Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Indie w Październiku
#1 PostWysłany: 03 Lut 2012 17:19 

Witam,

Zwracam się o pomoc do bardziej doświadczonych forumowiczów, którzy odwiedzili już albo wybierają się do Indii. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Czy wyjazd od 7 października to nie jest zbyt wczesna pora (nie będzie za dużo i za często padać)?
2. W poprzednich latach z tego co się orientuje najlepsze ceny przelotu do Indii pojawiały się w okolicach kwietnia (Lufa)
3. Jaki budżet zagospodarować sobie na w miarę przyzwoity hotelik zarówno w Delhi, w Bombaju (jak i w tak słynnych domkach na plaży w Goa?
4. Czy jest problem z wykupem jakiś powiedzmy 3-dniowych wycieczek na miejscu np. w Delhi z jakimś biurem, które ułatwi w syntetycznym zwiedzaniu tego co najbardziej warte uwagi?
5. Chciałbym zrobić wyjazd na zasadzie tydzień w podróży z Delhi (oczywiście oglądając wszystko po drodze łącznie z Tadż Mahal) przez Bombaj do Goa, następnie tydzień na miejscu w Goa i powrót samolotem do Delhi, na co warto zwrócić uwage podczas takiej trasy?

Proszę o wsparcie, naprawdę rady z tego forum są często nieocenione!
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#2 PostWysłany: 05 Lut 2012 10:48 

Proszę o odowiedź forumowiczów, którzy odwiedzili ten podobno piękny kraj.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Lut 2012 16:07 

Odświżam temat, może ktoś się zlituje....
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Lut 2012 17:03 

Zlituję się :D
Byłem w ub. roku w Indiach po raz ... n-ty.
od 1.10 - 18.10 w tym na Goa od 8.10.
Deszcz na Goa padał jeden raz; za to "zdrowo"
To idealny moment do wyjazdu na Goa, bo od 15.10 zaczyna się sezon i zamiast spokoju
zobaczysz tabuny pijanych obywateli pewnego słowiańskiego państwa.
Polecam północne Goa i Candolim Beach - spokojniej; znajduje się tam rewelacyjna knajpa
z rockową, bluesową i inną muzyką na żywo, fantastycznym właścicielem i absolutnie niepowtarzalnym klimatem.
Nazywa się Stone House :

- ten z długimi włosami na początku to właściciel

- dziadek gra świetnie standardy bluesowe i rockowe.
Oczywiście cała masa innych kapel i doskonałe żarcie.
Na początku października ( przynajmniej w Candolim ) nie ma żadnych bambusowych chatek - dopiero zaczynają je stawiać; ale w tym okresie możesz mieszkać tutaj
http://www.rufflesgoa.com/index.htm - jak się potargujesz, to możesz na początku października płacić ok 15 USD; czysty basen, spokojne miejsce, kilka minut do plaży.

W Delhi polecę taki hotel http://www.hotelharipiorkodelhi.com/Home.aspx ; fajna knajpa na dachu; czysto choć to Paharganj.

Z Delhi do Agry możesz pojechać pociągiem; wyjeżdża o 6.15 rano; powrót o 20.30 - jeden dzień na Agrę w zasadzie wystarcza ( ja akurat byłem z przymusu czwarty chyba raz i już nie chce mi się więcej oglądać Taj Mahalu - to dobre na jeden raz ) W pociągu dają dobrze jeść :D

W Agrze po wyjściu z dworca pogoń wszystkich naciągaczy; na wprost masz budkę, gdzie wykupisz taksówkę z kierowcą i przewodnikiem na cały dzień; ja wziąłem najdroższą opcję ( chyba 1400 Rs i pojechaliśmy za miasto do Fatehpur Sikri - znajdziesz w wiki.
Poza tym kierowca (każdy) obowiązkowo zrobi Ci wycieczkę po najdroższych sklepach w Agrze; nie musisz nic kupować, wystarczy dla uprzejmości zajrzeć; gdzieś chyba jeszcze mam wizytówkę od gościa z którym jeździłem - mogę poszukać, akurat sympatyczny gość.

Możesz jeszcze pojechać pociągiem do Jaipuru - jeden dzień wystarcza; ładny fort.
Słynne różowe budynki jakoś mi nie przypadły do gustu.
W Bombaju jest drożej, bo to stolica finansów i zawsze było drożej - poszukaj na Colabie miejsca do spania.
Wszelkie bilety na pociąg kupuj przez http://www.cleartrip.com/ bo przez stronę indyjskich kolei zamęczysz się i zaczniesz mówić słowami, których nie ma w książeczkach do nabożeństwa.

Samolotami najtaniej wychodzi IndiGo.
Nie chce mi się więcej pisać - jak masz pytania to śmiało.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Lut 2012 17:26 

Dzięki, właśnie o takie konkretne info mi chodziło...

Czy do Indii leciałeś aeroflotem? Jaką cenę znalazłeś rok temu?
Ile płaciłeś mnie więcej za ten hotel w Delhi, takie ceny jak są na stronie czyli ok. 1500 INR?
Czy jest coś wartego uwagi jeszcze na drodze z Delhi do Bombaju i podrodze z Bombaju na GOA?

Jak będę miał jeszcze jakieś konkretne pytania to pozwolę sobie zapytać!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Lut 2012 18:38 

Do Indii leciałem Aerosvitem z Kijowa za ok. 400 USD
Za hotel w Delhi płaciłem tak jak na ich stronie, na Paharganju oczywiście można taniej np. Vishal Guesthouse ( już nie hotel) za chyba 700 Rs ale ... jakoś nie polecam; chyba, że "po studencku" jedziesz.

Jak wylądujesz ( a pewnie będzie to w nocy ) to po odprawie wymień sobie 30-50- USD (kiepski kurs i dodatkowa opłata w kantorze na lotnisku) i znajdź stanowisko Pre-paid taxi - podajesz adres gdzie chcesz jechać, płacisz ( chyba ze 400 Rs ) dostajesz kartkę z opłatą i z nr taksówki i wychodzisz jej poszukać.
Kartkę tylko pokazujesz taryfiarzowi - w żadnym wypadku nie dajesz do ręki - i oddajesz mu ją jak dojedziecie na miejsce. Porządny Hinduski taryfiarz po drodze zatrzyma się ze dwa razy i zapyta gdzie jedziemy, oni tak mają. Nie szukaj taryfy na własną rękę po nocy.

Do Bombaju jest wygodny pociąg Rajdhani Express - jedzie szybko i "bezboleśnie", tańszymi możesz jechać ze dwa dni, bo pojęcie czasu w Indiach jest dość względne.
Wszystko o pociągach znajdziesz tutaj: http://www.seat61.com/India.htm

Jak będziesz na Goa - wybrałbym się do sąsiedniego stanu popływać łódką
http://en.wikipedia.org/wiki/Kerala_backwaters

i koniecznie do Hampi http://www.google.com/search?tbm=isch&c ... 0l0l0ll0l0

Tu masz kompendium wiedzy o Indiach, znajdziesz tam wszystko:

http://www.indiamike.com/india/
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Lut 2012 23:35 

witam, podłączę się pod wątek, w jakich miesiącach należy sobie Indie odpuścić? zastanawiałam się nad wyjazdem w grudniu
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość