Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 336 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 14 Maj 2014 21:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeździ tak żeby być ze 3 minuty przed przyjazdem pociągu i odjeżdża jak tylko osoby które przyjechały pociągiem (albo przyszły na nogach z Sandefjord) zajmą w nim miejca. Jak w nocy - nie wiem. Przy okazji - lotnisko jest zamykane na noc (poszukaj, było o tym tutaj wiele razy).
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#182 PostWysłany: 14 Maj 2014 23:00 

niebieski
WaldekK napisał(a):
Jeździ tak żeby być ze 3 minuty przed przyjazdem pociągu i odjeżdża jak tylko osoby które przyjechały pociągiem (albo przyszły na nogach z Sandefjord) zajmą w nim miejca. Jak w nocy - nie wiem. Przy okazji - lotnisko jest zamykane na noc (poszukaj, było o tym tutaj wiele razy).

Doskonale wiem, że jest zamykane. Noc spędzimy na zewnątrz (lecimy w czerwcu i chyba nie będzie jakoś bardzo zimno), albo w tym pomieszczeniu na parkingu. Zapowiada się ciekawa noc.

#183 PostWysłany: 15 Maj 2014 01:03 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Wracałem z Sandefjord trasą niebieską. Ja zarówno z jak i do lotniska szedłem pieszo co oczywiście polecam. Obie drogi są spokojne przy czym niebieska jednak ciekawsza. Ruchu ulicznego nie ma co się bać ponieważ po pierwsze jest niewielki, po drugie samochody jeżdżą maks 70, może 80km/h (po za miastem) i w końcu po trzecie kierowcy gdy widzą pieszego na swoim pasie ruchu (poboczu) to albo zwalniają, wręcz redukując bieg do 1-2, a nawet zatrzymują się (mimo, iż z przeciwka nic nie jedzie) aż ich nie miniesz. Ponadto gdy się wymijasz z samochodami (cały czas idąc poboczem), to kierowcy potrafią omijać cię w ten sposób, że zjeżdżają nawet na przeciwległe pobocze. Raj dla pieszych!!! 8-) 8-) 8-)

#184 PostWysłany: 18 Maj 2014 00:28 

Sprawdziłem dzisiaj wariant trasy niebieskiej o którym pisałem kilka postów wyżej i działa na 100%. Zahacza przy okazji o pastwisko krów, które zdają się być mocno zaciekawione obecnością człowieka :D
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 18 Maj 2014 00:47 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
refiko napisał(a):
Wracałem z Sandefjord trasą niebieską. Ja zarówno z jak i do lotniska szedłem pieszo co oczywiście polecam. Obie drogi są spokojne przy czym niebieska jednak ciekawsza. Ruchu ulicznego nie ma co się bać ponieważ po pierwsze jest niewielki, po drugie samochody jeżdżą maks 70, może 80km/h (po za miastem) i w końcu po trzecie kierowcy gdy widzą pieszego na swoim pasie ruchu (poboczu) to albo zwalniają, wręcz redukując bieg do 1-2, a nawet zatrzymują się (mimo, iż z przeciwka nic nie jedzie) aż ich nie miniesz. Ponadto gdy się wymijasz z samochodami (cały czas idąc poboczem), to kierowcy potrafią omijać cię w ten sposób, że zjeżdżają nawet na przeciwległe pobocze. Raj dla pieszych!!! 8-) 8-) 8-)

Bardzo bezpieczne i rozsądne zachowanie kierowców. Kultura jazdy i szacunek do pieszych i rowerzystów, której powinniśmy się uczyć od Skandynawów. Polecam wszystkim i proszę o takie zachowanie na polskich drogach wszystkich forumowiczów. Życzę sobie i wszystkim, żeby bez obaw i bezpiecznie mogli poruszać się poboczem drogi.

#186 PostWysłany: 18 Maj 2014 12:59 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Trasa niebieska jest delikatnie do skrócenia (przyjemniej).
Załącznik:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 124.8 KiB | Obejrzany 1828 razy ]

Jeśli chodzi o ten delikatny skrót to skręcając w "czerwoną" ścieżkę ma się wrażenie jakby to była droga dojazdowa do posesji. W rzeczywistości mniej więcej połowa jest asfaltowa, przechodzi się między dwoma lub trzema gospodarstwami i wchodząc na szuter widać już parking piętrowy lotniska.

Ostatnio edytowany przez refiko, 18 Maj 2014 15:08, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 18 Maj 2014 13:45 

niebieski
Dzięki, czyli pewnie w stronę do miasta wybierzemy opcję z shuttle busem, a wracając wieczorem drogę niebieską. W Sandefjord ściemnia się chyba trochę później niż w Warszawie? Bo raczej lepiej nie iść po ciemku.

#188 PostWysłany: 18 Maj 2014 14:26 
Awatar użytkownika

niebieski
mcichecki napisał(a):
W Sandefjord ściemnia się chyba trochę później niż w Warszawie?
Tak, sprawdź np (dla Oslo) tu: http://www.timeanddate.com/worldclock/sunrise.html
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 18 Maj 2014 14:45 

refiko napisał(a):
Trasa niebieska jest delikatnie do skrócenia (przyjemniej).

Dokładnie o ten skrót mi chodziło.
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 18 Maj 2014 19:17 
Awatar użytkownika

WaldekK napisał(a):
mcichecki napisał(a):
W Sandefjord ściemnia się chyba trochę później niż w Warszawie?
Tak, sprawdź np (dla Oslo) tu: http://www.timeanddate.com/worldclock/sunrise.html

O niemal półtorej godziny.
http://calendar.zoznam.sk/sunset-pl.php ... at&hy=2014

#191 PostWysłany: 19 Maj 2014 12:29 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 39 364
Krajów: 9 / 4.2%
Można link gdzie będę mógł zamówić/kupić bilet online?
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 19 Maj 2014 13:05 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
o tutaj
https://www.nsb.no/en/frontpage

:D
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 19 Maj 2014 15:34 
Awatar użytkownika

BartoszSz napisał(a):
Można link gdzie będę mógł zamówić/kupić bilet online?
Pamiętaj tylko, że online kupujesz bilet na konkretny pociąg i godzinę, bez możliwości "przebukowania" w razie spóźnienia.

#194 PostWysłany: 19 Maj 2014 17:45 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 39 364
Krajów: 9 / 4.2%
A co jeśli nie przyjmie mi karty na miejscu? Mam VISĘ ING, bo tam chyba nie można płacić gotówką, mam rację?
Jak dokładnie nazywają się stacje? Sandefjord i Sandefjord Torp?
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 19 Maj 2014 20:33 
Awatar użytkownika

Gotówką u konduktora jak najbardziej. Podobnie w kiosku Narvesen na lotnisku, gdzie też można kupić bilety kolejowe. Podobnie w automacie (na stacji Torp nie ma, jest w Sandefjord - i to są prawidłowe nazwy stacji) ale konieczny jest bilon.
Jeżeli na stacji jest automat lub czynna kasa, bilet kupiony u konduktora jest droższy o 40 koron.
Można też kupić z pomocą aplikacji na smartfona
https://www.nsb.no/en/our-tickets/app
:)

#196 PostWysłany: 23 Maj 2014 14:10 

Witam!
Właśnie wróciłem i chciałem napisać kilka słów. Na miejscu wylądowaliśmy ok 8:05 (21.05) a wylot powrotny mieliśmy o 8:35 (22.05) czyli ponad 24h na miejscu.

Ceny: mc donald wcale nie taki tani, kupiliśmy 2x zestaw (mc burger, cola, frytki) + 1x szejk i zapłaciliśmy 206 koron, ceny w Kiwi: - mineralna 1,5L (Farris Naturel) 18,80+2,5 kaucji, napój 1,5L (Brus Fruktsmak - typowa polska landrynówa) 13,90+2,5 kaucji, sześciopak piwa (Seidel Pils) 125,40+6x1 kaucji, czekolada 33 korony. Na lotnisku magnesy na lodówkę (jakoś 39 koron), cola 0.5 36 koron, espresso 32 korony.

Pogoda: istny kalejdoskop. Lądowanie a'la Smoleńsk, pas startowy pojawił się w momencie, gdy go dotknęły koła (dobrze, że brzozy nieco dalej od pasa rosły), po godzinie było słonecznie, później pogoda potrafiła się zmienić o 180 w ciągu kilku minut (od słońca po deszcz i wiatr) ale popadało porządnie dopiero jak już czekaliśmy na lotnisku na odlot (i to też dosyć krótko). Długość dnia zaskakuje bardzo pozytywnie - nie dosyć, że zachód słońca jest o 1,5h później niż u nas to jeszcze po zachodzie gdzieś do godziny 1 w nocy było szaro (mimo braku księżyca na niebie) i nasze latarki okazały się zbędne, natomiast świtało już około godziny trzeciej. Co ciekawe, w każdym domu świeciły się całą noc światła, przynajmniej jedna mała lampka. Być może wynika to z tradycji i takie światła symbolizują latarnie morskie, w końcu to miasto wielorybników.

Zwiedzanie: pieszo od lotniska (niebieski "szlak"+skrót), potem wzgórze z willą wielorybnika (Midtasen) i przepięknym widokiem na miasto, zatokę i fiordy, następny punkt to muzeum wielorybnicze (120 koron za 2 osoby), kolejny - wejście na punkt widokowy. Później zakupy w Kiwi + mc donald. Potem spotkanie ze znajomym i niewielka zmiana planów trasy - port i fontannę wielorybników widzimy "z pokładu 40-to letniego Volvo, którym dojeżdżamy niemal pod sam cel wyprawy czyli fort Folehavna (Vesterøen) gdzie zachowały się poniemieckie umocnienia. Tam mamy więcej czasu na dokładne zbadanie terenu i napawanie się widokiem fiordów. Około 23 ruszyliśmy w drogę powrotną (ok 14km do centrum) i po 3h docieramy do portu i fontanny, która niestety na noc jest wyłączona (nie obraca się i nie leci woda :( ). Potem kierunek lotnisko, tym razem drogą "wzdłuż" torów, na które docieramy o 4:30.

"Polaczki": Prawdą jest, że tuż przy wyjściu z samolotu czeka spora grupa (ok 10-ciu) Polaków oferujących podwózkę, prawdą jest też, że zawsze się musi znaleźć jakiś idiota psujący opinię reszcie - tym razem jeden "mondry" po wyjściu z samolotu podbiegł do obsługi wyjmującej bagaże z luku bagażowego i mimo protestów Norwegów, wytargał wózek dziecięcy na który nie chciało mu się czekać.
 Profil Relacje PM off
mcichecki lubi ten post.
Mario21 uważa post za pomocny.

#197 PostWysłany: 24 Maj 2014 01:10 

Loty: 7
Kilometry: 10 978
Krajów: 4 / 1.9%
Witam, byłem także na 24h tripie wraz z podbiciem Stromstad :) dzień później co kolega @123tomek, czyli 22.05, a około 8:30 wyruszyłem z lotniska - 23.05 powrót, wylot z Katowic
Pogoda była naprawdę ładna, dobrze, że wziąłem krótkie spodenki, a i przy okazji słońce + wiatr niezłe opalanie :p
Z lotniska udałem się niebieskim szlakiem, bardzo krajobrazowy, gdy jest ładna pogoda polecam!
A i po zagadaniu z kierowcą busa na lotnisku do dworca, zrozumiałem, że bus jest darmowy dla osób które mają bilet na pociąg.
W Sandefjord byłem przed 11, a i jeszcze chwilę przerwy i zdjęcia w Midtasen - wspomniany dom wielorybnika na wzgórzu. Patrząc od tarasu z domu wielorybnika w stronę Sandefjord, po lewej stronie schodów, są schodki w dół, dzięki którym szybko się schodzi w stronę centrum. Do miasta wchodzi się przechodząc pod torami kolejowymi. Za torami znajduje się kościół Sandar kirke, następnie można skierować się tego widzianego z Midtasen czyli Sandefjord kirke. Za kościołem jest mały parczek z fontanną i ładnymi tulipanami.
Niestety, ale miałem nadzieję spotkać więcej "nordyckich" ludzi (czyt. dziewczyn :D). Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale widać tutaj dość znacznie multi kulti jak na małe miasteczko.
Następnie udałem się w stronę rynku?, ogólnie miejsca , gdzie jest port dla promów, znajduję się centrum handlowe, subway i mcdonald. Złapałem tu jakieś darmowe wi-fi.
Chwila szwendania, po lewej stronie od miejsca gdzie się zatrzymuje prom jest Southern Actor, czyli statek wielorybniczy. Akurat był malowany.
Nad brzegiem szybkie wypicie piwa kupionego w centrum handlowym na ryneczku. Nie był to dobry pomysł bo za 3 piwa daliśmy 107 karon, nie wiem co źle obliczyliśmy, ale miało być 60 koron :p
O 14 prom do Stromstad, stawienie się kwadrans przed odpłynięciem wydaje się optymalnym czasem. Należy pokazać rezerwacje w okienku i dostaję się bilet, który jest potrzebny do zakupów później w tax free shop na promie, więc trzymać! :)
Według mnie jak jest pogoda to żal nie być na najwyższym decku i podziwiać widoki.
Wychodząc z portu w Stromstad kierować się w stronę dworca, nie byłem, ale można wejść na wzgórze tuż za dworcem. Ja poszedłem gdzieś głębiej w miasto w stronę ratusza bodajże i tam też było fajne wzgórze z widokiem. Zakupy zrobiłem w ICA Supermarket, ceny o niebo lepsze niż w Norwegii. Kupiłem dużą bagietkę, wodę i dwa lody z algidy i wyszło jakieś 60 - 70 SEK.
Z racji pięknej pogody niecało godzinna drzemka na wzgórzu z widokiem na miasto i czas na wypicie piwa kupionego na promie. Później dalsze włóczenie się po mieście. Przejście przez jakieś osiedle (strzelam że socjalne) wszędzie schludnie i ładnie.
19.45 odprawa na prom. Miła podróż do Sandefjord. Po 21 zaczynało się robić chłodniej.

O ile się nie obyło bez żadnych akcji. Tak służba celna wzięła na kontrolę kolegę - jedynego jak wszystkich przepuścili, rewizja osobista, rozebranie się, zaglądanie do portfelu, czemu ma tak mało pieniędzy, pytanie o wszystko...
Ze względu że wyszedłem na zewnątrz nie miałem jak wrócić do środka bo były na czujnik tylko ze środka. Po 15 minutach wyszła celniczka po mnie, ze względu że miałem wszystkie bilety rezerwacje itp. Ogólnie rozmowa co tu robimy, mi tylko przejrzeli cały plecak. Czemu do Szwecji płynąłem i czemu wracam.
Nie mogli pojąć idei one day trip. Gdy mówiłem, że popłynąłem z Sandefjord do Stromstad i teraz wróciłem to się celniczka pyta jak się dostałem z Polski do Szwecji. I jej powtarzam w kołko że wypłynąłem z Sondefjord, cyrk :D Ktoś już wspominał, że się pytają o nocleg ja powiedziałem, że mam lot rano i że będziemy spać na lotnisku. Mały stres był :D
Później chwila na ryneczku, obejście dość dużym okręgiem miasta, wejście na drogę w stronę lotniska wzdłuż torów kolejowych do Torp. Na stacji Torp chwila na krótką drzemkę, dojście na lotnisko po godzinie 3. Oczekiwanie na ławce przed wejściem na otwarcie, można już było wejść o 4.
Na drzwiach do lotniska piszę że otwarte od 4:15 do 24:00 i że nie ma możliwości nocowania na lotnisku.
A i pozdrawiam Polaka, który koło 3:30 sprawdzał czy już jest otwarte lotnisko i powiedział że podobno jest otwierane od 3. A szedł z kierunku znanej już klatki schodowej na parkingu :D
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 24 Maj 2014 05:46 
Awatar użytkownika

niebieski
spyke napisał(a):
A i po zagadaniu z kierowcą busa na lotnisku do dworca, zrozumiałem, że bus jest darmowy dla osób które mają bilet na pociąg.
Może oficjalnie :D
spyke napisał(a):
[Celnicy] nie mogli pojąć idei one day trip.
Policjanci, których miałem "okazję" spotkać podczas spaceru do Sandefjord, też.
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 24 Maj 2014 11:49 

niebieski
@spyke No to ciekawa sprawa z tymi celnikami. My lecimy w 9 osób - taki klasowy wyjazd po maturze. Ci celnicy to po przylocie czy przed odlotem Was przetrzepywali?

No i żeby z pogodą się udało, bez deszczu i ciepło w nocy :)

#200 PostWysłany: 24 Maj 2014 18:32 

Loty: 7
Kilometry: 10 978
Krajów: 4 / 1.9%
@mcichecki
O ile nigdzie nie sprawdzili nam dokumentów na lotniskach to wspomniani celnicy byli w budynku portu, gdzie się wchodzi/wychodzi na prom do Stromstad :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 336 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość