Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 641 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 28 Sty 2014 11:51 

Bezpłatne mapki będą na lotnisku, w hotelach itd. A z pogodą pod koniec marca to może być różnie. Jak byłam ostatnio pod koniec marca/początek kwietnia to było dosyć zimno. Chodziliśmy w zimowych kurtkach, dopiero pod koniec pobytu (pierwsze dni kwietnia) zrobiło się na tyle ciepło, że można było zupełnie bez kurtek wyruszyć.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#282 PostWysłany: 07 Lut 2014 18:10 

Loty: 1
Kilometry: 1 063
Krajów: 2 / 0.9%
Wróciliśmy niedawno z Paryża, przy okazji lotów Wizzair za 34 zł. Trafiliśmy na super pogodę! Świeciło słońce i czasami można było w samym sweterku zwiedzać (luty). Z lotniska Beauvais bez problemu trafi się do autobusu. W tym kierunku idą chyba wszyscy. Bilet kosztuje 16 euro i dojeżdża się do Porte Maillot. Stamtąd można udać się, gdzie chce. My zwiedziliśmy cały Paryż pieszo! Z tego co wyliczyłam zrobiliśmy tak na oko 80 km :) ale było warto! Jeśli ktoś lubi chodzić, a pogoda będzie ładna to jak najbardziej polecam.
Większość rzeczy została opisana, dlatego może opiszę parę ciekawostek. Na początku chciałabym polecić książkę, którą całkiem przypadkiem kupiłam parę dni przed lotem "Paryż na widelcu. Sekretne życie miasta - Stephen Clarke". Nie jest to przewodnik, ale dla mnie był 100 razy lepszy od jakiejkolwiek książki. Autor opisał przeróżne stereotypy, ciekawostki o Francuzach - dzięki tej książce wiele sytuacji w Paryżu, "aż" tak bardzo mnie nie zaskoczyło :).
*Oczywiście spotkałam naganiaczy wciskających co chwila wieże, ale nie byli oni zbytnio nachalni. Natomiast co mnie zdziwiło - nowa metoda oszustów. Na początku kręcą się obok nas, po chwili podnoszą coś z ziemi i podchodzą do nas ze "złotą" obrączką, czy to nasza czy nie zgubiliśmy? Oczywiście dają ją nam, że to niby nasza, a za chwilę chcą za nią pieniądze - "znaleźne" . Najwięcej spotkaliśmy ich przy mostach w drodze pod wieże i w okolicach Łuku Triumfalnego,
*Zawsze mamy takie szczęście, że trafiamy do gorszych dzielnic miast i tym razem wylądowaliśmy na Bd de Strasbourg. Jest to afrykańska dzielnica, która mnie osobiście przeraziła. Na ulicy stało mnóstwo afrykańskich facetów, którzy po prostu chodzili w jedną i drugą stronę po chodniku, albo stali przed sklepami, zaczepiali jakieś dziewczyny (wydaję mi się, że też stamtąd). Do tej pory nie mam pojęcia, czemu oni spędzają czas na staniu na chodniku? Nie polecam.
*Jedzenie! - ponieważ nie lubimy chodzić po knajpach to jedzenie chcieliśmy kupić w sklepie. Jednak znaleźć sklep to po prostu udręka. Czasem całą drogę, którą wracaliśmy np. z Luwru (ok 5km) nie trafiliśmy żadnego spożywczego, piekarni czy czegokolwiek. Z tego co zauważyłam, to oni mają jakieś takie podziały ulic, że np. przy jednej ul. są same zakłady fryzjerskie, przy innej motoryzacyjne, a w końcu też i spożywcze. Jak już wejdziemy w ulice takich sklepów to co drugi to warzywniak i spożywczy.
*Co mi się nie podobało w Paryżu to... bałagan ;/ . Śmieciarki pracują tam chyba przez 24h. A i miasto nie lśni. W książce, którą poleciłam opisane jest jak dawniej w Paryżu działały publiczne pisuary i że wielu Francuzów nie było zadowolonych z powodu ich usunięcia i załatwiało swoje potrzeby prosto na ulicy. Myślałam, że to był opis ciekawej historyjki, ale jak zobaczyliśmy elegancko ubraną kobietę, która sikała na chodniku do kratki kanalizacyjnej to już nic nie było takie same. Jakąkolwiek kałużę na ulicy omijałam szerokim łukiem. Też polecam.
*Jeśli chodzi o lotnisko, uważam, że jest jedno z najgorszych, które widziałam. Czułam się jak w jakimś blaszanym garażu. Po przejściu przez bramkę bogactwo sklepów przebiło wszystko. Jeden bezcłowy, jeden bar, no i automat z napojami. Ceny natomiast wyższe niż w samolocie... . Polecam kupić sobie coś przed do jedzenia. Kontrola sprawdzała chyba wszystkich co przechodzili, bez znaczenia czy bramka piszczała czy nie.

Jeśli ktoś wybiera się w najbliższym czasie do Paryża i ma jakieś pytania to służę pomocą.

Ostatnio edytowany przez heyah, 07 Lut 2014 18:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 07 Lut 2014 18:17 

Porady jak zwykle sie przydadza my wybieramy sie do Paryza 23 lutego gdzie nociowaliscie? Kolejki np do Luwru dlugie ? Korzystaliscie z metra jakie bilety najlepiej zakupic ?

Wyslano z Note ll
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 07 Lut 2014 18:32 

Jak napisałam przeszliśmy Paryż wzdłuż i wszerz i nie korzystaliśmy z żadnej komunikacji. Mieszkaliśmy w dzielnicy Montmarte. Mi się tam podobało, blisko do Sacre Coeur, Moulin Rouge, Plac Pigalle itd. itd.
Kolejek do Luwru nie było wcale (no 4 osoby przed nami), byliśmy w poniedziałek, ok. 11. Bilet do Luwru 12 euro. W Luwrze można dostać mapkę po polsku z informacjami, więc trochę pomaga zwiedzić, aczkolwiek na jeden dzień to stanowczo za mało.
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 07 Lut 2014 18:35 

O to wlasnie mi chodzilo my takze chcemy pozwiedzac na wlasnych nogach i widac dzieki Tobie ze sie da dzieki za info

Wyslano z Note ll
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 07 Lut 2014 18:44 

Najdalej doszliśmy do Ogrodu Luksemburskiego, tam już było niedaleko na Montparnasse. Mnie jednak szklane molochy nie pociągają dlatego to sobie odpuściliśmy i tak samo La defense. My zwiedzamy praktycznie bez mapy, ustalamy sobie cel, a którędy tam dojdziemy i co po drodze odkryjemy to już nikt nie wie.
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 08 Lut 2014 07:53 

I chyba taki sposob moim zdaniem jest najfajniejszy

Wyslano z Note ll
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 08 Lut 2014 13:52 

Loty: 27
Kilometry: 39 504
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Ja też polecam Paryż piechotą. Właśnie zamieściłem drugą część relacji ze styczniowego wyjazdu.
Kolejek do Luwru nie ma, wieża Eiffla na 30min stania, o tej porze ruchu raczej nie ma
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 08 Lut 2014 16:10 

Loty: 177
Kilometry: 304 692
Krajów: 39 / 18.2%
niebieski
Byłem w Paryżu 1-4 luty. Pogoda idealna do zwiedzania, słoneczko grzało i było jakieś 10-12 stopni.
Hostel/Hotel Arty Paris mieliśmy w 15 dzielnicy, niby sporo do centrum ale nie było źle, szliśmy do metra (~350m) i dalej już wszędzie blisko. Płaciliśmy ok. 95zł/osoba za noc ze śniadaniem. Warunki średnie, dla mało wymagających ale nam się podobało. Miła atmosfera i pomocna obsługa, śniadania przyzwoite. Pierwszej nocy poszliśmy pod wieżę spacerkiem i wróciliśmy bez większego wysiłku.
Bilety na metro nie wiem czemu ale kupiliśmy przez przypadek jakieś ulgowe/dla dzieci 13.70euro za 20szt. i później 6.30euro za 10szt. i było w sam raz dla naszej czwórki. Francuz z recepcji z którym rozmawialiśmy i piliśmy drugiego wieczoru powiedział że to jakieś bilety dziecięce czy coś, nie pamiętam dokładnie jak to tłumaczył bo działo się to podczas spożywania alkoholu ale mówił też że ogólnie jest mało kontroli i śmiało można jechać bez biletu. My już mieliśmy to kasowaliśmy ale często ktoś obok przeskakiwał przez bramki, kontroli nie mieliśmy przez 3 dni jeżdżenia. Pieczone/smażone kasztany spotkałem tylko jeden raz u małego czarnego człowieka ale nie ryzykowałem, stał na placu Pigall.
Pamiątki w postaci figurek wieży najlepiej kupować u czarnych naganiaczy, można wytargować co się chce i ile się chce :D
Jedliśmy w Mcdonaldzie bo wychodziło całkiem nieźle cenowo, a kebab z frytkami i colą u turasów (5-7euro).
Byliśmy w katedrze ale na górę nie wchodziliśmy, kolejka na 5 minut - niedziela
Luwr za darmo ale nie wiem czy dla wszystkich (pierwsza niedziela miesiąca) 15min w kolejce.
W poniedziałek pojechaliśmy zobaczyć Łuk i tam bez kolejki (ludzie z UE 18-25 za free) normalna cena to chyba 9.50euro.
Później pojechaliśmy na dzielnicę biznesową La Defense cyknąć parę fotek, ogólnie mi się podobało, jest tam nowocześnie i panuje inna atmosfera niż w pozostałej części Paryża.
Na Wieże pojechaliśmy ok. godziny 17-17:30 i postanowiliśmy wejść schodami (12-24lat 4euro/ reszta 5euro) kolejka ok.10 minut, na schodach luźno i można robić przerwy, do przejścia 670 schodków ;) jeśli chcielibyśmy wjechać z dołu na górę bezpośrednio to musielibyśmy czekać jakieś 30min i płacić 13.50euro (12-24lat) normalny bilet 15euro. Po wejściu na drugie piętro poszliśmy kupić bilet żeby wjechać na samą górę, koszt 6euro - tu cena dla wszystkich, około 20 minut czekania.
Polecam wejście na wieże właśnie w tych godzinach bo można zobaczyć Paryż za dnia i chwilę później nocą ;)
Wszędzie trzeba uważać na złodziei, nam o mały włos zniknąłby portfel z torebki od koleżanki (niedaleko Luwru, staliśmy żeby zobaczyć ile kosztuje przejazd czymś co przypominało LondonEye), poczuła że coś nie tak i rzeczywiście jakieś małe rumuńskie dziecko już rozsunęło torbę i kilka sekund później pewnie zaczęłoby uciekać.
Dojazd z/do lotniska z Pawłem który się tu oferował na forum, bez problemowo i wszystko na czas (40euro RT/osoba)
Jakby ktoś miał jakieś pytania to chętnie pomogę ;)

#290 PostWysłany: 11 Lut 2014 01:38 

Jeśli ktoś jedzie w okresie walentynkowym i ma zamiar przyczepiać kłódki na moście itp. to polecam również udać się do parku przy ulicy Rue des Abbesses, tam znajduje się ściana miłości. Na tej ścianie są napisane wyznania miłości w każdym języku. Można sobie cyknąć fajne zdjęcie :).
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 15 Lut 2014 12:16 

Tez juz niedługo lece do Paryza! :) w zwiazku z tym zaczely sie powoli przygotowania i drukuje wszystkie wskazówki ktore tu piszecie :) zawsze bedzie latwiej.

Nurtuje mnie tylko kwestia zakupow. Szukam po sieci jakis sklepow markowych francuskich ale cos kiepsko mi idzie :/ nie chodzi mi o Gucci, Versace ect. A sklepy gdzie ubiera sie przecietna francuska studentka. Np Anglia ma New Look czy Primark czy BooHoo a Francja?:) wiecie cos moze na ten temat?:)
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 15 Lut 2014 12:30 
Awatar użytkownika

Annajagoda napisał(a):
Tez juz niedługo lece do Paryza! :) w zwiazku z tym zaczely sie powoli przygotowania i drukuje wszystkie wskazówki ktore tu piszecie :) zawsze bedzie latwiej.

Nurtuje mnie tylko kwestia zakupow. Szukam po sieci jakis sklepow markowych francuskich ale cos kiepsko mi idzie :/ nie chodzi mi o Gucci, Versace ect. A sklepy gdzie ubiera sie przecietna francuska studentka. Np Anglia ma New Look czy Primark czy BooHoo a Francja?:) wiecie cos moze na ten temat?:)

raczej nic takiego nie ma, przynajmniej ja się z tym nie spotkałam. primark jest tez w berlinie ;)) także zamiast wydawać kasę na ciuchy, polecam wizytę w luwrze albo pyszne śniadanko ;)

#293 PostWysłany: 15 Lut 2014 19:58 

A propos sniadanka gdzie polecasz karrolkie?

Wyslano z Note ll
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 18 Lut 2014 19:50 

Loty: 27
Kilometry: 39 504
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
darekk napisał(a):
A propos sniadanka gdzie polecasz karrolkie?

Wyslano z Note ll

bagietka, ser, ławka w parku :)
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 18 Lut 2014 20:23 

Czyli pelny romantyzm.....

Wyslano z Note ll
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 18 Lut 2014 20:25 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Czemu nie? Śniadanie w parku z widokiem na Wieże Eiffela. Co więcej?
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 21 Lut 2014 10:08 

W niedziele startujemy juz nue mozemy sie doczekac!!!

Wyslano z Note ll
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 23 Lut 2014 19:14 

Koniecznie napisz wrażenia jak wrócisz :)
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 23 Lut 2014 19:37 

Dwa spostrzezenia z ostatniego wyjazdu:
-kolejka do Luwru w bezplatna, jak sie przypadkiem okazalo niedziele, to tylko 15min.
-w tym sezonie styl paryskich oszustow to podniesc "zlota" obraczke spod nog zdezorientowanego turysty, dac mu ja i glosno domagac sie znaleznego
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 23 Lut 2014 19:49 
Awatar użytkownika

Loty: 199
Kilometry: 452 891
Krajów: 46 / 21.5%
konrad91 napisał(a):
Jest w centrum jakaś informacja turystyczna w której można dostać jakieś bezpłatne mapki? ;)

Prawda jest taka, że w Paryżu jedyna mapa która jest potrzebna to ta darmowa na stacji metra ;) Jest kilka rodzajów - warto poprosić o taką z ulicami (rues), dużą - jest na niej metro naniesione na rzeczywisty układ ulic, a niemal wszystkie atrakcje są wyraźnie zaznaczone;) Na 3-miesięczny staż w Paryżu zupełnie mi wystarczyła ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 641 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość