Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 04 Lis 2017 11:20 

srebrny
Skąd wiesz, że to kontrola narkotykowa?

Ostatnio edytowany przez jacek96, 04 Lis 2017 11:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#42 PostWysłany: 04 Lis 2017 11:21 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 643
Kilometry: 1 392 762
Krajów: 76 / 35.5%
Nie narkotykowa tylko materialow niebezpiecznych czy przypadkiem sobie w toalecie nie zmontowales czegos. Zdarza sie czasami na roznych lotniskach

#43 PostWysłany: 04 Lis 2017 11:22 

srebrny
Fajnie wymyśliłeś ten związek przyczynowo-skutkowy ;)
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 04 Lis 2017 11:24 

srebrny
Nawet nie tyle, czy nie zmontowałem czegoś, co -czy nie miałeś kontaktu z czymś wybuchowym ;)
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 04 Lis 2017 11:24 
Awatar użytkownika

niebieski
jacek96 napisał(a):
Skąd wiesz, że to kontrola narkotykowa?

Dlatego napisałem "kontrolę narkotykową (?)" ;)

boots napisał(a):
Fajnie wymyśliłeś ten związek przyczynowo-skutkowy ;)

Wystarczyło usiąść tak, że widać pracownika Security. Patrzył na kartę pokładową, nie na paszport. I nie ważne, czy klasa Biznes czy Ekonomiczna.

Ostatnio edytowany przez klonowiec, 04 Lis 2017 11:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 04 Lis 2017 11:28 

srebrny
Patrzył na pewno też na twarz, na dłonie, może na buty, może na ubranie. Może wybierał według czystości paznokci? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 04 Lis 2017 11:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Niektórym kazali zdjąć buty i sprawdzali również ich wnętrze.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 04 Lis 2017 11:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Mnie zastanawia jedno - co w tej mojej karcie takiego było. Niby są tam jakieś kody, których znaczenia nie rozumiem.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 04 Lis 2017 11:43 

srebrny
Nic nie było. Zostałeś wytypowany przez pracownika.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 04 Lis 2017 11:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyli "podejrzana morda" :D
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 04 Lis 2017 11:56 

Pewnie zobaczyli, że jesteś z Polski B-)

Zwykła wyrywkowa kontrola. Nie ma się czym przejmować, ani wymyślać teorii spiskowych ;-)
 PM off
obibok lubi ten post.

#52 PostWysłany: 04 Lis 2017 12:01 
Awatar użytkownika

Loty: 381
Kilometry: 552 898
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Z tego co zaobserwowałem to bramka losuje ludzi do kontroli.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 04 Lis 2017 12:10 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 284 954
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Mnie taka kontrola spotkała dwa dni z rzędu. Zapiszczałem na bramce, choć pozbyłem się wszystkich metalowych przedmiotów. Tak sobie przypuszczam, że mogło to mieć związek z tym, że chwilę przed kontrolą paliłem, a papierosa odpalałem zapalniczką i pozostały na mnie jakieś śladowe ilości środków łatwopalnych.
Są inni wytypowani do kontroli tuż po "fajce"?
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 04 Lis 2017 15:18 
Awatar użytkownika

niebieski
mzukowski napisał(a):
Z tego co zaobserwowałem to bramka losuje ludzi do kontroli.

Tutaj nie było bramki. Pracownik patrzył na kartę. A na niej narodowość przecież nie jest przedstawiona.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 05 Lis 2017 22:27 

niebieski
luki napisał(a):
Mnie taka kontrola spotkała dwa dni z rzędu. Zapiszczałem na bramce, choć pozbyłem się wszystkich metalowych przedmiotów. Tak sobie przypuszczam, że mogło to mieć związek z tym, że chwilę przed kontrolą paliłem, a papierosa odpalałem zapalniczką i pozostały na mnie jakieś śladowe ilości środków łatwopalnych.
Są inni wytypowani do kontroli tuż po "fajce"?

Bramki celowo generują pewną liczbę fałszywych pozytywnych wskazań, być może to zbieg okoliczności. Typowe bramki wykrywają tylko elementy metalowe - testy na narkotyki i materiały wybuchowe są wykonywane poprzez zebranie próbek (np. z dłoni i bagażu) specjalnym papierkiem i umieszczenie go w wykrywaczu.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 05 Lis 2017 22:59 
Awatar użytkownika

niebieski
@mikerus
Uwierz, że bramka nie wykrywa tylko metalu. Jakiś czas temu osoba pracująca na lotnisku mówiła mi, że zdarzyło się tak, że ktoś podszedł do bramki i zaczęły piszczeć wszystkie obok. Potem się okazało, że ten ktoś był po radioterapii. Jeśli ktoś pójdzie na lotnisko z środkami promieniotwórczymi to raczej go wykryją :D
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 05 Lis 2017 23:25 

niebieski
To oczywiście zależy od bramki - istnieją już takie, które wykrywają np. narkotyki i materiały wybuchowe (tzw. puffer machines), ale wciąż najczęściej spotykane typy nie mają jeszcze tej funkcji - wówczas stosuje się wykrywacze stacjonarne + papierek ;)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 05 Lis 2017 23:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Średnio 7 na 10 razy jestem trzepany w GDN z którego latam zazwyczaj. Macają mnie i mój bagaż, robią kontrolę na obecność materiałów niebezpiecznych. Ostatnio targałem paliwo w kostkach w podręcznym i spodniach i cisza. Może to jest sposób na uniknięcie kontroli :lol:
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 06 Lis 2017 00:35 

niebieski
Mnie sprawdzają zawsze na Chopinie jak jadę z lustrzanką. Przechodzi bagaż, czekam na przejście przez bramkę potem albo pani mnie papierkiem maca i oddaje panu co maca aparat albo tylko pan aparat maca. I chyba to w standardzie mają, bo kiedyś zażartowałam, że na pewno ok bo był niedawno sprawdzany, na co pan, że 1000 razy przepuszczają a 1001 nie. Po czym dodał "no nie jest pani dziś 1001" z uśmiechem na twarzy.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 06 Lis 2017 01:10 

srebrny
SJK napisał(a):
@mikerus
Uwierz, że bramka nie wykrywa tylko metalu. Jakiś czas temu osoba pracująca na lotnisku mówiła mi, że zdarzyło się tak, że ktoś podszedł do bramki i zaczęły piszczeć wszystkie obok. Potem się okazało, że ten ktoś był po radioterapii. Jeśli ktoś pójdzie na lotnisko z środkami promieniotwórczymi to raczej go wykryją :D

Każde większe polskie lotnisko ma bramki do wykrywania materiałów radioaktywnych, ale nie są one zintegrowane z bramkami do wykrywania metalu. Są dość charakterystyczne - trudno je przeoczyć (są też na przylotach).
W POZ byłem świadkiem jak się aktywowały - zamieszanie trwało kilkanaście minut , w końcu z ręcznymi miernikami wytypowano jakąś kobietę (zapewne po jakiś zabiegach medycznych). Alarm włączył się na wszystkich detektorach w okolicy kontroli bezpieczeństwa.

Natomiast typowy detektor/bramka na naszych lotniskach to wykrywacz metalu połączony z urządzeniem losującym.

Jak zapiszczy część wykrywająca metal - to sprawdzają nas ręcznym detektorem metalu, a jak zostaniemy wylosowani to pocierają nas wacikiem i potem sprawdzają go na spektrometrze. Podobno wykrywa to tylko materiały wybuchowe - ale równie dobrze może wykrywać inne substancje zakazane.

Jakieś 15 lat temu rozmawiałem z koleżanką pracującą na lotnisku w ORD - opowiadałem, że zostałem wylosowany do dodatkowej kontroli. Stwierdziła, że nie ma czegoś takiego jak losowanie (że to tylko wersja dla pasażera) i zawsze dodatkowa kontrola wynika z jakiś konkretnych powodów.
Być może kiedyś tak było ( i zapewne nadal jest ), ale oprócz tego obecne bramki w UE losują pasażerów do rozszerzonej kontroli - to cytat z pierwszej z brzegu ulotki:

"According to the current EU Regulation for WTMDs the ... provides a programmable random alarm function for supplementary inspection requirements."

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości