Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Wrz 2012 20:34 

niebieski
Pomóżcie znaleźć tani przelot RT na trasie Tajlandia (Bangkok lub Chiang Mai) - Kambodża (Siem Reap lub Phnom Pehn) w terminie 02.07.2013 - 05.07.2013. W jaki sposób najlepiej dotrzeć później do świątyni Angkor? pzdr:)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 19 Wrz 2012 22:59 

niebieski
Daty dość odległe :) Ale loty do wyszukania.
Kayak.com na te daty pokazuje mi 1071 złotych za lot z Bangkoku do Phnom Penh liniami Thai Airways. Do Siem Reap to już 1703 złote liniami Bangkok Airways. Natomiast z Cziang Maj do Siem Reap to 2392 złote. Zostaje lot z Cziang Maj do Phnom Penh, który kosztuje 2143 złote.
Zatem polecam lecieć z BKK do PNH za 1072 złotych, ale do tego czasu może pojawić się wiele innych ofert i cena może zmaleć albo się zwiększyć.

#3 PostWysłany: 19 Wrz 2012 23:16 

Loty: 381
Kilometry: 760 616
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Do Siem dojedź sobie z BKK lądem to blisko. Teraz jest tam ładna i szybka droga (pół dnia góra). Sporo zaoszczędzisz.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Wrz 2012 23:23 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Krajów: 2 / 0.9%
Potwierdzam co napisał rob_sad, nie ma sensu pakować się do samolotu za takie astronomiczne kwoty.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Wrz 2012 10:35 

Bangkok-Phnom Penh - wylot 03.07 powrót 05.07 - 90 $$
AirAsia
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Wrz 2012 10:51 

srebrny
Może napisz o co Ci chodzi. Bo do Angkokru przez Pnom to troche nie po drodze (do Siem łatwiej dojechać z BKK lądem, niż z Pnom).
W Siem kupujesz bilet do Angkokru, umawiasz się z kierowcą motorka i Cie obwozi ;) Bezpieczniej niz u nas w Polsce, kierowcy są przygotowani, znają dobrze angielski. By zrobić plan minimum potrzebujesz 2 dni.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Wrz 2012 12:10 

Najtaniej wyjdzie lot do Bangkoku, na lotnisku wsiadasz w shutllebusa i dojeżdżasz nim na busterminal. Kupujesz bilet na poranny autobus, który dowozi do granicy z Kambodżą.
Przez granicę przechodzi się pieszo ignorując wszystkich zaczepialskich proponujących różne usługi (od wypełnienia druku wizowego po niby obowiązkową dezynfekcję). Wizę najtaniej jest kupić przez internet i mieć ze sobą wydrukowaną.
Za granicą też są akcje z rzekomo bezpłatnymi busami, które mają dowieźć do stacji busów odjeżdżających do Siem Reap, a podobno wywożą gdzieś w pole i każą sobie słono płacić za odwiezienie z powrotem za granicę.
Najprościej jest odejść kawałek od granicy pieszo i spróbować złapać taksówkę, która odwozi turystów na granicę w z Siem Reap.
Trzeba się dobrze targować, bo nie opłaca się taksiarzom wracać na pusto, więc zabiorą za rozsądne pieniądze.
I dobrze uważać, bo o ile Tajowie z moich doświadczeń są uczciwi, o tyle spotkaliśmy wielu obcokrajowców wracających z Kambodży ostro naciętych finansowo przez Khmerów.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Wrz 2012 12:18 

srebrny
Je tez jechałem taxą, ale już całkiem dawno temu ;)
Można też wykupić sobie cały pakiet dojazdu do Siem u każdego pośrednika w BKK.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Wrz 2012 12:22 

dawniej było wesoło nie wiem jak teraz. Ale warto się zapoznać:
http://www.talesofasia.com/cambodia-overland-bkksr.htm
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Wrz 2012 12:47 

niebieski
Dzięki wszystkim za podpowiedzi:) Podsumowując wymyśliłem tak:
1. przylatujemy z Chiang Mai do Bangkoku, śpimy gdzieś jedną noc,
2. Przejazd autobusem (ile to kosztuje? można jakoś wcześnie zarezerwowac bilet?) albo wynajętym samochodem (ile to może kosztować?) do granicy z Kambodżą i dalej taksówką do Siem Reap (za ile?)
3. trzy dni/dwie noce w Siem Reap,
4. trzeciego dnia łódka do Phnom Phnem (czy ktos wie ile to kosztuje)
5. nocleg w Phnom Phnem
6. Czwartego dnia lot Air Asia do Bangkoku: aktualna cena 45 $

Jeżeli widzicie jakies luki w moim planie albo jak mozna lepiej to zaplanowac to dajcie znaka.
Jeszcze raz dzieki i pozdr:)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Wrz 2012 12:54 

srebrny
W tych regionach niczego nie warto wcześniej rezerwować ;)
lgm - mocno się tam poprawiło, jak oglądałem zdjęcia znajomych z 2009 roku już było prawie jak w tajlandii przez całą drogę.
romiso - na Angkor potrzebujesz 2 całych dni, więc to daje 4 noclegi, po za tym plan ok. Miałem podobny, ale z Phnom wracałem wybrzeżem do Tratu w Tajlandii. Phnom mnie nie zauroczyło - po pół dnia miałem dosyć ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Wrz 2012 13:03 

niebieski
rob_sad, dzięki! Mała korekta zatem 4 noclegi w Siem Reap i rezygnuje z noclegu Phnom tylko od razu do samolotu, który jest o 17.20. Chyba powinno wystarczyć czasu? Pamiętasz może jak wyglądają te przejazdy cenowo?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Wrz 2012 13:07 

srebrny
Ja byłem tam w 2005, dla takich krajów to cała epoka, szczególnie dla cen. Lodka z Siem wypływała wcześnie rano i w Phnom byliśmy chyba już około 12:00, ale trochę bym się bał mieć zapas czasu tylko kilka godzin.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 20 Wrz 2012 21:02 

Romiso- jak przylecisz do Bangkoku i będziesz miał sprecyzowaną datę wyjazdu do Kambodży, to od razu sobie podjedź na ten terminal busów kupić bilet. Oczywiście mówimy o lotnisku Suvarnabhumi. Shuttlebusy lotniskowe są bezpłatne, bilet do granicy kosztował chyba 180 BTH, za taksę od granicy do Siem Reap płaciliśmy 25 albo 30 dolców, jechaliśmy w trzy osoby.
Godny polecenia nocleg w Bangkoku to Roof View Place http://www.roofviewplace.com/location.htm
Czyste pokoje z łazienkami, cena około 650 BTH za dwójkę, spacerkiem z kwadrans od głównych atrakcji czyli świątyni i pałacu królewskiego. W Siem Reap też mieliśmy fajną miejscówkę do spania, ale nie pamiętam nazwy, może mnie olśni. I genialne jedzenie na dole :-)
Wszystkie dane z listopada 2011.
Koszt taksy z lotniska do miasta ok. 400 BTH, warto złapać sobie taksę wysadzającą turystów na górnym poziomie lotniska, omija się w ten sposób haracz. I koniecznie trzeba dopilnować włączenia taksometru, bo kwota którą proponuje kierowca jest zawsze wyższa niż pokaże taksometr.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Wrz 2012 22:30 

niebieski
Slodzina, bardzo dzieki za wszelkie info:-) przylece na to drugie lotnisko niestety. W którym dokladnie miejscu miasta jest dworzec autobusowy, z którego odjezdaja busy do granicy z Kambodza?
Dzis widzialem na air asia tanie bilety z Siem Reap do Kuala Lumpur, hm leciec nie leciec? he he
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Wrz 2012 09:26 

niebieski
Łukasz, dzięki za info. Gdybys znalazł coś taniego na połowe czerwca 2013 do Bangkoku lub okolic chetnie sie o tym dowiem:-)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 29 Paź 2012 11:02 

Właśnie wróciłam z tej trasy. Bilety autobusowe bezpośrednie z BKK do Siem Reap na Kao San Rd w przedziale 200-250 batów, z Siem Reap do BKK 8-10 USD. Wystarczy kupować bilet z niewielkim wyprzedzeniem np. wieczorem na poranny wyjazd. W tym kierunku w sezonie jeździ kilka autobusów dziennie. POza sezonem 1-2. Podróż trwa 7-10 godzin w zależności od czasu odprawy na granicy. Bilet bezpośredni tzn. że do granicy jedzie jeden autobus ( lub minibus gdy mają mało pasażerów), granicę przechodzi się pieszo, a po drugiej stronie granicy czeka podstawiony inny autobus tej samej firmy. Najczęściej pasażerowie przed granicą dostają znaczki na koszulkę i po przejściu granicy pracownik firmy "wyłapuje" ich lokując w odpowiednim busie. Jest to tanie i proste. Wszystko w trasie zadziałało. Mając 3 dni /2 noclegi/ na Kambodże można spokojnie przeznaczyć 2 na transport i 1 cały/ od wschodu do zachodu słońca/ na zwiedzanie Angkoru. Polecam. I choć Angkor zachwyca wszystko inne raczej nie. Np przy wyjeździe na granicy Kambodża "zbiera" odciski palców od wszystkich cudzoziemców. :(
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 31 Paź 2012 22:10 

niebieski
Kika85 dzięki wielkie za info:-) Napisz jeszcze tylko, gdzie nocowałaś w Siem Reap i w jakiej cenie. Pzdr:)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Lis 2012 12:46 

Jasmine Lodge, zarezerwowałam przez Agode- cena ok. 8 USD pokój - nie pamiętam dokładnie, ale nie polecam. Atutem było to, że odebrali nas za darmo z lotniska, sam pokój też ok. ale Lodge rozbudowuje się i w odl. 2 m od balkonu jest regularna budowa. Ze zdjęć na Agodzie jawiło mi się spokojne miejsce z basenem poza miastem. Niestety nie było takie. Raczej nie rezerwowałabym już wcześniej żadnych noclegów w tym rejonie świata.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości