Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#961 PostWysłany: 26 Lut 2018 16:11 

-- 26 Lut 2018 14:53 --

michzak napisał(a):
Czy macie doświadczenie w zmianie stref czasowych? Japonia jest +7h I to już jest sporo, warto przeznaczyć moim zdaniem początek pierwszego dnia na dojście do siebie po przylocie

Dzięki @michzak, mamy doświadczenie ze zmianami stref czasowych i dlatego planujemy tylko podróż do Kyoto i ewentualny spacer wieczorem w razie gdyby jednak "dopadł" nas jetlag:)

-- 26 Lut 2018 15:11 --

Aso napisał(a):
@foodtravel.pl

Kilka uwag ode mnie:

1. Odradzam planowane długich przejazdów, takich jak podróż z Tokio do Kioto, w środku dnia. To zaprzepaszczenie najbardziej wartościowej części dnia, którą można wykorzystać na odwiedzenie miejsc o ograniczonych godzinach otwarcia.

Wiem, racja, ale z uwagi na ewentualny jetlag i możliwość odpoczynku w pociągu pomyślałem, że tak będzie optymalnie dla nas.

2. Również jestem zdania, że Miyajima i Hiroshima nadają się do odwiedzenia tego samego dnia. Z tym, że nie planowałbym powrotu do Kioto na żadną konkretną godzinę, to może się okazać ograniczające.

Mam nadzieję, że będzie tak jak pisał @amphi, a co do godziny to tak na oko podałem, że jakoś tak wieczorem będziemy wracać

3. Część z miejsc przewidzianych do odwiedzenia w Kioto można by poprzesuwać na inne dni, w taki sposób, żeby lepiej pogrupować miejsca znajdujące się niedaleko siebie. Ponadto, Fushimi Inari Taisha, Nara i Osaka tego samego dnia, to może okazać się zbyt wiele dla tych, którzy nie lubią szybkiego tempa zwiedzania.

Słuszna uwaga, wprowadzimy zmiany, żeby nie jeździć z jednego końca na drugi i z powrotem. Jak nie damy rady to zostanie coś na następny raz;)
4. Przejazd z Kaga Onsen do Tokio to warta rozważenia okazja na włączenie do programu zwiedzania któregoś z miejsc na trasie. Kanazawa jest najbardziej oczywistą propozycją, choć można nawet rozważyć park śnieżnych małp koło Nagano.
Fajny pomysł, zobaczymy jaka będzie pogoda i może pokusimy się zobaczyć ogrody, wszystko zależy też od czasu.
Dzięki wszystkim za uwagi i propozycje
.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#962 PostWysłany: 26 Lut 2018 17:20 

@ michzak rzeczywiście u nich na stronie są jeszcze wolne pokoje, na booking.com już nic nie ma od połowy kwietnia. Zobacze jeszcze jak to wygląda z komunikacją do kamikochi, ale pomysł godny rozważenia.
 Profil Relacje PM off  

#963 PostWysłany: 26 Lut 2018 20:44 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
@maarttitta Zapewniają dojazd z tego jak znalazłem z Oyakodakai, z autobusu http://www.alpico.co.jp/access/express/ ... _takayama/ gdzie autobus jedzie do Hirayu Onsen, skąd możesz złapać busa co opisał @Aso Kamikochi - Hirayu Onsen. Jeśli jest połączenie z najbliższego skrzyżowania (Kanko) na pewno wytłumaczą w recepcji jak i w co pojechać tym lokalnym busem, żeby dojechać do Hirayu.
Sprawnie odpisują na maile ładnym angielskim :)
 Profil Relacje PM off  

#964 PostWysłany: 26 Lut 2018 21:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Guesthouse, o którym wspomina @michzak, jest niedaleko Kamikochi, jednak w założeniu to jest on bazą wypadową do innego regionu opisanego na japan-guide.com jako Norikura. Dojazd jest nieco podobny jak ten do Kamikochi, ale spod stacji Shin-Shimashima należy wsiąść do innego autobusu.

Raicho Guesthouse jest oddalony 500 m od przystanku Norikura Kogen Tourist Information Center obsługiwanego przez linię autobusową Matsumoto - Shin-Shimashima - Norikura Kogen
https://www.alpico.co.jp/access/kamikoc ... kurakogen/

Ze Shin-Shimashima do Kamikochi dojeżdża się natomiast linią Matsumoto - Shin-Shimashima - Kamikochi
https://www.alpico.co.jp/access/kamikoc ... himashima/

Żeby dojechać z Raicho Guesthouse do Kamikochi można skorzystać z linii autobusowej Norikura Kogen / Shirahone Onsen - Kamikochi
https://www.alpico.co.jp/access/kamikoc ... kamikochi/
(N-29 = Norikura Kogen Tourist Information Center, K-30 = Kamikochi)
Tylko niektóre kursy tej linii są bezpośrednie, większość to kombinacja dwóch wcześniej wymienionych linii przy założeniu przesiadki na Sawando Bus Terminal. Przeglądając rozkład należy zwrócić uwagę, że linia z Norikura Kogen nie ma tam postoju w okresie zimowym, kiedy autobusy do Kamikochi nie kursują.

Jednakże, nawet jeżeli Raicho Guesthouse jest klimatycznym i malowniczo położonym miejscem z niezłym dojazdem do Kamikochi, to trzeba koniecznie zauważyć, że żeby zdążyć na ostatni autobus do Raicho Guesthouse, należy wyjechać z Matsumoto już o 16:45 (pociąg+autobus przez Shin-Shimashima) lub 17:05 (bezpośredni autobus do Oyako-daki, o którym pisze @michzak) - a to jest ryzykownie wczesna pora biorąc pod uwagę ile potencjalnie może trwać odwiedzenie Yamanouchi z ewentualnym spacerem po Nagano lub Matsumoto.

Ostatnio edytowany przez Aso, 26 Lut 2018 22:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
fortuna uważa post za pomocny.

#965 PostWysłany: 26 Lut 2018 22:08 
Site Admin
Awatar użytkownika

Dlatego warto rozejrzeć sie czy w okolicy Kamikochi nie ma czegoś podobnego ;)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off
Aso lubi ten post.

#966 PostWysłany: 27 Lut 2018 11:40 

dzięki @ michzak i @ Aso.

wiekszość noclegów już wczoraj zarezerwowaliśmy, zrobiliśmy sobie 5 dni TBC między Tokyo, a Kyoto, więc na pewno tam będzie Kamikochi, Takayama, Shirakawago i Kanazawa. Jeszcze dziś będziemy czytać czy jedną noc więcej zostać dłużej w którymś z tych miejsc czy jednak coś innego dodamy do planu, żeby pochodzić po górach np. Norikura
 Profil Relacje PM off  

#967 PostWysłany: 27 Lut 2018 15:41 

Witajcie, mimo ze to moj pierwszy post, to uwierzcie mi przeczytalem caly ten topic :)

Otoz wybieram sie w polowie marca i szukam jeszcze co moge wplesc w atrakcje skoro decyduje sie na JRPass 7 dniowy. Chce go uzyc na podroz z Tokio, przez Hiroszime do Kyoto. (Przylatuje do Tokio, a odlatuje z Osaki). Co poradzilibyscie jeszcze zobaczyc w ciagu tych 7 dni?
Kanazawa i okolice - obawiam sie ze roztopy i brak kwiatow nie beda najlepszym widokiem. Poza tym dosc problematyczne skomunikowanie.
Jade w dwie osoby. W Tokio chce na spokojnie spedzic kilka dni, bo to nasza pierwsza podroz poza Europe, jetlag, nowa kultura etc.

Napewno bylbym ciekaw waszych sugestii o jakis nie-turystycznych miejscach. A moze warto na 1-2 dni do Beppu?

Moj zarys planu:

16.03 - przylot wieczorem do Tokio
17.03- 22.03 - Tokio i ewentualne okolice typu Nikko, Hakone, Kawaguchiko
23.03 - Nagoya (JRPass dzien 1)
24.03 - Himeji, Kobe (JRPass dzien 2)
25.03 - Hiroszima + Miyajima (JRPass dzien 3)
26.03 - Hiroszima + Miyajima (JRPass dzien 4)
27.03 - ?
28.03 - ?
29.03 - Kyoto (JRPass dzien 7)
30.03 - Kyoto (Nara)
31.03 - Kyoto
1.04 - Kyoto (pokaz Gejsz)
2.04 - zwiedzanie Osaki i wylot
 Profil Relacje PM off  

#968 PostWysłany: 27 Lut 2018 16:13 
Site Admin
Awatar użytkownika

Nara?
 Profil Relacje PM off  

#969 PostWysłany: 27 Lut 2018 16:21 

Myslalem ze Nara bedzie latwo dostepna z Kyoto, dzienne passy nie sa drogie, 1500y za dzinny pass, bardziej chcialem sie wysilic i moze wycisnac wiecej z JRPass.
 Profil Relacje PM off  

#970 PostWysłany: 27 Lut 2018 23:11 
Awatar użytkownika

niebieski
@carter

Kanazawa i okolice nie są takie straszne, jeżeli chodzi o dojazd. Nie żebym polecał akurat Kanazawę, bo ogród Kenrokuen rzeczywiście nie będzie wyglądać szczególnie atrakcyjnie w połowie w marca. Jeżeli jednak naprawdę chciałbyś wykorzystać cały potencjał JR Pass, to sądzę, że powinieneś wykazać się bardziej elastycznym podejściem i otworzyć się na miejsca, które są mocno oddalone od głównych miast i tras.

Mogę podrzucić następujące pomysły:

1. Wczesne kwitnienie wiśni na Kiusiu. Wszystkie główne miasta Kiusiu, w tym Fukuoka, Nagasaki, Beppu i Kagoshima, odznaczają się najwcześniejszym terminem kwitnienia na głównych wyspach japońskich. W momencie, kiedy Twój JR Pass będzie jeszcze ważny, powinna być już pełnia rozkwitu. Poza tym, nawet pomijając wiśnie, jest to region, w którym roślinność jest najmniej dotknięta wpływem zimy i w marcu można nawet rozważać atrakcje typu przyrodniczego.

2. Typowo zimowe miejsca. W marcu w wysokich górach środkowej Japonii w dalszym ciągu trwa zima. Istnieje szansa (ale to trzeba zweryfikować przed samym wyjazdem), że takie miejsca jak park śnieżnych małp w Yamanouchi lub zabytkowa wioska Shirakawa-go wciąż będą atrakcyjnie wyglądać w zimowej odsłonie.

PS. Dzienny pass za 1500 jenów w Narze? Chodzi o Kintetsu Rail Pass?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#971 PostWysłany: 28 Lut 2018 15:25 

@Aso

Tak, chodzilo mi o Kintetsu Rail Pass.

ad1. Hm, popatrze, moze rzeczywiscie warto by bylo na Beppu, choc wtedy wychodzi dosc sporo czasu spedzonego w pociagu.
A polecasz moze jakos szczegolnie Okayama lub Nagoya?

ad2. Mieszkam pod Alpami, wiec zimowe miejsca sobie odpuszczam.
 Profil Relacje PM off
Aso lubi ten post.

#972 PostWysłany: 28 Lut 2018 17:48 

@michzak
czy jakbysmy zrobic sobie przerwe w zwiedzaniu i 2 dni odpoczac na lonie natury to jest sens zostawac dwie noce http://ghraicho.com/reservation/ czy z Towjej perspektywy jedna wystarczy bo np. ciezko poruszac sie po okolicy? Rozumiem, ze oferuja na miejscu jakas resturacje albo sklepik?
 Profil Relacje PM off  

#973 PostWysłany: 01 Mar 2018 00:36 
Awatar użytkownika

niebieski
@carter

Jeżeli posiadasz JR Pass, to możesz naprawdę zaszaleć.;-) Nie ma powodu, żeby ograniczać się jedynie do głównych miast przy linii Shinkansen. Wybierz miejsca, które Cię interesują, a potem w taki sposób zoptymalizujesz trasę i dobierzesz noclegi, żeby nie było jednorazowo żadnych długich przejazdów.

Jeżeli interesuje Cię Kiusiu, zaplanuj bazę wypadową w Fukuoce. Stamtąd możesz łatwo zorganizować dzienny wypad do Beppu i większości innych miast wyspy. Jeżeli interesuje Cię tylko i wyłącznie Beppu, to ewentualnie z Hiroshimy też nie jest szczególnie daleko. Jeden dzień w zupełności wystarcza na odwiedzenie Beppu.

Co do Okayamy i Nagoi:

Okayama. Możesz zrobić sobie tam postój na trasie, ale do zwiedzania jest bardzo niewiele. Ogród Korakuen nie będzie szczególnie atrakcyjnie wyglądał w marcu, tym bardziej, że on nie należy do miejsc, które zachwycają od pierwszej chwili i trzeba dobrze wiedzieć na co zwracać uwagę, żeby zrozumieć z czego wynika jego poważanie wśród Japończyków. Poza dość przeciętnym zamkiem, w Okayamie nie ma już nic wartego uwagi. Jeżeli zdecydujesz się na Okayamę, zaplanuj tam co najwyżej pół dnia. Drugie pół dnia możesz przeznaczyć na przykład na Kurashiki, Wielki Most Seto, Takamatsu (tamtejszy ogród jest zdecydowanie warty zobaczenia) lub któreś z miejsc, które już wcześniej były w Twoim programie.

Nagoja. Przestrzegam, że jest mało turystyczna i dużo odwiedzających wraca rozczarowanych. Jeżeli jednak koniecznie chcesz się przekonać jak wygląda Nagoja, to klasyczną atrakcją jest zwiedzanie fabryki Toyoty (bezpłatne, ale wymaga rezerwacji). W centrum Nagoi najbardziej charakterystycznym punktem jest zamek. Jeżeli nie zdecydujesz się na czasochłonną fabrykę Toyoty, to na Nagoję możesz przeznaczyć tylko pół dnia. Typową poboczną wycieczką z Nagoi jest Ise Jingu (ale Ise też nie uważam za miejsce, które trzeba koniecznie odwiedzić).

@maarttitta
Jeżeli jesteś ciekawa czego się spodziewać, możesz samodzielnie rozejrzeć się po miasteczku wokół Raicho Guesthouse z użyciem Google Street View. Z tego co widziałem, jest tam kilka restauracji oraz jeden sklep sprzedający wyroby regionalne, jakkolwiek identyfikacje może utrudniać fakt, że wszystkie szyldy są wyłącznie po japońsku. Najbliższy sklep z podstawowymi produktami jest na stacji benzynowej oddalonej o kilka kilometrów. Gdybyś jednak zapytała mnie o zdanie, to uważam, że z własnej woli uwięzić się w takim odciętym od świata miejscu, w którym nie ma kompletnie nic do roboty, to dość dziwaczny pomysł...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#974 PostWysłany: 01 Mar 2018 07:53 
Site Admin
Awatar użytkownika

@maarttitta to miejsce jest wyłącznie dobre jeśli chcesz pochodzić po górach, bo w okolicy niczego innego nie ma praktycznie - ja skorzystałem z niego wyłącznie dlatego, że noclegi w Matsumoto były horrendalnie drogie i absolutnie nie opłacało się tam zostawać.
Z restauracji jest coś w okolicy, obiekt organizuje "Dinner bus" 4 kursy do miasta (z tego co pamiętam) i 2 kursy do jakiegoś sklepu popołudniem bez opłat (może wieczorem będę mógł wykopać zdjęcie z rozkładem, jeśli będziesz zainteresowana)
 Profil Relacje PM off  

#975 PostWysłany: 01 Mar 2018 11:50 

właśnie chcieliśmy 2 dni nic innego nie robić tylko połazić po górach i chwilę odpocząć od tłumów ludzi i zwidzania. Jeśli będzie ładna pogoda to nie będzie nam przeszkadzać, ze jest to odosobnione miejsce. Natomiast jeśli trafimy na gorszą to rzeczywiście moze być ciężko.
 Profil Relacje PM off  

#976 PostWysłany: 06 Mar 2018 14:12 

-- 06 Mar 2018 13:11 --

Dzień dobry znawcy Japonii,

ja również poproszę o ocenę mojego planu. Przeczytałem ten wątek, informacje są bardzo wartościowe, ale może ktoś dorzuci jakieś uwagi. Lecę z żoną i dwiema dziewczynkami - 5 i 7 lat. Myślałem o noclegu w GH Raicho, ale musiałbym coś wyrzucić, może Osakę? Poza tym pewnie dziewczynkom w Tokio spodobałyby się Muzeum Hello Kitty i Disneyland Sea. Ktoś był i może się podzielić?

Wiem, że wyprawa obejmuje Golden Week, ale jesteśmy ograniczeni terminem naszych wiosennych ferii szkolnych.

Co do Fukushimy, to bardzo nam zależy na kwitnącej wiśni, tu przeczytałem, że mamy je szanse zobaczyć bardziej na północ od Tokio: https://www.japan-guide.com/e/e7728.html

Planuję JR pass, muszę jeszcze przeliczyć czy na 14 dni zamiast 7 się opłaci.

22 IV przesiadka 9h w Pekinie, przylot na Tokio-Haneda 18:50
23 IV Tokio
24 IV Kioto (2h jazdy z Tokio)
25 IV Kioto
26 IV Nara (1h z Kioto, powrót do Kioto)
27 IV Kioto ->1h Himeji ->1h Hiroszima
28 IV Miyajima, nocleg w Hiroszimie lub na wyspie
29 IV Osaka
30 IV Osaka + nocleg w klasztorze Koya-San 1,5h od Osaki
01 V lot Osaka ITM -> Fukushima (50 $)
02 V Fukushima ->2h Tokio
03 V okolice Tokio, może Fuji z dołu?
04 V 13:55 Wylot z Tokio-Haneda do Pekinu
05 V wylot o 2:00 do Genewy, przylot o 7:15

Pozdrawiam,
-M

-- 06 Mar 2018 13:12 --

Proszę o usunięcie tego wątku - źle umieściłem.
 Profil Relacje PM off  

#977 PostWysłany: 06 Mar 2018 14:13 

Dzień dobry znawcy Japonii,

ja również poproszę o ocenę mojego planu. Przeczytałem ten wątek, informacje są bardzo wartościowe, ale może ktoś dorzuci jakieś uwagi. Lecę z żoną i dwiema dziewczynkami - 5 i 7 lat. Myślałem o noclegu w GH Raicho, ale musiałbym coś wyrzucić, może Osakę? Poza tym pewnie dziewczynkom w Tokio spodobałyby się Muzeum Hello Kitty i Disneyland Sea. Ktoś był i może się podzielić?

Wiem, że wyprawa obejmuje Golden Week, ale jesteśmy ograniczeni terminem naszych wiosennych ferii szkolnych.

Co do Fukushimy, to bardzo nam zależy na kwitnącej wiśni, tu przeczytałem, że mamy je szanse zobaczyć bardziej na północ od Tokio: https://www.japan-guide.com/e/e7728.html

Planuję JR pass, muszę jeszcze przeliczyć czy na 14 dni zamiast 7 się opłaci.

22 IV przesiadka 9h w Pekinie, przylot na Tokio-Haneda 18:50
23 IV Tokio
24 IV Kioto (2h jazdy z Tokio)
25 IV Kioto
26 IV Nara (1h z Kioto, powrót do Kioto)
27 IV Kioto ->1h Himeji ->1h Hiroszima
28 IV Miyajima, nocleg w Hiroszimie lub na wyspie
29 IV Osaka
30 IV Osaka + nocleg w klasztorze Koya-San 1,5h od Osaki
01 V lot Osaka ITM -> Fukushima (50 $)
02 V Fukushima ->2h Tokio
03 V okolice Tokio, może Fuji z dołu?
04 V 13:55 Wylot z Tokio-Haneda do Pekinu
05 V wylot o 2:00 do Genewy, przylot o 7:15

Pozdrawiam,
-M
 Profil Relacje PM off  

#978 PostWysłany: 06 Mar 2018 22:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Witaj @Modulo,

Przeczytałem Twój program i poniżej zamieszczam kilka komentarzy na jego temat.

1. Czas przeznaczony na zwiedzanie Tokio jest bardzo krótki. Odwiedzenie miejsca takiego jak Tokyo Disney Sea (lub Tokyo Disneyland) razem z Twoimi córkami może okazać się zbyt czasochłonne, żeby wcisnąć je w tak krótkie zwiedzanie.

2. Jeżeli mówimy o "Muzeum Hello Kitty", to mam tu kłopot w ustaleniu o jakie miejsce właściwie chodzi. Za miejsce najbardziej tematycznie związane z Hello Kitty można uznać park rozrywki Sanrio Puroland na obrzeżach Tokio, chociaż trudno określić go jako muzeum. Być może miałeś jednak na myśli coś zupełnie innego, np. muzeum studia filmów animowanych Ghibli?

3. Kwitnienie wiśni. Według obecnych prognoz pierwsze kwiaty w Fukushimie otworzą się 2.04, natomiast pełnia kwitnienia nastąpi 9.04. Nawet jeżeli wzgórza Hanamiyama są nieco wyżej położone niż centrum miasta, co może wiązać się z pewnym opóźnieniem w kwitnieniu, to szansa na to, że wiśnie wciąż będą kwitły tam na początku maja jest bliska zeru. Na pocieszenie napiszę jednak, że Hanamiyama to nie jest jakieś szczególnie spektakularne i poważane miejsce do podziwiania kwitnących wiśni, a jedynie mało znana lokalna atrakcja, którą próbuje wypromować japan-guide.com, wpisując się w nurt zachęcania turystów do zwiedzania obszarów, które doświadczyły spadku liczby odwiedzających po dotknięciu ich przez kataklizmy.

Żeby z dużym prawdopodobieństwem sukcesu móc podziwiać kwitnące wiśnie w okresie Golden Week, należy przewidzieć odwiedzenie najbardziej wysuniętych na północ miast Regionu Tohoku lub Hakodate na Hokkaido (w zależności od nieznanych jeszcze szczegółowych prognoz). Właściciele JR Pass są w stanie dojechać we wszystkie te miejsca nawet w ramach jednodniowego wypadu tam i z powrotem z Tokio, jakkolwiek oznacza to liczne godziny spędzone w pociągach.

4. Jeżeli zdecydujesz się na nocleg w Koyasan, to pamiętaj, że jest to niezwykle odcięte od świata miejsce wymagające czasochłonnego dojazdu. To nie jest 1,5h z Osaki, ale raczej 2,5h (być może ten czas minimalnie się skróci, jeżeli zostanie przywrócony ruch pociągów na linii uszkodzonej przez tajfun). Na przykład przejazd z Koyasan na lotnisko Osaka-Itami obecnie zajmuje 3 do 4 godzin. Chociaż mam pewne wątpliwości czy aby na pewno przy planie zbliżonym do Twojego, lot krajowy może być liczącą się alternatywą dla JR Pass.
 Profil Relacje PM off
fortuna lubi ten post.

#979 PostWysłany: 06 Mar 2018 23:15 
Awatar użytkownika

platynowy
Aso napisał(a):
... Na przykład przejazd z Koyasan na lotnisko Osaka-Itami obecnie zajmuje 3 do 4 godzin. Chociaż mam pewne wątpliwości czy aby na pewno przy planie zbliżonym do Twojego, lot krajowy może być liczącą się alternatywą dla JR Pass.

W zupelnosci sie zadzam z @Aso:
O ile ITM znajduje sie prawie 'w miescie' i dotarcie na nie zajmuje <0,5h, to FKS jest ponad 70km za miastem i czas dojazu samochodem wynosi ponad 1h, a publicznym transportem okolo 2h. Zliczajac czasy: dojazd ITM 0,5h, security 0,5h, bufor bezpieczenstwa 1h, boading 0,5h, lot 1h, dojazd z FKS 2h daje okolo 5,5h. Zas przejazd pociagiem z Shin-Osaka do Fukusima Station z przesiadka w Tokio to okolo 4,5h. Szybciej, mmniej zamieszania i w cenie, jesli masz JR Pass. Z drugiejs trony gdy szanse na zobacznie kwitnacych wisni sa juz znikome, czy nie lepiej przeznaczyc ten 1 dzien na ddatkowe zwiedzanie Tokio i zamiast w 4,5h byc na miejscu po 2,5h?
 Profil Relacje PM off  

#980 PostWysłany: 07 Mar 2018 19:51 
Awatar użytkownika

platynowy
To teraz ja... Mam nadzieję, że w przeciwieństwie do planowanego i niedoszłego króciutkiego wyjazdu w ub. roku, tym razem nie obejdę się smakiem.
Ze znajomym będziemy w Japonii tydzień na przełomie października i listopada. Przylatujemy z Chin i tam też potem wracamy. Plan jest kompaktowy, więc nie nastręczy Wam trudności :D
Wyobrażam sobie to z grubsza następująco:

1) 25.10 po południu/wieczorem przylot do Osaki i przejazd do Kioto,
2) 26 - 29.10 pobyt w Kioto,
3) 29.10 rano przejazd do Osaki
4) 29.10 - 1.11 pobyt w Osace + wycieczka całodniowa do Nary oraz wycieczka całodniowa do zamku Himeji,
5) 1.11 po południu/wieczorem wylot z Osaki.

Powyższe może być dowolnie odwracane i przekładane, a długość pobytu w Kioto i Osace modyfikowana.

Mam dwie zasadnicze wątpliwości:

1) czy wypad do Himeji pasuje do powyższego planu? Jest to najbardziej oddalone miejsce i z innych planów widzę, że preferowane jest jako punkt do odwiedzenia po drodze do Hiroszimy. My tymczasem potraktowalibyśmy to jako cel całodziennego wypadku z Osaki,

2) zastanawiam się, jak ułożyć sobie podróż do i z Osaki, tzn. wybrać KIX, czy ITM, czy też oba lotniska naraz? Będziemy chcieli skorzystać z Asiany lub ANA (czyli Star Alliance). Najtańsze połączenia są do KIX (Asiana), ale ITM (dostępne w ANA) jest zdecydowanie bliżej miasta i Kioto. Decydując się na droższe (ale tylko ciut) ANA mogę również złożyć loty łączone, czyli przylot do KIX, a wylot z ITM lub na odwrót. Jak byłoby najlepiej to zorganizować, mają na uwadze moje punkty programu?

Z góry dziękuję :)
 Profil Relacje PM off
Aso lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość