Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Wrz 2011 17:43 

niebieski
Witam wszystkich

Pod koniec marca przyszłego roku będę chciał dostać się do Sydney. Zostanę tam na około miesiąc, może krócej, może dłużej. Jestem elastyczny zarówno jeśli chodzi o datę wylotu, jak i powrotu. Jedyne zastrzeżenie to takie, że lecę nie wcześniej niż 26 marca.

Wylot może być z dowolnego względnie latwo dostępnego lotniska w Europie (czy z Polski są w ogóle jakieś połączenia do Australii?). Przylot może być niekoniecznie do Sydney, może być inne bliskie miasto, gdzie łatwo i tanio będę mógł kupić lot do Sydney.

Przejrzałem różne wyszukiwarki i na dzisiejszy dzień najtańszy lot to około 3800 pln. Przejrzałem również artykuły z fly4free kawał czasu wstecz i widzę, że pojawiały się naprawdę niezłe okazje. Osobiście byłbym zadowolony, gdyby udało się dolecieć do Sydney za nie więcej niz 2500 pln + koszty dotarcia na lotnisko w Europie.

Do wylotu zostało pół roku. Z jakim wyprzedzeniem pojawiają się promocje? Czy jest w tym jakaś reguła? Które linie generalnie oferują najtańsze przeloty?

Ogólnie będę wdzięczny za wszelkie rady:)

Pozdrawiam

PS. http://www.travel-nation.co.uk/roundthe ... ss=economy

Niecałe 5k, jest Sydney, a do tego kilka innych małych bonusów;) może kiedyś:)

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#2 PostWysłany: 30 Wrz 2011 11:24 

niebieski
I jeszcze takie pytanie: mam paszport ważny do maja 2012, więc będę musiał wyrobić nowy. Zastanawiam się, czy powinienem się z tym z spieszyć? A konkretniej, czy jeśli trafię na jakiś lot, który będzie mi pasował, to standardowo trzeba podawać dane paszportu? A jeśli tak, to czy można je potem zmienić?

#3 PostWysłany: 30 Wrz 2011 13:18 

Loty: 35
Kilometry: 94 159
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
alav napisał(a):
I jeszcze takie pytanie: mam paszport ważny do maja 2012, więc będę musiał wyrobić nowy. Zastanawiam się, czy powinienem się z tym z spieszyć? A konkretniej, czy jeśli trafię na jakiś lot, który będzie mi pasował, to standardowo trzeba podawać dane paszportu? A jeśli tak, to czy można je potem zmienić?

Ile razy rezerwowałem bilety to nigdy nie chcieli numeru paszportu, tylko imię, nazwisko i data urodzenia. A o paszport starałbym się teraz, z 2-3 tyg. się będzie czekało :)

Ogólnie nie liczyłbym, że uda Ci się coś trafić za 2500 PLN. Za 3 tyś. to już można jakieś promo trafić.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Wrz 2011 13:50 

niebieski
Dzięki za odpowiedź. Zrobiłem sobie próbną rezerwację w kilku liniach i rzeczywiscie nie chcą numeru paszportu. Tym lepiej:)

3 tysiące za całą podróż (razem z dotarciem do lotniska wylotu w Europie) to dla mnie akceptowalna cena. Mam nadzieję, że złoty się trochę umocni w najbliższym czasie...

Edit: mały off-topic. W jaki sposób ustawić, żeby odległość na bannerze z flightdiary pokazywała się w km, a nie w milach?

#5 PostWysłany: 30 Wrz 2011 14:49 

niebieski
Wejdź w Settings, banner, kliknij "Deactivate banner", ustaw "distance in km" i klikaj "Activate banner" :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Wrz 2011 15:01 

niebieski
Dzięki:) teraz Tobie się zmieniło na mile;)

#7 PostWysłany: 30 Wrz 2011 20:10 

2500zl do Australii to jest ok. 50% normalnej ceny. Aktualnie najtansze bilety na marzec 2012 sa w cenie ok £760 z LHR, £750 z AMS - 3800-3900zl co wedlug mnie jest bardzo dobra cena. Szanse ze trafisz bilet za 2500zl sa znikome natomiast jesli bedziesz zwlekal zbyt dlugo, moze sie okazac ze beda problemy aby znalezc cokolwiek ponizej 5000zl.

#8 PostWysłany: 01 Paź 2011 05:15 

niebieski
Wydaje mi się, że ze znalezieniem biletu za mniej niż 5k nigdy nie powinno być problemu... Travel Nation oferuje bilety RTW, na przykład takie jak ten poniżej, za niecałe 1000 funtów:

http://www.travel-nation.co.uk/roundthe ... ss=economy

Więc w ekstremalnym przypadku kupuję taki bilet, mam transport do Sydney, a po drodze jeszcze odwiedzam dwa inne, ciekawe miejsca.

Ale oczywiście biorę sobie do serca Twoje słowa, że poniżej 4k to już jest dobra cena. Jednak mimo wszystko liczę, że uda się ciut taniej. Teraz na przykład jest możliwość polecieć na Fiji za 3500 pln z Warszawy, a przecież to dalej niż Australia.

Czy mógłbyś podać jakimi liniami i w jakich dniach uzyskałeś wymienione ceny?

#9 PostWysłany: 01 Paź 2011 10:29 

niebieski
Mi udało się znaleźć za 875€ (przejdziesz do rezerwacji to wychodzi 865€) z Warszawy:

Image

www.lastminute.com
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 01 Paź 2011 12:35 

niebieski
No właśnie. W jaki sposób szukać tego typu połączeń? Tj. z wylotem z jednego europejskiego miasta i powrotem do innego? Jest jakiś sensowny, uproszczony, zautomatyzowany sposób, czy trzeba ręcznie próbować? Taki skyscanner czy inne wyszukiwarki obsługują loty powrotne (albo ja nie umiem ich obsłużyć).

Być może to jest sposób na wyhaczenie biletu w niższej cenie?

Póki co najtaniej udało mi się znaleźć przelot Southern China z Amsterdamu ze stopem w Guangzhou:

http://www.tripsta.pl/loty/wyniki-wyszu ... db499d4851

W sumie termin fajny, bo mam 5 weekendów na wyjeździe, a potrzebuję "tylko" 21 dni urlopu. 3811zł bez opłaty serwisowej - da się jej uniknąć? Tylko, że dochodzi do tego kolejne 400zł za dotarcie do Amsterdamu i cena osiąga 4300-4400. Trochę drogo... Mam się liczyć z tym, że taniej nie da rady?:/

Edit: czy na takie długodystansowe linie nie ma jakichś voucherów?:)

Edit2: Dzięki ormo za link do lastminute.com. Rzeczywiście póki co znajduję tam najniższe ceny. Tutaj na przykład podróż Warszawa-Sydney 29 marca - 29 kwietnia za 742 funty:

http://www.lastminute.com/trips/flightl ... irport=WAW

Gdyby nie fatalnie złożony powrót (56 godzin!) to może nawet bym się decydował, przy płatności Visa Electron nie ma tam żadnych prowizji z tego co widzę. Czy da się jakoś modyfikować tego typu loty? Czekanie 14 godzin w Pradze wydaje mi się absurdalne...

#11 PostWysłany: 01 Paź 2011 14:33 

Opcja z WAW za £724 jest swietna moim zdaniem, dlugi powrot ale noc w Seoul i Pradze to dodatkowa atrakcja jak dla mnie. No i 4x747 Korean Air!

Najtansza obecnie opcja bez nocowania po drodze - Air China z LHR. £776 kayak.co.uk
Depart Tue, 27 Mar LHR to SYD – 1 stop 25h 25m
This flight leaves on Tuesday and arrives on Thursday.
Air China – Flights 938 10h 05m
Take-off Tue 20:25 LHR London, ENG, United Kingdom
Landing Wed 13:30 PEK Beijing, BJ, China
Coach | Fare code: VNB6XGBU/NB | Airbus A330 (Wide-body Jet) | 10h 05m
Connection PEK Beijing, BJ, China 3h 20m

Air China – Flights 173 12h 00m
Take-off Wed 16:50 PEK Beijing, BJ, China
Landing Thu 7:50 SYD Sydney, NSW, Australia
Coach | Fare code: VNB6XGBU/NB | Airbus A330 (Wide-body Jet) | 12h 00m

Return Thu, 26 Apr SYD to LHR – 1 stop 30h 45m
This flight leaves on Thursday and arrives on Friday.
Air China – Flights 174 10h 50m
Take-off Thu 21:00 SYD Sydney, NSW, Australia
Landing Fri 5:50 PEK Beijing, BJ, China
Coach | Fare code: VNB6XGBU/NB | Airbus A330 (Wide-body Jet) | 10h 50m
Connection PEK Beijing, BJ, China 7h 40m

Air China – Flights 937 11h 15m
Take-off Fri 13:30 PEK Beijing, BJ, China
Landing Fri 17:45 LHR London, ENG, United Kingdom
Coach | Fare code: VNB6XGBU/NB | Airbus A330 (Wide-body Jet) | 11h 15m

#12 PostWysłany: 01 Paź 2011 15:12 

niebieski
Napiszę nowy post, bo nie chcę się w nieskończoność dopisywać do tamtego.

A więc po pierwsze, zdałem sobie sprawę, że 9 kwietnia jest wolny (Wielkanoc), a potem również 1 i 3 maja. Zupełnie nie wziąłem tego pod uwagę. To oznacza mniej zużytego urlopu. Żal by było z tego nie skorzystać, szczególnie, że w Sydney mam darmowy nieograniczony nocleg.

Przetrzepałem więc lastminute.com na wszystkie kombinacje lotów Warszawa-Sydney przy założeniach:

- data wylotu 29.03 - 07.04
- data powrotu 29.04 - 06.05

Wnioski są takie, że jest wiele kombinacji, w których cena oscyluje od 740 do 820 funtów. Sądzę, że to dobra okazja. Na przykład 01.04 - 01.05 za 751 funtów.

Wszystkie te kombinacje generalnie wyglądają tak samo:

outbound: WAW - ZRH (LOT lub SWISS), ZRH - ICN (Seul, Korean Airlines), ICN - SYD (Korean)
inbound: SYD - ICN (Korean), ICN - PRG (Korean), PRG - WAW (Korean/Czech)

Jeśli chodzi o podróż do Sydney, to wszystko spoko, kilka godzin czekania w Zurychu, 4 godziny w Seulu, łączny czas podróży 31 godzin. Natomiast z powrotem jest słabo. Wylot z Sydney o 8-ej rano, w Seulu o 19-tej. 20 godzin czekania na lot do Pragi (sic!), wylot następnego dnia o 13-tej. O 17-tej w Pradze i kolejne 14 godzin czekania! Wylot do Warszawy następnego dnia o 7-ej rano. Łączny czas podróży ponad 56 godzin.

Zniosłem w swoim życiu już pięciosegmentowy lot z brazylijskiej wioski do Warszawy, ale trwało to jakieś 32 godziny... 56 godzin wydaje mi się niepojęte.

Więc podstawowe pytanie - skoro mam łączony lot z Sydney do Warszawy z nocnym, 20-godzinnym postojem w Seulu i kolejnym nocnym postojem w Pradze, to czy Korean Airlines zapewnia mi nocleg i wyżywienie w tym czasie? Jeśli tak, to jestem skłonny podjąć wyzwanie i zaakceptować ten maraton:) tak naprawdę byłaby to dodatkowa atrakcja, wieczór, noc i poranek w Seulu i Pradze. Jeśli jednak miałbym koczować na lotnisku, to chyba odpada.

Przyszło mi również do głowy, że już po rezerwacji można by jakoś przebukować ten ostatni lot, Warszawa-Praga? Jest on realizowany przez Czech Airlines. To oczekiwanie wynika pewnie z tego, że lot z Seulu ląduje wg rozkładu o 16:55, a ostatni lot Praga-Warszawa odlatuje 17:05. Następny jest dzień później rano...

Jeśli chodzi o loty z sensowniejszym powrotem, to wszystkie mają ceny powyżej 1000 funtów.

Czy Korean to godne zaufania linie?

Czy lastminute.com jest godne zaufania?

Czy nie będzie w czasie podróży żadnych problemów, jeśli zapłacę nie swoją kartą Visa Electron? Nie mam takiej niestety, jedynie Mastercardy.

Będę wdzięczny za opinie i wszelką pomoc.

#13 PostWysłany: 01 Paź 2011 15:24 

Zarowno Korean Air jak i lastminute.com to stare i sprawdzone marki (Korean to swietne linie http://www.airlinequality.com/Airlines/KE.htm).
Co do noclegu to trzeba dzwonic i pytac - Toll-Free : 0800-353-1246 (Poland Toll-Free)

#14 PostWysłany: 01 Paź 2011 15:44 

niebieski
Super, super... Zaczyna to wyglądać naprawdę nieźle. Bardzo mi pomagacie, dziękuję.

Dodzwoniłem się z komórki. Rozumiem, że toll-free oznacza, że odbiorca rozmowy płaci, więc ja nie wydam fortuny?;) w każdym razie dobre wieści, Korean Airlines zapewnia hotel w Seulu! Natomiast w Pradze będę już musiał radzić sobie sam.

Muszę jeszcze wybrać odpowiednie daty, znaleźć kogoś z Visą Electron (mam nadzieję, że nie będzie problemów, jeśli zapłacę nie swoją kartą?) i chyba będę kupował...

#15 PostWysłany: 01 Paź 2011 16:26 

Toll free - za darmo ze stacjonarnego, z komorki placisz, ile - zalezy od operatora.
Bez oplat zaplacisz jakakolwiek karta debetowa - nie musi byc electron. Pamietaj rowniez, ze jesli platnosc jest w innej walucie niz twoje konto to bank cie rowniez skasuje za przewalutowanie transakcji. Kwota zalezy od banku/konta.

#16 PostWysłany: 01 Paź 2011 17:09 

niebieski
O przewalutowaniu wiem. Trzeba niestety liczyć funta za 5,25:/ tak przynajmniej w mbanku jest.

Co do płatności kartą debetową - mam debetówkę z Aliora, ale wypukłą, Mastercard. W tym momencie coś mi nie działa system rezerwacji w lastminute, ale pamiętam, że jak rano wybierałem Mastercard, to doliczało 15 funtów... A przy Visa Electron nie. Czy ktoś może to zweryfikować?

Jeszcze jedno pytanie, na wszelki wypadek - rozumiem, że do Seulu nie potrzeba żadnej wizy?

Pozdrawiam

#17 PostWysłany: 01 Paź 2011 18:20 

Do 90 dni wiza nie potrzebna. W UK Mastercard nie wydaje kart debetowych, dlatego nie ma takiej opcji platnosci, zwykla Visa classic debetowa dziala - nie koniecznie Electron.

#18 PostWysłany: 01 Paź 2011 19:14 

Pamietaj, ze przy locie powrotnym nocleg w Seulu jest na koszt linii jesli lecisz Korean Air. Szczegoly sa w komentarzach pod ofertą lotu na Fidzi.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 01 Paź 2011 19:32 

niebieski
raaadek napisał(a):
Do 90 dni wiza nie potrzebna. W UK Mastercard nie wydaje kart debetowych, dlatego nie ma takiej opcji platnosci, zwykla Visa classic debetowa dziala - nie koniecznie Electron.

Jak mam to rozumiec? Czy uda sie zaplacic moja karta debetowa Mastercard, gdy wybiore Visa classic? Albo moze musze szukac kogos z karta Visa? Niestety mam tylko trzy karty Mastercard, dwie z Aliora i jedna prepaid...

#20 PostWysłany: 01 Paź 2011 19:44 

jak nie bedzie innej opcji w płatnościach to Visa Classic.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości