Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 55  Następna
Autor Wiadomość
#781 PostWysłany: 07 Lip 2021 23:41 
Awatar użytkownika

Leciałem WMI - LIS. Na lotnisku w PL delikatna kolejka do odprawy, sprawdzanie certyfikatów czy testów. Na miejscu mało turystów, knajpy raczej puste. O 22 30 sztywno zamykają knajpy. Niby jest godzina policyjna po 23 ale ludzie się szwendają
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#782 PostWysłany: 08 Lip 2021 16:08 
Awatar użytkownika

Loty: 180
Kilometry: 511 197
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
Przepraszam za durne pytania (zawsze czytam dokładnie forum i nie zadaje takich) ale w sobotę ślub a w niedzielę wylot do Porto a jeszcze mamy milion rzeczy do załatwienia więc wolę się upewnić poniżej żeby się nie zdziwić na lotnisku podczas "podróży poślubnej"...
Wylot z Warszawy do Porto i stan na ten weekend:
1. Jedyne co potrzebuję żeby wylecieć z WAW i wlecieć do OPO to Unijny Certyfikat Covid (np. ten kod QR w aplikacji mObywatel) oraz wypełnienie online formularza lokalizacyjnego na stronie https://portugalcleanandsafe.pt/en/pass ... cator-card? Coś potem z tej strony muszę pobrać w formie PDF?
2. Przy formularzu lokalizacyjnym w polu "Seat number" muszę coś wpisywać skoro się jeszcze nie odprawiłem (lot WizzAirem)?
3. Żaden test na chwilę obecną nie jest wymagany żeby wlecieć do Portugalii?

#783 PostWysłany: 08 Lip 2021 21:21 

złoty
Nowe obostrzenia od soboty: https://www.reuters.com/world/europe/ne ... 021-07-08/

- Spanie w hotelu w Portugalii tylko ze szczepieniem/testem.

- Jedzenie wewnątrz w restauracjach w weekendy - również tylko ze szczepieniem/testem
 Profil Relacje PM off
Maktravel lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#784 PostWysłany: 09 Lip 2021 12:10 
Awatar użytkownika

poszwin napisał(a):
Przepraszam za durne pytania (zawsze czytam dokładnie forum i nie zadaje takich) ale w sobotę ślub a w niedzielę wylot do Porto a jeszcze mamy milion rzeczy do załatwienia więc wolę się upewnić poniżej żeby się nie zdziwić na lotnisku podczas "podróży poślubnej"...
Wylot z Warszawy do Porto i stan na ten weekend:
1. Jedyne co potrzebuję żeby wylecieć z WAW i wlecieć do OPO to Unijny Certyfikat Covid (np. ten kod QR w aplikacji mObywatel) oraz wypełnienie online formularza lokalizacyjnego na stronie https://portugalcleanandsafe.pt/en/pass ... cator-card? Coś potem z tej strony muszę pobrać w formie PDF?

Trzy tygodnie temu certyfikaty jeszcze nie działały, ale co do formularza, to ja go wypełniłem, ale moi towarzysze podróży nie i zupełnie nikt nigdzie o niego nie pytał.
Wygląda na to, że jak masz certyfikat, to wszędzie wlecisz, wejdziesz i nie musisz robić nic więcej.
 Profil Relacje PM off  

#785 PostWysłany: 09 Lip 2021 17:58 

Na dzisiejszym wylocie z WAW do OPO sprawdzali przy gate certyfikat covid lub test oraz kod QR z tego portugalskiego formularza restauracyjnego.
Oczywiście na zasadzie „rzucenia na to okiem”, bo nikt tych QRów nie skanował.
Po przylocie do Portugalii żadnej kontroli.
 Profil Relacje PM off
Flyguy lubi ten post.

#786 PostWysłany: 10 Lip 2021 16:01 

Wypełnienie tego portugalskiego formularza jest obowiązkowe?

Polecacie jakieś miejscowości w Algarve gdzie nie ma obostrzeń typu zamknięte wcześnie restauracje?
 Profil Relacje PM off  

#787 PostWysłany: 10 Lip 2021 16:13 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Jak chcesz, możesz nie wypełnić formularza. Ale wtedy nie wylecisz z Polski do Portugalii.
 Profil Relacje PM off  

#788 PostWysłany: 10 Lip 2021 16:17 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Mi drugiego lipca na trasie WAW-LIS nikt go nie sprawdzał, także czasem się udaje ;) ale po co ryzykować? Formularz wypełnia się chwilę.

#789 PostWysłany: 10 Lip 2021 16:39 

Wiadomo, jak trzeba, to trzeba. :) Pytałem bo nie zauważyłem informacji o tym na stronach gov.pl, ale już widzę, że jest stosowne info na https://www.visitportugal.com/

Nie wiem tylko jak z tym numerem siedzenia, bo nie rezerwowałem konkretnego, więc dopiero po odprawie będę znał.

A te regionalne obostrzenia? Ktoś wie gdzie najlepiej z Faro się wybrać w obecnej sytuacji?
 Profil Relacje PM off  

#790 PostWysłany: 12 Lip 2021 10:25 
Awatar użytkownika

złoty
Info z soboty - na wylocie (FMM) sprawdzany tylko paszport Covidowy (lub test), po przylocie nic (OPO).
Na miejscu po nowych-starych obostrzeniach jesli chce sie zjesc w restauracji wewnatrz wymagany jest ''paszport covidowy''. Za kazdym razem bylem pytany o jego posiadanie, twierdzaco wyciagam telefon zeby go okazac i w tym momencie slysze, ok, ok we trust you :). Jesli chcemy zjesc na zewnatrz nie jest on wymagany. Co smieszniejsze, ludzie ktorzy chca skorzystac z toalet wewnatrz, badz zaplacic nie musza miec paszportu. Knajpy, restauracje etc. otwarte tylko do 22:30 i jest to wszedzie przestrzegane. Na zewnatrz 80% ludzi w maseczkach, choc oficjalne przepisy mowia, ze nalezy ja zalozyc gdy dystans nie moze byc zachowany. Przy check in w hotelu rowniez wymagane okazanie paszportu i w tym wypadku dokladnie byl sprawdzany. Przy korzystaniu z wewnetrznych SPA & Basenow wymagany jest czepek na glowie. Nie wiem czy to sobie wymyslil hotel, ale na zewnetrznych basenach juz nie. Ilosc turystow to moze 30-50% tego co normalnie jest w Porto o tej porze roku.
Zeus uważa post za pomocny.

#791 PostWysłany: 14 Lip 2021 08:45 
Awatar użytkownika

Informacja sprzed chwili: Portugalia nie akceptuje żółtej książeczki na wjeździe! Tylko certyfikat unijny.
 Profil Relacje PM off  

#792 PostWysłany: 14 Lip 2021 08:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Co w tym dziwnego?
Zeus lubi ten post.

#793 PostWysłany: 14 Lip 2021 09:23 
Awatar użytkownika

Portugalia jako członek WHO związana ratyfikowaną umową powinna akceptować, to w tym dziwnego.
 Profil Relacje PM off  

#794 PostWysłany: 14 Lip 2021 10:37 

niebieski
Tym bardziej, że przecież założenia certyifkatu unijnego były takie, iż miał to być dokument pomocniczy, a nie jedyny wymagany na wjeździe, który potwierdza szczepienie.

#795 PostWysłany: 14 Lip 2021 16:58 
Awatar użytkownika

No i właśnie to w tym dziwnego - nadrzędnym dokumentem jest WHO. Unia Europejska pomimo nadania jej w 2009r podmiotowości prawnej nie ma pełnego prawa uzurpować sobie środki regulujące wjazd do danego kraju i/lub całej wspólnoty.
 Profil Relacje PM off  

#796 PostWysłany: 14 Lip 2021 18:58 

srebrny
Pudelek napisał(a):
Tym bardziej, że przecież założenia certyifkatu unijnego były takie, iż miał to być dokument pomocniczy, a nie jedyny wymagany na wjeździe, który potwierdza szczepienie.
Książeczkę szczepień WHO podrobi każdy przedszkolak, stąd niechęć do jej uznania i wprowadzenie bezpiecznego rozwiązania.

#797 PostWysłany: 16 Lip 2021 16:40 
Awatar użytkownika

wracałem wczoraj z Faro. Na lotnisku w Portugalii sprawdzali pobieżnie Unijne Certyfikaty Covid ale chyba tak z rozpędu. Za to w Modlinie był szpaler pograniczników którzy bardziej już świadomie sprawdzali dokumenty i paszporty lub wyniki testów. miałem wrażenie że część pasażerów nie był a na to przygotowana i wręcz zaskoczona. Samolot pełny.

Generalna uwaga z Portugalii to taka że to naród bardzo zdyscyplinowany - w zasadzie wszyscy noszą maseczki w pomieszczeniach i to nie pod nosem i bardzo często na świeżym powietrzu w sytuacji gdzie jest więcej ludzi.Tak było w miejscach typowo turystycznych ale też bardziej na północ od Lizbony.

W hotelach przy meldunku pytają paszporty a w jednym nawet zrobili ksero (sic!)
 Profil Relacje PM off  

#798 PostWysłany: 17 Lip 2021 17:22 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Straj lotniska. Kolega dziś wracał z CUN i skasowali lot do BER. Przełożyli na poniedziałek
 Profil Relacje PM off  

#799 PostWysłany: 17 Lip 2021 17:42 

Loty: 219
Kilometry: 265 772
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Dokładnie strajk obsługi naziemnej dziś i jutro (17 i 18 lipca). Dzisiejszy lot FUE - LIS operowany przez TAP'a przełożono mi na najbliższy piątek:/ Czasami dobrze posłuchać kobiety, bo moja partnerka uparła się by powrócić we czwartek (15.07), by w poniedziałek stawić się w pracy wypoczętym i zrelaksowanym;) Co za czasy, że człowiek najlepiej wypoczywa w domu;)
 Profil Relacje PM off  

#800 PostWysłany: 17 Lip 2021 17:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyli nie przełożyli Twojego lotu, bo wróciłeś wcześniej? :)
rw30 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 55  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości