Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#4981 PostWysłany: 20 Lut 2025 16:48 

niebieski
Ta wspomniana niedawno bezpłatna usługa Visa Benefit dla Visa Infinite "by Hertz" Fast Track (np. we Wrocławiu), to trzeba dla każdego wygenerować osobny kod, czy wystarczy 1 posiadacza karty (tylko 1 mamy, a rodzina 5-osobowa) i resztę przepuszczą? ;)
I drugie pytanie - wpisałem datę lotu. Ale voucher mam ważny przez ok. 6 m-cy. To w tym kodzie QR jest zawarta data wylotu, czy generujecie "na zaś" te kody? W sensie że nie wiadomo kiedy wylot, ale "na wszelki wypadek"? ;) :D
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#4982 PostWysłany: 20 Lut 2025 16:59 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Z kartą PP bez bólu przechodziliśmy. W Katowicach tak samo.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#4983 PostWysłany: 20 Lut 2025 17:30 

Te dywagacje która karta lepsza dot. możliwości vs cena mogą trwać wieczność i każdy może napisać coś innego. Ja również łamię się pomiędzy zostawieniem MC Platinum za darmo (zrobię obrót) vs Visą (zdolność mam na 50 tys.) ale raczej bez szans na zwolnienie choćby z połowy opłaty. I co wybrać? W sumie z dodatkowych korzyści MC to wyciągam rocznie kilka stówek za same Bezcenne Chwile więc koszt karny dawno się zwraca ale z drugiej strony są też argumenty za VI (rodzina 2+2) więc ubezpieczenie poza kartami wcale nie tanio a latamy tak 3-4 razy do roku.
 Profil Relacje PM off  

#4984 PostWysłany: 20 Lut 2025 19:08 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
Nikomu nie życzę wypadków za granicą, ale w VI jest NNW na 500k PLN i właśnie z tego ubezpieczenia syn za złamaną nogę dostał 15k PLN (oraz z dodatkowej karty VI żony drugie 15k PLN), co już opisywałem w tym wątku.
Najpierw jak miałem MC, byłem napalony na saloniki w VI. Po skorzystaniu z ubezpieczenia w VI przestaje na nią patrzeć przez pryzmat saloników, raczej doceniam ją za ofertę ubezpieczenia podróżnego. Limity roczne wyrabiam, grubsze zakupy bliskich znajomych są płacone moją (moimi) kartami więc spokojnie 2x132k udaje się wyrobić. Kartę mam od sierpnia, jest luty i mam wyrobione 129k oraz 100k. Zresztą nigdy opłata za usługi bankowe w moim przypadku nie wchodziła w grę. Mam KK od 10 lat i pewnie już spokojnie pękła bańka, a nigdy nie zapłaciłem grosza odsetek :) Naprawdę warunek rocznych obrotów nie jest czymś strasznym.
Natomiast w kwestii saloników. Są promocje że za ok.1200 zł można mieć z oficjalnej strony PP nielimitowane wejścia. Nie potrzebuję, bo nie latam aż tyle (z żoną mamy razem 10+10+4+4=28 z PKO i Santandera), ale jakby zaszła konieczność zakupu takiej karty, rozważyłbym inwestycje w PP i pozostawienie sobie KK VI.
szyderca87 lubi ten post.

#4985 PostWysłany: 20 Lut 2025 19:17 

Loty: 135
Kilometry: 336 792
Krajów: 25 / 11.7%
Fast tracka generuje się na konkretny dzień- i tylko na ten działa.
Można wygenerować na kilka miesięcy wcześniej.
Każda osoba dorosla musi mieć oddzielny kod, w Warszawie dzieci do 13 lat nie potrzebują kodu jak są z dorosłym który ma kod. Nie wiem jak w innych miastach.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4986 PostWysłany: 20 Lut 2025 19:57 

niebieski
Kri$ napisał(a):
Nikomu nie życzę wypadków za granicą, ale w VI jest NNW na 500k PLN i właśnie z tego ubezpieczenia syn za złamaną nogę dostał 15k PLN (oraz z dodatkowej karty VI żony drugie 15k PLN), co już opisywałem w tym wątku.
Najpierw jak miałem MC, byłem napalony na saloniki w VI. Po skorzystaniu z ubezpieczenia w VI przestaje na nią patrzeć przez pryzmat saloników, raczej doceniam ją za ofertę ubezpieczenia podróżnego. Limity roczne wyrabiam, grubsze zakupy bliskich znajomych są płacone moją (moimi) kartami więc spokojnie 2x132k udaje się wyrobić.

Jakby to powiedzieć...
W kwestii KL i NNW dla VI to dla mnie "nie ma mocnych" - chodzi tylko (i aż) o umiejętność spojrzenia z wiedzą i wyobraźnią co może się stać i jakie to generować może koszty. Ale to umie mniejszość narodu. Oczywiście 100x się nic nie stanie, ale ten 101-wszy "zarobi" na wszystkie inne wcześniejsze i późniejsze (potencjalne) opłaty.

Co do natomiast kwestii płacenia za zakupy "znajomych" - to dla mnie to rzecz dyskusyjna. Póki OK - to OK.
Ale jak US (potencjalnie) zacznie pytać "skąd zakupy za kilkaset tys. zł przy dużo mniejszych zarobkach, to... hmmm....

P.S. No chyba że zarabiacie milion, to nie ma tematu ;)
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#4987 PostWysłany: 20 Lut 2025 21:17 

Macie jakieś patenty na zwolnienie z opłat? Podejrzałem sobie analizę za cały zeszły rok to kartami wydaje ~70k, gdyby liczyć opłaty jakieś typu czynsz itp. to już bym mógł się zwolnić raczej z opłaty, a na pewno ją zmniejszyć. Niestety sporo wydatków mam w postaci przelewów i nie da się zastąpić tego kartami.
 Profil Relacje PM off  

#4988 PostWysłany: 20 Lut 2025 21:28 

Loty: 215
Kilometry: 349 494
Krajów: 80 / 37.4%
złoty
@sanchopan nic tu nie jest dyskusyjne, pieniądze pochodzą ze zwrotu/przedpłaty od znajomego, za którego się płaci. Nie jest to oczywiście przychodem podatkowym.
 Profil Relacje PM off  

#4989 PostWysłany: 20 Lut 2025 21:46 
Awatar użytkownika

srebrny
sanchopan napisał(a):
Ta wspomniana niedawno bezpłatna usługa Visa Benefit dla Visa Infinite "by Hertz" Fast Track (np. we Wrocławiu), to trzeba dla każdego wygenerować osobny kod, czy wystarczy 1 posiadacza karty (tylko 1 mamy, a rodzina 5-osobowa) i resztę przepuszczą? ;)
I drugie pytanie - wpisałem datę lotu. Ale voucher mam ważny przez ok. 6 m-cy. To w tym kodzie QR jest zawarta data wylotu, czy generujecie "na zaś" te kody? W sensie że nie wiadomo kiedy wylot, ale "na wszelki wypadek"? ;) :D

gdzie Ty to w ogóle generujesz? nie widzę nic takiego w apce

co do FastTracka we Wro to ja im tylko pokazuje (wcześniej) kartę PP / apkę na telefonie (teraz) i mnie wpuszczają, nic dodatkowo nie generuję
 Profil Relacje PM off  

#4990 PostWysłany: 20 Lut 2025 21:57 

Loty: 215
Kilometry: 349 494
Krajów: 80 / 37.4%
złoty
@rw30 visa-benefit,1499,180687
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#4991 PostWysłany: 20 Lut 2025 23:51 

niebieski
sanchopan napisał(a):
Kri$ napisał(a):
Nikomu nie życzę wypadków za granicą, ale w VI jest NNW na 500k PLN i właśnie z tego ubezpieczenia syn za złamaną nogę dostał 15k PLN (oraz z dodatkowej karty VI żony drugie 15k PLN)

Jakby to powiedzieć...
W kwestii KL i NNW dla VI to dla mnie "nie ma mocnych"

Nie ma co się tak podniecać cyferkami NNW tylko trzeb doczytać OWU. Po ostatnich zmianach lista uszczerbków kwalifikujących do wypłaty NNW jest krótka jak spódniczka striptizerki.
Zatem w tym nieszczęściu musisz mieć też trochę szczęścia aby trafić na odpowiedni uraz. Ale fakt jak trafisz to już pewien piniądz wpadnie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4992 PostWysłany: 21 Lut 2025 10:34 

niebieski
rw30 napisał(a):
sanchopan napisał(a):

gdzie Ty to w ogóle generujesz? nie widzę nic takiego w apce

co do FastTracka we Wro to ja im tylko pokazuje (wcześniej) kartę PP / apkę na telefonie (teraz) i mnie wpuszczają, nic dodatkowo nie generuję

Wygenerowałem 5 kodów Fast Tracka jeden za drugim dla Wrocławia - na Benefit Visa "by Hertz". Przetestuję za niedługo :) Chociaż nie wiem, czy około 3:30-4:00 rano to się w praktyce zbytnio przyda, ale - primo - test jest bezpłatny dla mnie ;) oraz - secundo - no "jakby się trafł nawał czarterów", to będę sam sobie dziękował. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#4993 PostWysłany: 21 Lut 2025 10:48 
Awatar użytkownika

srebrny
no właśnie, fast track na lotniskach typu Wrocław to taki bonus że ho-ho :)

charterowcy to mam wrażenie że przechodzą przez security pół dnia przed lotem a na 3-4 godz przed to już stoją w kolejce przy gate :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#4994 PostWysłany: 21 Lut 2025 13:09 

jj13 napisał(a):
Te dywagacje która karta lepsza dot. możliwości vs cena mogą trwać wieczność i każdy może napisać coś innego. Ja również łamię się pomiędzy zostawieniem MC Platinum za darmo (zrobię obrót) vs Visą (zdolność mam na 50 tys.) ale raczej bez szans na zwolnienie choćby z połowy opłaty. I co wybrać? W sumie z dodatkowych korzyści MC to wyciągam rocznie kilka stówek za same Bezcenne Chwile więc koszt karny dawno się zwraca ale z drugiej strony są też argumenty za VI (rodzina 2+2) więc ubezpieczenie poza kartami wcale nie tanio a latamy tak 3-4 razy do roku.

Z ciekawości - w jaki sposób z MC Bezcenne Chwile wyciągnąć kilka stów rocznie, robiąc kilkadziesiąt tys. obrotu (tyle zakładam, skoro jak sam piszesz nie masz szans na te 98 000 w VI) ? Zakładam, że chodzi Ci o takie "bezobsługowe" kilkaset złotych, a nie np. zmuszanie się do robienia zakupów w Carrefour, gdy do tej pory preferowało się np. Auchan ? ;)

sanchopan napisał(a):
Jakby to powiedzieć...
W kwestii KL i NNW dla VI to dla mnie "nie ma mocnych" - chodzi tylko (i aż) o umiejętność spojrzenia z wiedzą i wyobraźnią co może się stać i jakie to generować może koszty. Ale to umie mniejszość narodu. Oczywiście 100x się nic nie stanie, ale ten 101-wszy "zarobi" na wszystkie inne wcześniejsze i późniejsze (potencjalne) opłaty.

Cóż, więc nie jesteś w tej elitarnej, myślącej mniejszości, którą tak ładnie naszkicowałeś, bo za raptem 200 zł więcej masz jeszcze lepsze ubezpieczenie w Citi ;), gdzie masz 3 miliony NNW, a nie jakieś marne 0,5 miliona. I teraz też możemy się przerzucać we wpisach, że Ty mi "a co, jeżeli za 101 razem MC Platinum nie wystarczy", a ja Tobie "a co, jeżeli za 1001 razem VI nie wystarczy" ;), no bo przecież prawdopodobieństwo statystyczne istnieje, prawda ? Albo schodząc do bieda-kart - nie pomyślisz o dobrym NNW (np. darmowe 1,5 bańki w Paribas w Visie Platinum), tylko weźmiesz marne 0,5 mln. z VI, to zostawisz żonę i dwójkę dzieci z problemem finansowym - ach ci ludzie, nie mają wiedzy i wyobraźni ;)

Oczywiście celowo piszę w ten sposób, no offence (choć sam lekki offence zrobiłeś z tą wiedzą i wyobraźnią), po prostu pokazuję, że możemy się tak bez końca przerzucać tym 1001 przypadkiem. Ja mam dużo ubezpieczeń, bardzo dobrą i prostą życiówkę, natomiast jeżeli coś ma prawdopodobieństwo wystąpienia rzędu 0,0001% albo i mniej (wypadek za granicą w ciągu np. 14 dni w skali roku, który spowoduje, że milion czy dwa nie wystarczą), to nie przejmuję się tym, bo zwariowałbym od poczucia ciągłego zagrożenia wylądowałbym na kozetce od tego ciągłego analizowania, którego i tak zawodowo mam od cholery.

Oczywiście, to że Polacy w swej masie się nie ubezpieczają i nie badają (i przez to krócej żyją), używane auto kupują pół roku z obstawa 20 szwagrów, a niekorzystną umowę kredytową podpisują bez mrugnięcia okiem, a inwestycje to tylko nieruchomości, to zupełnie inny temat, żenującego poziomu naszej edukacji finansowej. Tylko czasami mam wrażenie, że dyskusja idzie od ściany do ściany, bez odcieni szarości. Równie dobrze można napisać, że jak ktoś nie wychodzi z mieszkania w kasku, to coś kiedyś na niego zleci, więc nikt nie ma wyobraźni. Sorry, musiałem, ale czasami warto rozgraniczyć linię między wyobraźnią i wiedzą, a panikarstwem i nieuzasadnionym poczuciem zagrożenia ;) Prawdopodobnie jest dużo większe ryzyko tego, że np. dzisiaj wsiadając za kółko będziesz miał groźny wypadek z czyjejś winy, aniżeli to, że przytrafi Ci się coś wymagającego ubezpieczenia na 5, 10 czy 30 milionów.

sanchopan napisał(a):
Co do natomiast kwestii płacenia za zakupy "znajomych" - to dla mnie to rzecz dyskusyjna. Póki OK - to OK.
Ale jak US (potencjalnie) zacznie pytać "skąd zakupy za kilkaset tys. zł przy dużo mniejszych zarobkach, to... hmmm....

P.S. No chyba że zarabiacie milion, to nie ma tematu ;)

Dla mnie również, zwyczajnie nie chciałoby mi się zawracać znajomym czy rodzinie tyłka, "e, zadzwoń jak będziesz kupował telewizor, podjadę z Tobą i zapłacę kartą". Nie mówiąc o tym, że może to być groźna broń w razie kłótni ;)
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#4995 PostWysłany: 21 Lut 2025 13:25 

niebieski
rw30 napisał(a):
no właśnie, fast track na lotniskach typu Wrocław to taki bonus że ho-ho :)

charterowcy to mam wrażenie że przechodzą przez security pół dnia przed lotem a na 3-4 godz przed to już stoją w kolejce przy gate :mrgreen:

Uważasz, że Ci ludzie są gorsi od Ciebie?
Bez klasy ten tekst.
Delikatnie mówiąc, szydera nie na miejscu.
:roll:

Kilka tygodni temu w Katowicach ludzie tylko dzięki temu, że odprawa zaczęła się 3h przed wylotem, samolot poleciał o czasie.
Ostatni pasażerowie ledwo WC zdążyli zaliczyć przed zamknięciem odwózek do samolotu.
 Profil Relacje PM off  

#4996 PostWysłany: 21 Lut 2025 13:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Ostatnio w WAW na jakieś 55 minut przed odlotem czarteru do Werony kolejka była na dobre kilkadziesiąt osób nadających bagaż, narty itd.
Wiadomo, w portach regionalnych wygląda to inaczej, ale fast track nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda. Niegdyś Gdańsk przy porannej fali odlotów się zdrowo czopował na security, teraz ponoć lepiej.

Zawsze to miły dodatek do karty.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#4997 PostWysłany: 23 Lut 2025 10:42 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 3 600
Krajów: 3 / 1.4%
-- 23 Lut 2025 09:42 --

Pytanko. Trzeba kartą Platinum/infinite zapłacić za podróż ? Bilety lotnicze? Czy wystarczy zgłoszenie ? Czy nic nie trzeba robić ?

-- 23 Lut 2025 09:42 --

Pytanko. Trzeba kartą Platinum/infinite zapłacić za podróż ? Bilety lotnicze? Czy wystarczy zgłoszenie ? Czy nic nie trzeba robić ?
 Profil Relacje PM off  

#4998 PostWysłany: 23 Lut 2025 10:45 

złoty
@bonek za hotel i bilety lotnicze nie trzeba ale np. za bilet na koncert już tak. Poczytaj warunki ubezpieczenia.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.

#4999 PostWysłany: 26 Lut 2025 09:46 

niebieski
Tak ku przestrodze.
Przeleciała niedawno dyskusja nt. sensowności wysokości ubezpieczenia podróżnego.

Wklejam tutaj.

https://www.facebook.com/groups/tuipola ... 616329277/

Cytuj:
#proszę o pomoc, jakiekolwiek informacje ,osoba po rozległym wylewie który miał miejsce w Egipcie, szans 0? trzymają pod respiratorem,koszty rosną, juz jest 70.000 euro na dziś kwota przerosła ubezpieczenie , jak zatrzymać tę spiralę, co zrobić. Może ktoś miał podobną sytuację, moze macie jakies kontakty,pomoc . Proszę

Bardzo współczuję ale co tacy ludzie mają zrobić?
Pomysłów typu zwiekszyć ubezpieczenie nawet nie warto komentować.

Dramat.
 Profil Relacje PM off  

#5000 PostWysłany: 26 Lut 2025 09:54 
Awatar użytkownika

Czy kiedy będę miał kartę Mastercard Plaitinum z ich ubezpieczeniem
"Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie
1 500 EUR (równowartość w zł)"

i chcę wypożyczyć samochód co ma nast. warunki (Discovercars/Katania/ACARent) :

"Included protection € 1708.00 (~7075.00 zł) excess / deductible
Included insurance Collision Damage Waiver
Deductible: € 1708.00 (~7075.00 zł)
You'll have to pay at most the deductible if the car's bodywork is damaged (other parts of the car aren't covered)."

W razioe kadej szkody będę płacił 200EUR czy tylko dla szkód powyżej 1500EUR będę dopłacał max 200EUR?
Jak to działa?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości