Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 258 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 08 Mar 2023 23:09 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
@marek2011
Napisałeś, że na "secondary" każdy latający regularnie do USA skończy, tak jakby to wynikało z losowości systemu. Są ludzie, którzy na "secondary" lądują prawie przy każdej wizycie w USA a są też tacy, którzy na kilkadziesiąt wizyt nie byli na nim ani razu.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#142 PostWysłany: 08 Mar 2023 23:17 

HON fly4free
Napisałem: generalnie..., zwłaszcza.... I wszyscy rzeczywiście bardzo często a zarazem avgeekowo (bardzo różnymi trasami, liniami, konfiguracjami) latający do/przez US (czyli nie np. raz w roku WAW-ORD-WAW), których znam, mają za sobą gdzieś tam po drodze przynajmniej raz na secondary.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 08 Mar 2023 23:41 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
@marek2011
Ja za to znam tylko jedną osobę po "secondary" ale to nic nie znaczy.
Powodów drugiej kontroli może być mnóstwo (w tym nawet błąd systemu) a decyzję o niej - wbrew temu co napisałeś - podejmuje urzędnik na podstawie danych z systemu ale też niekoniecznie (bywają sytuacje, kiedy w systemie wszystkie flagi są na zielono a delikwent miesza w odpowiedziach na proste pytania). Przynajmniej tak to wyglądało ładnych kilkanaście lat temu, gdy poznałem osobę pracującą w CBP.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 15 Kwi 2023 15:52 

Witjcie, mam takie małe pytanko.
Otóż w sierpniu bede zaczynał swój trip w San Diego przylatując z Monachium. Ja mam jeszcze ważną wize, a córka z którą będę ma już zaaprobowaną ESTA .
Nie wiem czy pytanie powinno sie odnosić do samego San Diego czy ogólnie do kontroli granicznej w USA, ale czy jest jakiekolwiek prawdopodobieństwo, że mogą 13 latkę wysłać do osobnej kolejki w związku z tym ze ma ESTA ?
Moze byl ktoś ostatnio w San Diego i wie jak to tam wygląda ??
Mam przeczucie graniczące z pewnością, ze jako niepełnoletniego członka rodziny zostanie ze mna, ale wole sie upewnić..
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 15 Kwi 2023 16:00 

HON fly4free
No cóż, gdybyś zaczął od lektury poprzednich wpisów, z wielokrotnie zadawanym takim samym pytaniem (vide wyszukiwarka), to może byś nie musiał nawet zakładać konta...
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 15 Kwi 2023 16:37 

man4business napisał(a):
No cóż, gdybyś zaczął od lektury poprzednich wpisów, z wielokrotnie zadawanym takim samym pytaniem (vide wyszukiwarka), to może byś nie musiał nawet zakładać konta...

No cóż, to może podrzucisz link do postu w którym ktoś opisuje doświadczenia z Sand Diego... Z chęcią poczytam, bo nawet w tym wątku jest sporo informacji, że na różnych lotniskach różnie to wygląda.
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 15 Kwi 2023 16:46 

HON fly4free
Dobrze, odpowiem ci, jeśli ty z kolei pokażesz czyjś wpis, w którym wyczytałeś, że osoby z VISA i ESTA idące "razem" zostały rozdzielone do osobnych kolejek.
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 15 Kwi 2023 17:16 

Nie mam czasu na grzebanie w wątkach, ale byl wpis, że na którym lotnisku ludzi z ESTA pogonili najpierw do automatów, a potem wracali do głównej kolejki.
Zapytałem czy ma ktoś doświadczenia z San Diego, a Ty zrobiłeś z tego całkiem niezłe zagadnienie. I napisałeś już tyle wyrazów, że spokojnie mogłeś zwyczajnie, po ludzku odpowiedzieć..
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 15 Kwi 2023 17:23 

HON fly4free
Naprawdę nie zauważyłeś o co mi chodzi? Nie o złośliwość, ale o to, że zapisujesz się na forum, tylko po to, bo - jak sam przyznałeś - w sumie "nie masz czasu na grzebanie w wątkach". Czyli ty nie masz czasu, ale inni mają ten czas dla ciebie mieć, odpisując na twoje pytania. Nie szanujesz czasu innych. EOT. p.s. możesz zgłosić moje wpisy do moderacji, bo to, że one są, też powodują stratę czasu innych.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#150 PostWysłany: 15 Kwi 2023 19:04 

man4business napisał(a):
Naprawdę nie zauważyłeś o co mi chodzi? Nie o złośliwość, ale o to, że zapisujesz się na forum, tylko po to, bo - jak sam przyznałeś - w sumie "nie masz czasu na grzebanie w wątkach". Czyli ty nie masz czasu, ale inni mają ten czas dla ciebie mieć, odpisując na twoje pytania. Nie szanujesz czasu innych. EOT. p.s. możesz zgłosić moje wpisy do moderacji, bo to, że one są, też powodują stratę czasu innych.

Nie mam czasu na grzebanie, żeby ten wpis odnaleźć, bo przeglądałem je kilka dni temu. A co do marnowania czasu innych... Jest jakies przymus pisania ? Kto chce, ma czas to odpowie.. Tyle.. Troszkę nie w porządku jest wypowiadanie sie w imieniu innych.. Kończę, bo bez sensu jest zaśmiecanie wątku.
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 06 Maj 2023 16:49 

Po przylocie na lotnisko w Miami same pozytywne zaskoczenia. Byliśmy 2 os dorosłe + 2 dzieci (4 i 1 lat). Wzięli nas do oddzielnej kolejki gdzie czekaliśmy może z 10 minut i żadnych pytań. Za to przy powrocie do Polski na lotnisku w Miami bardzo długa kolejka do kontroli. Trzepali wszystko łącznie z wózkami dla dzieci na części pierwsze. Zaskoczenie że nawet nie było gdzie zakupów zrobić bo jeden sklep duty free bardzo słabo zaopatrzony jak na USA.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 13 Wrz 2023 01:57 
Awatar użytkownika

Cześć
Za tydzień będę wracał do Polski z Kolumbii i mam przesiadkę w Miami. Chciałem przywieść owoce ale na to chyba nie ma szans.
A jak wygląda sytuacja z przewozem słodyczy i alkoholu w bagażu rejestrowanym. Czy trzeba to zgłaszać (i jeśli tak to jak najlepiej to zrobić)?
Czy jakieś ograniczenie ilościowe może mnie spotkać?
Czy jak bym próbował przewieźć owoce i by je wykryli to jak to wygląda w praktyce? Czy dają tą kare 10 tys USD czy tylko tak grożą?
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 13 Wrz 2023 04:20 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 639
Kilometry: 1 385 257
Krajów: 76 / 35.5%
Po co chcesz je przewozić ? W jakims celu jest ten zakaz. Słdoczy i alko ok

#154 PostWysłany: 13 Wrz 2023 06:39 
Awatar użytkownika

Loty: 574
Kilometry: 1 095 820
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
Michał Majtyka napisał(a):
Czy jak bym próbował przewieźć owoce i by je wykryli to jak to wygląda w praktyce? Czy dają tą kare 10 tys USD czy tylko tak grożą?

https://www.wprost.pl/zycie/10119880/wy ... -kary.html

Skoro za jedno jabłko jest 500 USD kary, to za 20 mandarynek może wyjść 10k;-)
5 ludzi lubi ten post.

#155 PostWysłany: 23 Wrz 2023 19:52 

Loty: 94
Kilometry: 229 638
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Naczytałem się tego wątku przed wylotem do USA i spodziewałem się nie widomo czego :)
Lot Berlin - LHR - JFK. W Nowym Jorku do kolejki, byliśmy w 5 osób, po kolei paszport, zdjęcie, odciski i następny, nawet Dzień Dobry nie odpowiadali.
Ale jak to, żadnych pytań ? Ja się przygotowałem, wydruki hoteli, wynajętych aut, bilety powrotne, atrakcje, byłem strasznie zawiedziony :)
Do tego, żeby mnie dobić, nikt nie zeskanował naszych plecaków, szok.
Może akurat mieliśmy szczęście.
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 23 Wrz 2023 21:41 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 639
Kilometry: 1 385 257
Krajów: 76 / 35.5%
@dzidzi nie ma reguły. Tylko humor pogranicznika. W ciagu 22 i 23 przekraczałem granice tam z 10 razy i ostatnie wjazdy to hello hello znowu Ty. A miesiac temu stałem 30 min bo wypytał mnie nawet o rozmiar buta Tel Awiw style.
2 ludzi lubi ten post.

#157 PostWysłany: 23 Wrz 2023 22:32 

srebrny
dzidzi napisał(a):
W Nowym Jorku do kolejki, byliśmy w 5 osób, po kolei paszport, zdjęcie, odciski i następny, nawet Dzień Dobry nie odpowiadali.
Ale jak to, żadnych pytań ? Ja się przygotowałem, wydruki hoteli, wynajętych aut, bilety powrotne, atrakcje, byłem strasznie zawiedziony :)

nie ma reguly tak jak mowi @oskiboski
ostatnio w LAX, koniec sierpnia 2023, mowie na immigration, dzien dobry, to moj paszport moja wiza przylecialem do stanow na tydzien sluzbowo i
chce mowic dalej, przerywa mi urzedniczka immigration i mowi :
"its ok sweetheart, everybody is saying this" i to by bylo na tyle z rozmowy :-)
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 18 Paź 2023 11:05 

Loty: 82
Kilometry: 370 940
Krajów: 21 / 9.8%
Nie ma reguły, w tym roku na LAX podeszliśmy z żoną, urzędnik wziął mój paszport, kazał spojrzeć w kamerę i iść (nie zapytał mnie o nic i po za please look at the camera i you can go nie odezwał się do mnie nawet), po czym moją żonę zaczął maglować i pytać czy jej tatuaże pochodzą z więzienia lub czy są gang related oraz czy jest uzależniona od opioidów lub czy zamierza brać heroinę. Po za kamerą również zeskanował jej odciski. Co ciekawe ona ma tylko małe tatuaże na przedramionach a ja mam całe ręce podziarane (tak byłem w krótkim rękawku). Więc jest to mocna loteria na kogo się trafi.
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 17 Lis 2023 20:15 

niebieski
JFK - zdjęcie, pytanie czy pierwszy raz w USA, pobranie kompletu odcisków, "Welcome to New York". Całość trwała ze 2 minuty. Nie ma jednak tu reguły, stojąc w kolejce widziałem, że w okienku obok schodziło dłużej, każdy musiał wyciągać telefon i coś pokazywać, nie wiem czy rezerwację hotelu, bilet na lot powrony, czy może nagie zdjęcia. Tak czy siak, nikogo na moich oczach nie zawrócili.
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 18 Lis 2023 03:26 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
A stempluja Wam paszporty? Bo ja muszę specjalnie prosić.jak przechodzę przez Global Entry. Wiosną mialam taki problem, ze dotarlam na Guam (przez LAX i HNL) i potem na Palau, a tam żadnej pieczątki w moim nowym paszporcie i skąd ja sie tam wzięłam.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 258 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości