Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Maroko i węże
#221 PostWysłany: 29 Paź 2012 12:32 

Byłem jedynie na północy Maroka - w Tangerze. Przez tydzień pobytu nie wpadłem na żadnego węża ani ich zaklinaczy. Jaszczurki się za to zdarzają.

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#222 PostWysłany: 29 Paź 2012 12:48 

W Marakeszu na placu są może trzy węże. Jak jednego wrzucili mi na szyję,bardzo się przestraszyłem,bo koledzy zaczęli robić zdjęcia, a to moglo mnie dużo kosztować.!!!

#223 PostWysłany: 29 Paź 2012 13:42 

Jak ktos się boi kotów to może miec problem bo pełno sie tego wlóczy po ulicach i to jeszcze dzieciaki próbują ci je sprzedać :)
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 29 Paź 2012 13:44 

George23 napisał(a):
W Marakeszu na placu są może trzy węże. Jak jednego wrzucili mi na szyję,bardzo się przestraszyłem,bo koledzy zaczęli robić zdjęcia, a to moglo mnie dużo kosztować.!!!

Bez jaj Marokańczycy Ci wrzucili znienacka węża na szyję ? ?
To już mogę chyba odpuścić Marakesz ;-/

do Maciek25
"Jak ktos się boi kotów to może miec problem bo pełno sie tego wlóczy po ulicach i to jeszcze dzieciaki próbują ci je sprzedać :)"

Nie no aż tak źle to nie jest ;-)
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 29 Paź 2012 14:36 

w Maroku spedziłem w sumie 40 dni (2 x 20)
Raz w pażdzierniku, pozniej w maju.
Weze widziałem tylko na Jamaa el Fna w Marakeszu :) i to popołudniowymi porami
- kilku gości co zakladali ludziom weze na szyje i chcieli za to kilka E. (zawsze mozna ich omijac - w miare ich widac)
- siedzacy fakir grajacy na flecie i wychodząca kobra z koszyka (czesto zasłaniany przez tłum gapiów)

bedac w górach (zdobywajac Tubkala) nie widziałem żadnych wezy, wyydaje mi sie ze jedyne co pojawiło sie na mej trasie to jakies małe jaszczurki.
Natomiast spedzajać kilka dni w okolicach merzugi jedyne co mnie "atakowało" to czarne żuczki.

Jedz spokojnie z kobieta do Maroka bo to piekny kraj.
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 29 Paź 2012 15:00 

grzewor napisał(a):
w Maroku spedziłem w sumie 40 dni (2 x 20)
Raz w pażdzierniku, pozniej w maju.
Weze widziałem tylko na Jamaa el Fna w Marakeszu :) i to popołudniowymi porami
- kilku gości co zakladali ludziom weze na szyje i chcieli za to kilka E. (zawsze mozna ich omijac - w miare ich widac)
- siedzacy fakir grajacy na flecie i wychodząca kobra z koszyka (czesto zasłaniany przez tłum gapiów)

bedac w górach (zdobywajac Tubkala) nie widziałem żadnych wezy, wyydaje mi sie ze jedyne co pojawiło sie na mej trasie to jakies małe jaszczurki.
Natomiast spedzajać kilka dni w okolicach merzugi jedyne co mnie "atakowało" to czarne żuczki.

Jedz spokojnie z kobieta do Maroka bo to piekny kraj.

To że piękny i ciekawy to wiem. Tyle ostatnio czytam o Maroku, że już nie mogę się doczekać wyjazdu (koniec listopada).
Miałem obawy co do tych węży. Ale widać że pojawiaja się sporadycznie i tylko w Marakeszu.

Dzieki wszystkim za informacje
p.s. ile czasu musiałeś poświęcić na zdobycie Tubkala ? (3 ?)
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 12 Lis 2012 19:11 

troche pozno ale pisze :)
Rano wyjazd z Marakeszu - nie z dworca głownego tylko jakiegos pobocznego z busami do Imnil przez Asni (tam przesiadka)
z Imnili do schroniska pod Tubkalem szedlem jakies 6h. Nie spieszylo mi sie i mialem plecak prawie 20 kg :)
w miejscowosci czesc ludzi wynajmuje 1 pokoik i tam zostawia bagaz - przy kilku osobach placi sie grosze.
mozna tez wykupic osiolka ktory zaniesie plecak w gory.
nocleg w schronisku - zimno i wilgotno (październi)i bodajze o 6 wyjscie na szczyt. nie pamietam dokladnie ale gdzies po 3-4h jest sie na gorze.
niestety widok ktory mialem nie byl najpiekniejszy :(
zszedlem do schroniska, zjadlem 2 sniadanie i poszedlem do Imili. Tam zgadalem sie z jakims Arabem i taxi wrocilem do Marakeszu (duzo drozej niz za busa nie wyszlo )
trasa Marakesz -Tubkal - Marakesz robi sie wiec w 2 dni.
Jednak jak macie czas to warto pochodzic po innych gorach. Ja mam zamiar tam jeszcze wrocic :)
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 25 Lis 2012 17:36 

Co do wysyłki paczek do polski.

W marakeszu paczkę do polski wysyłamy na poczcie głównej (na nowym mieście przy Place du 16 Novembre) -wejście znajduje się od ulicy Imam Malik.
Za paczkę 6 kg zapłaciłem niecałe 300 dirhamów(ok 120 pln) - najtańsza opcja. Po 6 dniach była w polsce.

tu link do lokalizacji:
https://maps.google.pl/maps/ms?msa=0&ms ... 85f9d9517e
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 02 Gru 2012 15:06 

Witam,

przeczytałem wszystkie wątki dotyczące Maroka na f4f, ale pewne kwestie nadal mnie nurtują, więc pozwolę sobie założyć wątek na kolejne pytania [lub doprecyzowanie informacji, które już znalazłem] :)

Moje pytania:

1. Co z bagażem ? Czy główne linie autobusowe [2] dają możliwość przewożenia bagażu w luku ?
2. Czy można w ciągu jednego dnia dostać się z Marakeszu do Merzouga ? Czy trafię tam za pomocą którejś z oficjalnych linii autobusowych ? [na ich stronach nie znalazłem precyzyjnego info]
3. Merzouga - jak wygląda na miejscu nocleg i wypad na pustynie ? Jeśli ktoś decyduje się na nocleg [podobno jest taka opcja], to co bagażem niepodręcznym ? Jakie są ceny ?
4. Czy ktoś był tutaj: http://www.saharasky.com/saharasky/index.html i jeśli tak, jak wrażenia ?
5. czy przy szukaniu nocelgów korzystał ktoś z booking.com i czy działa to tak sprawnie jak w europie ?
6. Co z płaceniem kartą i kantorami - warto brać więcej kasy i jakiej: MAD czy EURO ?
7. Jak z transportem nocnym i bezpieczeństwem ?

Dzięki z góry za pomoc, jak coś jeszcze mi sie nasunie, pozwolę sobie spytać.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 02 Gru 2012 15:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Han Solo napisał(a):
Moje pytania:

1. Co z bagażem ? Czy główne linie autobusowe [2] dają możliwość przewożenia bagażu w luku ?
2. Czy można w ciągu jednego dnia dostać się z Marakeszu do Merzouga ? Czy trafię tam za pomocą którejś z oficjalnych linii autobusowych ? [na ich stronach nie znalazłem precyzyjnego info]
3. Merzouga - jak wygląda na miejscu nocleg i wypad na pustynie ? Jeśli ktoś decyduje się na nocleg [podobno jest taka opcja], to co bagażem niepodręcznym ? Jakie są ceny ?
4. Czy ktoś był tutaj: http://www.saharasky.com/saharasky/index.html i jeśli tak, jak wrażenia ?
5. czy przy szukaniu nocelgów korzystał ktoś z booking.com i czy działa to tak sprawnie jak w europie ?
6. Co z płaceniem kartą i kantorami - warto brać więcej kasy i jakiej: MAD czy EURO ?
7. Jak z transportem nocnym i bezpieczeństwem ?

Dzięki z góry za pomoc, jak coś jeszcze mi sie nasunie, pozwolę sobie spytać.

wróciłem wczoraj (drugi raz), wiec pozwole sobie odpowiedziec
1. tak, doplacasz 5/10MAD za przewóz w luku. Raczej nie ma problemów z kradzieżami, jest od tego gość w autobusie który sprzedaje bilety, pilnuje bagażu itp.
2. jednym autobusem nie, ale może uda się wykonać trase. Zastanow sie czy nie prosciej do zagory - chyba blizej.
3. my mielismy jedną noc, zostawilismy rano bagaz i poszlismy na pustynie poskakac. Nie bylo problemow.
5. po co? na miejscu masz do wyboru do koloru ofert za śmieszne pieniądze.
6. MAD oficjalnie mozesz miec tylko w maroku, wiec nie wezmiesz z polski (chyba ze ktos przywiezie). Przelicznik EUR -> MAD bodajze 10.82 w tamtym tygodniu, wypłącając z bankomatu kartą mbanku w EUR wyszedł mi podobny - bodajze 10.74 (a mbank bierze 2% prowizji + przewalutowanie). Najlepiej wychodziła karta w PLN mbanku (brak prowizji) ale bodajze od jutra juz prowizja bedzie. My korzystalismy wlasnie glownie z mbankowej PLN.
7. normalnie :)
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 02 Gru 2012 15:33 

Dzięki wielkie :)

1. A jaki punkt jest dobry do wypadu na pustynie? Słyszałem, że Merzouga jest najlepsza [wydmy]. Zagora jest ok [tam jest to obserwatorium :)] ? Chciałbym zrobić jakoś trasę Marakesz - pustynia - Fez
2. Jakieś specjalne wymogi celne są? Czegoś nie można przywozic/wywozić ?
3. Pomysł z booking.com wynika z tego, że to byłby mój pierwszy raz w kraju arabskim i oboję się tych naganiaczy, o których wszyscy piszą :)
4. Jeśli chodzi o transport w Maroku - warto coś bookować przez neta [pociąg, bus] czy wszystko na miejscu ?
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 02 Gru 2012 15:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Han Solo napisał(a):
Dzięki wielkie :)

1. A jaki punkt jest dobry do wypadu na pustynie? Słyszałem, że Merzouga jest najlepsza [wydmy]. Zagora jest ok [tam jest to obserwatorium :)] ? Chciałbym zrobić jakoś trasę Marakesz - pustynia - Fez
2. Jakieś specjalne wymogi celne są? Czegoś nie można przywozic/wywozić ?
3. Pomysł z booking.com wynika z tego, że to byłby mój pierwszy raz w kraju arabskim i oboję się tych naganiaczy, o których wszyscy piszą :)
4. Jeśli chodzi o transport w Maroku - warto coś bookować przez neta [pociąg, bus] czy wszystko na miejscu ?

1. ja robiłem tę trasę dwa lata temu. Marakesz - Ouarzazate z tego co pamiętam przejazd kilka godzin (wypad do ait ben haddou), dalej do doliny todry (nie masz czasu nie musisz) i do errachidii (kolejne pół dnia na te przejazdy). Stąd grande taxi na wydmy. Tam nocka, rano po wydmach i nocnym autobusem do fezu (supratours, świetna jakość jak na maroko).
Nie powiem ci ile dokładnie czasy przejazdów niestety.
2. Standard raczej. Wywieźć spokojnie można >100 ml w podręcznym - ostatnio przeszła woda 1.5 litra, tym razem to samo: jedna na chama przyczepiona z boku, otwarta, ok. Druga zamknieta tez ok. Dżem 250gr ok. Szampony to samo. Ogólnie z płynami w maroku problemu nie mają. Reszta mniej wiecej to co UE.
4. na miejscu, zdecydowanie. Idziesz na dworzec i masz zazwyczaj autobus w 15-60min.
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 02 Gru 2012 17:00 

1. Czy znając tamtejsze realia, trasa [tak, jak napisana, lub odwrotnie] Adagir/Casablanca - Marakesz - Ouarzazate - pustynia [Zagora lub Merzouga] - Fez jest do zrobienia w 10 dni bez zbytniego pośpiechu ?

2. Jeśli nie bardzo, z czego najlepiej zrezygnować ?

3. Ponieważ jadę z dziewczyną, to muszę znaleźć dodatkowe 3-4 dni na plażowanie ;) Czy warto poplażować w Adagirze lub Casablance [a tam w ogóle są fajne plaże?] czy może przenieść lepiej się z tym do Hiszpani ? [Ryaniar lata na trasie Marakesz - Sewilla, a dalej myślałem o Kadyksie].
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 02 Gru 2012 17:58 

Nie byłem w Agadirze, ale Casy na plażowanie bym nie polecał, główna plaża jest nie ciekawa, do tego ratownicy, którzy nie pozwalaja wejść do wody dalej niż za kolana i na domiar złego marokanskie dzieci, które cały czas żebraja o 10 MAD. Warto wsiasc w pociag czy do taxy i pojechać do jakies najblizeszej miejscowosci, bo tam bedzie taniej i 0 ludzi ja byłem w Mohamedii. Osobiście z miejsc w których byłem najlepsza plaza jest w okolicach Jaskini Herkulesa blisko Tangeru, co prawda do poludnia jest mgła(!), ale potem wyglda jak z reklamy Bounty :)

Z mojej strony do transportu miedzy głownymi miastami to polecam pociag, pełna kulturka a cena to 50% polskiej za porównywalny dystans, autobus jest oczywiście tańszy, ale czesto zdarzaja się bez klimy, co w lato jest hardkorem nie ziemskim i nawet mi mimo, ze jestem wielki chlop robiło sie słabo. Co do bagazu w autobusie nie martw sie, jak nie masz ciezarówki, a masz tone towaru to oni to przewioza, np. my z Tangeru do Rabatu jechaliśmy w autobusie wyładowanym pampersami i pomidorami w puszcze :)
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 02 Gru 2012 18:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Han Solo napisał(a):
1. Czy znając tamtejsze realia, trasa [tak, jak napisana, lub odwrotnie] Adagir/Casablanca - Marakesz - Ouarzazate - pustynia [Zagora lub Merzouga] - Fez jest do zrobienia w 10 dni bez zbytniego pośpiechu ?

2. Jeśli nie bardzo, z czego najlepiej zrezygnować ?

3. Ponieważ jadę z dziewczyną, to muszę znaleźć dodatkowe 3-4 dni na plażowanie ;) Czy warto poplażować w Adagirze lub Casablance [a tam w ogóle są fajne plaże?] czy może przenieść lepiej się z tym do Hiszpani ? [Ryaniar lata na trasie Marakesz - Sewilla, a dalej myślałem o Kadyksie].

nie wiem jaki miesiąc, ale powiem tak - roznica miedzy poludniem a polnocą maroka jest ogromna. 5 dni temu w sidi ifni chodzilismy w nocy w tshirtach (!). W essaouirze dzien pozniej juz w bluzach i kurtkach. Dlatego w miesiącach zimowych zdecydowanie warto gnać na południe. I odpusc sobie agadir. Polecam taką trase:
lądowanie agadir (ezy), od razu grande taxi do sidi ifni (ok. 50 mad/os!) lub autobusami przez inezgane i tiznit. Pozniej powrót do marakeszu (albo bezposrednio albo zahaczając o essaouire). Z marakeszu tak jak juz pisalem - ait ban haddou + todra + pustynia i do fezu. Ew powrót z marakeszu. Trase mozna tez robic w drugą strone.

W casablance nic nie ma.
tak, trasa jak najbardziej do zrobienia w 10 dni, ja 2 lata temu robilem niemal identyczną co ty zaproponowales wlasnie w 10-11 dni i bardzo dobrze wspominam.
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 02 Gru 2012 18:25 

Cytuj:
nie wiem jaki miesiąc

Celuje w maj/czerwiec :) Tylko nie wiem, czy czerwiec to już nie będzie hardzior z temperaturą.
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 02 Gru 2012 19:08 

Może nie będzie tak źle. Byłem w zeszłym roku w polowie czerwca to temperatury były porównywalne do naszych, cały tydzień w granicach od 25 do 28 stopni.
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 02 Gru 2012 19:18 

A jeśli chodzi o pustynie: Zagora lub Merzouga ? :)
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 02 Gru 2012 19:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Han Solo napisał(a):
A jeśli chodzi o pustynie: Zagora lub Merzouga ? :)

jesli jedziesz dalej do fezu to merzouga. Jesli wracasz do marakeszu/agadiru - zagora.
Choc na tej drugiej nie bylem. Ogolnie dla wielu to wielka frajda, jednak jak juz ktos widzial w zyciu troche piasku/wydm/ew pustynie w innym kraju to... szału nie bedzie IMO :) Ciekawsza jest sama otoczka (klimat, berberzy, pustka dookoła) niz sam piasek :p
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 02 Gru 2012 20:01 

^^ Odnośnie pustyni to ma to jeszcze jeden plus: gwiazdy ;)

http://www.saharasky.com/saharasky/guest.html :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość