Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5437 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 272  Następna
Autor Wiadomość
#521 PostWysłany: 11 Cze 2018 20:24 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
Krajów: 40 / 18.6%
niebieski
Kuuuuwa dokładnie :D , bajeranci od gwiazdek, namalował by im na furmace pięć gwiazdek i też by byli przeszczęśliwi bo ma 5....na sunsiad jedzie tylko furmanką z 3 gwiazdkami.
 Profil Relacje PM off  

#522 PostWysłany: 11 Cze 2018 21:15 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Krajów: 23 / 10.7%
Zbanowany
Apropo jedzenie w LOCie- co w economy i za ile kupię ciepłego do jedzenia na locie do Paryża?
 Profil Relacje PM off  

#523 PostWysłany: 11 Cze 2018 21:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.5%
https://www.lot.com/pl/pl/posilki-i-napoje-na-pokladzie
 Profil Relacje PM off  

#524 PostWysłany: 11 Cze 2018 21:50 

Zbanowany
@hubson:

Wiez mi nie oceniam tak LOTu bo jak to okresliles 'to polskie', chetnie bym widzial ta firme przynoszaca dochody.

Oceniam na podstawie swoich lotow w innych liniach i to mnie tam spotkalo a jako odzwierciedlenie jak to bywa w LOCie czytam Fly4Free i rozumiem ze wiekszosc tutaj nie fantazjuje i wnioski mam takie ze wole wybrac inna linie niz LOT gdzie nie spotaja mnie takie przygody ze malzonka dostanie fotel na drugim koncu samolotu jak w Ryanair. Czy platnosci za herbate i najmniejsze PrincePolo. Chca byc jak lowcost, to niech sie jasno okresla a nie mydla oczu ze sa regularnym przewoznikiem.

Co do gwiazdek to wlasnie widac reakcje Tureckich linii na to jak to wyglada ze Skytrax. Czytam i porownuje ze swoimi wrazeniami a nie zachwycam sie rankingami.

@ - LO ma nowoczesną flotę o średnim wieku zdaje się, ..... a inni lataja starociami, taki wniosek :)) wole A350 Singapore od B787 LOTU z niedzialajacymi ekranami czy uszkodzonymi fotelami
@ - - 787 są wygodne w eko i eko premium ..... no popatrz cholera a tak sie gniote w Singapore w ich fotelach
@- w Embraerach, Bombardierach ....... po co mam sie tluc w tych wydmuszkach jak inne linie dowoza do swoich hubow wiekszymi samolotami
@ - - jedzenie na krótkich trasach jest śmiesznie tanie i smaczne ..... a inni daja w cenie biletu herbate i bule bez smiesznie malej doplaty
@ - - katering z eko premium na longhaulach kosztuje 100 zł ...... i bilet tez odpowiednio wiecej ale patrzysz pewnie z swojej statusowej strony
@ - - samo jedzenie z eko jest normalne ..... rozumiem ze w innych liniach jest 'nienormalne' bo podaja lokalne potrawy
@ - - cykliczne promocje ..... taaaa inni nie robia promocji to tylko domena LOTu
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#525 PostWysłany: 11 Cze 2018 22:20 

No, widzę, że ktoś uparł się na LOT. Z Twojego postu bije niczym nie poparta buta.
Z ostatniego roku, no może półtora:

- LH, klasa premium, mojemu sąsiadowi na 10-godzinnym locie nie działa system rozrywki pokładowej - reakcja obsługi - zepsuł się i trudno - tak, w LH też się coś czasem psuje.
- osobiście wolę latać E195 niż A321 - a czemu? wygodniej, siedzenia skóra, brak miejsca w środku, a także bardziej kameralnie. Jeżeli cieszysz się na myśl o locie w Neo - gratuluję.
- w grudniu leciałem LH na trasie WAW-MUC-DUB - samoloty odpowiednio 23 i 29 lat. Tak, naprawdę. Wracałem DUB-FRA-WAW i odpowiednio 17 i 25 lat - aż się dokopałem do rejestracji na moim FR.
- jedzenie w samolotach jest "zunifikowane" jakościowo - może poza azjatami. Jeżeli latasz aby się najeść to znaczy, że tak często latasz, że nie wiesz co to saloniki - tam się jada, a w samolocie się śpi/czyta książkę.
- cykliczne promocje w LOCie istnieją. To tzw. Szalona Środa - ale jak pozwolę sobie wysnuć argument, to Ty na lekach masz Szalone Tygodnie.
3 ludzi lubi ten post.

#526 PostWysłany: 11 Cze 2018 22:45 

-- 11 Cze 2018 22:28 --

hubson napisał(a):
Nie leciałeś 25 lat i oceniasz LO na podstawie czego ? Opinii, filmów, recenzji ? LOT to normalna linia. Spróbuj wybrać miejsce w pełnym samolocie lecąc LH, LX. To nie zagrywka z lcc, a norma.

Wystarczy przeczytać opinie w internecie, szczególnie te napisane przez obcokrajowców, są dużo bardziej obiektywne (ocena powyżej 4/10 to rzadkość).

Cytuj:
Sam latam różnymi liniami i zasady są zawsze te same:
- im wcześniej się odprawiasz tym masz lepsze miejsce
- masz status to masz jeszcze lepsze miejsca

w LOT napewno są takie zasady.
W innych liniach np. SQ, QR, EK wybór miejsca zaraz po zakupie biletu, oczywiście mowa tu o najtańszej taryfie w economy (choć w EK zdaję się że od zeszłego roku wprowadzili opłatę)

Cytuj:
Jakość obsługi zależy od ludzi, a w LO jest normalna. Bez szału, ale w porządku.

Tu się zgodzę, bez szału, ale jest ok.

Cytuj:
Nie będę wchodził nawet w wątek lokalnego patriotyzmu, a rankingiem Skytrax to się można w kwestii jakości linii lotniczych podetrzeć vide 5* Lufthansy.

Po ostatnich postach wydaje mi się że za wyborem LOTu przez niektórych przemawia właśnie lokalny patriotyzm. Takie kwestie jak cena biletu, porządne jedzenie, jakość sprzętu i obsługi są na dalszych miejscach.

LLAP napisał(a):
Flota moim zdaniem bije na głowę wielu innych przewoźników. Mamy 737 Max, 737-800 są fajne, a Drimki to drimki.

Których to przewoźników bije na głowe flota LOTu?
Oprócz nowych wyleasingowanych 787 i 737 Max napisz ile LOT posiada np. Airbusów A350, A380 czy A320neo ?

Cytuj:
Ależ działają mi na nerwy osoby oceniające LOT przez pryzmat "słabe to, bo polskie".

Nikt tu nie ocenia LOTu przez pryzmat "słabe bo polskie"
Fakty mówią same za siebie. Każdy decyduje czym chcę lecieć i jakie priorytety są dla niego najważniejsze przy kupnie biletu.

-- 11 Cze 2018 22:45 --

LLAP napisał(a):
No, widzę, że ktoś uparł się na LOT. Z Twojego postu bije niczym nie poparta buta.

- LH, klasa premium, mojemu sąsiadowi na 10-godzinnym locie nie działa system rozrywki pokładowej - reakcja obsługi - zepsuł się i trudno - tak, w LH też się coś czasem psuje.
- w grudniu leciałem LH na trasie WAW-MUC-DUB - samoloty odpowiednio 23 i 29 lat. Tak, naprawdę. Wracałem DUB-FRA-WAW i odpowiednio 17 i 25 lat - aż się dokopałem do rejestracji na moim FR.
- cykliczne promocje w LOCie istnieją. To tzw. Szalona Środa - ale jak pozwolę sobie wysnuć argument, to Ty na lekach masz Szalone Tygodnie.

LLAP widzę że to kolega się właśnie uparł ale nie na LOT tylko na LH. Kilka ostatnich postów dotyczyło porównania LOTu do Singapore Airlines, a kolega cały czas o Lufthansie. Nikt jej tu przecież w tym temacie nie zachwala.

Całkowicie się zgadzam że nie ma większej różnicy na lotach po Europie między LO, LX, LH, AF, BA.
Ale dyskusja się toczy wokół longhaul'ów.
 Profil Relacje PM off
gamera lubi ten post.

#527 PostWysłany: 11 Cze 2018 22:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Serdecznie gratuluję wdawania się w internetowe dysputy na temat jakiegokolwiek produktu i oczernianie go wyłącznie na podstawie "opinii z internetu".
Jak się z danego produktu nie korzystało to owszem można sobie wyrobić jakieś zdanie na jego temat na podstawie tych wpisów, wszak temu one mają służyć, ale wdawanie się w dyskusję to już jest grube przegięcie, by nie nazwać tego bardziej dosadnie.

Ostatnio edytowany przez kemot, 11 Cze 2018 22:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#528 PostWysłany: 11 Cze 2018 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 600
Kilometry: 947 524
Krajów: 59 / 27.4%
niebieski
Z naszego regionu bije wszystkich pod względem jakości samolotów - przy czym Lufthansa nie jest tu przeze mnie brana pod uwagę.
To czy A350 jest lepsze od B787 to już dyskusja stricte akademicka. LOT kupując same Boeingi i zwiększając ilość Embraerów postępuje bardzo słusznie ograniczając koszty eksploatacyjne, oraz obsługi technicznej. Wejście w Airbusa oznaczałoby o wiele większe koszty, a poza tym nasz przewoźnik ma znakomite kontakty z Boeingiem między innymi dzięki zakupowi jako jeden z pierwszym Dreamlinerów. Flota powinna być w miarę jednakowa, a nie że ma się wszystkiego po trochu. Na to było zaznaczam było stać szejków, a powoli już i tam się kończy vide Etihad.

Opinie osób z zagranicy są dla mnie tak samo ważne jak Polaków. Naprawdę nie rozumiem w czym LO jest na longhaulach gorszy od lokalnej konkurencji i bliskiej konkurencji ? Poza przytoczonym biznesem niczym. Wszystko inne to już prawie w moim odczuciu rasowe czepianie się, a w szczególności Amerykanów i Brytyjczyków patrząc na ich badziewne eko. BA na krótkich lotach to tragedia.

Co do odprawy to porównujesz elitę świata do bądź co bądź normalnej linii. W odpowiednikach LO możesz wybrać miejsce w wyższej klasie, albo zapłacić za wybrane w niższej. Tak jak wszędzie indziej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#529 PostWysłany: 11 Cze 2018 22:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tiak...
Opinie z internetu.
Więc nikt z forum by nie podróżował UIA, FR, W6 etc. etc.
 Profil Relacje PM off  

#530 PostWysłany: 11 Cze 2018 22:59 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.1%
złoty
LLAP napisał(a):
737-800 są fajne

Chyba nie masz na myśli tych twardych jak deska foteli? To jakiś dramat jest, przypomniało mi się jak kiedyś rodzice ciągle kazali mi się prostować gdy siedziałem przy biurku i specjalne krzesło mi załatwiali :D

Co do Skytraxa to Turkish ostatnio zrezygnował a 4 lata temu Etihad więc coś musi być w tym artykule:
http://www.paddleyourownkanoo.com/2018/ ... dnt-trust/
 Profil Relacje PM off  

#531 PostWysłany: 11 Cze 2018 23:01 
Awatar użytkownika

HON fly4free
hubson napisał(a):
Naprawdę nie rozumiem w czym LO jest na longhaulach gorszy od lokalnej konkurencji i bliskiej konkurencji ? Poza przytoczonym biznesem niczym. Wszystko inne to już prawie w moim odczuciu rasowe czepianie się, a w szczególności Amerykanów i Brytyjczyków patrząc na ich badziewne eko. BA na krótkich lotach to tragedia.

Od wielu linii którymi leciałem na longhaul w niczym nie jest gorszy, a część z nich z BA, UA czy 5* Lufthansą bije na głowę, osobiście lepiej leciało mi się wyłącznie TK i CX.
 Profil Relacje PM off  

#532 PostWysłany: 11 Cze 2018 23:15 

hubson napisał(a):
Naprawdę nie rozumiem w czym LO jest na longhaulach gorszy od lokalnej konkurencji i bliskiej konkurencji ? Poza przytoczonym biznesem niczym.

Chyba najważniejsza kwestia: cena biletu. Pozostałe opisał kolega Time2GO :

Cytuj:
@ - LO ma nowoczesną flotę o średnim wieku zdaje się, ..... a inni lataja starociami, taki wniosek :)) wole A350 Singapore od B787 LOTU z niedzialajacymi ekranami czy uszkodzonymi fotelami
@ - - 787 są wygodne w eko i eko premium ..... no popatrz cholera a tak sie gniote w Singapore w ich fotelach
@- w Embraerach, Bombardierach ....... po co mam sie tluc w tych wydmuszkach jak inne linie dowoza do swoich hubow wiekszymi samolotami
@ - - jedzenie na krótkich trasach jest śmiesznie tanie i smaczne ..... a inni daja w cenie biletu herbate i bule bez smiesznie malej doplaty
@ - - katering z eko premium na longhaulach kosztuje 100 zł ...... i bilet tez odpowiednio wiecej ale patrzysz pewnie z swojej statusowej strony
@ - - samo jedzenie z eko jest normalne ..... rozumiem ze w innych liniach jest 'nienormalne' bo podaja lokalne potrawy
@ - - cykliczne promocje ..... taaaa inni nie robia promocji to tylko domena LOTu

A jeśli chodzi o opinie
Zeus napisał(a):
Tiak...
Opinie z internetu.
Więc nikt z forum by nie podróżował UIA, FR, W6 etc. etc.

A myślisz że kto te opinie pisze jeśli nie pasażerowie. Wiadomo jeśli by to było kilka opinii to można by je uznać za niewiarygodne, ale jeśli jest ich prawie 300 to jakieś zdanie można sobie wyrobić na temat danego produktu.
Przykładowo jak lecisz do danego kraju pierwszy raz to nie sprawdzasz opinii w internecie typu co zobaczyć, gdzie zjeść itp ?
 Profil Relacje PM off  

#533 PostWysłany: 11 Cze 2018 23:29 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Bo mało napisze pozytywną opinie. Leciałem UIA do JFK, a potem miałem bekę czytając opinii innych ludzi jaka ta linia jest be

Co do zwiedzania kraju, jakbyś czytał moje posty, to byś wiedział ze mało co pytam, tylko eksperymentuję (szukam nowych lokali/miejsc) i polecam
 Profil Relacje PM off
hubson lubi ten post.

#534 PostWysłany: 11 Cze 2018 23:45 

Zbanowany
@LLAP : zgoda tylko Twoje tezy sa oparte o wysoki status w liniach lotniczych a nie kazdy musi gonic wszystkie kroliczki. Pozatym nie doczytales dokladnie co napisalem.

Ostatni znajomy mial dolot LOTem do Warszawy na spotkanie z klientem w sprawch finasowych (duza firma). Okazalo sie ze zamiast E195 czy czegos podobnego zacumowal na plycie Bombardier i nie chcieli se zgodzic na walizke kabinowa do srodka tylko mial oddac przy samolocie do luku. Skonczylo sie ze nie polecial bo nie mogl stracic z reku dokumentacji ktora byla w walizce.

LOT poprostu nie chce sie okreslic jaka linia lotnicza chece byc tak naprawde i ta jego niestalosc i niepewnosc czego sie mozna spodziewac po 'regularnej' lini lotniczej powoduje ze mam takie a nie inne zdanie.

@gosc_us : Emirates ma obecnie oplate 25EUR za wczesniejszy wybor fotela, 48h przed mozna wybrac miejsce gratis, Jeszcze nie wpadli na pomysl blendowania czesci foteli dla osoby szukajacej wolnego miejsca a tym bardziej na rozdzielane osob na jednej rezerwacji. Ale sa inne lepiej traktujace klienta placacego za bilety drozej niz lowcosty na longhaulach i nie wiem dlaczego ciagle poruszana jest LH (chyba to jakies uprzedzenie do sasiedniego kraju). A wlasnie dzieki tutejszemu forum jestem zdziwiony (pozytywnie) pozytywnymi komentarzami Ukrainskich lini lotniczych przy ich poziomie cen.
 Profil Relacje PM off  

#535 PostWysłany: 12 Cze 2018 00:05 

Ogólnie rzecz biorąc porównywałem LH/LX do LO, bo niestety ale w Europie latam tylko tymi liniami i nie chcę mówić o tym, o czym pojęcia nie mam. Ponadto 5* Lufy to dla mnie kuriozum vide pokojowy Nobel dla Obamy w 2009 roku.

@Time2GO - przepraszam za tekst o Szalonym Tygodniu - mam dziś zabieg w pracy i trochę mnie poniosło. Jednak będę twardo obstawiał za LO.

Inny temat - strajki. Jak Lufa strajkuje to wszyscy leżą - LO jak strajkuje to póki co nikt nie wie - oby tak pozostało.
A zupełnie z drugiej strony - zauważyliście, że ryzykowne połączenia (pod względem obłożenia) np. na własnej skórze FRA-PIT Lufa rzuca na Condora ażeby nie psuć statystyk odwołanych lotów? ;-)

Ogólnie w sedno uderzył @Zeus : Jeżeli coś będzie nie tak - od razu lecimy ze skargami do wszechwiedzy internetowej, a jeżeli wszystko jest okej - wychodzimy z rękawa i myślimy co dalej. Stestowałem na własnej skórze, w zasadzie tyłku linię Spirit Airlines - amerykański ultra-low-cost. Opinie kazały spisać testament i uciąć sobie nogi, bo nie ma miejsca! Proszę Państwa, pierwszy raz w low-coście miałem boarding z rękawa i super przyjemny lot na linii Pit-DFW.

Zatem, nie jest źle, a będzie jeszcze lepiej!

#536 PostWysłany: 12 Cze 2018 00:25 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@LLAP na niektórych lotniskach każdy samolot jest podstawiany do rękawa, np. tak jest BCN czy PMI. Nieważne czy to ultra hiper low cost czy ultra hiper high cost :)
 Profil Relacje PM off  

#537 PostWysłany: 12 Cze 2018 01:01 

Zbanowany
@LLAP : dla mnie latanie po Europie do 2h to nie ma zabardzo znaczenia czym bo to tylko do 2h, latam Rayanairem, Wizzem i Easyjestem (nie latam Eurowings) jesli wymaga tego sytuacja to tez standadrowymi ale Lufthansa ma bana u mnie na bilety wlasnie z racji nieprzewidywalnych strajkow. Zgoda co do oceny Skytrax dla LH i to wlasnie podniosly Tureckie linie lotnicze motywujac swoje wycofanie z rankingu ale przeciez w Europie mamy pelno innych lini lotniczych. Wiec skonczmy z LH jako kontrprzyklad dla LOTu.

Widac ofensywe cenowa LOTu na dalekodystansowe loty w biznes i premium na rynkach poza Polska szukaja klienta a nie w Polsce, bo rodacy co placa z wlasnej kieszeni wybieraja wlasnie te inne linie mimo ze czasami trzeba sie cofnac ale czasami maja lepsza cene niz ta lotowska. W ekonomicznej czesto ludzie nie maja porownania do innych linii wiec co z nimi dyskutowac o jakosci jak brak punktu odniesienia.

Np. Emirates odcinaja kupony od swojego marketingu i jakosc uslug spada, Qatar po swoich przeplaconych gwiazdkach i obecnych problemach w zatoce raczej zaczyna dbac o klienta, Singapore trzyma standard a Cathay niestety oprocz jakosci tez trzyma wysokie ceny.
 Profil Relacje PM off  

#538 PostWysłany: 12 Cze 2018 01:14 

@skrzat Zaskoczę Cię - w tym roku zrobiłem 32 segmenty z: United, SkyWest, Republic, Delta, Endevaour, AA, Spirit - zawsze i wszędzie rękaw dany będzie. Okazuje się, że w US boarding z płyty w lotniskach international jako Port-of-Entry nie można stosować. I :mrgreen: America!

@Time2GO

LOT na trasach transatlatyckich w stronę US w mojej ocenie to są takie proporcje: 40% Polonii, 50%biznesu/delegacji i 10% zwykłych w cudzysłowie paxów. Zarabiając w US 90 000 USD rocznie to człowieka nie interesuje czy zapłaci 470 USD czy 560 USD za podróż do Ojczyzny na święta. Takie są realia, LOT na transatlatykuje bazuje na wygodzie i wychodzi im to dobrze.

Co do QR,EK i tak dalej - moje maksimum w kierunku wschodnim to TLV i długo tego nie zmienię. Choć dwa tygodnie temu na pokłądzie Delty dostałem ulotkę na rzecz zrównoważonego rozwoju lotnictwa zachęcające (!!!) do nie wybierania przewoźników z zatoki Ropy Naftowej - ciekawe co na to inne kraje?

#539 PostWysłany: 12 Cze 2018 10:15 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 721 797
Krajów: 48 / 22.3%
platynowy
wtrace swoje 3 grosze
mnie brakuje w LOT czegos naprawde drobnego i chyba nie ciazacego bardzo na wyniku finansowym firmy
mianowicie rozdawanych goracych wilgotnych recznikow

jednorazowe wilgotne papierowe chusteczki w LOT na tym tle wygladaja bardzo blado :(
 Profil Relacje PM off  

#540 PostWysłany: 12 Cze 2018 11:38 

Zbanowany
Uwzglednij wage tego, na calodzienna rotacje samolotu ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5437 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 272  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Gadekk, ormo oraz 27 gości