Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:

- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion, Wheego, Panek

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 50 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1861 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94  Następna
Autor Wiadomość
#1821 PostWysłany: 19 Sty 2026 18:03 
Awatar użytkownika

Loty: 478
Kilometry: 508 581
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
@Chupacabra - w mailu na moje zapytanie odpowiedzieli tak. Różnica jest czterokrotna. Za auto zapłaciłem 155$…

Image
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1822 PostWysłany: 19 Sty 2026 18:26 

złoty
Czyli, najprawdopodobniej chodzi o to, co tu jest opisane jako super CDW: https://www.wheego-mobility.com/en/wp-json/wheego/v1/karve-proxy/WheegoIframe/views/conditions-pdf.php

Dalej przy kradzieży excess jest wysoki: Theft excess Eur 1834,- (mini) to Eur 11741,- (biggest car)

Osobiście bym wybrał ubezpieczenie zewnętrzne.
 Profil Relacje PM off  

#1823 PostWysłany: 19 Sty 2026 18:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Wielkie dzięki za opinię @Chupacabra ! Zatem kupię to w DiscoverCars. Auto i tak będzie nocowało na parkingu hotelowym w Hamzie, a w dzień nie będzie nigdzie zostawiane na dłużej. Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#1824 PostWysłany: 27 Sty 2026 12:20 

Loty: 230
Kilometry: 465 442
Krajów: 57 / 26.6%
1955845624 napisał(a):
Potrzebuję podpowiedzi osoby doświadczonej w tej materii. Czy ubezpieczenie „zero excess” kupowane bezpośrednio w ubezpieczalni (tutaj Wheego w BEY za grube ~1000zł. za wynajem) będzie identyczne jak to oferowane przez DiscoverCars (tutaj w cenie ~240zł.)? Oczywiście poza różnicą w depozycie i procedurze. Różnica w cenie kolosalna, inaczej w ogóle bym tego nie brał pod uwagę, tylko kupował przy odbieraniu auta.

Ogólnie to zazwyczaj te tańsze "zewnętrzne" ubezpieczenia mają całkiem dobre warunki zazwyczaj (szczególnie te o których na tym forum piszemy).
Na pewno warto rozważyć też ubezpieczenia "roczne" o których tutaj też możesz poczytać - opłacają się jeżeli w ciągu roku wypożyczasz auto np. już 2-3 razy.

Różnica jak sam napisałeś jest w depozycie i procedurze. Czyli ubezpieczenie masz tańsze ale główną różnicą jest to, że najpierw płacisz za uszkodzenia z własnej kieszeni i potem ubiegasz się o zwrot z ubezpieczalni. W przypadku tej drogiej opcji bezpośrednio w wypożyczalni auta po prostu wkład własny spada Ci do zera (co wiąże się też z tym brakiem depozytu).

Także jeżeli nie masz problemu z tym żeby w razie czego zapłacić z własnej kieszeni i potem ubiegać się o zwrot to te "tańsze" na pewno jest dużo bardziej opłacalne.
Oczywiście musisz brać pod uwagę też, że istnieje niewielkie ryzyko, że np wypożyczalnia nie dostarczy Ci odpowiednich dokumentów bez których ubezpieczyciel nie odda Ci pieniędzy. No i zawsze przeczytać warunki danego ubezpieczenia!
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#1825 PostWysłany: 27 Sty 2026 12:43 

W szczególności Wheego jest na czarnej liście Cover4rentals i ich ubezpieczenie nie obejmuje.
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#1826 PostWysłany: 27 Sty 2026 20:43 
Awatar użytkownika

niebieski
@zielak666 @michalgie dzięki. W końcu kupiłem i jedno i drugie. To kupowane w wypożyczalni i tak było trochę "bez sensu", bo normalnie limitem mojej własnej odpowiedzialności jest max 500$, a po kupieniu ubezpieczenia za 250$ nadal jest 100$ odpowiedzialności własnej. Akurat po Libanie jeździ mi się "dobrze". Trzeba się "wpychać" jak w Arabii Saudyjskiej, tylko trochę bardziej dziko... no ale kierowcy obserwują się bardzo nawzajem i mimo takiego przebiegu jazdy, wydaje się to bezpieczniejsze niż... w Polsce (gdzie jak mają pierwszeństwo, jest to swego rodzaju świętością i po prostu jadą, nie patrząc co się dzieje dookoła). No, ale... wiem, że raczej następnym razem za zapłacone pieniądze za auto (w sumie wyszło mnie jakieś 2,5k PLN za 10 dni + jakieś 400 PLN za paliwo) więcej go tutaj nie wypożyczę. Na Ubery wydam tyle samo albo i mniej, a zaoszczędzę na świętym spokoju.

Miałem kiedyś całoroczne, ale gdy rzeczywiście wszędzie wypożyczałem auto. Teraz, to może 2-3 wypożyczenia w ciągu roku. No, ale... rzeczywiście, planuję Irak, znowu Saudię - może to ma sens.

Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#1827 PostWysłany: 27 Sty 2026 20:48 

srebrny
Cytuj:
normalnie limitem mojej własnej odpowiedzialności jest max 500$, a po kupieniu ubezpieczenia za 250$ nadal jest 100$ odpowiedzialności własnej

Dlaczego tak uważasz?
 Profil Relacje PM off  

#1828 PostWysłany: 09 Lut 2026 14:28 

Moje doświadczenie z likwidacją szkody z WWI:

TLDR: 2.5/5, "pieniądze dostałem ale się nie cieszyłem"

Polisa roczna Deluxe

1.12.25 szkoda na aucie wynajętym w Polsce, odprysk na szybie
9.12.25 otrzymuję rozliczenie z wypożyczalni, 4224.71 PLN w tym 307.5 opłaty administracyjnej. Tego samego dnia otwieram szkodę na claimez
~12.12.25 dodaję jeszcze potwierdzenie płatności z KK, bo dopiero teraz się pojawia w bankowości
20.12.25 dzwonię się przypomnieć w nadziei, że uda się całość zamknąć do nowego roku. "Agent się zajmie"
22.12.25 08:52 odpisują mi prosząc o dokumenty potwierdzające wysokość wkładu własnego
22.12.25 09:01 odpisuję, że jest to opisane już w dokumentach które przesłałem, podaje dokładne podpunkty i tak dalej
22.12.25 ~13 dzwonię się przypomnieć. "Agent się zajmie"
22.12.25 15:13 "Please provide the final invoice which aligns with the amount taken out of your account this can be requested from the rental company, or I can request it on your behalf" :shock:
22.12.25 15:21 Odpisuję, że to jest "final invoice", bardziej final już nie będzie, jak chcą w innym formacie to niech męczą wypożyczalnię bezpośrednio
02.01.26 Dostaję FW maila w którym kontaktują się z wypożyczalnią

Na tym etapie zaczynam się powoli interesować ile to może trwać. Na różnych portalach ocenowych czytam, że ludzie z takimi rzeczami bujają się po kilka miesięcy. Sprawdzam więc umowę z WWI i odkrywam, że nie mają żadnych określonych terminów rozpatrzenia. Dopiero złożenie reklamacji nadaje bieg 60-dniowemu terminowi w którym mają się ustosunkować.

12.01.26 Składam reklamację "I wish to make clear that the documents I have already submitted are the final settlement [...] There is no ongoing dispute, no further correspondence expected, and no additional charges pending. [...]". Według umowy mają obowiązek potwierdzić odbiór w ciągu 5 dni roboczych.
21.01.26, tj 7 dzień roboczy od złożenia reklamacji, "no przykro nam z powodu reklamacji, wypożyczalnia nam odpisała, daliśmy twój claim do 'final review'"
04.02.26 Wyliczyliśmy, że należy ci się 986.06 EUR i przekazaliśmy do "final assesment" :roll:
06.02.26 Przelaliśmy, spodziewaj się do 5 dni roboczych
09.02.26 Pieniądze dotarły na moje konto

Podsumowując moje żale:
- Stwierdzają sobie, że invoice nie jest wystarczająco final. Tym razem wypożyczalnia im coś odpisała co ich zadowoliło, ale przecież nie mieli takiego obowiązku. Gdyby nie odpisała to co, czekałbym pół roku? Nie dostał pieniędzy w ogóle?
- Nie trzymają się terminów w umowie, tj 5 dni roboczych na potwierdzenie wpływu reklamacji. Niby drobnostka, ale ustalmy jasno - gdybym ja zawarł ubezpieczenie na 5 dni, wydłużył jednostronnie najem do 7 dni i potem próbował likwidować szkodę to bym grosza nie dostał, więc dlaczego mam tolerować niedotrzymywanie terminów przez WWI?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1829 PostWysłany: 24 Lut 2026 17:48 

Cześć, ostatnio wynajmowałem samochód w maju 2025 i płaciłem za ubezpieczenie w C4R 22 euro za 7 dni, teraz pokazuje mi cenę 50 euro za 9 dni :shock:
W ciągu roku tak zmieniły się ceny? Podczas rezerwacji samochodu na stronie Discover Cars.com zaproponowano mi ubezpieczenie za 55 euro. Czy przy tak małej różnicy jest sens się nad tym zastanawiać? Wypożyczalnia do Sicily by car a auto będę wynajmować w Porto (PT). CZy to ubezpieczenie na stronie discover cars jest na takiej zasadzie jak C4R? czy wypożyczalnia dalej będzie chciała mi wcisnąć ich własne ubezpieczenie?
 Profil Relacje PM off  

#1830 PostWysłany: 24 Lut 2026 18:07 

złoty
Wypożyczalnia dalej będzie wciskać swoje ubezpieczenie...
 Profil Relacje PM off  

#1831 PostWysłany: 24 Lut 2026 19:44 

złoty
Sprawdź ile kosztuje roczne C4R, jest szansa, że będzie się opłacało już przy dwóch wypożyczeniach w ciągu roku.

Wypożyczalnia zawsze będzie chciała sprzedać swoje "pełne ubezpieczenie" (tak naprawdę to żadne ubezpieczenie, a zniesienie odpowiedzialności za szkodę). To jak nachalnie będą je wciskać, zależy od wypożyczalni. Ale zawsze można odmówić, czasem tylko trzeba to zrobić asertywnie :)
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#1832 PostWysłany: 24 Lut 2026 21:32 

nie zakładam ponownego wynajmu auta. w WWI jest trochę taniej bo wychodzi 40 euro. Czy z waszego doświadczenia jest jakaś różnica pomiędzy tymi ubezpieczeniami?
 Profil Relacje PM off  

#1833 PostWysłany: 28 Lut 2026 17:00 

Loty: 259
Kilometry: 427 536
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Mój lot do ZEA został anulowany, Zdążyłem kupić już polisę worldwideinsure na wypożyczane auto. Czy ktoś się orientuje czy można ją anulować i odzyskać kasę?

#1834 PostWysłany: 28 Lut 2026 17:51 

srebrny
A co mówią warunki umowy o anulacji?
 Profil Relacje PM off
kubus95 lubi ten post.

#1835 PostWysłany: 02 Mar 2026 10:26 

Loty: 259
Kilometry: 427 536
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
W warunkach mam min. takie info:

Cancelling your policy
You may cancel your policy up to 14 days after receipt and will be entitled to a full refund unless you have travelled (or if on a Single Trip policy, the start date shown on your certificate has passed) or you will be making a claim. Refunds for cancellation after 14 days will be at the Underwriters’ discretion.

I dalej:

In the first instance please contact Customer Services by email at customerservices@worldwideinsure.com , or call 01892 839500 or write to Worldwide Travel insurance Services Ltd., Business Centre, 1-7 Commercial Road, Paddock Wood, Tonbridge, TN12 6YT, UK.

Wysłałem maila pod wskazany adres ale fakt, że jeszcze mają czas na odpowiedź. Jestem jednak ciekaw czy ktoś w praktyce już to przerabiał...

Update:
No i dostałem odpowiedź:
Hi,
As requested, your policy has been successfully cancelled and refunded. Please allow 1–3 business days for the refunded amount to be processed and reflected in your original payment method.
meczko uważa post za pomocny.

#1836 PostWysłany: 06 Mar 2026 11:29 

Przy przedłużaniu rocznego ubezpieczenia w Cover4Rentals zauważyłem, że na listę wykluczonych oprócz GreenMotion i Wheego trafił również Panek

Any claim for vehicles rented from Green Motion, Wheego or Panek

https://customer-management-api.eversure.com/api/external/public-document/cover4rentals-europe-c4r-europe-gold-cover-ipid

Może jakiś moderator uaktualni informację w opisie:
- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion, Wheego, Panek
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#1837 PostWysłany: 18 Mar 2026 17:24 

Cześć,

gdzieś czytałem, że istnieje jakaś "zasada" w pewnych krajach, że wypożyczalnia nie może wymagać większej kwoty niż depozyt. Jakoś to się nazywało? I od czego to zależy? Czy np. we Włoszech taki zakaz istnieje?
Chętnie wykupiłbym ubezpieczenie wynajmowanego auta w jednym z proponowanych tutaj "zewnętrznych" ubezpieczelni, a auto wynajął przez Discover Cars - widzę, że wtedy cena wydaje się być dużo korzystniejsza. Ale jak wtedy może wyglądać właśnie ewentualne potrącenie większej kwoty niż był depozyt?
 Profil Relacje PM off  

#1838 PostWysłany: 18 Mar 2026 17:56 

złoty
Wypożyczalnia nie może wymagać wyższej kwoty niż udział własny (excess) określony w umowie/warunkach wynajmu. To jest standard w Europie, gdzie wszystkie umowy zawierają CDW (Collision Damage Waiver), czyli ograniczenie odpowiedzialności do kwoty udziału własnego (excess).

Jeżeli umowa z wypożyczalnią nie obejmuje CDW, to odpowiedzialność za szkodę jest nieograniczona, czyli do wysokości szkody. Takie umowy podobno trafiają się w USA.

Depozyt to osobna kwestia - to nie jest ograniczenie odpowiedzialności, ale zabezpieczenie roszczeń wypożyczalni. Konkretnie to kwota preautoryzowana przez klienta i blokowana na karcie kredytowej, żeby wypożyczalni było łatwiej ściągnąć ją w razie dochodzenia odpowiedzialności od klienta.

Z reguły depozyt jest taki sam jak udział własny (excess), ale nie musi tak być. Spotkałem się np. z przypadkiem, że excess wynosił 1500 euro, a depozyt chyba 800. W takim przypadku w razie szkody wyższej niż 800 euro, ale mieszczącej się w 1500 euro wypożyczalnia ściąga sobie 800 z karty, a na resztę wysyła klientowi rachunek i wezwanie do zapłaty.

Jeżeli rozważasz ubezpieczenie w Cover4Rentals, to oni domyślnie obejmują tylko umowy wypożyczenia z CDW, czyli ograniczeniem odpowiedzialności do udziału własnego. Można sobie rozszerzyć ubezpieczenie też na umowy bez CDW (z nieograniczoną odpowiedzialnością), ale wtedy to oczywiście drożej kosztuje. Do zastanowienia, jeżeli planujesz wynajmowanie auta poza Europą. W Europie opcja tylko z umowami z CDW w zupełności wystarczy.

To jest dość przystępnie wyjaśnione na stronie C4R w faqs:
https://cover4rentals.com/faqs/
 Profil Relacje PM off
rojasQ lubi ten post.
rojasQ uważa post za pomocny.

#1839 PostWysłany: 18 Mar 2026 18:43 

srebrny
Cytuj:
gdzieś czytałem, że istnieje jakaś "zasada" w pewnych krajach, że wypożyczalnia nie może wymagać większej kwoty niż depozyt.

Może. Depozyt nie jest ograniczeniem dla wysokości roszczeń wypożyczalni.

Cytuj:
Wypożyczalnia nie może wymagać wyższej kwoty niż udział własny (excess) określony w umowie/warunkach wynajmu. To jest standard w Europie, gdzie wszystkie umowy zawierają CDW (Collision Damage Waiver), czyli ograniczenie odpowiedzialności do kwoty udziału własnego (excess).

Może. Nie wszystkie szkody są objęte CDW, a w nim też są wyłączenia.
 Profil Relacje PM off  

#1840 PostWysłany: 18 Mar 2026 19:35 

złoty
boots napisał(a):
Może. Nie wszystkie szkody są objęte CDW, a w nim też są wyłączenia.

No wiem. W twojej wizji tego rynku wypożyczalnia może wszystko, a klient nic :D

Tylko to jest nieprecyzyjne, a w niektórych przypadkach i dezinformujące. Zależy od sformułowania klauzuli CDW. Niestety tu nie ma drogi na skróty, trzeba dokładnie sprawdzić, za co się odpowiada.
Ale przynajmniej w Europie liczy się opis CDW, który zostaje przedstawiony przy dokonaniu rezerwacji. Jakiekolwiek późniejsze rozszerzenia przy odbiorze auta są do podważenia jako nieskuteczne.

Ten rynek udało się w UE już na tyle ucywilizować, że asertywny klient znający swoje prawa z reguły jest w stanie wywalczyć swoje. Model biznesowy tych co bardziej przekręciarskich wypożyczalni opiera się na tych klientach, którzy nie wierzą w powodzenie, odpuszczają i nie walczą.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1861 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość