Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 395 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 04 Lut 2022 11:46 

Loty: 35
Kilometry: 94 159
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
To jeśli nie masz Thai Passa to polecam już go wyrabiać. Potem może się okazać, że Ci go odrzucą z błahego powodu i naprawdę bedzięsz w d...
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#242 PostWysłany: 04 Lut 2022 13:23 

Podróżujący do Tajlandii, których testy PCR dają wynik pozytywny, są narażeni na bardzo wysokie ryzyko uwikłania się w sieć przepisów, przed którymi nikt ich nie ostrzegał przed wyjazdem.

Wszystkie hotele SHA+ i ASQ, w których muszą przebywać podróżni, muszą mieć umowy z konkretnym szpitalem, zwykle szpitalem prywatnym. Jeśli podróżny przebywający w hotelu ma pozytywny wynik testu, gość nie ma innego wyjścia, jak zostać hospitalizowanym w tym konkretnym szpitalu przez 7-10 dni na własny koszt – zwykle około 10 000 THB dziennie. W większości przypadków turyści są proszeni o zapłacenie tej kwoty z góry, a później sami koordynują roszczenia ubezpieczeniowe – narażając się na ryzyko braku rekompensaty za wydatki w szpitalu.

Dzielenie pokoju hotelowego w bliskim kontakcie z pacjentem z COVID również poddaje Cię kwarantannie 7-10 dni jako osoba bliskiego kontaktu wysokiego ryzyka. Zwykle nie jest to objęte ochroną ubezpieczeniową, więc odbywa się to całkowicie na własny koszt.

Pełna historia: https://scandasia.com/warning-against-t ... -thailand/
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 04 Lut 2022 14:16 

niebieski
Ja z własnego doświadczenia wiem, że wygląda to inaczej. Pobyt w takim "ośrodku" kosztuje od 1500 do 3300 THB, w zależności gdzie się trafi. Rozmawiałem w szpitalu z pewną Australijką, mówiła mi, że płaciła 1500THB za noc w innym "ośrodku" na Phuket. Spotkałem potem pare z Niemiec, oni w innym "ośrodku" płacili 2500THB. Nigdzie się nie spotkałem z ceną 10.000THB za noc w izolacji

Cytuj:
Dzielenie pokoju hotelowego w bliskim kontakcie z pacjentem z COVID również poddaje Cię kwarantannie 7-10 dni jako osoba bliskiego kontaktu wysokiego ryzyka. Zwykle nie jest to objęte ochroną ubezpieczeniową, więc odbywa się to całkowicie na własny koszt.

To też nie jest w 100% prawda. Czy w moim przypadku czy w takim, gdzie test po 5-6 dniach dał wynik pozytywny, nie skazuje osoby towarzyszącej na kwarantannę. W moim ośrodku były osoby z pozytywnym wynikiem testu na 5-6 dzień, a ich osoby towarzyszące miały negatywny i nie musiały być skierowane na kwarantannę. Do tego są też ubezpieczenia, które pokrywają pobyt osoby towarzyszącej na kwarantannie po kontakcie.

W ogóle gdyby ktoś miał pytania o izolacje w Tajlandii to śmiało, co mogę to chętnie powiem.

Ostatnio edytowany przez ormo, 04 Lut 2022 14:18, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#244 PostWysłany: 04 Lut 2022 14:17 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 557 368
Krajów: 55 / 25.7%
srebrny
@antekx13 Całe szczęście, że są jeszcze ludzie, którzy pofatygują się nawet założyć konto by nas ostrzec.
3 ludzi lubi ten post.

#245 PostWysłany: 04 Lut 2022 16:51 

Zbanowany
Z mojego doswiadczenia przed wyjazdem dowiadywalem sie u swoich dwoch wystawiceli polis, informuja ze znaja ten problem i aby niezwolcznie informowac infolinie o chorobie zeby wystawiali poswiadczenie ze pokryja koszty /do danej placowki/ bo opieka zdrowotna w Tailandinie chce ot tak sobie tylko na podstawie wydrukowanej polisy ponosic kosztow i albo sami podpisujecie ze pokrywacie koszty i poznie probujecie odzyskac je albo czekacie na potwierdzenie swojej firmy ubezpieczeniowej do szpitala ze zobowizuja sie pokryc koszty. Drukarki nie takie 'potwierdzenia' drukuja jak polisy ubezpieczeniowe.
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 04 Lut 2022 23:01 
Awatar użytkownika

platynowy
Dlatego w wiekszosci krajow ubezpieczenie dziala tak, ze dzwonisz do swojej firmly w karaju. Ona kontaktuja sie juz z odpowiednia placowka I po kilkudzieiseciu minutach lub najdalej kilku godzinach w sprawie mniej naglej masz juz lekarza w hotelu, wyslana karetke, badz umowiony konkretny szpital I wizyte.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#247 PostWysłany: 08 Lut 2022 18:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Wydaje mi się, że gdzieś o tym czytałem ale nie dam głowy.
Czy może ktoś potwierdzić, że w HKT nie trzeba koniecznie rezerwować przejazdu do hotelu, tylko złapać coś na miejscu, niejednokrotnie taniej?

#248 PostWysłany: 09 Lut 2022 01:17 

Zbanowany
Hotele nie chca wystawuac listu potwierdzajacego jesli masz rezerwacje 'nie przedplacona - odwolywalna' czyli sciagana w momenicie checkin, a co mowic o braku transferu.
Zlapac to pewnie mozesz jak wyjdziesz sam z terminala, bo przeciez normalnie on funkcjonuje nie tylko dla turystow z ThaiPass, ale czy pozniej nie bedzie problemow jak sluzbisci sie dopatrza niesubordynacji ?
Wlasnie musze ponaglenie wyslac do systemu ThaiPass bo cos dlugo to trwa.
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 09 Lut 2022 07:31 

@benedetti.
Co do możliwości wyjścia samemu z lotniska to nie mam pojęcia.
Natomiast z tym taniej jeśli brać taxi z ulicy niż z hotelu to może być różnie. My z lotniska do mieszkania zapłaciliśmy 200THB za taxi(załatwiane przez właściciela mieszkania), natomiast grab wołał 350. Na Phuket niestety taxi są drogie. W innym przypadku za graba zapłaciliśmy 603THB kiedy taksówkarze z ulicy chcieli 800-1000THB. Z Phuket City na lotnisko wzięliśmy z tego powodu autobus za 100THB/os zamiast 800THB za taksówkę „z polecenia”
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 09 Lut 2022 09:53 

Zbanowany
Po 5h od przypomnienia emailem wkoncu mamy Thailand Pass.

U mnie poniewaz bedziemy dosc dlugo w Tailandii na poczatek po taniosci wybralem 7 dni w Courtyard Phuet jako hotel na przeczekanie testow, oferowal 50EUR z sniadaniem i transportem w dwie strony z lotniska /po wymeldowaniu zawioza nas do innego hotelu a nie na lotnisko ustalilismy/ wiec jakby jedna noc jest za darmo ;).
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 09 Lut 2022 11:37 

niebieski
Julian.Wolf napisał(a):
Hotele nie chca wystawuac listu potwierdzajacego jesli masz rezerwacje 'nie przedplacona - odwolywalna' czyli sciagana w momenicie checkin, a co mowic o braku transferu

Mi bez problemu hotel wystawił dokument SHABA, a miałem darmowe anulowanie do 2 dni przed przyjazdem.
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 09 Lut 2022 15:36 
Awatar użytkownika

platynowy
@Julian.Wolf A to nie lepiej zamiast tego CY w Phuket Town wziac juz chociaz 4P na Pattongu? Coprawda nie jest to najlepsze miejsce na wyspie ale juz w spokojnej czesci Patongu i do tego prawie nad woda. Z Phuket Town masz wszedzie 5-10km w jakikolwiek sensowne miejsce, ktore nie jest miastem. A swoja droga to ja juz bym jednak wydal te pare $$$ i celowal np. w inna sieciowke Hilton Arkadia, nieporownywalnie ciekawsze doswiadczenie, pomino tego ze CY jest nowy a HH ma juz swoje lata. Ale majac do wyboru ponad 3km (na wprost HH) prawie pusta obecnie plaze i hotel miejski....
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 10 Lut 2022 02:06 

Zbanowany
@ormo : z trzech Marriotow nie chcieli wystawic dokumentu potwierdzajacego bez przedplaconej niezwrotnej i bez transportu.

@jaco027: bralismy pod uwage tego FourPointsa ALE po dosc pochlebnych opiniach po otwarciu wydaje sie jednak ze obecnie nie daja rady z obsluga 600 swoich pokoi, duzo jest teraz niepochlebnych opini dotyczacych jakosci i uprzejmosci obslugi. Mamy dwa miesiace pobytu w Phuket,, Khao Lak i Bangkok pewnie zagladne do tego FourPointsa z ciekawosci na 2-3 dni aby wybadac o co tam chodzi z tymi opiniami.

Dwa miesiace i pare wiecej $$$ tez sie zrobi wieksza kwota, CY jakos dobrze sie ustalalo z nimi nasz pobyt pelnych suit nie majaj jeszcze otwartych ale Jr.Suite tez nie jest male, do pokoju doloza nam monitor PC do dyspozycji, w cenie transport z lotniska, odstawia nas po wymeldowaniu gratis do Marriotta Nai Yang Beach, musze przedluzyc odrazu wize z tych 30 dni na nastepne 60dni, a biuro imigracyjne jest niedaleko pieszo; pierwsze 1.5 dnia bedziemy mieli jetlaga wiec jakos zleci, do kolejnego testu na zwolnionych obrotach, 5-6 dnia po wymazie jakies wycieczki np.na PhiPhi, 7 dnia rano o 9 wymelduje sie i jade na wczesniejszy meldunek do Nai Yang Beach.
Nie chce za bardzo do Hiltona juz mam dosc sieciowek po latach /dlugie plaze beda w Renaissance Phuket i KhaoLak/ - starczy skakanie po Marriottach na Phuket, cztery dni beda w Rosewood Phuket jako odmiana od typowych sieciowek.
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 10 Lut 2022 09:04 

niebieski
@ormo @jaco027 rozumiem, że mówicie o Sandbox program na Phuket?
Czy on jest w czyms lepszy od odwieszonej procedury "Test&Go" bo wydaje mi się ze obie procedury maja po 2 testy po przylocie a w Test&Go mozna przynajmniej, jak mi sie wydaje po przeczytaniu, swobodnie sie przemieszczac.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 10 Lut 2022 11:16 

Zbanowany
@palomino : nie jest czyms lepszym bo musisz byc 7 dni w jednej prowincji ktora obejmuje program sanbox, to poprostu drugi rownolegly program wjazdowy.
Zostawili sobie furtke jakby znowu zawiesili Test&GO.
Co do hoteli to przy 7 dniach na Phuket maja lepsze cenowo oferty, wiec dla mnie padlo na wjazd na zasadzie Sandbox.
 Profil Relacje PM off
palomino lubi ten post.

#256 PostWysłany: 10 Lut 2022 11:50 

niebieski
palomino napisał(a):
@ormo rozumiem, że mówicie o Sandbox program na Phuket?
Czy on jest w czyms lepszy od odwieszonej procedury "Test&Go" bo wydaje mi się ze obie procedury maja po 2 testy po przylocie a w Test&Go mozna przynajmniej, jak mi sie wydaje po przeczytaniu, swobodnie sie przemieszczac.

U mnie Test&Go
 Profil Relacje PM off
palomino lubi ten post.

#257 PostWysłany: 10 Lut 2022 23:27 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Hej,
Właśnie dziś wróciłem po 18 dniach w Tajlandii. Wjechałem przez Phuket Sandbox, potem Khao Sok, Ao Nang i Bangkok. Jeśli ktoś ma pytania co i jak w tamtych miejscach to chętnie opowiem.
Generalne bardzo polecam jechać tam teraz póki jeszcze mało ludzi. Może trochę stresu jest przed testami ale warto :)
5 ludzi lubi ten post.

#258 PostWysłany: 13 Lut 2022 10:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie napiszę nic nowego. Przylot do HKT na procedurze Test & Go.
Po wyjściu z samolotu:
1. Białe krzesełka i sprawdzanie formularza przylotowego, Thailand Pass i testu.
2. Okienko zdrowotne - sprawdzanie papierów i zabierają wynik testu.
3. Imigrations - standard.
W międzyczasie kantor i sim.
4. Przed wyjściem sprawdzanie potwierdzenia zapłaty za testy.
5. Rejestracja na test.
6. Na zewnątrz pobranie materiału. Jeśli to kogoś interesuje to było leciutko troszkę tylko do noska ;) Tak więc do mózgu się pani nie wwierciła w przeciwieństwie do Gyncentrum Kato. ?
7. Stanowisko taxi. Pani pyta o hotel i przez głośnik wzywa zainteresowanego taksiarza.
Wszytko idzie bardzo sprawnie i szybko. Nieraz więcej czasu spędziłem na europejskich lotniskach przy sprawdzaniu różnych covido-papierów.
8. Hotel - sprawdzanie Thailand Pass i pani prosi by do otrzymania wyniku testu nie wychodzić z pokoju, ale pozwoliła mi wyjść na chwilę do kantoru więc nie wiem czy by mnie siłą trzymali. Nie będę sprawdzał. Podobno po ok. 6 godz. są wyniki.

BTW - 32 stopnie. Warto. ?
BTW 2 - według mnie złapać coś w 24-godzinnej podróży, PKP, dwa loty, trzy lotniska to loteria. Sporo osób ma wywalone na DDM (oczywiście nigdzie aż tak jak w PL).

Załączniki:
8D61FC36-CD83-49DA-B2C3-BD604319CEDE.jpeg
8D61FC36-CD83-49DA-B2C3-BD604319CEDE.jpeg [ 140.12 KiB | Obejrzany 1266 razy ]
BD116655-932E-4B98-8D89-4968E5B5C7C0.jpeg
BD116655-932E-4B98-8D89-4968E5B5C7C0.jpeg [ 101.44 KiB | Obejrzany 1266 razy ]
770DB189-3ABA-4E99-AA3A-D9D0724E2D66.jpeg
770DB189-3ABA-4E99-AA3A-D9D0724E2D66.jpeg [ 100.94 KiB | Obejrzany 1266 razy ]
C6526CF3-2206-4289-87F0-5016EB7F1561.jpeg
C6526CF3-2206-4289-87F0-5016EB7F1561.jpeg [ 109.05 KiB | Obejrzany 1266 razy ]
A52F7644-C04B-40E6-BC68-008BB4F20E4A.jpeg
A52F7644-C04B-40E6-BC68-008BB4F20E4A.jpeg [ 131.7 KiB | Obejrzany 1266 razy ]
555AE31D-F4AD-4E4B-B2E5-CC8EB4C67D96.jpeg
555AE31D-F4AD-4E4B-B2E5-CC8EB4C67D96.jpeg [ 120.56 KiB | Obejrzany 1266 razy ]
B4AF7325-12B6-459D-BE8B-CF5828B638E5.jpeg
B4AF7325-12B6-459D-BE8B-CF5828B638E5.jpeg [ 127.79 KiB | Obejrzany 1266 razy ]
8 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#259 PostWysłany: 13 Lut 2022 14:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Acha. Na prośbę kolegi forumowicza, spytałem strażników czy na transit lotniskowy w Tajowie potrzeba tych samych papierów. Odpowiedz była krótka - TAK. Ale tematu nie śledziłem, więc DYOR.

#260 PostWysłany: 14 Lut 2022 09:22 

Zbanowany
Od siebie dodam ze na HKT maja to prosto i szybko opracowane nawet jak to sa stanowiska zrobione z lawek szkolnych.
- Przy wyjsciu z rekawa staly dwie osoby proszace o karte pokladowa, wydaje mi sie ze bylo to spowodowane tym aby pasazerowie lecacy dalej tym samym samolotem do Bangkoku nie wysiedli przez rozstargnienie na Phuket tylko zostali w samolocie ktorym dalej lecieli do BKK.
-przed Tymi bialymi krzeselkami jest scaner temperatury video pasazerow osiagnelismy jak zauwazylem na ekranie 36.2 i 36.4 celciusza ;)
- te biale krzeselka sa jako bufor do uporzadkowania dokumentow ktore masz pokazac w okienku ichniejszego sanepidu, pelno personelu kreci sie i mowi jaki dokumenty sa potzrbne i wsadza je w okladke paszportu. Poniewaz bylo malo pasazerow w zasadzie po wsadzeniu ksero kopi do paszportu szlo sie odrazu do stoiska 'sanepidu'
- odprawa paszportowa standard, tylko w moim przypadku poniewaz bedziemy dluzej niz 30dni jak standardowa wiza on arrival padlo pytanie czy mam wize, na ktore odpwoiedzialem ze bede robil rozszezenie wizy juz w biurze w Phuket Town. Padlo OK, stempelek W30 i do widzenia.
- nie widzialem stanowiska ThrueMovie wiec u mnie odpadlo kupienie SIM karty
- po wyjsciu przez bramke 'Nothing to declare' w kierunku wyjscia z terminala staja kolejne osoby sprawdzajace czy masz w rekach potwierdzenie zaplaty za test jesli stwierdza ze masz go juz w rekach idziesz dalej.
- kolejne szkolne lawki prosza o potwierdzenie zaplyty za test i dostajesz filolke z testem plus ustne przypomnienie ze masz jeszcze drugi test za 5 dni do zrobienia
- stanowiska testowe znajduja sie juz na zewnatrz terminalu dajesz fiolke i obsluga robi test w moim przypadku naprawde tylko powierzchniowo wycierano nosek a zona twierdzi ze troche glebiej jej wpychano patyczek. Dostajecie naklejke na piersi ze zostales 'zeskanowany'
- kolejne 5m i dopada Cie facet z muzycznym mikrofonem pytajac do jakiego hotelu sie udajesz a nastepnie spiewajac do tego mikrofonu wola obsluge danego hotelu ze sa pacjenci do przetransportowania, wg. mnie to nie jest taxi ale autoryzowany transport hotelowy SHA+. Busik byl oddzielony pomiedzy kierowca a pasazerami nie folia ale taka solidnie zrobiona przegroda z duza plexi i uszczelnieniami dokola.
- po przybyciu do hotelu prosba o ThailandPass, potwierdzenie zaplacenia za testy, prosba o zaladowanie aplikacji do telefonu. Odmowilem bo nie widze potrzeby zasmiecania swojego telefonu dodatkowymi aplikacjami i poprostu powiedzialem ze jak Kaczynski mam zwykly normalny nie smartfonowy aparat i wiem ze przez strone www moge poprostu sobie sprawdzic stan swojego testu. Recepcjonistka odparla ze OK powiadomi 'organy' ze gosc nie ma mozliwosci zainstalowania aplikacji i jak cos to kontakt tylko telefoniczny poprzez hotel. Nie dano nam klucza do pokoju tylko obsluga nas wpuscila informujac ze nie mozemy opuszczac pokoju az do momentu wyniku testu /z czym nie bylo by problemu bo zona byla by w pokoju i otworzyla by drzwi jak bym chcial wrocic/ ale jetlag dal sie we znaki ze spalismy do 17 a jak wstalem to juz test byl opublikowany z wynikiem 'not detected' a bylem testowany o 12:30. Udalem sie do recepcji gdzie powiedzialem ze mam negatywny test i prosze o klucze do pokoju.
- wynik testu mozna sobie sprawdzic skanujac kod z rachunku za oplacone testy i tam jest link do strony gdzie po podaniu numeru paszportu i narodowosci tego paszportu macie dostep do swoich wynikow. I jest to jedynyn wiarygodny dla nich dokument, bo przez cala trase podrozy we wszystkich miejscach nikt nie jest w stanie sprawdzic czy te kserokiopie co podaje im sa wiarygodne.

U nas poszlo to bardzo szybko na terminalu bo wysiadalismy z bizness klasy, a B777 byl pelniutenki z DXB.
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 395 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość