Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 91  Następna
Autor Wiadomość
#481 PostWysłany: 19 Wrz 2012 08:50 

kendi napisał(a):
Mam w styczniu lot z Bari do Budapesztu (planowany przylot do BUD 15:10) a o 16:05 odlot z Budapesztu do Modlina. To tylko 55min, co prawda lecę tylko z bagażem podręcznym ale i tak wydaje mi się, że to hardcore. Obydwa loty Wizzair. Czy ktoś podpowie na ile realne jest zdążenie z jednego lotu na drugi?

Jeżeli Twój pierwszy lot się nie opóźni, to powinieneś zdążyć. W BUD jest możliwość przejścia z samolotu od razu na halę odlotów, więc nie będziesz musiał przechodzić jeszcze raz kontroli bezpieczeństwa. Po wejściu do budynku lotniska po przylocie z Bari kieruj się od razu w lewo do schodów oznaczonych napisem "Transfer passengers" czy coś w tym stylu. Schodami w górę i już jesteś na terminalu.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#482 PostWysłany: 19 Wrz 2012 12:38 

niebieski
a ja mam takie zagadnienie do rozwiązania:

jak wiadomo, samoloty kursują miedzy danymi lotniskami latając tam i z powrotem.
za pewne jest także tak, że jeden samolot nie lata tylko na jednej linii tylko potem zmienia kierunek i leci w inne miejsce.
jako że jestem przeciwnikiem pytań "czy zdarzę sie przesiąść" bo wiąże sie to z koniecznością nie opóźnienia sie poprzedniego lotu, chciałbym zapytać czy zna ktoś taki przypadek jak prezentuje poniżej:

lotnisko A-lotnisko B-(ok godziny postoju)-lotnisko C

czyli tak, że następny samolot jest de facto tym samym samolotem którym sie przyleciało

taka trasa pozwoliłaby spokojniej robić przesiadki
 Profil Relacje PM off  

#483 PostWysłany: 19 Wrz 2012 12:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak, stosunkowo często samoloty mają ustawioną rotację na kształt litery "W", czyli lecą A-B-C-B-A.
 Profil Relacje PM off  

#484 PostWysłany: 19 Wrz 2012 13:08 

niebieski
kemot napisał(a):
Tak, stosunkowo często samoloty mają ustawioną rotację na kształt litery "W", czyli lecą A-B-C-B-A.

a jak znaleźć takie loty? skąd wiedzieć ze ten samolot będzie leciał dalej w tym a nie innym kierunku?
 Profil Relacje PM off  

#485 PostWysłany: 19 Wrz 2012 13:20 
Awatar użytkownika

srebrny
kemot napisał(a):

nie mam nic na poparcie swojej teorii, ale wydaje mi się że, przynajmniej w tanich liniach, jest to rzadkie rozwiązanie

pamiętam jak na strone latamy z wrocławia był rozkład lotów maszyny która zbazowana jest we wrocławiu, było tam 100% lotów wro-x-wro, wro-y-wro itd

pamiętam też jak miały w tym roku wejść loty Łódź - Alicante, ostatecznie nie weszły, nie mam pojęcia gdzie ale gdzieś czytałem że 'wizz nie chce latać z miasta nie--bazy' [ to się tyczyło Łodzi, choć mi osobiście to by się wydawało że w Łodzi jest ich baza ]

jeszcze jedno, @ hetman --- 'ok. godziny postoju' - to nie w tanich liniach, oni praktycznie zawsze mają 30 minut przerwy [ przynajmniej w teorii, w praktyce często wychodzi nieco dłużej, co nadrabiane jest już podczas lotu ]
 Profil Relacje PM off  

#486 PostWysłany: 19 Wrz 2012 13:35 
Awatar użytkownika

HON fly4free
rw30 napisał(a):
kemot napisał(a):

nie mam nic na poparcie swojej teorii, ale wydaje mi się że, przynajmniej w tanich liniach, jest to rzadkie rozwiązanie

pamiętam jak na strone latamy z wrocławia był rozkład lotów maszyny która zbazowana jest we wrocławiu, było tam 100% lotów wro-x-wro, wro-y-wro itd

pamiętam też jak miały w tym roku wejść loty Łódź - Alicante, ostatecznie nie weszły, nie mam pojęcia gdzie ale gdzieś czytałem że 'wizz nie chce latać z miasta nie--bazy' [ to się tyczyło Łodzi, choć mi osobiście to by się wydawało że w Łodzi jest ich baza ]

jeszcze jedno, @ hetman --- 'ok. godziny postoju' - to nie w tanich liniach, oni praktycznie zawsze mają 30 minut przerwy [ przynajmniej w teorii, w praktyce często wychodzi nieco dłużej, co nadrabiane jest już podczas lotu ]

Zgadza się, w tanich liniach nie występuje to często a w takim Ryanair chyba w ogóle.
Ogólnie nie jest to jakaś bardzo popularna rotacja, ale na pewno druga najpopularniejsza po klasycznym ABACADA...

Zdaje się, że trasy Wizzaira do/z Łodzi obsługiwane są w ten sposób.
 Profil Relacje PM off  

#487 PostWysłany: 19 Wrz 2012 14:00 

niebieski
rw30 napisał(a):
...'ok. godziny postoju' - to nie w tanich liniach, oni praktycznie zawsze mają 30 minut przerwy [ przynajmniej w teorii, w praktyce często wychodzi nieco dłużej, co nadrabiane jest już podczas lotu ]

no wlasnie tego sie najbardziej obawiam...

a jest jakaś strona gdzie można fizycznie śledzić dany samolot? np na radar24 dałoby się?
 Profil Relacje PM off  

#488 PostWysłany: 19 Wrz 2012 14:24 

niebieski
kajek napisał(a):
kendi napisał(a):
Mam w styczniu lot z Bari do Budapesztu (planowany przylot do BUD 15:10) a o 16:05 odlot z Budapesztu do Modlina. To tylko 55min, co prawda lecę tylko z bagażem podręcznym ale i tak wydaje mi się, że to hardcore. Obydwa loty Wizzair. Czy ktoś podpowie na ile realne jest zdążenie z jednego lotu na drugi?

Jeżeli Twój pierwszy lot się nie opóźni, to powinieneś zdążyć. W BUD jest możliwość przejścia z samolotu od razu na halę odlotów, więc nie będziesz musiał przechodzić jeszcze raz kontroli bezpieczeństwa. Po wejściu do budynku lotniska po przylocie z Bari kieruj się od razu w lewo do schodów oznaczonych napisem "Transfer passengers" czy coś w tym stylu. Schodami w górę i już jesteś na terminalu.

Dzięki wielkie kajek !!! Nie wiedziałem, że w BUD jest taka możliwość.
Po przeczytaniu wcześniejszych postów czekałem, aż ktoś znowu napisze, że nikt mi nie da gwarancji, że zdążę (co jest dla mnie oczywiste - dowiem się o tym tuż przed olotem :)
Ale jak widać warto pytać, kto pyta nie błądzi - jeszcze raz DZIĘKI !!!

Ps. Swoją drogą nie znalazłem takiej informacji w dziale Lotniska ze strefą tranzytową (bez powtórnego security)
http://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=8025&start=0 - może warto wrzucić?
 Profil Relacje PM off  

#489 PostWysłany: 19 Wrz 2012 14:34 

HON fly4free
rw30 napisał(a):

nie wiem kiedy to było, ale już od dłuższego czasu możliwe są (szeroko opisywane na forum) kilkugodzinne wypady do Norwegii, bo samolot lata WRO-TRF-RIX-TRF-WRO
inne rotacje to WRO-DTM-coś tam (LCJ?)-DTM-WRO lub WRO-EIN-coś tam-EIN-WRO (rozkład letni)
 Profil Relacje PM off  

#490 PostWysłany: 22 Wrz 2012 08:44 
Awatar użytkownika

Loty: 943
Kilometry: 1 184 217
Krajów: 104 / 48.6%
niebieski
Witajcie, jak się ma sprawa w Charleroi z szybkimi przesiadkami, miał ktoś może? Kupiłem lot z Modlina za 9 zł i planowo podana godzina przylotu to 12:10, a widzę za grosze 12:50 wylot na Lanzarote...Trzeba przechodzić kolejną kontrolę bezpieczeństwa?

#491 PostWysłany: 22 Wrz 2012 08:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Trzeba? Wprawdzie w CRL lądowałem tylko dwa razy ale za każdym razem wychodziłem do strefy po security :>
 Profil Relacje PM off  

#492 PostWysłany: 22 Wrz 2012 09:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzieki. Czyli raczej nici z Lanzarote... Niby na wariata powinno sie udac, ale chyba za duze ryzyko jednak...

#493 PostWysłany: 22 Wrz 2012 09:14 

niebieski
Edit 2.

Podtrzymuję jednak, że trzeba przechodzić ponownie kontrolę bezpieczeństwa. To nie jest lotnisko ze strefą tranzytową.
 Profil Relacje PM off  

#494 PostWysłany: 22 Wrz 2012 10:24 
Awatar użytkownika

niebieski
siGGe napisał(a):
Edit 2.

Podtrzymuję jednak, że trzeba przechodzić ponownie kontrolę bezpieczeństwa. To nie jest lotnisko ze strefą tranzytową.

ale wychodzisz do strefy po security, czyż nie? Przynajmniej ja tak mialem. Owszem, strzałki kierują do wyjścia, ale spokojnie można je olać ;)

Oczywiście przesiadki 30min nie polecam. To raczej nie ten sam samolot, więc niestety odpada.
 Profil Relacje PM off  

#495 PostWysłany: 22 Wrz 2012 14:00 
Awatar użytkownika

niebieski
niby jest 40 minut oficjalnie, zwykle Ryan laduje 10-15 przed, lotnisko nieduże, nawet gdyby trzeba było przebiec i przejśc raz jeszcze security control mozna byloby sie wyrobic, ale pod warunkiem, ze wyladuje on time...no nic dzieki:)

#496 PostWysłany: 27 Wrz 2012 21:17 

W uzupełnieniu - godzina na przesiadkę to aż za dużo na tym lotnisku :) Oczywiście pod warunkiem, że nie ma żadnych opóźnień.
Transfer między przylotami a odlotami działa - trzeba uważnie szukać odpowiedniego oznaczenia kierunku - w moim przypadku była to winda na poziom wyżej - i od razu trafiamy do strefy odlotów z której możemy szybko przejść do właściwej bramki.
 Profil Relacje PM off  

#497 PostWysłany: 28 Wrz 2012 17:02 

Witajcie,
przeczytałem już sporo postów. Większość forumowiczów pisze, że godzina na przesiadkę jest dość bezpiecznym czasem (poza kilkoma lotniskami jak np. Bergamo). Lotnisko w Charleroi jest bardzo małe więc mam nadzieję, że się wyrobię ale przed kupnem biletów wolę jednak zapytać

Lecę w piątek, przylot o 16:50 (Ryanair) i odlot o 17:45 (Wizzair), czyli mam 55 minut. Lot jest na początku grudnia więc też nieco obawiam się opóźnień. Myślę, że w 15-20 minut wyrobiłbym się z dotarciem na ponowne security.

Niestety, nie ma możliwości taniego dotarcia wczesniej na lotnisko poza nocowaniem (niestety, w drodze powrotnej będę musiał spędzić tam noc). Jak myślicie, czy jest sens kupować bilety na piątek czy jednak spokojnie polecieć dzień wcześniej?

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 28 Wrz 2012 17:44 
Awatar użytkownika

niebieski
ntk napisał(a):
Witajcie,
przeczytałem już sporo postów. Większość forumowiczów pisze, że godzina na przesiadkę jest dość bezpiecznym czasem (poza kilkoma lotniskami jak np. Bergamo). Lotnisko w Charleroi jest bardzo małe więc mam nadzieję, że się wyrobię ale przed kupnem biletów wolę jednak zapytać

Lecę w piątek, przylot o 16:50 (Ryanair) i odlot o 17:45 (Wizzair), czyli mam 55 minut. Lot jest na początku grudnia więc też nieco obawiam się opóźnień. Myślę, że w 15-20 minut wyrobiłbym się z dotarciem na ponowne security.

Niestety, nie ma możliwości taniego dotarcia wczesniej na lotnisko poza nocowaniem (niestety, w drodze powrotnej będę musiał spędzić tam noc). Jak myślicie, czy jest sens kupować bilety na piątek czy jednak spokojnie polecieć dzień wcześniej?

Pozdrawiam.

e, akurat BGY i CRL są dość podobne jesli chodzi o ruch, dojscie na security po ladowaniu i przejscie. Oba niby małe, ale ruchliwe i wiele lotów/ludzi.
 Profil Relacje PM off  

#499 PostWysłany: 28 Wrz 2012 17:53 

Nie wiem czy już ktoś o tym pisał, ale w Charleroi taki check-in jest przed kontrolą bezpieczeństwa, ciekawa jestem czy jak już w komputerze będą mieli że pasażer się pojawił to może by i poczekali troszkę, może nawoływali? Tak się tylko zastanawiam. Ochrona skanuje bilet i sprawdza dokument tożsamości i ilość bagażu (trzeba wszystko mieć spakowane), późnej jest kontrola bezpieczeństwa i wymagają by wyjąć torebkę z płynami i ewentualne sprzęty elektroniczne (znów trzeba się rozpakować), no a dalej już szybciutko do gate gdzie oczywiście bilet znów jest sprawdzany, z tym że są dwa piętra i może się trafić że jeszcze trzeba po schodach zasuwać.
Widziałam też reklamy że jest możliwość wykupienia pierwszeństwa do security check za 4 euro ale co i jak to nie wiem.
Czy można uniknąć security check to mi ciężko powiedzieć. Po wylądowaniu krąży się korytarzami za strzałkami kierującymi na wyjście, ale może wystarczy je olać i jakoś da się wyjść do strefy wylotów.
 Profil Relacje PM off  

#500 PostWysłany: 28 Wrz 2012 18:09 

niebieski
z innego postu nasunęło mi się takie pytanie:
czy jak wykupię pierwszeństwo wejścia na pokład przy przesiadce na drugi samolot to będą z tego jakieś profity typu: wpuszczą po godzinie zamknięcia bramki?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 91  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości