Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Sty 2015 08:44 

niebieski
Witam!
Czy macie jakieś sprawdzone patenty na zakup ubezpieczenia dla auta? Do tej pory zawsze chodziłem do brokera i wybierałem najtańszą opcję, ale skoro z biletami lotniczymi da się robić cuda, to pewnie z ubezpieczeniami również :D Z tego co widzę, rozstrzał cenowy jest duży. Jest ktoś w stanie coś ciekawego doradzić bądź podzielić się jakimś kodem rabatowym? ;)

Pozdrawiam,
Maciej
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 09 Sty 2015 16:15 

niebieski
jakichś cudownych patentów raczej nie ma
wszelkie reklamy itp. można wsadzić między palce, prześcigają się w jak największej zniżce tylko nikt nie wspomina jaka jest kwota od której zniżki naliczają
ja po prostu używam kalkulatorów dostępnych na stronach

czasem od ceny końcowej są jeszcze procentowe rabaty ( płatność jednorazowa, płatność kartą )

w przypadku oc nakorzystniej wyszło mi w liberty
swego czasu mieli zniżkę 50 PLN jeśli podałeś ich nr aktywnej polisy
właściciel polisy nic za to nie zyskiwał

pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez Zeus, 09 Sty 2015 16:37, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Sty 2015 16:35 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Trzeba bardzo uwazac porownujac ceny. Jezeli chodzi o OC - to nie ma wiekszego znaczenia od kogo to kupujesz, warunki sa narzucone Rozporzadzeniem i u kazdego beda takie same - wiec teoretycznie im taniej tym lepiej.

AC to juz inna bajka gdyz zakres moze byc masakrycznie rozny (dowolnie ustalany przez TU) i tu juz wcale co najtansze nie musi byc (a wrecz nigdy nie jest) najlepsze. Wiec zwlaszcza w przypadku AC porownujac skladki trzeba to robic z glowa.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Sty 2015 16:44 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Jeśli jesteś młody, to tanie OC jest w You Can Drive - taki odłam Ergo Hestii dla młodych kierowców (chyba poniżej 30 roku życia). Chociaż oczywiście to wszystko zależy od wielu indywidualnych parametrów więc zawsze trzeba porównywać oferty. Dla mnie akurat wychodzi najtaniej właśnie tam.

#5 PostWysłany: 09 Sty 2015 16:47 

niebieski
lataczuk napisał(a):
Wiec zwlaszcza w przypadku AC porownujac skladki trzeba to robic z glowa.

dokładnie
warunki rzutują na cenę ubezpieczenia a w późniejszym czasie na ewentualną kwotę wypłaconego odszkodowania

zazwyczaj można ustalić udział własny, naprawa nowymi lub używanymi częściami, wartość pojazdu itp.

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Sty 2015 16:57 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 52 322
Krajów: 14 / 6.5%
olus napisał(a):
Jeśli jesteś młody, to tanie OC jest w You Can Drive - taki odłam Ergo Hestii dla młodych kierowców (chyba poniżej 30 roku życia). Chociaż oczywiście to wszystko zależy od wielu indywidualnych parametrów więc zawsze trzeba porównywać oferty. Dla mnie akurat wychodzi najtaniej właśnie tam.

Ja kiedyś zastanawiałem się nad ich ofertą, ale bardzo nie podobały mi się zapisy:
Cytuj:
Brawura i nieodpowiedzialność kierowców pojazdów nigdy nie będą przez nas dobrze postrzegane, dlatego jeśli kierujący samochodem:
przekroczył dopuszczalną prędkość o więcej niż 30 km/h,
naruszył zakaz wyprzedzania lub przekroczył podwójną linię ciągłą,
używał opon, w których zużycie bieżnika przekroczyło poziom zużycia dopuszczalnego przepisami prawa.
Zastrzegamy sobie prawo do obniżenia należnego odszkodowania o 20%
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Sty 2015 17:02 

niebieski
Dzieki za sugestie. Co do AC to oczywiscie wiadomo, ciekawy artykul jest o tym na jakoszczedzacpieniadze.pl. Zakładając temat miałem bardziej na mysli np. kombinacje z wypełnianiem formularza zamówienia OC w przypadku gdy auto posiada dwóch właścicieli (Ojciec i syn) ;) - jak najkorzystniej wszystko powypełniać, zeby nie przepłacac.

Co do YCD, sprawdzę po pracy ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 09 Sty 2015 22:22 
Awatar użytkownika

lataczuk napisał(a):
Jezeli chodzi o OC - to nie ma wiekszego znaczenia od kogo to kupujesz, warunki sa narzucone Rozporzadzeniem i u kazdego beda takie same - wiec teoretycznie im taniej tym lepiej.

Nie do końca zgodziłbym się z tym. Owszem zakres ochrony określa ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych ale OC też może się różnić. Część OC zawiera bezpłatne dodatki jak Assistance itp. Ważna też może być Bezpośrednia Likwidacja Szkód (zgłaszasz szkodę do swojego TU i nie ważne gdzie ubezpieczony był sprawca) . Dla niektórych ważne jest czy TU działa w Polsce czy ma tylko w Polsce oddział ( jak niektóre directy) - jak tylko oddział to wówczas nie podlegają pod KNF i mogą być problemy.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Sty 2015 00:11 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 22 554
Krajów: 5 / 2.3%
Ja zawsze biorę najtańsze z mBanku. Przy OC tak naprawdę nie ma znaczenia bo i tak ty go nie będziesz używał tylko ewentualnie ktoś komu narobisz szkód ;).

Z patentów na obniżkę to chyba jedynie oddanie komuś ze zniżkami 1% samochodu i przejęcie jego zniżek, ale to raczej każdy zna.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Sty 2015 11:43 

Ja korzystam z You Can Drive Ergo Hestia - za moje oc poprzednio zapłaciłem około 370zł z ubezpieczeniem 2 kierowców. A wykorzystałem znany i wspominany tu patent - przepisałem kilka % na osobę, która ma 60% zniżek (ja mam zwyżki za wiek) więc cena przyzwoita, gdyż np. w liberty direct wyliczyli mi składkę na ponad 1500zł..
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Sty 2015 14:22 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Ja pomocniczo korzystam z Rankomatu. Wybieram pierwsze 3-4 oferty i wyliczam ponownie na stronie ubezpieczalni, gdzie zazwyczaj wychodzi taniej niż w Rankomacie.

#12 PostWysłany: 13 Sty 2015 13:31 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
malyczak napisał(a):
lataczuk napisał(a):
Jezeli chodzi o OC - to nie ma wiekszego znaczenia od kogo to kupujesz, warunki sa narzucone Rozporzadzeniem i u kazdego beda takie same - wiec teoretycznie im taniej tym lepiej.

Nie do końca zgodziłbym się z tym. Owszem zakres ochrony określa ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych ale OC też może się różnić. Część OC zawiera bezpłatne dodatki jak Assistance itp. Ważna też może być Bezpośrednia Likwidacja Szkód (zgłaszasz szkodę do swojego TU i nie ważne gdzie ubezpieczony był sprawca) . Dla niektórych ważne jest czy TU działa w Polsce czy ma tylko w Polsce oddział ( jak niektóre directy) - jak tylko oddział to wówczas nie podlegają pod KNF i mogą być problemy.

Dlatego napisalem, ze "teoretycznie", oczywiscie, ze moga byc jakies dodatki ponad OC itp itd, co do reszty - tak jak ktos pozniej napisal, to czyjas szkoda bedzie likwidowana z Twojej policy, takze wszelkie "niedogodnosci" staja sie w tym momencie sprawa drugorzedna.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Sty 2015 13:39 

niebieski
Ruszyłem sprawę, w moim przypadku najtaniej wyszedł Link 4 - nowa wycena na ich stronie (OC + ubezpieczenie od kradzieży). W sumie to mam u nich juz od niecalego roku tez to ubezpieczenie, wiec pewnie przysla propozycje przedluzenia. Zastanawia mnie jedno - chciałem wysłać rezygnacje z OC i podpisać u nich na nowych warunkach...

A tu babka mi wczoraj mówi (agent ubezpieczeniowy), że nie bedzie takiej mozliwosci, bo w systemie bedzie "blokada VIN" i tylko moge je przedluzyc? WTF?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Sty 2015 13:46 

OC na samochód trzeba wypowiedzieć najpóźniej na dzień przed końcem obowiązywania umowy - czyli jeżeli miałeś ubezpieczenie przykładowo od 6.02.2014 - 05.02.2014 to ubezpieczenie musisz wypowiedzieć najpóźniej 4 lutego. Pamiętajcie tylko o tym, żeby po wypowiedzeniu OC nie było przerwy w ubezpieczeniu i żeby się ubezpieczyć w innej firmie - bo karę z Funduszu Gwarancyjnego można dostać nawet za 1 dzień przerwy w ubezpieczeniu.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Sty 2015 14:06 

niebieski
OK, ale mi chodzi o taką sytuację.

Mam w Link4 do 28.02.15 -> wypowiadam -> podpisuję na nowych warunkach w Link4 od 1.03.15

Dlaczego nie jest to wykonalne, skoro na dekoder, telefon i wiele innych rzeczy można tak robić? ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 31 Maj 2015 17:03 

Dodatkowy rabat przy ubezpieczeniu auta można uzyskać jeśli w tym samym TU mamy ubezpieczone np. mieszkanie.
Poza tym niektóre TU preferują konkretne marki, kiedyś tak było np. w Allianz który preferował Forda.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości