Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Sie 2014 08:37 

Witam,

Wybieram się we wrześniu na Sycylię i stąd moje pytania dotyczące transportu:

1) czy zakup biletu na prom na wyspę Favignanę z Trapani na miejscu należy wykupić z jakimś wyprzedzeniem, czy raczej zawsze znajdzie się miejsce na interesujący nas kurs?

2) jaka jest cena biletu przy zakupie na miejscu? - chciałam kupić online, ale dolicza mi opłatę za rezerwację przy dwóch biletach 6euro, wobec czego zastanawiam się czy na miejscu nie będzie taniej.
może znacie jakieś strony www, gdzie booking fee nie jest doliczana?

3) czy orientujecie się może jaka jest stała najtańsza cena biletu na pociąg z Trapani do Palermo przy zakupie biletu na miejscu - zakup online możliwy jest na siedem dni przed podróżą, więc niestety zmuszona będe kupić bilet na miejscu.

Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi,
pozdr. M.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 11 Sie 2014 08:58 
Awatar użytkownika

Loty: 666
Kilometry: 796 099
Krajów: 54 / 25.2%
niebieski
1. 2. Na Favignanę pływają dwie różne firmy. Ceny podobne. Osobiście płynąłem Usticą za 19,10e. Bilety można kupic w kasie, ale przy bilecie powrotnym trzeba od razu wybrać godzinę.
3. Pociąg z Trapani do Palermo kosztuje 10,40E, ale jest też opcja łączona bus - pociąg za 8E z przesiadką w Alcamo.

#3 PostWysłany: 11 Sie 2014 10:29 

Dzięki wielkie za informacje!

Wynika z tego, że prom przy zakupie on-line w zależności od przewoźnika przy zakupie biletu w dwie strony jest droższy o 3euro, a przy zakupie biletu na godziny, w których prom płynie 30 min. u jednego przewoźnika oznaczone jako fast nawet o 14 euro.

pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Sie 2014 08:56 

Przepraszam, że tak post jeden pod drugim, ale podczas dokładniejszego planowania podróży pojawiły się pewne problemy.

Początkowo miałam plan pojechać z Trapani bezpośrednio do Palermo, ale żeby uniknąć podróży pociągiem, która trwa ponad 3 h postanowiłam zrobić jednodniowy postój w Castellamarre del Groto i przy okazji zwieedzić tą miejscowość. Niestety okazało się, że autobusy (AST) nie jeżdżą w weekendy. Czy ktoś z Was zna może jakieś połączenie z Trapani do Castellemarre del Groto aktywne w niedziele?

Czy ktoś korzystał może z autobusów BusCenter.it (linee Regionali Siciliane)?
Oferują oni połączenie aktywne w niedziele na trasie TRAPANI - PALERMO za 9.60 € (Segesta Autolinee) , a podróż trwa jedyne 1.55h.

I ostatnie pytanie, czy znacie może jakiś inny sposób dojazdu z Lotniska Trapani do Palermo, poza terravision? Przylatuje o 17.40, a autobus jest o 18 i nie wiem czy zdąże, a następny jest dopiero o 20.

Będe wdzięczna jeżeli ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami. Nie chciałabym zaplanować podróży i nie dotrzeć na miejsce :)
(nie mam niestety możliwości wypożyczenia samochodu)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Sie 2014 11:40 

Też lecę na Sycylię we wrześniu, zatrzymuję się w Trapani i chcę zrobić jednodniową wycieczkę do Palermo ale opcja 6 godzin podróży mnie trochę zniechęca. Bilety z przesiadkami są takie po 10 min na przesiadkę z autobusu na pociąg, to wystarczający zapas? Co w przypadku spóźnienia?
 PM off  

#6 PostWysłany: 30 Sie 2014 06:53 
Awatar użytkownika

Loty: 666
Kilometry: 796 099
Krajów: 54 / 25.2%
niebieski
Bus który wyjeżdża z Trapani jedzie praktycznie pusty, także jest sporo przed czasem w Alcamo. W moim przypadku było to ok 40 min. Spokojnie zdążysz się przesiąść.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości