Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#941 PostWysłany: 16 Lut 2018 20:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@foodtravel.pl

Kilka uwag ode mnie:

1. Odradzam planowane długich przejazdów, takich jak podróż z Tokio do Kioto, w środku dnia. To zaprzepaszczenie najbardziej wartościowej części dnia, którą można wykorzystać na odwiedzenie miejsc o ograniczonych godzinach otwarcia.

2. Również jestem zdania, że Miyajima i Hiroshima nadają się do odwiedzenia tego samego dnia. Z tym, że nie planowałbym powrotu do Kioto na żadną konkretną godzinę, to może się okazać ograniczające.

3. Część z miejsc przewidzianych do odwiedzenia w Kioto można by poprzesuwać na inne dni, w taki sposób, żeby lepiej pogrupować miejsca znajdujące się niedaleko siebie. Ponadto, Fushimi Inari Taisha, Nara i Osaka tego samego dnia, to może okazać się zbyt wiele dla tych, którzy nie lubią szybkiego tempa zwiedzania.

4. Przejazd z Kaga Onsen do Tokio to warta rozważenia okazja na włączenie do programu zwiedzania któregoś z miejsc na trasie. Kanazawa jest najbardziej oczywistą propozycją, choć można nawet rozważyć park śnieżnych małp koło Nagano.
 Profil Relacje PM off
fortuna lubi ten post.
fortuna uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
 Temat postu: 3 tyg. w Japonii
#942 PostWysłany: 23 Lut 2018 15:12 

Cze
 Profil Relacje PM off  

#943 PostWysłany: 23 Lut 2018 15:27 

Czas na pierwszą wersję mojego planu :) Byłam wcześniej w Japonii, ale podróżowałam razem ze znajomym na stopa i przez to nie mieliśmy dużej kontroli nad tym, co zwiedzamy - nie zaliczyłam większości "turystycznych" miejsc, a jeśli już, to w bardzo ograniczonym zakresie (tylko pół dnia w Kioto), za to zwiedziłam sporo mniej znanych miejsc, takich jak Hamamatsu. Tym razem jadę z większym budżetem i z mężem, którego mam zadanie "przehulać" po najważniejszych atrakcjach Japonii.

Lądujemy 11.04 w Osace o 12:10, wylatujemy również z Osaki 23-ego o 19:30. Ważne: mamy bardzo szczęśliwą możliwość refundacji części kosztów wydanych na tę podróż, np. możemy dostać 14-dniowe JR Passy "za darmo" - lub w zamian za to zrefundować sobie noclegi. Byłabym wdzięczna za wszelkie rady na temat transportu - czy jeśli 14-dniowy JR Pass nie jest dla nas problemem, to czy powinniśmy go wziąć, czy jednak w którymś miejscu aktywować 7-dniowego. Wiem, że dostanie się do Shirakawago i Fuji Five Lakes to raczej tylko autobusy.

Dzięki Wam dowiedziałam się też o festiwalu w Takayamie, ale nie wiem, jak zmienić mój plan, żeby się tam dostać i czy warto dla niego wszystko przekładać.

Preferujemy tempo bez biegania.

11.04 - o 12:10 jesteśmy w Osace, reszta dnia na miejscu, nocleg w Osace
12.04 - całodniowa wycieczka do Nary, nocleg w Osace
13.04 - z rana pociąg do Hiroshimy, Muzeum Pokoju + Park Pokoju, Miyajima, nocleg na Miyajimie (albo w Hiroshimie)
14.04 - pociąg do Himeji, zwiedzanie terenów zamkowych, pociąg do Kioto, zwiedzanie Gion/okolic, nocleg w Kioto
15.04 - Kioto ciąg dalszy, Arashiyama, nocleg w Kioto
16.04 - pociąg z Kioto do Kanazawy, ogrody w Kanazawie, nocleg w Kanazawie
17.04 - Shirakawago, transport do Takayamy, nocleg w Takayamie
18.04 - podróż z Takayamy do Tokio, nocleg w Tokio
19.04 - wycieczka z Tokio do Nikko
20.04 - wycieczka z Tokio do Fuji Five Lakes, oglądanie Fuji z Chureito Pagoda
21.04 - wycieczka z Tokio do Kamakury
22.04 - Tokio (ewentualnie ten jeden dzień w zapasie dodany wcześniej do Kioto/Kanazawy/Takayamy?)
23.04 - shinkansen z Tokio do Osaki lub wcześniej nocny bus, wylot z Osaki o 19:30
 Profil Relacje PM off  

#944 PostWysłany: 23 Lut 2018 15:59 

Cześć wszystkim,
przeczytałam chyba tutaj z 40 stron i na podstawie istniejących planów oraz blogów stworzyłam nieco inny plan 3 tyg. pobytu w Japonii zahaczjący też o piękne miejsca pod względem przyrody. Niestety będziemy w okresie golden week, ale dlatego mimo panujących tłumów chcemy się jak najmniej przemieszczać

21.04 Warszawa
22.04 Tokio
23.04 Tokio/ targ rybny
24.04 Tokio/ park Wisterii
25.04 Tokio/Nikko
26.04 Tokio/Kamakura
27.04 Hakone/ góra Fuji
28.04 przejazd do Yamanouchi
29.04 Kamikochi
30.04 Yamanouchi rano/ przejazd do Tokoyama
1.05 Tokoyama/Shirakawago
2.05 Tokoyama/Kanazawa
3.05 Kanazawa/Kyoto
4.05 Kyoto
5.05 Kyoto
6.05 Kyoto/Nara
7.05 Osaka/Mount Koya
8.05 Mount Koya/Nachikatsuura
9.05 Nachikatsuura/Osaka
10.05 Himeji/Hiroshima
11.05 Hiroshima/Miyajima
12.05 Hiroshima/Tokio
13.05 wylot z Tokio

za wszelkie komentarze bede bardzo wdzieczna
 Profil Relacje PM off  

#945 PostWysłany: 23 Lut 2018 16:33 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Nie wyglada zle. Mam nadzieje, ze masz juz rezerwacje na hotele w Kyoto na powyzsze terminy :idea:

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#946 PostWysłany: 23 Lut 2018 16:49 

p.wl napisał(a):
Nie wyglada zle. Mam nadzieje, ze masz juz rezerwacje na hotele w Kyoto na powyzsze terminy :idea:

właśnie dopinam plany i w ten weekend będę robić rezerwację. Widziałam, że miejsc jest już niewiele, ale w airbnb jeszcze trochę jest fajnych lokali.

Nie jest zbyt ciasno/ zbyt dużo przemieszczania się? Bo tego się obawiam
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: 3 tyg. w Japonii
#947 PostWysłany: 23 Lut 2018 17:31 

Cześć wszystkim,
przeczytałam chyba tutaj z 40 stron i na podstawie istniejących planów oraz blogów stworzyłam nieco inny plan 3 tyg. pobytu w Japonii zahaczjący też o piękne miejsca pod względem przyrody. Niestety będziemy w okresie golden week, ale dlatego mimo panujących tłumów chcemy się jak najmniej przemieszczać

21.04 Warszawa
22.04 Tokio
23.04 Tokio/ targ rybny
24.04 Tokio/ park Wisterii
25.04 Tokio/Nikko
26.04 Tokio/Kamakura
27.04 Hakone/ góra Fuji
28.04 przejazd do Yamanouchi
29.04 Kamikochi
30.04 Yamanouchi rano/ przejazd do Tokoyama
1.05 Tokoyama/Shirakawago
2.05 Tokoyama/Kanazawa
3.05 Kanazawa/Kyoto
4.05 Kyoto
5.05 Kyoto
6.05 Kyoto/Nara
7.05 Osaka/Mount Koya
8.05 Mount Koya/Nachikatsuura
9.05 Nachikatsuura/Osaka
10.05 Himeji/Hiroshima
11.05 Hiroshima/Miyajima
12.05 Hiroshima/Tokio
13.05 wylot z Tokio

Będę wdzięczna za wszelkie komentarze/uwagi. Może coś wyrzucić żeby gdzieś zostać dłużej?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: 3 tyg. w Japonii
#948 PostWysłany: 23 Lut 2018 20:11 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
W Tokyo tyle czasu, ja bym zahaczyl o Yokohame.
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#949 PostWysłany: 23 Lut 2018 21:53 
Awatar użytkownika

niebieski
@outstar

Na początek kilka sugestii do Twojego planu:

1. Festiwal w Takayamie (14-15 kwietnia) lekko mija się z pełnią kwitnienia wiśni (statystycznie 21 kwietnia). Możesz zastanowić się nad tym, które z tych dwu wydarzeń traktujesz bardziej priorytetowo.

2. Przejazd z Takayamy do Tokio trwa prawie 5 godzin i bardzo dezorganizuje plan dnia. Sugeruję zamienić miejscami w planie Takayamę i Kanazawę, Kanazawa ma znacznie lepszy dojazd do Tokio. Jeżeli odzyskasz dzień z przejazdem z Takayamy na zwiedzanie na Tokio, to możesz rozważyć optymalizację całego planu pod JR Pass 7-dniowy.

3. Nie wiem na czym dokładnie polega Wasza "refundacja", ale 12 noclegów prawdopodobnie będzie więcej warte niż JR Pass, nawet 14-dniowy.

@maarttitta

Moglibyśmy zaopiniować Twoją trasę bardziej szczegółowo, gdybyś napisała coś więcej na temat tego w jaki sposób planujesz rozwiązać kwestie transportu (JR Pass, autokary?) oraz w jakich miejscach planujesz noclegi w poszczególne dni. Na razie mogę wstępnie wrzucić następujące uwagi:

1. Pisząc Yamanouchi masz na myśli miejsce, w którym znajduje się park śnieżnych małp? Niezupełnie jest to w pobliżu Kamikochi - przejazd z Yamanouchi do Kamikochi (przez Nagano i Matsumoto) zajmuje około 4 godzin.

2. Czy pod nazwą "Nachikatsuura" rozumiesz świątynię Kumano Nachi Taisha ze słynną pagodą z wodospadem w tle? No cóż, musisz wiedzieć, że jest to jedna z najbardziej odizolowanych atrakcji Japonii z wyjątkowo uciążliwym dojazdem z jakiegokolwiek cywilizowanego miejsca. Dojazd z Koyasan (Mount Koya) do Nachi Taisha pomimo pewnej geograficznej bliskości też jest skrajnie zawiły i trwa tyle czasu, że wyjeżdżając rano ciężko w ogóle dojechać w godzinach otwarcia pagody. Masz do wyboru następujące trasy z Koyasan:
- pociągiem przez Wakayamę - 6 godzin,
- autobusem i pociągiem przez Gomadanzan, Kirari Ryujin i Kii-Tanabe - 6 godzin,
- autobusem przez Gomadanzan, Kurisugawa i Hongu Taisha - 8 godzin,
- pociągiem i autobusem przez przez Gojo i Shingu - 8 godzin.
Jeżeli koniecznie chciałabyś odwiedzić Kumano Nachi Taisha, sugeruję to zaplanować jako jednodniową wycieczkę tam i z powrotem z Osaki skąd dojazd trwa "zaledwie" 5 godzin.

3. Tak z ciekawości, o jakie miejsce chodzi, kiedy mowa jest o parku wisterii w Tokio? Kameido Tenjin, Ashikaga Flower Park czy o jakąś jeszcze inną lokalizację? Czy rozważałaś też Kawachi Fujien (można zorganizować jako wycieczkę z Hiroshimy)?
 Profil Relacje PM off
fortuna lubi ten post.

#950 PostWysłany: 24 Lut 2018 17:43 

maarttitta napisał(a):
p.wl napisał(a):

właśnie dopinam plany i w ten weekend będę robić rezerwację. Widziałam, że miejsc jest już niewiele, ale w airbnb jeszcze trochę jest fajnych lokali.

Nie jest zbyt ciasno/ zbyt dużo przemieszczania się? Bo tego się obawiam

@ Aso, wielkie dzięki za komentarze. Uszczegółowiłam noclegi w poniższym planie i odpisałam na Twoje pytania. Jeśli chodzi i przemieszczanie się to z racji, że plan jest dość napięty chcieliśy kupić JR Passa na 21 dni i ewentualnie autobusy do kamikochi itd.

Trochę zmartwiłeś mnie tym Kumano. Zdawałam sobie sprawę, że musimy liczyć się z conajmniej dwoma przesiadkami, ale nie sądziłam że zajmie to az tak dużo czasu. Może wyrzucimy to jednak z planu a no to miejsce dodamy Nagano lub Matsumoto żeby było bliżej do Kamikochi.
Czy lepiej w ogole odpuścić i pejechac do Beppu zamiast Yamanouchi ? Jest tylke pięknych miejsc, że im wiecej czytam tym trudniej mi wyrzuić coś z planu :(

21.04 Warszawa
22.04 Tokio - nocleg w Tokio
23.04 Tokio/ targ rybny - nocleg w Tokio
24.04 Tokio/ park Wisterii - Ashikaga Flower Park - jednodniowa wycieczka z Tokio
25.04 Tokio/Nikko- nocleg w Tokio
26.04 Tokio/Kamakura- nocleg Kamakura
27.04 Hakone/ góra Fuji- nocleg TBC
28.04 przejazd do Yamanouchi - tak chodziło nam o rezerwat ze śnieżnymi małpami i jednodniowa wynieckzka na Kamikochi
29.04 Kamikochi- nocleg Yamanouchi (tbc)
30.04 Yamanouchi rano/ przejazd do Takayama
1.05 Takayama/Shirakawago - nocleg Takayama
2.05 Takayama/Kanazawa - nocleg Kanazawa
3.05 Kanazawa/Kyoto - nocleg Kyoto
4.05 Kyoto- nocleg Kyoto
5.05 Kyoto- nocleg Kyoto
6.05 Kyoto/Nara- nocleg Kyoto
7.05 Osaka/Mount Koya - bagaz chcemy zostawic w przechowywalni w osace i stad jechac do mount koya,
8.05 Mount Koya/Nachikatsuura - tak tu chodziło mi o świątynię Kumano Nachi Taisha i podróz z mount koya
9.05 Nachikatsuura/Osaka- nocleg Osaka
10.05 Himeji/Hiroshima- nocleg Hiroshima
11.05 Hiroshima/Miyajima- nocleg Hiroshima
12.05 Hiroshima/Tokio - przejazd rano do Tokio
13.05 wylot z Tokio
 Profil Relacje PM off  

#951 PostWysłany: 24 Lut 2018 21:54 
Awatar użytkownika

niebieski
@maarttitta

Nie chciałbym za Ciebie podejmować decyzji na ile Twój plan powinien być napięty. Widzę jednak kilka miejsc, w których można by zoptymalizować transport i w efekcie odzyskać nieco czasu na włączenie dodatkowych pozycji do programu. Na razie mogę podsunąć następujące pomysły:

1. Kamakura, Hakone i Yamanouchi nie są ze sobą powiązane komunikacyjnie. Bardziej usprawnisz przemieszczanie się, jeżeli będziesz we wszystkie te miejsca niezależnie dojeżdżać z Tokio, niż jeżeli będziesz planować osobne noclegi w każdym kolejnym punkcie na trasie. Pomijając to, że przeprowadzka sama w sobie jest uciążliwa, to i tak nie unikniesz powrotu do Tokio, żeby przejechać do Yamanouchi.

2. Przeczytaj na temat dojazdów do Yamanouchi i Kamikochi odpowiednie rozdziały na japan-guide.com.
https://www.japan-guide.com/e/e6027.html
https://www.japan-guide.com/e/e6040.html

Zwróć szczególnie uwagę na następujące aspekty:
- Yamanouchi słabo nadaje się na bazę noclegową, bo wymaga karkołomnego dojazdu do innych miejsc w Twoim planie. Sugeruję rozwiązać to w następujący sposób: rano wyjazd z Tokio do Nagano i stamtąd do parku śnieżnych małp w Yamanouchi (przy okazji można się trochę rozejrzeć po Nagano), a potem przejazd na nocleg w Matsumoto (które jest dobrą bazą do zwiedzania Kamikochi),
- Kamikochi jest niedaleko Takayamy i po odwiedzeniu Kamikochi nieszczególnie opłaca się wracać tą samą drogą, którą się przyjechało (ani do Matsumoto, ani do Nagano, a już zwłaszcza nie do bardzo odległego Yamanouchi).

3. Analogicznie, po odwiedzeniu Shirakawa-go, nie opłaca się już wracać do Takayamy tylko po to, żeby dalej pojechać do Kanazawy (jest w przeciwnym kierunku). Polecam z Shirakawa-go pojechać bezpośrednio do Kanazawy.

4. Jeżeli przewidujesz nocleg w Koyasan, to nie ma przeciwwskazań, żeby zabrać tam ze sobą bagaże. Jeżeli nie, to sugeruję zorganizować sobie bazę wypadową w Osace. Osaka odznacza się najlepszym dojazdem zarówno do Koyasan i Nachi Taisha, jak i do Himeji, Hiroshimy i Miyajimy.

5. Możliwe, że JR Pass na 21 dni rzeczywiście będzie najlepszym rozwiązaniem przy Twoim planie. Ale możliwe też, że bardziej ekonomicznie wyjdzie JR Pass 14-dniowy przy założeniu, że w miejsca takie jak Ashikaga Flower Park, Nikko, Kamakura i Hakone dojedziesz bez użycia JR Pass.
 Profil Relacje PM off
fortuna lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#952 PostWysłany: 25 Lut 2018 12:04 

@Aso
ogromniaste dzięki za tak szczegółowy opis, wskazówki, linki i przede wszystkim pomoc! Bardzo doceniam i doczytuje dodatkowe inf :).

Muszę jeszcze przemyśleć jak zoptymalizować naszą trasę, a jednocześnie żeby było wygodnie. Bo z jednej strony super opcja, żeby z Komikochi od razu pojechać do Takayamy, z drugiej nie sądzę żeby gdzieś można było zostawić plecaki, a całodzienny trekking z plecakami byłby jednak uciążliwy.
 Profil Relacje PM off  

#953 PostWysłany: 25 Lut 2018 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 61
Kilometry: 322 327
Krajów: 16 / 7.5%
@maarttitta
Jeśli planujesz być w Tokio przez kilka pierwszych dni, to może na początek warto kupić 3-dniowy Tokyo Wide Pass. Kosztuje 10.000 jenów i chyba jest w ofercie biura obsługi JR na lotnisku Narita. Powinien być dostępny od ręki, bez vouchera - nie trzeba rezerwować go zawczasu jak w przypadku JR Pass. Na tym bilecie można dojechać z Narity i obejmuje większość linii w aglomeracji Tokio. Są nawet linie, których niedasie przejechać bez dopłat, mając JR Pass. Na przykład Ito-Izukyu Shimoda lub Otsuki-Fuji Kawaguchiko a także na linii Tobu do/z Nikko. Jeśli weźmiesz pod uwagę zakup tego biletu, czy wtedy możesz przesunąć zwiedzanie atrakcji poza Tokio na pierwsze 3 dni? Z przejazdami nie będzie z tym większego problemu.
Jeśli nie masz porobionych rezerwacji noclegów, to napisz jak widzisz taki plan. Zwiedzanie samego Tokio można zrobić mając 3-dniowy bilet na komunikację miejską/w wersji rozszerzonej na 2 sieci metra lub może nawet kolej naziemną.

Podtrzymuję zdanie @Aso: Jak dobrze ułożysz pierwszy tydzień w Tokio i okolicy, to na resztę Japonii spokojnie wystarczy JR Pass 14-dniowy. Mam tylko jedno pytanie: Jeśli wspominasz o zwiedzaniu Tsukiji - to ma być w dzień czy chcesz być na porannej aukcji tuńczyków?
 Profil Relacje PM off  

#954 PostWysłany: 25 Lut 2018 14:07 
Awatar użytkownika

niebieski
@maarttitta

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że jeżeli podróżuje się z całym bagażem, to trzeba rozwiązać kwestię jego przechowania. Nie proponowałbym takich rozwiązań jak poprzednio, gdybym nie miał pomysłu na to co zrobić z walizkami i plecakami. ;)

W Kamikochi znajduje się przechowalnia bagażu przy Kamikochi Bus Terminal (ostatni przystanek linii autobusowej do Kamikochi). Otwarte jest codziennie od 27 kwietnia (chociaż autobusy jeżdżą już od 17 kwietnia) w godzinach 6:00-17:00.

Podobnie, z przechowalni bagażu można także skorzystać w Shirakawa-go (główna wioska Ogimachi). Mieści się ona przy Shirakawa-go Bus Terminal, otwarte 8:30-17:30.
 Profil Relacje PM off
fortuna lubi ten post.

#955 PostWysłany: 25 Lut 2018 20:18 

@Aso
jesteś prawdziwą skarbnicą widzy! niektórych rzeczy nie zlazłam nawet na blogach! dzięki raz jeszcze i pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie. Czytałam, że autobusów nie można zarezerwować przez net, a zastanawiam się czy w sytuacji jak weźmiemy bagaże do Kamikochi, a potem będziemy chcieli przedostać się do Takayamy czy może się zdarzyć się sytuacja, ze nie będzie miejsc w autobusach? czy mozna zrobić taka rezerwacje na bilety autobusowe będąc już w Japonii?

@ JR Jazda
pomysł z wide tokyo pass jest super, właśnie sprawdziłam i możemy w hoteli zostać 2 noce dłużej więc chyba najpierw zobaczymy okolice Tokyo potem samo miasto.
Jeśli chodzi o targ to chcieliśmy jechać tam wcześnie rano na aukcje tuńczyka, dlaszy plan zwiedzania miasta będziemy jeszcze ustalać
 Profil Relacje PM off  

#956 PostWysłany: 25 Lut 2018 21:31 
Awatar użytkownika

niebieski
@maarttitta

Jeżeli chodzi o przejazd do/z Kamikochi, to na żadnym etapie podróży nie jest przewidziana możliwość dokonywania rezerwacji. Trasa składa się z następujących części:

1. Matsumoto - Shin-Shimashima
- pociąg, nie prowadzi rezerwacji,

2. Shin-Shimashima - Kamikochi
- lokalny autobus, nie prowadzi rezerwacji,

3. Kamikochi - Hirayu Onsen
- lokalny autobus, nie prowadzi rezerwacji,

4. Hirayu Onsen - Takayama
Na tej trasie kursują:
- lokalne autobusy z Shin-Hotaka Ropeway - brak rezerwacji,
- lokalne autobusy z Matsumoto - brak rezerwacji,
- dalekobieżne autokary z Tokio (Shinjuku) - mają system rezerwacji, ale przewidziany dla podróżujących na dalekich trasach.

W okresie Golden Week istotnie należy spodziewać się tłumów turystów. Żeby upewnić się, że naprawdę pojedziesz, możesz przyjść na przystanek trochę wcześniej i ewentualnie ustawić się w kolejce przed stanowiskiem odjazdu, jeżeli Japończycy też będą tak robić. Możliwe, że firmy transportowe, przewidując wzmożony ruch, będą podstawiać dodatkowe pojazdy, żeby być w stanie zabrać więcej pasażerów. W najgorszym wypadku, będziesz musiała zaczekać na następny kurs, jeżeli naprawdę nie zmieścisz się w autobusie.

Jednakże, rezerwacje na autokary rzeczywiście są wymagane na przejazdy na trasie Takayama - Shirakawa-go - Kanazawa. Informacje na ten temat znajdziesz w odpowiedniej sekcji na japan-guide.com.
 Profil Relacje PM off
fortuna lubi ten post.

#957 PostWysłany: 26 Lut 2018 14:29 

@ Aso, super, wielkie dzięki raz jeszcze.

Po wszystkich uwagach, przedłużyliśy nasz pobyt w Tokio o 2 dni i nie będziemy spać w Hakone i w Kamakurze tylko zrobimy sobie jednodniowe wycieczki. Następnie nocleg Matsumoto (jednego dnia spróbujemy odwiedzić też park śnieżnych małp) i nastęnego dnia Kamikochi (nocleg w Takayamie). Tutaj jeszcze czytamy czy od razu Shirakawago i Kanazawa czy jeden dzień jeszcze jakiś trekking np w okolicach Toyamy. Mamy ochotę trochę pochodzić po górach i pooglądać widoczki.
z Kanazawy Kyoto i okolice, następnie nocelg w mount koya i na pol dnia Osaka, a potem przez Himej do Hiroshimy na 2 noce i powrót do Tokyo. Kumano wyrzuciliśmy zupełnie.

Myślę, że w ten sposób uda nam się choć trochę poczuć Japonię i jednocześnie nie przmieszczać codziennie z miejsca na miejsce co bywa męczące.
 Profil Relacje PM off  

#958 PostWysłany: 26 Lut 2018 14:47 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
@maarttitta a może nocleg w górach zamiast w Matsumoto? Spałem w Raicho Guesthouse i było całkiem fajnie :)
 Profil Relacje PM off  

#959 PostWysłany: 26 Lut 2018 15:35 

@ michzak to jest całkiem fajny pomysł :) tylko w tym hotelu co podałeś nie ma już miejsc przez cały tydzień ;/ ale moze coś jeszcze poszukam w okolicy.
 Profil Relacje PM off  

#960 PostWysłany: 26 Lut 2018 15:40 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
@maarttitta sprawdź na ich stronie, bo nie wiem w jakim terminie masz tam w okolicy noclegi: http://ghraicho.com/reservation/

oferują też bezpłatny odbiór z autobusu jeżdżącego na trasie Takayama-Matsumoto i podwożą na przystanek, skąd odjeżdża autobus do Shin-Shimashima
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość