w StarAllianz. zbierać, płacić dużo więcej niż można zapłacić aby mieć srebrną kartę i niewiele korzyści? Coraz częściej zastanawiam się czy nie jest to gonienie króliczka, taka magia cyfr...

Wymiana mil na bilet jest średnio opłacalna na dalekich trasach, upgrade do biznesa również, więc co?

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

P.
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 29 Gru 2011 00:20 

HON fly4free
@marias; nieoficjalnie: akcja będzie przedluzona na kolejny rok wg tych samych zasad.
@pitter: wiesz, wszystko zależy od tego na czym Ci tak na prawdę zależy: każdy program lolajnościowy jest tylko dodatkiem do produktu, a nie celem samym w sobie. Dla mnie akurat istotna korzyścią wynikającą statusu jest możliwość korzystania z saloników biznesowych przed (między) lotami jeśli lece gdzieś *A w klasie ekonomicznej: nie ma nic bardziej męczącego niż ślęczenie gdzieś na lotnisku w hałasie i tłumie; poczekalnie znacznie ograniczaja zmęczenie podróżą, przynajmniej w moim odczuciu. A to jakie są - bardzo rozne, ale weź pod uwage że na wiekszości lotnisk są dokladnie te same dla wszystkich bez względu jaki masz staus czy klasę podrozy eco/biznes. Osobne saloniki biznesowwe dla SEN M&M są na stosunkowo niewielu lotniskach i często jak np. we Frankfurcie są bardziej rozdeptane niż te biznesowe "zwykłe". Inną kwestią są oczywiście poczekalnie dla paxów klasy F. Co do limitu bagazu - może być uzyteczne, ale dla mnie akurat mniej przydatne. Co do innych przywilejow: mimo wszystko masz piorytet w razie przebukowań, opoźnień, czasem wpada op-up co jest mile jesli lecisz w eco itd. Co do wartosci mil i ich wymiany - cóż, tu rzecz tez bardzo wzgledna : ciagle jesczze jest pare mozliwosci interesujacych dla mnie na przyklad.

Natomiast jak jest w innych programach: podobnie, albo i gorzej : wszystko zlaezy skad i dokatd najczesciej latasz i jak ewentualnie wykorzystasz przywileje plynace z innego programu / statusu. Z reszta nie musisz od razu zmieniac, wystarczy skorzystanie z oferty status match ktora ma nie mal kazdy program . Wystrczy sie skontaktowac.

Co do standardow azjatyckich: no coż, są generalnie duzo wyższe niż europejskie. Nieprzypadkowo czolowie miejsca w rankingach swiatowych zajmuja przewoznicy z tej czesci swiata (no i Bliskiego Wschodu). Więc i jakośc produktow okolobiznesowych, poczekalni , obsługi jest na prawde duzo lepsza od tego co oferuja nasi europejscy przewonicy.
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 29 Gru 2011 00:32 

marek2011 napisał(a):
@marias; nieoficjalnie: akcja będzie przedluzona na kolejny rok wg tych samych zasad.
@pitter: wiesz, wszystko zależy od tego na czym Ci tak na prawdę zależy: każdy program lolajnościowy jest tylko dodatkiem do produktu, a nie celem samym w sobie. Dla mnie akurat istotna korzyścią wynikającą statusu jest możliwość korzystania z saloników biznesowych przed (między) lotami jeśli lece gdzieś *A w klasie ekonomicznej: nie ma nic bardziej męczącego niż ślęczenie gdzieś na lotnisku w hałasie i tłumie; poczekalnie znacznie ograniczaja zmęczenie podróżą, przynajmniej w moim odczuciu. A to jakie są - bardzo rozne, ale weź pod uwage że na wiekszości lotnisk są dokladnie te same dla wszystkich bez względu jaki masz staus czy klasę podrozy eco/biznes. Osobne saloniki biznesowwe dla SEN M&M są na stosunkowo niewielu lotniskach i często jak np. we Frankfurcie są bardziej rozdeptane niż te biznesowe "zwykłe". Inną kwestią są oczywiście poczekalnie dla paxów klasy F. Co do limitu bagazu - może być uzyteczne, ale dla mnie akurat mniej przydatne. Co do innych przywilejow: mimo wszystko masz piorytet w razie przebukowań, opoźnień, czasem wpada op-up co jest mile jesli lecisz w eco itd. Co do wartosci mil i ich wymiany - cóż, tu rzecz tez bardzo wzgledna : ciagle jesczze jest pare mozliwosci interesujacych dla mnie na przyklad.

Natomiast jak jest w innych programach: podobnie, albo i gorzej : wszystko zlaezy skad i dokatd najczesciej latasz i jak ewentualnie wykorzystasz przywileje plynace z innego programu / statusu. Z reszta nie musisz od razu zmieniac, wystarczy skorzystanie z oferty status match ktora ma nie mal kazdy program . Wystrczy sie skontaktowac.

Niby masz rację, że miło jest posiedzieć w ciszy i spokoju na dość długim transferze, ale również bez karty można się tam dostać. Nie próbowałem tego na lotnisku FRA ale w Stambule np. płacisz ( nie pamiętam dokładnie 25 EUR ) i masz takie same korzyści jak byś miał kartę. Podejrzewam, że w na innych lotniskach jest podobnie ( nie testowałem tego oprócz Stambulu)
Tylko czasami sobie myślę, czy warto przepłacać za bilety mając naprawdę znikome przywileje wynikające z posiadania karty FT.

To takie moje wieczorne refleksje :)
 Profil Relacje PM off  

#365 PostWysłany: 29 Gru 2011 00:36 

HON fly4free
Czy warto przeplacac za bilety: pewnie nie warto, zalezy o ile sie porzeplaca w kazdym konkretnym przypadku.
Z salonikami jest bardzo roznie: jesli sa prowadzone przez lotniska (jak np. wiekszosc warszwskich) to zazwyczaj istnieje mozliwosci wykupienia wstepu o ile sa wolne miejsca; jesli jest prowadzony jako dedykowany przez przewoźnika: zazwyczaj nie ma mozliwosci odplatnego skorzystania. Poza tym jest np. Priority Pass jako abonamentowa karta niezalezna od sojuszy i przewoznikow ale po pierwsze kosztuje, a po drugie tez nie wszedzie sa saloniku majace podpisane umowy z nimi.
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 29 Gru 2011 00:48 

No i tu jest pies pogrzebany :)

Wciągnąlem się w M&M latając do Azji. Z perspektywy czasu widzę, że nie warto być lojalnym jednej grupie przewozników mając na uwadze zbieranie mil i korzyści z tego płynące. Przekłada się to na trochę głupio wydane pieniądze.
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 29 Gru 2011 01:00 

HON fly4free
A no masz racje: bezwzględna "lojalność" nie jest opłacalna.
lepsze jest elastyczniejsze podejście, zwłaszcza że status odnawia się raz na 2 lata .
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 29 Gru 2011 22:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Fakt, program nie jest idealny, ale chyba nie ma lepszego. Mam kartę linii Indyjskiej i KLM - Air France. Na papierze Air France jest imponująca, ale w praktyce okazuje się szybko, że brak miejsc itp.

Aktualnie czekam żeby sobie wylatanymi na liniach krajowych lotami wyrobić 30 segmentów lotu i uzyskać w miles and more wyższy status. Spotykałem na lotniskach wielu ludzi, którzy dzięki niemu po pierwsze nie stali w dłuuuuugich kolejkach (w Warszawie np. na święta było makabrycznie dużo ludzi) tylko siedzieli w saloniku i bawili się Ipadami.

Na moje oko program jest jak najbardziej ok.

:-)
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 30 Gru 2011 10:44 

Loty: 200
Kilometry: 409 881
Krajów: 42 / 19.6%
niebieski
Pisanie recenzji na Tripadvisor przedłużone do 31-03-2012. Takie same zasady 3 recenzje = 300 mil, max. 900 mil w miesiącu.

#370 PostWysłany: 30 Gru 2011 17:03 

Po pierwsze: za lotnictwo.net - jest właśnie promocja na dwa razy więcej mil przy przeliczaniu punktów z Klubu Konesera (Alma) na MM (400 mil za 100 punktów).

Po drugie: Nigdy nie korzystałem z punktów MM i zazwyczaj po prostu traciły ważność, ale może warto zacząć. Co sensownego mogę zrobić z 11-12 tys. mil? Ewentualnie ile musiałbym dozbierać żeby ich wykorzystanie miało jakiś minimalny sens?
(przepraszam jeśli podobne pytania już się pojawiały - przeczytanie 37-stronicowego wątku od deski do deski nie ma sensu, a korzystając z szukajki nie udało mi się na nic trafić)
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 30 Gru 2011 17:11 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 35.5%
To będzie dobry wątek na pytanie, jak wykorzystać 10-12k mil viewtopic.php?f=15&t=4661&p=37664&hilit=miles+more+wykorzysta%C4%87#p37664

A da się całkiem sensownie :)

#372 PostWysłany: 30 Gru 2011 17:32 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Orientuje się ktoś może czy "Srebrna Promocja" będzie przedłużona także na 2012?
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 30 Gru 2011 17:34 

HON fly4free
Tak: będzie przedlużona; oficjalne info wkrotce.
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 30 Gru 2011 21:06 

Maris83 napisał(a):
Ci z podróżnych, którzy srebrny status zdobyli za rejsy w 2010 r. (na 2 lata) i powtórzyli swój "sukces" w roku 2011 automatycznie uzyskali przedłużenie ważności srebrnego statusu o kolejne dwa lata, czyli np. do 2015 roku.

Jeżeli także w roku 2012 "wylatają" 30 odcinków (lub zdobędą 35 000 mil) ich status zostanie przedłużony o kolejne dwa lata od daty ważności ostatnio naliczonego statusu, czyli nawet do 2017 roku.

Nie do końca tak jest. Za loty w 2010 roku można uzyskać kartę FTL ważną do lutego 2013. W 2011 po osiągnięciu 35000 mil lub 30 lotów można przedłużyć status do lutego 2015, ale wtedy wszystkie mile statusowe, ewentualnie loty odbyte w 2012 roku nie mają żadnego znaczenia dla przedłużenia statusu. Dopiero loty lub mile statusowe zdobyte w 2013 roku przedłużają status do lutego 2017.
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 30 Gru 2011 21:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak to jest odnośnie bagażu:
"(11) Pasażerowie o statusie Frequent Traveller: w rejsach rozkładowych obsługiwanych przez Air Dolomiti, Croatia Airlines, Polskie Linie Lotnicze LOT, Luxair i SWISS.
Pasażerowie o statusie Senator/członek HON Circle: w rejsach rozkładowych obsługiwanych przez Air Dolomiti, Croatia Airlines, Polskie Linie Lotnicze LOT, Luxair i SWISS obowiązują następujące limity: kl. F (40) + 20 kg, kl. C (30) + 20 kg, kl. Y (20) + 20 kg."

Czy w promocyjnych taryfach również przysługuje dodatkowy bagaż?

#376 PostWysłany: 30 Gru 2011 21:33 
Awatar użytkownika

kerad85 napisał(a):
Jak to jest odnośnie bagażu:
"(11) Pasażerowie o statusie Frequent Traveller: w rejsach rozkładowych obsługiwanych przez Air Dolomiti, Croatia Airlines, Polskie Linie Lotnicze LOT, Luxair i SWISS.
Pasażerowie o statusie Senator/członek HON Circle: w rejsach rozkładowych obsługiwanych przez Air Dolomiti, Croatia Airlines, Polskie Linie Lotnicze LOT, Luxair i SWISS obowiązują następujące limity: kl. F (40) + 20 kg, kl. C (30) + 20 kg, kl. Y (20) + 20 kg."

Czy w promocyjnych taryfach również przysługuje dodatkowy bagaż?

Tak.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 30 Gru 2011 21:51 
Awatar użytkownika

Zbanowany
A czy jeśli ja mam status FT a moja małżonka nie, i ja kupuję dla nas dwa bilety to ona może korzystać z saloników czy nie? Analogicznie, czy ona może odprawić się na stanowisku buisness class czy nie ?
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 30 Gru 2011 21:56 

davidiacus napisał(a):
A czy jeśli ja mam status FT a moja małżonka nie, i ja kupuję dla nas dwa bilety to ona może korzystać z saloników czy nie? Analogicznie, czy ona może odprawić się na stanowisku buisness class czy nie ?

Z saloników przy srebrnej karcie FT, możesz tylko Ty korzystać. Co do odpraw bywa różnie, czasami nic nie mają przeciwko temu czasami komuś się nie spodoba.
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 30 Gru 2011 21:58 
Awatar użytkownika

davidiacus napisał(a):

Z saloników nie może korzystać (z tego co kojarzę obecnie jedynie HON mogą zapraszać do saloników osoby towarzyszące, ale żeby wylatać 600K mil w dwa lata trzeba być nadczłowiekiem...), nie wiem jak z odprawą, ale stawiam, że sprzed check-inu jej nie wygonią. ;)

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#380 PostWysłany: 30 Gru 2011 22:05 

Awerik napisał(a):
davidiacus napisał(a):

Z saloników nie może korzystać (z tego co kojarzę obecnie jedynie HON mogą zapraszać do saloników osoby towarzyszące, ale żeby wylatać 600K mil w dwa lata trzeba być nadczłowiekiem...), nie wiem jak z odprawą, ale stawiam, że sprzed check-inu jej nie wygonią. ;)

Senator też może zapraszać :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8544 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 428  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości