Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Paź 2011 14:30 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
Proponuje Pałac Aljaferia, plac del Pilar i okoliczne uliczki, Puente de Piedra (most najblizej bazyliki), mozesz podejsc pod EXPO, park Primo de Rivera (kolo stadionu La Romareda). A jesli chcesz jeszcze centrum handlowe to niedaleko lotniska jest Plaza Imperial.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 02 Lis 2011 22:25 
Awatar użytkownika

srebrny
polecam jechac gdzie indziej, moze gdzies pod Zaragozą sa jakies fajne miasteczka

bo bylem ostatnio, fakt ze krotko i wlasciwie caly 15 godziny pobyt na bani, ale jakos niczym mnie Zaragoza nie urzekla i w porownaniu do innych hiszpanskich miast nie wydaje sie miec czegokolwiek charakterystycznego
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Paź 2012 21:17 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 72 216
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Podgrzewam temat bo lece tam na nastepny weekend. Moze ma ktos cos ciekawego w wersji elektronicznej jakies mapki przewodniki.
Z gory dziekuje i pozdr
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Lut 2013 16:00 

Byłem w Saragossie z okazji MŚ w piłce ręcznej w styczniu. Miałem 3 dni na zwiedzanie miasta i chciałbym z żalem napisać, że jeśli ktoś nie potrzebuje tam jechać to niech sobie odpuści to miasto na rzecz ciekawszych terenów. Miejsca o których wspomniano powyżej są rzeczywiście ładne, ale podobne do wielu innych w tej części Europy. Czas na zobaczenie wszystkiego max 2h. Można jedynie się skusić na zobaczenie terenów po EXPO wraz z gigantycznym dworcem kolejowym aby na własne oczy zobaczyć jak można wydać kupę kasy na rzeczy nikomu nie potrzebne i niszczejące przez kolejne lata. Dworzec jest naprawdę ogromny a ruch na nim jest, nikogo nie obrażając, jak we Włoszczowej.
Plusem miasta są przystępne ceny w knajpach i fakt, że nie trzeba szukać miejsc dla lokalesów gdyż wszystkie są dla nich (spotkać turystę było ciężko).
To chyba tyle.
pozdr
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 06 Lut 2013 18:27 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 72 216
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Ja bylem weekend w pazdzierniku - na szczescie załapaliśmy sie na chyba największe swięto w tym rejonie tj. "Fiestas del Pilar". Jeśli ktoś chce zobaczyc Hiszpanie od strony pielgrzymek czy ogolnie imprez folkowych I fiest, to ten okres i to miejsce jest dla niego. Ogólnie turystów nie hiszpańsko języcznych bylo naprawde cieżko spotkać , no może poza siostrami zakonnymi z połowy Europy. Pilgrzymowanie tam zupełnie odbiega od polskich standardów :D , poprostu jedna wielka impreza
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Lut 2013 20:40 
Moderator forum

kkku napisał(a):
Podgrzewam temat bo lece tam na nastepny weekend. Moze ma ktos cos ciekawego w wersji elektronicznej jakies mapki przewodniki.
Z gory dziekuje i pozdr
patrzyles np na (forum) tripadvisor ?
dopis - miejscowi poza bazylika Pilar wymieniaja Parque Grande i Ebro
(? fwiw)

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#7 PostWysłany: 09 Lut 2013 02:27 
Awatar użytkownika

Loty: 261
Kilometry: 378 652
Krajów: 45 / 21.0%
Też miałem okazję być w Saragossie 2 dni i to o 1 dzień za dużo. Miasto nie urzekło mnie raczej wcale. Owszem bazylika ładna i kamienny most za nią bardzo fotogeniczny. Ale na tym w zasadzie koniec. Spacer po centrum wolnym krokiem to maksymalnie 4-5 godzin. Jak lubię Hiszpanię to do Saragossy nie widzę powodu nigdy wracać. Aha, podobało mi się lotnisko. Kształtem przypomina nowy terminal we Wrocławiu. Na lotnisku oczywiście fajna informacja turystyczna z broszurkami i mapkami, ale szału nie ma się co spodziewać.

#8 PostWysłany: 08 Lut 2022 09:22 
Awatar użytkownika

platynowy
Łopata poszła w ruch i odgrzebałem taki oto wątek :)

Może od 2013 r. coś się tam radykalnie zmieniło i warto się zatrzymać na nocleg w trasie między Bilbao a Barceloną? Mam też inne opcje (np. Tudela), ale Saragossa jest optymalnie położona na trasie, choć parcia nie mam ;)
Gdy się wyszukuje czegoś o tym mieście, to najczęściej pojawiają się wpisy @rw30, które - łagodnie rzecz ujmując - nie zachęcają do wizyty tamże :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Lut 2022 11:03 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
Moze Ecce Homo w pobliskiej Borja ;)
https://tvn24.pl/swiat/zniszczony-fresk ... 81-3441530

A na serio - Tudela jest ladna ale niewielka, za to mozna tez zahaczyc o piekny, odrestaurowany zamek/palac w Olite:
https://en.wikipedia.org/wiki/Palace_of ... e_of_Olite

Po drodze do Bilbao jest tez Vitoria-Gasteiz - ja nie bylem, ale wielu znajomych polecalo jako absolutny "must" w Kraju Baskow. 200-tysieczne miasto, uznawane ze jedno z najladniejszych w Hiszpanii, z piekna starowka i mnostwem knajpek.
3 ludzi lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 08 Lut 2022 11:20 
Awatar użytkownika

platynowy
Dzięki :)
W Vitorii będę wcześniej, w ramach wypadu, w którym będziemy mieli 3 noclegi w czasie tamtejszego Aste Nagusia.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Lut 2022 22:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 637
Kilometry: 963 361
Krajów: 62 / 29.0%
@tropikey Byłem, więc kilka słów o atrakcjach Saragossy:
- Bazylika najlepiej wygląda z zewnątrz, wnętrze to nic specjalnego. Ponoć największy barokowy kościół w Hiszpanii. Widoki najlepsze wczesnym wieczorem z drugiego brzegu rzeki
Załącznik:
IMG_7933.JPG
IMG_7933.JPG [ 146.24 KiB | Obejrzany 3671 razy ]

- Torre del Pilar - to jedna z wież bazyliki na którą można wjechać windą i z bliska obejrzeć kolorowe dachy kopuł bazyliki. Polecam.
Załącznik:
IMG_7762.JPG
IMG_7762.JPG [ 290.36 KiB | Obejrzany 3671 razy ]

- La Seo del Salvador - kościół niepozorny z zewnątrz i fantastyczny w środku (ale nie można robić zdjęć :( ). Dodatkowo, polecam zajść w boczne uliczki i przyjrzeć się ścianom zdobionym w stylu mudejar. Oceniam dużo wyżej niż bazylikę.
Załącznik:
IMG_7910.JPG
IMG_7910.JPG [ 256.38 KiB | Obejrzany 3671 razy ]

- Palacio de la Aljaferia - największe wrażenie robią mury. W środku raczej średnio ciekawie - taka mała namiastka pałaców Maurów, ale daleko w tyle za Alhambrą.
Załącznik:
IMG_7841.JPG
IMG_7841.JPG [ 195.45 KiB | Obejrzany 3671 razy ]

- Patio de la Infanta - to chyba największa niespodzianka, głównie ze względu na lokalizację, bo znajduje się w budynku banku Ibercaja :) Wchodzisz jak zwykły klient, tylko trzeba się obsługi spytać w którym kierunku iść. Odrestaurowane patio z dawnego pałacu XVI-wiecznego kupca można oglądać za darmo.
Załącznik:
IMG_7849.JPG
IMG_7849.JPG [ 224.2 KiB | Obejrzany 3671 razy ]

Spaliśmy w centralnie zlokalizowanym Ibisie - niektóre pokoje mają okna z widokiem na bazylikę i Ebro.

Generalnie miasto nie powala, ale jeśli to ma być stop w drodze, to uważam, że się nada. Nie wiem, co jest w Tondeli, ale po drodze z Bilbao polecę Logroño - szczególnie jako przystanek kulinarny (Calle del Laurel i okolice).
7 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 16 Sie 2026 11:38 
Awatar użytkownika

złoty
Dla zmotoryzowanych bardzo dobry darmowy parking praktycznie pod zamkiem: https://maps.app.goo.gl/onNdbxEA4aGbJn3H6 - w sam raz na pargodzinne zwiedzenie wskazań @Kashpir
xyrxis lubi ten post.
xyrxis uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 29 Sie 2026 01:50 

W lipcu mialem okazje odwiedzić Saragosse.
Mimo ze miasto jak na wielkość odbiega iloscia atrakcji od Sevilli, Valencji to ma swoj klimat i jest jakieś takie autentyczne.
Turystow minimalna ilosć w porownaniu z nadmorskimi kurortami typu Malaga i Alicante ale ja to lubie.
To miasto dla mieszkancow a nie dla turystow.
Nocne zycie w dzielnicy El Tubo z super gastronomią.
Stare sklepy, stare restauracje.
Maja swoje piwo AMBAR i nigdzie go poza Aragonią nie widzialem.
Zabytki już tu opisano. Miasto do odwiedzenia na dzień max 2 dni.
Latem jest bardzo cieplo. Nawet o 23:00 bylo 34 stopnie.

Pojechalem rownież do miejscowosci Huesca.
Pociag z dworca Sareagossa Miraflores.
Tam turystow bylo jeszcze mniej. Podczas sjesty pusto i wszystko zamkniete. Po 18 ludzie zaczeli wychodzic na uliice.
Ciezko bylo tam magnez na lodowke kupić :)
Male klimatyczne i bardzo ladne centrum starego miasta.
Katedra, place, koscioly, uliczki, najstarszy sklep w w Hiszpanii.
Malutki ryneczek w stylu kastylijskim.
Mnostwo wzniesień i widok na przedmurze Pirenejow.
Bylem jeszcze zobaczyc stadion miejscowej druzyny, ktora kilka lat temu grala nawet w La Liga.
Oczywiscie nie jest to miasto na poziomie atrakcji Segovii czy Toledo ale ja bylem bardzo pozytywnie zaskoczony.
Malo turystow, klimat, autentyczność. Stara, tradycyjna Hiszpania.
Osobiscie polecam.
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.
ewaolivka uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości