Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 91  Następna
Autor Wiadomość
#1181 PostWysłany: 11 Lip 2014 13:28 

Loty: 1135
Kilometry: 1 133 873
Krajów: 98 / 45.8%
platynowy
mayka napisał(a):
Czy półtorej godziny na lotnisku Londyn Luton wystarczy na przesiadkę? (niestety z bagażem nadawanym)
Mam wypatrzony lot Wizzem, który ląduje o 18:20, a Ryan startuje o 20:00.
Jak z punktualnością Wizzaira?
Czy często się zdarza, że odwołują loty Wizza lub Ryana? (Wizz - dopiero ruszy połączenie w październiku, nie wiem - czy już ryzykować i kupować?)
Dzięki za odpowiedzi!

Moim zdaniem półtorej godziny to minimum, które należy sobie przeznaczyć na przesiadkę w Luton mając tylko bagaż podręczny. Pół godziny przed odlotem trzeba być zwykle przy bramce, kolejne pół przeznaczyć na kontrolę bezpieczeństwa i pół na dojście z samolotu i paszportową. Druga i trzecia połówka mogą się skracać lub wydłużać. W godzinach wieczornych raczej mniej czasu będziesz potrzebować na security, a więcej na paszportówkę. Rano odwrotnie.
Dodanie czasu na odbiór bagażu, a potem jego powtórne nadanie (do odprawy też może być kolejka) czyni moim zdaniem taką operację wykonalną tylko przy niesłychanie korzystnym przebiegu wydarzeń.
Osobiście na pewno bym nie ryzykował.

Paszport biometryczny skraca czas oczekiwania na kontrolę, ale do e-bramek też widziałem całkiem sporawe kolejki, więc jak się źle trafi, to na pewno potrwa to dłużej niż minutę czy dwie.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1182 PostWysłany: 11 Lip 2014 14:04 

srebrny
Czy 1:20h wystarczy na przesiadkę z lotu Warszawa-Istambuł na Istambuł-Bombaj? Przewoźnik obu lotów Turkish. Podróżujemy z bagażem rejestrowanym.

#1183 PostWysłany: 11 Lip 2014 14:04 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Sudoku napisał(a):
mayka napisał(a):
Czy półtorej godziny na lotnisku Londyn Luton wystarczy na przesiadkę? (niestety z bagażem nadawanym)
Czy często się zdarza, że odwołują loty Wizza lub Ryana? (Wizz - dopiero ruszy połączenie w październiku, nie wiem - czy już ryzykować i kupować?)
Dzięki za odpowiedzi!

Moim zdaniem półtorej godziny to minimum, które należy sobie przeznaczyć na przesiadkę w Luton mając tylko bagaż podręczny. Pół godziny przed odlotem trzeba być zwykle przy bramce, kolejne pół przeznaczyć na kontrolę bezpieczeństwa i pół na dojście z samolotu i paszportową. Druga i trzecia połówka mogą się skracać lub wydłużać. W godzinach wieczornych raczej mniej czasu będziesz potrzebować na security, a więcej na paszportówkę. Rano odwrotnie.
Dodanie czasu na odbiór bagażu, a potem jego powtórne nadanie (do odprawy też może być kolejka) czyni moim zdaniem taką operację wykonalną tylko przy niesłychanie korzystnym przebiegu wydarzeń.

Paszport biometryczny skraca czas oczekiwania na kontrolę, ale do e-bramek też widziałem całkiem sporawe kolejki, więc jak się źle trafi, to na pewno potrwa to dłużej niż minutę czy dwie.

oj kolejki do security na loty w okolicy 19-20 bywaja naprawde dlugie i czasem 20-30min potrafi zejsc.
warto przy takim planie na styk rozwazyc zakup 'priority lane'- nigdy tego nie praktykowalam ale zakladam ze obsuga automatow do ich zakupu powinna byc prosta ;-) (koszt to £4 na lotnisku, online £3)
http://www.london-luton.co.uk/pl/prioritylane/
 Profil Relacje PM off  

#1184 PostWysłany: 11 Lip 2014 14:13 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
muguete napisał(a):
Sudoku napisał(a):
mayka napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi!

oj kolejki do security na loty w okolicy 19-20 bywaja naprawde dlugie i czasem 20-30min potrafi zejsc.
warto przy takim planie na styk rozwazyc zakup 'priority lane'- nigdy tego nie praktykowalam ale zakladam ze obsuga automatow do ich zakupu powinna byc prosta ;-) (koszt to £4 na lotnisku, online £3)
http://www.london-luton.co.uk/pl/prioritylane/

Ale PRIORITY nic nie da.
Swoje w security trzeba odstać i priority lane jest tylko przy wejściu na pokład i ewentualnie wybór miejsca
 Profil Relacje PM off  

#1185 PostWysłany: 11 Lip 2014 14:30 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 953 879
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
pieerx napisał(a):
Ale PRIORITY nic nie da.
Swoje w security trzeba odstać i priority lane jest tylko przy wejściu na pokład i ewentualnie wybór miejsca

Chodzi o inny rodzaj 'priority' :) Kolega ma na myśli pierwszeństwo przejścia przez kontrolę bezpieczeństwa...

#1186 PostWysłany: 11 Lip 2014 21:19 
Awatar użytkownika

Loty: 96
Kilometry: 280 391
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Jak rozumiem z tej stronki o priorityline - to jest na security dla tych co odlatują;
ale to chyba nie dotyczy nadawania bagażu? bo pewnie też czasem trzeba swoje odstać?
a ktoś może spotkał się z taką możliwością by połączyć loty low-costy - jak kiedyś bywało (nie wiem jak teraz ;) ) z pośpiesznymi/ekspresami? że np. jak spóźniał się 1szy pociąg - kolejny czekał na ten pierwszy?
(najlepiej jeszcze, by bagaż "sam" się przekierował bez odbierania :) - jak przy lotach dalekobieżnych jedną linią :)

#1187 PostWysłany: 12 Lip 2014 09:16 

Podłaczam się do pytania :)

Arekkk napisał(a):
Czy 1:20h wystarczy na przesiadkę z lotu Warszawa-Istambuł na Istambuł-Bombaj? Przewoźnik obu lotów Turkish. Podróżujemy z bagażem rejestrowanym.
 Profil Relacje PM off  

#1188 PostWysłany: 12 Lip 2014 09:31 

Było z 1000 razy tu napisane, że skoro masz to połączenie zapewne na jednym bilecie to wiara przewoźnika jest niezachwiana, iż bez problemu zdążysz się przesiąść (bagaż rejestrowany od razu jest nadawany do pkt. docelowego), ostatecznie w przypadku opóźnienia pierwszego lotu za free cię przebukują na następny wolny
 PM off  

#1189 PostWysłany: 12 Lip 2014 11:36 

srebrny
Nie doprecyzowałem - chodzi o sytuację, gdy mamy 2 oddzielne bilety. Czy z samym bagażem podręcznym jest szansa wyrobienia się?

#1190 PostWysłany: 12 Lip 2014 12:45 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Poważnie Warszawa-Stambuł i Stambuł-Bombaj kupowałeś osobno?
 Profil Relacje PM off  

#1191 PostWysłany: 12 Lip 2014 15:44 

srebrny
Mam na jednym bilecie. Pytam, bo ktoś kto ma jeszcze ze mną lecieć nie załapał się na bilet w tym terminie. Nigdy nie byłem na tym lotnisku. Szukamy opcji, a wszystkie terminy (okołopracowe, rodzinne, etc) są na styk. Wiadomo, że z rejestrowanym nie ma szans na oddzielnych biletach. Pytanie czy to wykonalne z podręcznym.

#1192 PostWysłany: 12 Lip 2014 16:34 

niebieski
Mam pytanie co do lotniska Basel/Mulshouse/Europort . Bede sie tam przesiadal, czas 4h, wiec sie nie martwie czy zdaze.
Jedyne czego nie rozumiem to o co chodzi z wyborem granicy ktora chce przekroczyc? Po wyladowaniu chcialbym zwyczajnie dostac sie do hali przylotow i spokojnie moc opuscic terminal gdy mnie najdzie ochota.
Dalej - po odczekaniu swojego czasu mam lot poza unie/eog/schengen - zwyczajnie sie udaje do security czy znowu staje przed jakims wyborem?
Z gory dziekuje za odp. Z pewnoscia bym sobie poradzil i spytal obslugi w razie watpliwosci, ale ze to beda wakacje to mi szkoda czasu na zadawanie zbednych pytan, szukanie help-deskow etc, lepiej pojsc na piwo :)
 Profil Relacje PM off  

#1193 PostWysłany: 12 Lip 2014 16:55 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Po wylądowaniu, po odbiorze bagażu (poziom 2) będziesz musiał wybrać, czy idziesz do sektora francuskiego, czy szwajcarskiego. Dopiero dalej będą windy, żeby wjechać do hali odlotów (poziom 3), która również jest podzielona na sektor szwajcarski i francuski. Pomiędzy sektorami w hali odlotów można się przemieszczać - "przejście graniczne" jest zamykane tylko na noc.
Trochę to zagmatwane, ale może plan terminalu coś rozjaśni:
http://www.euroairport.com/en/passenger ... -plan.html
Przy odlocie po prostu patrzyłem na numer bramki i podążałem za strzałkami, nie przejmując się sektorami.
 Profil Relacje PM off  

#1194 PostWysłany: 12 Lip 2014 18:17 

niebieski
Dzieki :) Lece z podrecznym tylko.
Slowem - wszystko jedno? I tak w koncu trafie na zewnatrz?
 Profil Relacje PM off  

#1195 PostWysłany: 12 Lip 2014 18:29 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Jac napisał(a):
Slowem - wszystko jedno? I tak w koncu trafie na zewnatrz?

Dokładnie - jeśli wybierzesz wyjście CH, trafisz na przystanek autobusów BVB do Bazylei, jeśli na FR - na przystanek Distribusa do St. Louis. Na zewnątrz nie ma możliwości przejścia pomiędzy sektorami, trzeba wrócić do terminala.
 Profil Relacje PM off  

#1196 PostWysłany: 12 Lip 2014 23:15 

Loty: 2
Kilometry: 8 820
Krajów: 3 / 1.4%
Witam
Chciałabym zapytać, bo chciałam kupić lot z Warszawy do Havany z przesiadką w Amsterdamie. Lot z Warszawy do Amsterdamu odbywa się LOT-em a z Amsterdamu do Havany KLM, pytanie moje bo na przesiadkę jest 1h 15 minut (w stronę powrotną to samo) co w przypadku gdyby LOT się spóźnił mam jakieś szanse na późniejszy KLM. Chodzi mi o to, że są to dwie linie lotnicze choć byłyby na jednym bilecie. Czy lepiej nie ryzykować i nie kupować takiego biletu.
 Profil Relacje PM off  

#1197 PostWysłany: 12 Lip 2014 23:17 

Jak na jednym bilecie to Cie przebookuja

Sent from my iPad using Tapatalk
 PM off  

#1198 PostWysłany: 12 Lip 2014 23:24 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Jak wyzej + lecialem do USA z przesiadka w AMS i mialem 1:30 na przesiaske i jeszcze sie porzadnie wynudzilem na lotnisku;-)

#1199 PostWysłany: 13 Lip 2014 07:13 

Loty: 2
Kilometry: 8 820
Krajów: 3 / 1.4%
A jak to wygląda z bagażami, bo miałabym rejestrowane. Jeżeli najpierw leciałabym LOTem a potem przesiadka i KLM, to muszę je po prostu znowu nadawać i stać w kolejce? Tego się właśnie obawiam. Latałam na jednym bilecie z przesiadkami z jednej firmy, nigdy z dwóch. Jak było z jednej to po prostu przechodziłam na transfer i bagaż nie nie obchodził a jak w tym przypadku?
 Profil Relacje PM off  

#1200 PostWysłany: 13 Lip 2014 08:50 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 953 879
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
megan80 napisał(a):
A jak to wygląda z bagażami, bo miałabym rejestrowane. Jeżeli najpierw leciałabym LOTem a potem przesiadka i KLM, to muszę je po prostu znowu nadawać i stać w kolejce? Tego się właśnie obawiam. Latałam na jednym bilecie z przesiadkami z jednej firmy, nigdy z dwóch. Jak było z jednej to po prostu przechodziłam na transfer i bagaż nie nie obchodził a jak w tym przypadku?

Jeżeli loty są w ramach jednego biletu to również nic Cię nie obchodzi, nadajesz bagaż i odbierasz w miejscu docelowym. Swoją drogą, gdzie można zarezerwować podróż do Hawany z LOT i KLM na jednym bilecie? Bo nie widzę takiej możliwości ani na stronie LOT, ani KLM...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 91  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości