Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Cze 2013 18:09 

Witam,
Planuje wraz z partnerką lot w obie strony do Kostaryki, poniżej w punktach (dla ułatwienia czytelności) wszelkie niezbędne informacje:

- Lotnisko początkowe: w Polsce, krajach sąsiadujących, bądź w rozsądnej odległości (dla przykładu: Austria, Północne Włochy, Benelux itd.). To jest jeden z najbardziej elastycznych kryteriów.
- Lotnisko docelowe: tylko i wyłącznie San Jose (Kostaryka).
- Bagaż: rejestrowany, każdy po dużej (do wymaganych 10?kg) walizce/plecak ok. 60L.
- Data: sierpień/wrzesień z naciskiem na sierpień (czy wrzesień będzie możliwy jest uzależnione od zaliczenia sesji na studiach :mrgreen: ); na okres minimalnie dwóch tygodni, maksymalnie trzech tygodni. Dni dowolne.
- Przesiadki: dopuszczam możliwość przesiadek, przejazdów na własną rękę między lotniskami, etc.
- Noc: jesteśmy studentami, podróżujemy stopem, więc nocowanie na lotnisku będzie niczym ***** hotel. :lol:

Jak wspomniałem w ostatnim punkcie, cena jest główną determinantą przy wyborze lotu, więc dostosujemy się w miarę możliwie najmocniej. Oczywiście pewne czynniki mają znaczenie, je zaznaczyłem powyżej.
Z kupowaniem biletu miałem styczność raz i było to jedno z bardziej stresujących przeżyć. Rozumiem powód zmiany cen biletów, jednak nie widzę logiki w ich zmianie. (Dlatego preferuję kupno biletów pociągów, autokarów itp.)
Istotną informacją, o której nie wspomniałem jest to, że chcielibyśmy kupić bilet najpóźniej jak się da. Jest to spowodowane oczywiście kwestiami finansowymi - pieniądze na bilet są u szefa, przekazywane systematycznie raz w miesiącu...

Będziemy ogromnie wdzięczni za ewentualne rady, wskazówki i wszelką pomoc.

Pozdrawiam,
--
Piotr Stanisławski
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 02 Cze 2013 22:52 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
Jak na wrzesień, to np:
1 września tam, powrót pod między 15, a 20 września - KLM z Berlina za 2923 PLN.
wcześniej: 20.08-07.09 z Pragi Iberią za 3390 PLN.
23.08-10.09 z Londynu Air Canada za 2771 PLN.

Ogólnie - wrzesień dużo tańszy od sierpnia.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 23 Lip 2013 20:07 

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Od ostatniej odpowiedzi systematycznie sprawdzaliśmy ceny biletów podanych w odpowiedzi (w szczególności interesował nas KLM), która niezmiennie wynosiła około 3000 PLN (625 EUR). W najbliższym czasie (połowa sierpnia) przymierzamy się do ich zakupu, jednak w międzyczasie cena się podwyższyła. Co gorsza dwukrotnie. Nie rozumiem czym to jest spowodowane (duża liczba chętnych, bliski termin odlotu?), jednak zwracam się z prośbą o radę. Co powinniśmy teraz zrobić? Poczekać na obniżkę, kupować na ostatnią chwilę parę dni przed odlotem? Chyba, że są jakieś inne loty w cenie około 3000 PLN według podanych przez nas wcześniej kryteriów?

Będziemy wdzięczni za każdą informację i pomoc.

Pozdrawiam,
--
Piotr Stanisławski
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Lip 2013 20:17 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
coraz bliżej do wylotu, więc cena rośnie
KLM to nie czartery, więc taniej raczej nie będzie

kupuj teraz jeśli masz sztywne terminy

#5 PostWysłany: 23 Lip 2013 20:34 

Sztywne terminy? Interesuje nas wyjazd we wrześniu, a najbardziej ostatnie dwa tygodnie września.

W takim razie, hipotetycznie przekładając wyjazd na koniec roku w grudniu cena powinna być niższa. Sprawdziłem i nie jest, jest prawie że taka sama. Więc jaki związek ma tutaj cena do czasu pozostałego do odlotu?

Dzięki za szybką odpowiedź. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Lip 2013 20:39 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
grudzień to nie jest "szczyt taniości" :)

to skoro wiesz lepiej co robić, to po co pytasz?:)
rób co uważasz za lepsze, jak cena spadnie to pewnie nie o 1000zł, tylko może 100-200zł, jeśli wzrośnie, to będziesz "sobie pluł w brodę"
zależy jaki wzrost cen jesteś w stanie zaakceptować, jeśli żaden, to chyba nie ma się co zastanawiać...

Ostatnio edytowany przez maxima, 23 Lip 2013 20:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Lip 2013 20:40 

jak masz wize USA
rankfurt (FRA) to San Jose (SJO) - wt., wrz 3
American Airlines Inc. Frankfurt (FRA) to Dallas/Fort Worth (DFW) - wt., wrz 3
American Airlines Inc. 71 Dep: 10:30AM Arr: 2:25PM 10h 55m Boeing 777 Economy (O)
Layover in DFW 1h 35m

American Airlines Inc. Dallas/Fort Worth (DFW) to San Jose (SJO) - wt., wrz 3
American Airlines Inc. 2167 Dep: 4:00PM Arr: 7:00PM 4h 0m Boeing 757 Economy (O)

San Jose (SJO) to Frankfurt (FRA) - wt., wrz 17
American Airlines Inc. San Jose (SJO) to Dallas/Fort Worth (DFW) - wt., wrz 17
American Airlines Inc. 2166 Dep: 7:55AM Arr: 1:10PM 4h 15m Boeing 757 Economy (O)
Layover in DFW 2h 45m

American Airlines Inc. Dallas/Fort Worth (DFW) to Frankfurt (FRA) - wt., wrz 17
American Airlines Inc. 70 Dep: 3:55PM Arr: 8:30AM 9h 35m Boeing 777 Economy (O)
śr., wrz 18
Cost per passenger (including taxes & fees) 2 271,93

#8 PostWysłany: 23 Lip 2013 21:21 

Sprawdzałem tą alternatywę. Problemem jest w naszym przypadku brak wizy. Zastanawiam się i sprawdzam czy jest szansa na zdobycie wizy w takim czasie itd.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 23 Lip 2013 21:43 

Zbanowany
Wizę załatwisz w maksimum 14 dni od zgłoszenia - jeśli dostaniesz ;-)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Lip 2013 22:16 

Rozumiem, że pokazując bilet w konsulacie, że w USA mam tylko międzylądowanie i, że nie mam najmniejszego zamiaru wychodzić poza teren lotniska nie ma żadnego znaczenia i mogę dostać odpowiedź odmowną? :shock:

edit://
Nie wspominając o tym, że najpierw za nią zapłacę 500 zł...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Lip 2013 22:21 

nie kupuj bilety bez wizy. bilet nic nie da!

#12 PostWysłany: 11 Sie 2013 02:17 

Dzięki za wszystkie poprzednie informację. Ostatecznie wybór padł na multi-przesiadkowe połączenie: (mam nadzieję, że będzie w miarę czytelne...)

Polska - Kostaryka:
1) [WizzAir] Katowice (KTW) 12:00 - 14:45 Barcelona (BCN) 25.09.2013 ---> czas na przesiadkę: 16 h
2) [Iberia] Barcelona (BCN) 06:45 - 08:10 Madryt (MAD) 26.09.2013 ---> czas na przesiadkę: 3,5 h
3) [Iberia] Madryt (MAD) 11:40 - 14:40 San Jose (SJO) 26.09.2013

Kostaryka - Polska:
1) [Iberia] San Jose (SJO) 16:55 - 11:25 Madryt (MAD) 10.10/11.10.2013 ---> czas na przesiadkę: 1,45 h
2) [Iberia] Madryt (MAD) 13:10 - 14:25 Barcelona (BCN) 11.10.2013 ---> czas na przesiadkę: 55 min
3) [WizzAir] Barcelona (BCN) 15:20 - 18:10 Katowice (KTW) 11.10.2013

Podstawowe pytanie do Was jest takie, czy w drodze powrotnej do Polski czasy na przesiadkę nie są za krótkie? Istnieje możliwość wylotu dzień wcześniej, ale wtedy czasy na przesiadkę wydłużają się, jeden do 8h i 35min, natomiast drugi 18h. Sam nie wiem, czy wolę zaryzykować (co wydaję mi się szalone), czy wracać dwa dni samolotem, ale za to bez duszy na ramieniu. W obydwu tych sytuacja cena jest niezmienna. Co radzicie?
Dodam, że będziemy lecieć z bagażem rejestrowanym - zdaję sobie sprawę z dopłaty w WizzAirze.

Dodatkowo (bardziej z ciekawości), chciałbym się dowiedzieć dlaczego lot bezpośredni z Madrytu do San Jose jest droższy od tego z Barcelony, z przesiadką w Madrycie. Na czym więc polega większa opłacalność dla linii lotniczych (bo u mnie sięga ona rzędu 500 zł na jednym bilecie).

Bardzo dziękuje za chęci i wszelką pomoc!! ;)

edit://
Nie byłoby natomiast problemu, gdyby bagaż został nadany do miejsca docelowego, prawda? Tylko czy jest jakikolwiek cień szansy na to, że w Katowicach będę mógł nadać bagaż bezpośrednio do San Jose (przy czym lecę dwoma różnymi liniami: Iberia i Wizzair, który chyba jest point-to-point)?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 11 Sie 2013 11:33 

Loty: 272
Kilometry: 672 768
Krajów: 33 / 15.4%
Teoretycznie tak, ale amerykanie na podróżowanie raczej pozwalają :) Jeżeli wytłumaczysz im, że faktycznie jedziesz w celach turystycznych to raczej Cie wpuszczą i bezproblemowo dostaniesz wizę. Co ważne loty do Kostaryki są znacząco tańsze przez Stany. Nas w zeszłym roku przelot WAW-SJO kosztował około 2.400/os
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość