Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 55  Następna
Autor Wiadomość
#641 PostWysłany: 21 Cze 2021 19:50 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
zakazy-lotow-do-polski-ew-obowiazek-kwarantanny-covid,15,154273
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#642 PostWysłany: 22 Cze 2021 06:52 
Awatar użytkownika

My wczoraj lecieliśmy z Berlina do Lizbony. Zero sprawdzania testów. Mieliśmy je zrobione ale nikt nawet nie zapytał. Dziś lecimy na Azory, zobaczymy co będzie
 Profil Relacje PM off
samaki9 uważa post za pomocny.

#643 PostWysłany: 22 Cze 2021 09:51 

Hej,

W przyszły wtorek (29.06) lecę do Lizbony. Zastanawiam się nad następującymi rzeczami (ciężko się połapać, bo codziennie ktoś ogłasza co innego: test, brak testu, anytgen zamiast PCR, zwolenienie dla zaszczepionych, maseczki/brak maseczek, zamknięta Lizbona, itp.):
    Czy od osób zaszczepionych dwiema dawkami nadal wymagany jest przynajmniej test antygenowy? Tak przypuszczam, ale fly4free kilka dni temu głosiło, że dotyczy to niezaszczepionych
    jak wygląda sytuacja w Lizbonie? Zakazy, maseczki, itp. Na stronie visitportugal jest informacja, że obostrzenia (maseczki wszędzie itp.) obowiązują do 27.06. Zakładam, że to aktualne i wiarygodne źródło informacji.
    Ktoś z obecnych na miejscu w Portugalii (kontynentalnej) może potwierdzić jak jest naprawdę?;)

Pozdrawiam i dzięki
J.
 Profil Relacje PM off  

#644 PostWysłany: 22 Cze 2021 09:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Tam nie zmienia się co chwilę. Jedynie co dziennie ktoś dopytuje o to samo, i tworzy się chaos...

Na dzien dzisiejszy, wymagany test przed przylotem
 Profil Relacje PM off
igarybka lubi ten post.

#645 PostWysłany: 22 Cze 2021 09:55 
Awatar użytkownika

platynowy
Informacja na stronie głównej f4f była błędna (chyba wreszcie zmienili treść artykułu). Aktualnie test (co najmniej antygenowy) jest wymagany od wszystkich, w tym w pełni zaszczepionych.
Ja sam lecę 30.06 i też bym chciał, by odpuścili te testy, ale trzeba czekać na rozwój sytuacji.
 Profil Relacje PM off  

#646 PostWysłany: 22 Cze 2021 09:57 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
6 dni temu czytałem:
Cytuj:
Wydawany przez Portugalię dokument będzie honorowany na terenie państw UE, a także Szwajcarii, Norwegii, Islandii oraz Liechtensteinu.
Lizbona zgodziła się także honorować podobne dokumenty wystawione przez służby medyczne innych krajów.

Jak podaje lizbońskie radio "Observador" wynika, że jedną z pierwszych osób, które dotarły do Portugalii na podstawie paszportu Covid jest szefowa KE Ursula von der Leyen. Przybyła ona w środę rano do Lizbony na ceremonię zatwierdzenia pierwszych krajowych planów odbudowy po pandemii koronawirusa.

Czy to już weszło powszechnie w życie?

#647 PostWysłany: 22 Cze 2021 10:16 

Dzięki za szybkie odpowiedzi. W porządku, jeśli ''tam'' nie zmienia się codziennie. Tylko chciałbym wiedzieć gdzie jest rzetelne źródło informacji odnośnie tego jakie są wymagania ''tam'' (strona www.visitportugal.com jest takim źródłem?). Tak jak ktoś zauważył - fly4free miało błąd, błędne były również informacje rozgłaszane przez PAP, itp. Ale OK, wiem przynajmniej, że na dzisiaj muszę mieć przynajmniej test antygenowy.
 Profil Relacje PM off  

#648 PostWysłany: 22 Cze 2021 11:21 

Loty: 138
Kilometry: 236 261
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
Proponuję śledzić tą stronę:
https://infolizbona.pl/koronawirus-w-po ... nformacje/
Co kilka dni jest aktualizowana.
GieZed lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

#649 PostWysłany: 22 Cze 2021 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 13
Kilometry: 25 436
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
info z wczorajszego lotu WAW-LIS, leciały osoby w pełni zaszczepione
w Warszawie test antygenowy wykonany bezpośrednio na lotnisku
w Lisbonie pies z kulawą noga się o nic nie pytał :)
 Profil Relacje PM off  

#650 PostWysłany: 23 Cze 2021 11:02 
Awatar użytkownika

platynowy
@rafal100_2004 Zakladam, ze leciales W6? Piszesz, ze test wykonany, ale czy sprawdzany? Na check-in, czy przy bramce? Czy wcale...?
I pytanie do innych o doswaidczenia z Ryanairem, czy oni soprawdzaja testy, czy nie? Szczegolnie interesuje mnie wylot z WMI...
Z tego co napisane we wczesniejszych postach to w PT chyba juz nikt na testy nie patrzy...
 Profil Relacje PM off  

#651 PostWysłany: 23 Cze 2021 11:04 

@rafal100_2004 z jakiej paki w WAW robiony test na lotnisku, skoro PL respektuje certyfikaty? Jakiś tydzień temu szczekano w mediach, że Portugalia zaczyna akceptować certyfikaty i, że pierwszą osobą która wjechała na certyfikacie jest Ursula Von Der Leyen. Pytaliście o to?
 Profil Relacje PM off  

#652 PostWysłany: 23 Cze 2021 11:07 

srebrny
Odpowiedź jest w tym wątku - to była nieprawdziwa informacja PAP, którą przedrukowało część redakcji.
2 ludzi lubi ten post.

#653 PostWysłany: 23 Cze 2021 11:11 

@SPLDER tak czy tak nie ma tu ani jednej osoby, która potwierdza sprawdzanie testów w LIS.
 Profil Relacje PM off  

#654 PostWysłany: 23 Cze 2021 11:22 
Awatar użytkownika

platynowy
I dlatego pytanie czy testy sa sprawdzane na lotach FR w PL, np. w WMI?
 Profil Relacje PM off  

#655 PostWysłany: 23 Cze 2021 11:24 

Od ponad miesiąca nikt na przylotach nie sprawdza w Lizbonie testów. Przy wylotach z Polski:

1. TAP - sprawdzane są w momencie odbioru biletu na Check-in (nie dają teraz elektronicznych)
2. Wizzair - sprawdzane są przy samym Gate
3. Ryanair - lotnisko Modlin sprawdzane są przy przejściu przed kontrolą bezpieczeństwa

Na wylocie do Polski w Portugalii nikt nie sprawdza testów, ale po przylocie są sprawdzane i ew. certyfikaty ozdrowieńców lub zaszczepienia.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#656 PostWysłany: 23 Cze 2021 11:30 
Awatar użytkownika

platynowy
Zgodnie z rozporządzeniem portugalskim, obowiązek weryfikowania, czy pasażer spełnia warunki przylotu do Portugalii spoczywa przede wszystkim na przewoźniku (któremu grozi kara za przywiezienia pasażera bez odpowiednich "kwalifikacji", czyli np. bez testu). Dlatego też linie dbają raczej o to, by zweryfikować pasażera przy check inie. To, czy jest to potem ponownie sprawdzane w Portugalii, to już inna sprawa. Mogą to robić, ale nie muszą. Podejrzewam, że jest to robione wyrywkowo. Sam zatem fakt, czy ktokolwiek był sprawdzany w LIS, OPO, czy FAO, nie ma żadnego znaczenia dla ustalenia, czy na lot do Portugalii należy stawić się z testem.
Prasa (PAP, ale też strona główna f4f) bardzo tu namieszała, ale informacje oficjalne nie dają pola do wątpliwości: test musi być.
Co więcej, sporo zależy też od tego, czym się leci. Może być np. tak, że Portugalia zniesie konieczność legitymowania się testem (np. dla zaszczepionych), ale lecąc tam Lufthansą i tak trzeba jeszcze sprawdzić, czy przypadkiem test i tak nie jest nadal wymagany. Na razie tak właśnie jest.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#657 PostWysłany: 23 Cze 2021 23:17 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
@tropikey a to LH będzie chciała testu jak przy locie tranzytem do LIS z PL nawet jeśli LIS już testu wymagać nie będzie?

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#658 PostWysłany: 23 Cze 2021 23:30 
Awatar użytkownika

platynowy
Cholera wie, ale teoretycznie może być i taka sytuacja. Wątpię jednak, by Portugalia zniosła wymóg testu dla zaszczepionych wcześniej, niż Niemcy. Sęk w tym, że przy tranzycie, decydujące znaczenie mogą mieć wymogi kraju tranzytowego - jeśli są bardziej rygorystyczne, niż docelowego. Tak naprawdę, to pewność będzie dopiero w dniu lotu.

Ja mam lot 30.06 i na dziś zakładam, że będzie scenariusz następujący:
1) test do Portugalii będzie wymagany nadal od wszystkich, nawet zaszczepionych,
2) na lot do Niemiec test ode mnie (zaszczepionego) wymagany nie będzie (coś mi się obiło o oczy, że ma tak być od 25.06), ale nadal będzie go musiała mieć moja córka (nie zaszczepiona),
3) wyjdzie na to, że tak czy siak oboje będziemy musieli mieć test, z uwagi na wymogi portugalskie.

Gorzej na powrocie, bo jak sytuacja w Portugalii będzie się rozwijać tak, jak obecnie, to w połowie lipca może być i tak, że ten kraj zrówna się w oczach innych z UK, Brazylią, czy Indiami i dojdą jakieś kwarantanny, itp.
 Profil Relacje PM off  

#659 PostWysłany: 24 Cze 2021 12:41 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Powrót mam Swissem, więc może nie dopadnie mnie akcja "na pokład zabieramy tylko Niemców" ;)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#660 PostWysłany: 24 Cze 2021 13:56 

Loty: 80
Kilometry: 122 011
Krajów: 26 / 12.2%
tropikey napisał(a):
2) na lot do Niemiec test ode mnie (zaszczepionego) wymagany nie będzie (coś mi się obiło o oczy, że ma tak być od 25.06), ale nadal będzie go musiała mieć moja córka (nie zaszczepiona).

a to już nie jest tak, że do Niemiec bez testu dla zaszczepionych? Też wracam z Portugalii lotem do Niemiec.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 55  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość