Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lut 2014 20:59 

Dokąd
  • Korsyka

Data wylotu
  • 30.08.2014

Data powrotu
  • 16.09.2014

Długość pobytu
  • ok. 16 dni

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • Opisane w poście

Dodatkowe informacje
  • Hej,

Chcieliśmy ze znajomym przejść korsykański szlak GR20 (http://pl.wikipedia.org/wiki/GR_20), na który potrzeba przynajmniej 14-15 dni (najlepiej ok. 16, żeby mieć pewną rezerwę). On mieszka w Warszawie, ja w Luksemburgu. Obaj wzięliśmy urlopy pomiędzy sobotą 30 sierpnia, a wtorkiem 16 września (włącznie), ale to będzie można ew. zmodyfikować.

Chcemy dostać się na to samo lotnisko ok. soboty 30 sierpnia, a po przejściu GR20 wrócić do Luksemburga/Warszawy. Będziemy mieli ze sobą duży (a więc rejestrowany) bagaż.

Jak powinniśmy lecieć, by zminimalizować koszty? Dojazd z Luksemburga do Charleroi jest prosty (busy Flibco), ale potem zaczynają się problemy. Lecąc w sobotę 30 sierpnia z Charleroi Ryanair proponuje bodajże 176 euro, ale już dzień wcześniej jest o ponad 100 euro taniej, a na dodatek mają dwa miejsce w tej samej cenie (w przypadku soboty i dwóch osób proponują 207 euro/os.) Podejrzewam, że bardzo drogi będzie też transport bagażu - w moim przypadku płaciłbym x2 (Charleroi-Figari i Figari-Charleroi), w przypadku kolegi byłoby to aż x4 (Warszawa-Charleroi, Charleroi-Figari, Figari-Charleroi, Charleroi-Warszawa). Widziałem na stronie Ryanaira, że "w sezonie" cena pojedynczego bagażu rejestrowanego to nawet 50-70 euro, a więc naprawdę dużo, zwłaszcza biorąc pod uwagę kilka lotów...

Nie mamy za bardzo pomysłu, jak najtaniej rozwiązać kwestię transportu w przypadku tej wycieczki. Wiem, że z Warszawy są też loty "normalnymi" liniami przez Paryż. Z Luksemburga też coś lata na Korsykę, ale rzadko... Czy ktoś z Was mógłby mi z tym pomóc i zaproponować jakieś rozwiązanie? Z góry dzięki za jakiekolwiek pomysły.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 03 Lut 2014 01:56 

Wypatrzyłem też, że w sobotę 30 sierpnia można polecieć bezpośrednio z Luksemburga do Bastii za 163,36 EUR: http://i58.tinypic.com/nosq4o.png Niestety, na wrzesień nie ma żadnych lotów powrotnych...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Lut 2014 03:17 

Jakieś rady?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Lut 2014 09:07 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Z Luksemburga liniami normalnymi wychodzi około 330 euro RT, ale tu masz już bilet w cenie. Luxair lata do Figari, Ajaccio i Bastii w soboty.
Jak masz możliwość dojazdu do Strasburga można również lecieć Volotea, ale trzeba doliczyć bagaż.
 Profil Relacje PM off
ppomorski lubi ten post.

#5 PostWysłany: 05 Lut 2014 09:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie wiem jak u Ciebie/kolegi z dojazdem na de Gaulla, ale easyjetem można zmontować całość (2 bilety RT + 2 bagaże rejestrowane) za 1058 PLN

Załączniki:
EZY.jpg
EZY.jpg [ 190.21 KiB | Obejrzany 1013 razy ]
 Profil Relacje PM off
ppomorski lubi ten post.

#6 PostWysłany: 05 Lut 2014 10:24 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
Dość skomplikowane rozwiązania. Luźno rzucę zatem pomysł. Samolotem do Pisy potem autobusem do Livorno, a następnie promem na Korsykę. Moim zdaniem to najtańsze rozwiązanie.

ceny RT za osobę
Wawa-Piza FR ok 400PLN + 200PLN bagaż, prom moby 50EUR, nie wiem ile przejazd Piza-Livorno, czyli na dzień dobry 800 PLN od twarzy
z tego co widzę to raczej się nie da zgrać promu z lotem czasowo

swoją drogą kiedyś mocno się napaliłem na Korsykę, ale jak popatrzyłem na koszty to mi się odechciało.
Najbardziej elitarna jednostka Legii Cudzoziemskiej (2REP) ma na Korsyce swoją bazę.
 Profil Relacje PM off
ppomorski lubi ten post.

#7 PostWysłany: 07 Lut 2014 01:21 

Dzięki dla Was wszystkich za odpowiedzi!

Krasnal, podasz dokładniejsze namiary na ten lot RT z Luksemburga za ok. 330 euro? Ja widziałem tylko loty na Korsykę - żadnych powrotnych. Byłoby super, gdybyś mnie trochę pokierował, bo 330 euro brzmi w sumie całkiem rozsądnie - oczywiście drogo, ale przynajmniej z miejsca na miejsce; nie trzeba nigdzie dojeżdżać, nie trzeba doplacać za bagaż...

Chętnie wysłucham kolejnych rad!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Lut 2014 08:38 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Bilety można kupić na stronie luxair - wygląda to na jakiś czarter, bo loty są tylko w soboty, więc wchodzi w grę wylot 30 sierpnia i powrót 13 września. Najtańsze opcje to loty do Bastii i Figari (oba 337 €), przy czym Bastia ma lepsze godziny. Nieco drożej jest do Ajjacio (347€) i Calvi (352€).
Załącznik:
lux_bia.png
lux_bia.png [ 22.75 KiB | Obejrzany 864 razy ]

Załącznik:
lux_fcs.png
lux_fcs.png [ 22.03 KiB | Obejrzany 864 razy ]

Niestety na stronie luxair nie można robić openjaw, ale można zrobić na stronie np. empiktravel. Przelot np. na trasie LUX-BIA i powrót FSC-LUX kosztuje 1328 zł (około 310€), a LUX-CLY (Calvi) i powrót FSC-LUX kosztuje 1391 zł (około 320€). Można też robić oczywiście inne kombinacje.
Załącznik:
lux_bia_fsc_lux.png
lux_bia_fsc_lux.png [ 9.28 KiB | Obejrzany 864 razy ]

Załącznik:
lux_cly_fsc_lux.png
lux_cly_fsc_lux.png [ 9.16 KiB | Obejrzany 864 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Lut 2014 01:20 

OK, wielkie dzięki. Takie loty niestety odpadają - przejście GR20 to 15 dni, a do tego chcielibyśmy mieć przynajmniej jeden dzień zapasowy, więc łącznie potrzebujemy co najmniej 16... :(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości