Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250 ... 320  Następna
Autor Wiadomość
#4921 PostWysłany: 06 Lut 2025 13:18 

Loty: 67
Kilometry: 98 216
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Jakie są plusy VISA Infinite względem MC Platinum? Poza salonikami i ubezpieczeniem ogólnym i wkładu własnego przy wynajęciu auta. Które przewalutowanie wypada korzystniej? Jest to w ogóle miarodajne czy "to zależy" ?
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#4922 PostWysłany: 06 Lut 2025 13:24 

złoty
@szyderca87 - chyba trochę "to zależy" a w ubezpieczeniach jest różnica i to nie tylko ogromna kwotowa, przykładowo zamki w drzwiach po kradzieży bagażu (z kluczami od domu) wymieniałem na koszt Ubezpieczyciela a w MC tego nie ma - trzeba się wczytać. Są też (na teraz) Fast Tracki na kilku lotniskach w Polsce - na Okęciu na stałe dla VI.
Choć niektórzy (w tym ja) zgłaszają problemy z akceptacją VI poza Polską - ponoć rozwiązuje je GPay czy APay, sprawdzę na kolejnym wyjeździe czy u mnie też pomoże płacenie smartfonem. Z MC nigdzie nie miałem problemów z akceptacją (mam obie)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4923 PostWysłany: 06 Lut 2025 16:04 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Wiele razy płacone zbliżeniowe telefonem w Wietnamie w różnych częściach tego państwa. Bez problemu.
Raz musiałem wbić PIN :shock:
 Profil Relacje PM off  

#4924 PostWysłany: 06 Lut 2025 19:15 

Loty: 250
Kilometry: 631 217
Krajów: 50 / 23.4%
szyderca87 napisał(a):
Jakie są plusy VISA Infinite względem MC Platinum?
O ile pamiętam, kwoty ubezpieczeń są istotnie inne.
 Profil Relacje PM off
szyderca87 uważa post za pomocny.

#4925 PostWysłany: 08 Lut 2025 12:46 

Loty: 219
Kilometry: 510 684
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Na stronie VISA pojawiła się oferta na fast track na kilku lotniskach. Na Okęciu standardowo to udogodnienie funkcjonowało. Pokazały się dodatkowe opcje na lotniskach w: Katowicach, Poznaniu, Wrocławiu i Gdańsku. Warto odwiedzić stronę VISY i pobrać vouchery.
 Profil Relacje PM off  

#4926 PostWysłany: 08 Lut 2025 13:29 

niebieski
Było o tym kilka dni temu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4927 PostWysłany: 12 Lut 2025 12:23 

szyderca87 napisał(a):
Jakie są plusy VISA Infinite względem MC Platinum? Poza salonikami i ubezpieczeniem ogólnym i wkładu własnego przy wynajęciu auta. Które przewalutowanie wypada korzystniej? Jest to w ogóle miarodajne czy "to zależy" ?

W MC Platinum też masz wkład własny do auta, trochę niżej, ale nadal w zupełności wystarczy w 99% przypadków. Podobnie jak ubezpieczenie w MC na 1 mln. KL wystarczy w 99% przypadków (tak naprawdę w KL ważniejsze od tego, czy jest na 1, 10 czy 30 milionów, istotniejsze jest to, czy obejmuje też do tej sumy opiekę ambulatoryjną - USA ! - i transport medyczny do kraju). Musisz sobie przekalkulować, czy ten tysiąc rocznej opłaty, zwróci Ci się w salonikach (moim skromnym zdaniem tylko niewielka część saloników daje radę) i wyższych sumach ubezpieczenia, gdy w MC i tak są one niezłe, nawet po ostatnich obniżkach. Na pewno VI godna rozważenia, jeżeli jeździsz na wielotygodniowe wyjazdy po Kanadach, USA, Australiach, itd. ze względu na tamtejsze koszty usług medycznych. Ja odpuściłem sobie VI, bo kraje anglosaskie mam już zaliczone po wiele razy, więc wielomilionowe ubezpieczenia są mi zbędne, a latając z rodziną i mając dłuższy stopover i tak uderzamy w dane miejsce, zamiast siedzieć na lotnisku. Ale każdemu wedle potrzeb.

Do pakietu możesz rozważyć Visę Platinum w BNP Paribas - pierwszy rok za darmo, potem wystarczy 30 tys. obrotu do zwolnienia. 4 wejścia do saloników jeżeli istotne, przewalutowanie po Visie (wtedy miałbyś parkę z MC), natomiast mają szokujące ubezpieczenie NNW ;) Z reguły to KL jest min. kilkadziesiąt razy wyższe od NNW, a tu zrobili na odwrót (do tego nie ma klauzuli alkoholowej) - KL to śmieszne 80 tys., ale za to NNW na śmierć 350 tys. euro, chyba więcej niż nawet karty z prywatnej bankowości. W tym 100% tej sumy za utratę kończyn lub wzroku, a 50% za utratę po jednej kończyny i wzroku w jednym oku. Chyba najtańsze zabezpieczenie rodziny, na wypadek śmierci lub kalectwa za granicą ;)

A jeżeli jesteś w stanie robić rocznie po 200 tys. obrotu i więcej (czy ile tam chcą w VI do zwolnienia), to czasami i zwykła Premier Miles od Citi (praktycznie brak wymagań) może dać lepszy "refund" - masz cashback 0,5% - czyli 1 tys. rocznie masz zwrot za samo płacenia, nieważne gdzie i bez limitów, do tego jak się przyczaisz, to wyjdzie realnie więcej, gdy odpowiednio wymienisz to na Aviosy czy Flying Blue w jakimś promo.

Visa Infinite w PKO BP jest fajna, ale jak się głębiej zastanowić, to większość osób i tak nigdy nie wykorzysta większości z tych limitów, a koszt roczny niemały. Wg mnie w większości przypadków MC Platinum będzie lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza jeżeli obudowana VP z Paribas i Premier Miles. Do tego taki tercet dostajesz w zasadzie od ręki, bo nie ma praktycznie żadnych wymagań.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4928 PostWysłany: 12 Lut 2025 12:52 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
srebrny
Zapytałbym o źródło danych dla tych 99%, ale domyślam się odpowiedzi
 Profil Relacje PM off
pinokio669 lubi ten post.
pinokio669 uważa post za pomocny.

#4929 PostWysłany: 12 Lut 2025 13:03 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Jeśli ktoś często lata w odległe miejsca, to niekoniecznie 1 mln zł kosztów leczenia MC Platinum oznacza wystarczająca sumę dla 99% przypadków (zakładając czarny scenariusz poważnego wypadku czy choroby i konieczności hospitalizacji a potem transportu), podobnie jak wspomniane wyjazdy do USA. Aczkolwiek jeśli nic się nie będzie działo, to każda polisa będzie wystarczająca.
Podobnie jak suma ubezpieczenia kosztów rezygnacji: niekoniecznie 20 000 zł będzie wystarczające. Nawet kupując egzotyczną wycieczkę w polskim biurze podróży łatwo może być znacznie przekroczyć tę kwotę. Ale wielu ten limit z pewnością wystarczy a część może nie przejmować się takimi kwestiami a potem co najwyżej napisze na forum, że "nie mogę lecieć, czy uda mi się ubłagać biuro/pośrednika/ linie lotniczą, żeby zmienili bilety?" To ostatnie ma pewien pozytywny efekt, bo takie wątki nieco urozmaicają forum. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#4930 PostWysłany: 12 Lut 2025 15:17 

niebieski
Ja na to patrzę inaczej.
Jeżeli w skali roku mam zapłacić za ubezpieczenie wyjazdowe koszt zbliżony do kosztu karty VI - i mówię tutaj tylko i wyłącznie o KL - to nawet jeśli to jest tylko 1 wyjazd (nawet takich bliższy dla większej rodziny, to koszty są niemałe) w roku, to wolę zapłacić za VI, bo mam nie tylko KL lepsze niż gdziekolwiek, ale całe stado innych, momentami cennych dodatków.
Nawet jeśli limitu nie wyrobię, to i tak się opłaca - a i komfort podróży daleko wyższy.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#4931 PostWysłany: 12 Lut 2025 22:15 
Awatar użytkownika

srebrny
wizyta u lekarza w RPA (zapalenie gardła, niezbędny antybiotyk) + koszt leków: zwrot z polisy karty PKO w jakieś ~10 dni od złożenia niezbędnych dokumentów

suma niewielka, 250PLN
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#4932 PostWysłany: 13 Lut 2025 07:04 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
trocha napisał(a):
Zapytałbym o źródło danych dla tych 99%, ale domyślam się odpowiedzi

Polecam mój post o najwyższych kosztach leczenia
viewtopic.php?p=1593653#p1593653
 Profil Relacje PM off  

#4933 PostWysłany: 13 Lut 2025 07:31 

niebieski
sanchopan napisał(a):
Ja na to patrzę inaczej.
Jeżeli w skali roku mam zapłacić za ubezpieczenie wyjazdowe koszt zbliżony do kosztu karty VI - i mówię tutaj tylko i wyłącznie o KL - to nawet jeśli to jest tylko 1 wyjazd (nawet takich bliższy dla większej rodziny, to koszty są niemałe) w roku, to wolę zapłacić za VI, bo mam nie tylko KL lepsze niż gdziekolwiek, ale całe stado innych, momentami cennych dodatków.
Nawet jeśli limitu nie wyrobię, to i tak się opłaca - a i komfort podróży daleko wyższy.

Ten aspekt był poruszany wielokrotnie.
Prosta matematyka zwłaszcza przy wyjazdach rodzinnych.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#4934 PostWysłany: 13 Lut 2025 10:55 

niebieski
Mam VI, zapytałem na infolinii o kartę dodatkową. Konsulatant spytał o dochody, wprowadził do systemu i po chwili odpowiedział, że jako dodatkową może zaproponować tylko MC Platinum. Czy w przypadku karty ododatkowej jest podobnie jak z główną: z czasem można zwiększać limit, aby potem przejść na VI? Ktoś tak próbował?
Czy może lepiej popracować na zdolnością kredytową? Mogę zamknąć jedną kredytówkę, której praktycznie nie używam i poczekać na lepsze finasowo miesiące :-)
 Profil Relacje PM off  

#4935 PostWysłany: 13 Lut 2025 10:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Przecież limit jest wspólny
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#4936 PostWysłany: 13 Lut 2025 11:02 

złoty
@piwili dzwoń do skutku, żona ostatnio jak wyrabiała dodatkową to pierwszych 2 lub 3 pracowników Infolinii twierdziło, że nie ma nawet takiej możliwości telefonicznie. Przecież jak masz VI z określonym limitem to możesz mieć kilka kart VI do tego limitu - to tylko "plastiki" wydane pod istniejącą linię kredytową. I od razu proś o połączenie z "kartolinią" Zresztą nawet wyrobienie MC by chyba było OK bo w aplikacji zwiększanie "na klik" limitu kart dodatkowych idzie w 1 minutę do wysokości limitu głównej, a potem tylko zamiana na VI, ale to dziwna droga - powinno się dać zawnioskować o VI dodatkową.
 Profil Relacje PM off
piwili uważa post za pomocny.

#4937 PostWysłany: 13 Lut 2025 11:09 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 493 444
Krajów: 45 / 21.0%
niebieski
konsultant chyba jakiś niekumaty i chciał Ci sprzedać drugą kartę kredytową z drugim limitem :D
automatae lubi ten post.

#4938 PostWysłany: 14 Lut 2025 01:06 

Loty: 205
Kilometry: 492 499
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
@piwili tutaj nie ma co sprawdzać. Jak wyrabiałem kartę dodatkową dla żony (akurat w oddziale), to pierwsze pytanie było podobne, że sprawdzamy limit, bo może żona będzie mogła sama wyrobić, ale od razu odrzuciłem propozycję i wnioskowałem tylko o kartę dodatkową do mojego limitu (bez żadnych zmian i wniosku do BIK).
 Profil Relacje PM off  

#4939 PostWysłany: 14 Lut 2025 09:23 

niebieski
Tylko że mnie pytano o mój dochód a nie żony, a wyraźnie mówiłem że chcę kartę dodatkową.
Ale nie powiedziałem dla kogo, więc może pomyślał że drugą dla mnie?
 Profil Relacje PM off  

#4940 PostWysłany: 14 Lut 2025 10:43 

niebieski
Musisz wziąć poprawkę, że oni czasami są lekko ograniczeni w zakresie swojej wiedzy. Musisz wskazać palcem i precyzyjnie określić, czego chcesz.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6387 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250 ... 320  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości