Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#621 PostWysłany: 09 Sie 2016 11:11 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 58 / 27.1%
Zbanowany
ara napisał(a):
serio z tym Sao Paulo? :?

Najlepsze miasto na świecie dla samotnie podróżującego dżentelmena.
ara lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#622 PostWysłany: 11 Sie 2016 00:42 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Ok, "wszystko wszystkim" bo nie mam zamiaru zaczynać dyskusji nt gustów czy potrzeb każdego z nas (a to jak wiadomo bardzo subiektywne - jednym podobają się brunetki a innym ogniste rude) ale akurat niezwykle "wyszukane" określenie "beznadziejny kraj" sugeruje, że swój odlot przyspieszyłeś na... dzień przylotu... ;) Zwłaszcza gdy opisujesz Japonię - kraj z niesłychanie bogatą tradycją i kulturą (która oczywiście mogła Ci nie przypaść do "gustu", ale to już inna sprawa).

Chyba że to dosyć słaba prowokacja (co też obstawiam tak naprawdę) bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że ktoś z tak ogromnym doświadczeniem w podróżach jak Ty, Kochany, jest w stanie jakikolwiek kraj określić jako "beznadziejny". Zwłaszcza gdy jest się przecież obytym w świecie dżentelmenem ;)

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off
Złoty lubi ten post.

#623 PostWysłany: 11 Sie 2016 07:51 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Właśnie to podróżnicze doświadczenie pozwoliło mi ocenić ten beznadziejny kraj. Więcej na ten temat tu nie piszę, wrzucę relację to tam możemy sobie podyskutować.

#624 PostWysłany: 11 Sie 2016 10:39 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Po 6 dniach pobytu jesteś w stanie "ocenić ten beznadziejny kraj"? :lol:
No to relacja będzie niezwykle fascynująca, popcorn muszę sobie kupić... :lol:
 Profil Relacje PM off
Mar77 lubi ten post.

#625 PostWysłany: 12 Sie 2016 00:18 

Hej,
Wkrotce lecimy do Japonii i potrzebuje porady :)

4.10 kolo poludnia ladujemy w Tokio i dalszy plan wyglada nastepujaco:
1 dzien przylot do Tokio
2 dzien Tokio
3 dzien Tokio
4 dzien Tokio --> wycieczka do Nikko (czy warto? kilka osob pisalo ze jest w remoncie. Albo moze Hakone?
5 dzien Tokio do Takayama
6 dzien Takayama do Shirakawa
7 dzien Shirakawa do Kanazawa
8 dzien Kanazawa do Kioto
9 dzien Kioto
10 dzien Kioto
11 dzien Kioto --> wycieczka do Nara
12 dzien Kioto do Koyasan
13 dzien Koyasan do Tokio
14 dzien Tokio wylot w godzinach porannych

Moje glowne pytania zwiazane z tym planem:
Czy jest to do zrobienia w tym czasie czy cos wyrzucic? Czy 2 tyg JRP sie zwroci czy moze jakos inaczej ulozyc podroz zeby zmiescic sie w 1 tyg np pojechac z Tokio do Kioto nocnym autobusem i dopiero po/w Kioto uruchomic JRP? Czy dojade w te wszystkie miejsca z JRP? I igdzie i ile trzeba byloby ewentualnie jeszcze "doinwestowac" w transport? Bardzo mi zalezy w tym planie na Koyasan (chyba ze jest jeszcze jakies inne podobne miejsce ktore polecacie?) oraz miejscowosci z goracymi zrodlami/onsenami i ryokan'ami.

Ogromne dzieki!
 Profil Relacje PM off  

#626 PostWysłany: 12 Sie 2016 01:10 

srebrny
Wejdź na http://www.hyperdia.com/ i oblicz sobie ile będą kosztowały wszystkie odcinki tej trasy, bo może okazać się, że zakup nawet tygodniowego JRP z finansowego punktu widzenia będzie niecelowy. Twój plan opiera się na względnie krótkich odcinkach, w dużej części na lokalnych połączeniach, gdzie JRP ma dużo mniejszą opłacalność niż przy shinkansenach. Na trasie Takayama-Shirakawa-Kanazawa oraz na Koyasan JR Pass Ci się nie przyda. Jeżeli do tego znajdziesz tani lot z KIX do Tokio, to powinno wyjść taniej kupowanie biletów na bieżąco bez potrzeby zaopatrywania się w JR Pass. Kluczowym tutaj okaże się odcinek Tokio-Takayama, czy będziesz w stanie poświęcić więcej czasu na dotarcie lokalnymi połączeniami na miejsce oszczędzając trochę pieniędzy, czy jednak szybciej ale drożej shinkansenem. Ewentualnie rozważ lokalne JR Pass-y.
 Profil Relacje PM off
pris2911 uważa post za pomocny.

#627 PostWysłany: 12 Sie 2016 11:50 

Mar77 napisał(a):
Wejdź na http://www.hyperdia.com/ i oblicz sobie ile będą kosztowały wszystkie odcinki tej trasy, bo może okazać się, że zakup nawet tygodniowego JRP z finansowego punktu widzenia będzie niecelowy. Twój plan opiera się na względnie krótkich odcinkach, w dużej części na lokalnych połączeniach, gdzie JRP ma dużo mniejszą opłacalność niż przy shinkansenach. Na trasie Takayama-Shirakawa-Kanazawa oraz na Koyasan JR Pass Ci się nie przyda. Jeżeli do tego znajdziesz tani lot z KIX do Tokio, to powinno wyjść taniej kupowanie biletów na bieżąco bez potrzeby zaopatrywania się w JR Pass. Kluczowym tutaj okaże się odcinek Tokio-Takayama, czy będziesz w stanie poświęcić więcej czasu na dotarcie lokalnymi połączeniami na miejsce oszczędzając trochę pieniędzy, czy jednak szybciej ale drożej shinkansenem. Ewentualnie rozważ lokalne JR Pass-y.

Dzieki! :) Zastanwiam sie czy z Tokyo nie pojechac od razu do Kioto nocny busem lub samolotem a potem w Kioto kupic Kansai Thru Pass (5200 na 3 dni) dzieki ktoremu dojade tez do Koyasan i Nara. Potem z Kioto mozna kupic Tokayama-Hokuriku Area Tourist Pass (5 dni za 13,500). Zostanie tylko jak sie stamtad najlepiej dostac do Tokio i chyba tak jak piszesz lokalnymi polaczeniami. Jest jeszcze Hokuriku Arch Pass na 7 dni za 24,000 gdzie jest przejazd z Kioto do tego regionu i potem tez do Tokio.
 Profil Relacje PM off  

#628 PostWysłany: 12 Sie 2016 13:31 

srebrny
Kansai Thru Pass na pewno warto kupić. Szybko się zwróci. Opłacalność innych pass-ów będzie zależeć od preferowanych przez Was połączeń. Przy shinkansenach i limited expressach mogą się zwrócić. W przypadku innych rodzajów pociągów lepiej będzie kupować normalne bilety.
 Profil Relacje PM off  

#629 PostWysłany: 12 Sie 2016 14:08 

Loty: 118
Kilometry: 241 266
Krajów: 25 / 11.7%
Nie rozumiem pojęcia "Japonia jest beznadziejna", takie stwierdzenie po kilku dniach pobytu w tym kraju jest wręcz nie na miejscu. Byłem dwukrotnie w Japonii, raz na około 12 dni, drugi raz bodajże 8 dni. Japonia mnie zauroczyła, nie tylko pięknymi miejscami, ale przede wszystkim bogactwem kulturowym. Miejsca, które zwiedziłem to m.in.:
Tokio, 2x Kioto, 2x Osaka, Kagoshima (+wulkan Sakurajima), Hiroshima, Nagasaki, Ibusuki, Miyajima i kilka innych mniejszych miejscowości (np. takich, w których w hotelach pierwszy raz nocowali europejczyków - nas). Oczywiście jest to tylko mała część Japonii, a wierzę, że jest tam jeszcze milion pięknych miejsc. Japonię polecę każdemu, ma wspaniały klimat (i nie chodzi mi tu o pogodę). Rozumiem, że Japonia może komuś nie przypaść zbytnio do gustu, ale nie można tego stwierdzić po kilku dniach pobytu.
 Profil Relacje PM off  

#630 PostWysłany: 12 Sie 2016 15:27 

pris2911 napisał(a):
6 dzien Takayama do Shirakawa
7 dzien Shirakawa do Kanazawa

Jeśli zamierzacie nocować w Shirakawa-go to lepiej dużo wcześniej upewnić się że macie nocleg. Bo tam zazwyczaj trzeba się dużo wcześniej bookować. Nie bierzcie do Shirakawy jedzenia - większość guesthousów w gasso-zukuri oferuje wypasiony obiad jak i porzadne sniadanie.
 Profil Relacje PM off  

#631 PostWysłany: 12 Sie 2016 17:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.5%
BusinessClass napisał(a):
Kochani, po powrocie stwierdzam, że najlepszy plan, gdy już się odłożyło kasę na Japonię to polecieć gdzie indziej. W wolnej chwili wrzucę relację i fotki.

Dawno nie byłem w tak beznadziejnym kraju i nie miałem takiego uczucia straty czasu i pieniędzy. Dobrze, że miałem trochę mil i mogłem o tydzień przyspieszyć powrót...

Jak miałeś trochę mil i nie podobało Ci się na Honsiu to mogłeś wyskoczyć na Ishigaki albo Miyakojima no chyba że za morzem i plażą nie przepadasz :-P
 Profil Relacje PM off  

#632 PostWysłany: 12 Sie 2016 19:08 
Awatar użytkownika

Zbanowany
klapio napisał(a):
no chyba że za morzem i plażą nie przepadasz :-P

przepadam za morzem np. brazylijskie Nordeste... Rozważałem wiele opcji ale wybrałem HND-MUC-WAW

#633 PostWysłany: 12 Wrz 2016 21:59 

Mogę prosić o kilka porad ? Wybieram się do Japonii na samym początku listopada, do dyspozycji będziemy mieć 8 pełnych dni na miejscu (więcej nie da rady) - nasze preferencje miasta / przyroda to fifty-fifty, bardziej zależy nam na tym, aby nie chodzić po wtórnych obiektach (w tym wypadku świątyniach), za to chętnie poznamy miejsca unikatowe w obrębie większych miast. Jednocześnie przy tak krótkim pobycie szkoda jest odbijać w miejsca z cięższym dojazdem. Nasz wstępny plan wygląda następująco:

1 - przylot po 19 na Hanedę (jak najtaniej dostać się na Asakusę ?)
2 - Tokio
3 - Tokio + przejazd do Nary i tam nocleg
4 - Nara + Kioto, tam nocleg
5 - Kioto
6 - Kioto i powrót do Tokio / chyba, że da się po drodze zahaczyć o Magome / Tsumago
7 - Hakone, nocleg w Tokio
8 - Nikko, nocleg w Tokio
9 - Tokio i w nocy wylot

Czy taki plan jest ok ? Czy jest sens go podmienić, aby pojechać do Hiroshimy ? Choć analizując ten wątek można odnieść wrażenie, że samo miasto poza wiadomymi kwestiami nie ma zbytnio nic do zaoferowania.

Czy przy takiej trasie JRPass na 7 dni się przyda ? Wstępnie kalkulowałem, że tak, ale może ktoś ma jakieś sugestie ?

Może ktoś jest w stanie podrzucić kilka nieszablonowych atrakcji ? Gdzieś przewijało się w Tokio darmowe szkolenie na wypadek trzęsienia ziemi wraz z symulatorem - takie opcje i analogiczne by nas interesowały (w miejsce 40-tej świątyni).

Jest sens jechać do Nary, jeżeli potem będziemy w Kioto ?

Może jakiś onsen w fajnym miejscu, ale by nie zbaczać mocno z trasy ? Cooking lessons albo fajny pokaz live cooking ? Mini-kurs ikebany ? Jakieś miejsce, gdzie można założyć oryginalne kimono ?

Przydałby się też namiar gdzie można zjeść wołowinę kobe za w miarę rozsądne pieniądze, bo samo Kobe podobno niezbyt ciekawe.

Może jakieś pomysły na jednodniowy trekking z fajnymi widokami i architekturą lokalną (gdzieś po drodze, albo z bazą w Tokio) - czy samo Nikko i Hakone można potraktować jako taki cel ?

Z góry dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#634 PostWysłany: 12 Wrz 2016 22:05 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Odezwij się na pw do @BusinessClass, ostatnio pisał relację.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#635 PostWysłany: 13 Wrz 2016 09:20 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
@ane.wald made my day :D

-- 13 Wrz 2016 09:27 --

@robespierre co do JRpass na stronie www.hyperdia.com/en/ sprawdź sobie ceny pociągów. Przy czym nie musisz uwzględniać ceny miejscówki na pociągach, które nie są objęte całkowitą rezerwacją miejsc, więc cena biletu staje się bardziej znośna.
Nara koniecznie.

Nie wiem kiedy lecisz, ale Tsjukij market wydaje się być atrakcją wartą odwiedzenia. Wiem też, że jego przenosiny są opóźnione i do lutego będzie jeszcze ciągle w Tokio.

#636 PostWysłany: 13 Wrz 2016 13:43 
Awatar użytkownika

Kilometry: 365 764
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Co do tematu Nary to chyba rzeczywiście chyba lepiej stacjonować w Kioto i wtedy wyskoczyć do Nary bo według mnie warto. Zresztą trasa bardzo atrakcyjna widokowo:)
Gdybyś w Tokio kierował się na Tsukiji to trzeba być naprawdę wcześnie. My podchodziliśmy 2 lata temu i w tym roku i mimo, że byliśmy o 4 to już nie było miejsc. Natomiast sam targ warty zobaczenie ale już bez wstawiania :)
 Profil Relacje PM off  

#637 PostWysłany: 13 Wrz 2016 14:06 

Czesc!
Mam pytanie zwiazane z planem pobytu, w ktorym po przylocie prawie 2 cale dni bym mial na Tokio i 3 dzien mam do wyboru: albo ruszyć do Nikko albo Kamakura (plus do tego krótka wizyta w Jokohamie jesli sie uda). No chyba ze bedzie pogoda i po Tokio stwierdze ze mam dosc betonu i dojdzie wtedy ewentualnie wyprawa pod gore Fuji. Dlasza czesc wycieczki to Ossaka, Kioto, Nara, Hammeji, Hiroszima.
Co więc wybrać? Niko, Kamarkurę czy Fuji????
 Profil Relacje PM off  

#638 PostWysłany: 13 Wrz 2016 14:28 
Awatar użytkownika

Kilometry: 365 764
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Witam. Zastanawiałbym się między Jokohamą a Nikko. Jokohama naprawdę fajna i żałuję że byłem tylko dwa dni. Polecam Muzeum Ramenu oraz zupek "chińskich" - można zrobić sobie swoja i zabrać ze sobą do PL. Zjeść niestety musisz w ciągu 3 miesięcy :) Sama Jokohama bardzo ładna i dużo spokojniejsza niż Tokio ale to chyba oczywiste.
Co do Nikko to ja aż tak się nie zachwyciłem i o wiele bardziej podobało mi się w Narze. Ale to już kwestia gustu.
 Profil Relacje PM off  

#639 PostWysłany: 13 Wrz 2016 15:25 

Dzięki za twoją opinie. Może jeszcze inni beda mieli swoje sugestie i wrazenia, podpowiedzi co wybrac sposrod tych 3 opcji??
 Profil Relacje PM off  

#640 PostWysłany: 13 Wrz 2016 15:32 
Awatar użytkownika

srebrny
no ale ile razy mozna to samo pisac
przeczytaj ten watek od poczatku

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość