Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#861 PostWysłany: 07 Wrz 2017 00:34 

1) Decyzja podjęta - odpuszczam wioskę japońską (nie wygląda na zdjęciach jakoś bardzo imponująco, a czasu mało - gdybym zakładał tam cały dzień by się poszwędać do tak, ale tylko po to by zobaczyć i wrócić - nie) , po Nikko jadę przez Kanazawę do Kioto.

2) Hiroshimę i Tori zwiedzam jednego dnia, i tego samego dnia nocuję w Kioto blisko dworca, kolejnego dnia zaliczam Narę i zmykam do Tokio - chyba że Tokio wieczorem pierwszego dnia mi przypadnie do gustu to odpuszczę Narę i od razu pojadę do Tokio.

Katsurę spróbuję na miejscu, chyba że wybiorę bezcelowe szwędanie się po Kioto.

PS.

Czy w Tokio są jakieś ciekawe i niezwykłe kluby nocne by pójść sobie z żoną na jakąś egzotyczną imprezę?

Mac
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#862 PostWysłany: 07 Wrz 2017 00:43 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
macius26 napisał(a):
Czy w Tokio są jakieś ciekawe i niezwykłe kluby nocne by pójść sobie z żoną na jakąś egzotyczną imprezę?

Jaki rodzaj imprezy masz na mysli, niektore clubs z muzyka maja wstep ok. 3500 Yen od osoby. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#863 PostWysłany: 07 Wrz 2017 07:07 

3500 JPY to 120 zł. No, nie przesadzajmy z taką eksluzywnością. Pewnie w Warszawie znajdzie się coś droższego :)
No, ale pewnie miałeś na myśli 35 000 - dziękuję, to postoję :)
A miałem na myśli coś generalnie fajnego, tak rzuciłem luźno :)
 Profil Relacje PM off  

#864 PostWysłany: 07 Wrz 2017 11:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
macius26 napisał(a):
A miałem na myśli coś generalnie fajnego, tak rzuciłem luźno :)

Trafilem przez przypadek na jedna imprezke z lustrzana podlaga, gdzie byly dziewczyny w krociotkich spodniczkach w krateczke, ale nie wiem czy to dobry pomysl pojsc tam z malzonka. :D
Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off
maciass lubi ten post.

#865 PostWysłany: 07 Wrz 2017 12:11 
Awatar użytkownika

platynowy
No chyba że będzie akurat wieczór szkocki ;)

Wysłane z mojego P9 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#866 PostWysłany: 07 Wrz 2017 12:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
tropikey napisał(a):
chyba że będzie akurat wieczór szkocki ;)

Nieee, to mialy byc wlasnie niewinne, japonskie mundurki szkolne. :P

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#867 PostWysłany: 08 Wrz 2017 22:21 

Dobre :)
A tak off-topic - wyrwałeś coś? :)
Z ciekawości się pytam jaki jest stosunek japoneczek do obcokrajowców.
 Profil Relacje PM off  

#868 PostWysłany: 08 Wrz 2017 22:41 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Najfajniejsze, ze pod spodniczkami brakowalo bielizny. :D
Ale co Tobie to pomoze, skoro jedziesz z malzonka?

macius26 napisał(a):
Z ciekawości się pytam jaki jest stosunek japoneczek do obcokrajowców.

My dla Japonek jestesmy tak samo egzotyczni, jak one dla nas. :P
Tutaj masz wlasciwy watek:

rzad-w-tokio-jest-zaniepokojony,18,112127&p=931069&hilit=dziewic#p931069

Widze, ze ten temat Cie mocno interesuje i zamiast Japonii, chcialbys zwiedzac kuszace Japonki. ;)
Mozna i tak, a tak poza tym to bedziesz teraz zmienial plan zwiedzania Japonii?
W sumie moglbym napisac relacje, bardzo duzo pracy, przynajmniej dla mnie, pomysle, ale co za to dostane, czapke z daszkiem, czy jakis reczniczek?

Pozdrawiam i milego weekendu.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#869 PostWysłany: 08 Wrz 2017 23:13 
Awatar użytkownika

Loty: 456
Kilometry: 787 864
Krajów: 57 / 26.6%
niebieski
Cytuj:
Ale co Tobie to pomoze, skoro jedziesz z malzonka?

Ale kolega chyba właśnie chciał pójść w owe miejsce z małżonką.
Niby też grzech, ale mniejszy chyba trochę? ;)
 Profil Relacje PM off  

#870 PostWysłany: 10 Wrz 2017 11:47 

Bez przesady, aż tak mnie nie interesuje, jestem już starym koniem - po prostu z ciekawości egzotyki :)
 Profil Relacje PM off  

#871 PostWysłany: 10 Wrz 2017 12:00 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@macius26
Ej tam, taka slodziutka i niesmiala Japoneczka potrafi byc bardziej egzotyczna niz cala Japonia i moze byc sama w sobie nielada atrakcja. :D
Pisze nie z wlasnego doswiadczenia, ale mam znajomych, ktorzy maja zony Japonki i sa bardzo zadowoleni.
Antyczni Grecy powiadali, ze centrum swiata stanowi czlowiek, tylko co dokladnie mieli na mysli? :D
Pozdrawiam i milej Niedzieli.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#872 PostWysłany: 12 Wrz 2017 01:06 

Cześć, w związku ze zbliżającą się wycieczką do Korei i Japonii chciałbym dopytać się odnośnie wyboru passu na pociągi w Japonii. Plan podróży zawężę do części japońskiej.
dzień 1 - Przypływamy promem z Busanu do Fukuoki
dzień 2 - Przejazd do Hiroshimy
dzień 3 - Hiroshima + Miyajima
dzień 4 - Przejazd do Kobe ( Kobe jest punktem wypadowym do pozostałych miast regionu)
dzień 5 - Osaka
dzień 6 - Kyoto
dzień 7 - Kyoto
dzień 8 - Nara
dzień 9 - albo alpy albo fuji ( generalnie mamy ochotę na jakiś onsen)
dzień 10 - przejazd do Tokyo
dzień 11 - Tokyo
dzień 12- Tokyo
dzień 13 - Tokyo i powrót z Hanedy
Początkowo myślałem o zwykłym 14 dniowym JR Passie, później pojawił się pomysł na 5 dniowy pass z Hakaty do Okoyamy + 7 dniowy JR Pass, najchętniej kupiłbym 5 dniowy z Hakaty do Okoyamy następnie Kansai Wide no i tu pojawia się problem nie wiem za bardzo jak dostać się w tej sytuacji do Tokyo. Jakby była jedna opcja z JR Passem i żadnych regionalnych to kupiłbym co jest i nie kombinował a tak mam wiele opcji nie wiem co wybrać. Bardzo liczę na jakieś fajne rozwiązanie i jestem otwarty na propozycje. Z góry dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#873 PostWysłany: 12 Wrz 2017 02:08 

srebrny
sstomson napisał(a):
najchętniej kupiłbym 5 dniowy z Hakaty do Okoyamy następnie Kansai Wide no i tu pojawia się problem nie wiem za bardzo jak dostać się w tej sytuacji do Tokyo.

Nocny autobus lub samolot. Najtaniej powinno wyjść autobusem, najwygodniej samolotem z lotniska w Kobe (Skymark Airlines) na Hanedę ew. Starflyer (mają specjalną taryfę dla obcokrajowców za ok. 7000 JPY z bagażem) na Hanedę z KIX (na KIX z Kobe szybko się dostaniesz promem) lub Peach, Jetstar albo Vanilla Air na Naritę.
 Profil Relacje PM off  

#874 PostWysłany: 12 Wrz 2017 03:04 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Można z Osaki (ITM lub KIX - preferuję ITM, bo szybszy dojazd z Kyoto) do Hanedy za 4500 Aviosów i około €2 dopłat w JAL (bagaż wliczony). Nawet Willer Express nie wyjdzie taniej :D

Sent from my SM-G950FD using Tapatalk

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#875 PostWysłany: 12 Wrz 2017 07:30 
Awatar użytkownika

niebieski
@sstomson

1. W jakim miesiącu planujesz wyjazd? Jeżeli myślisz o Górze Fudżi i Alpach Japońskich, to pora roku ma duży wpływ na to jakie miejsce warto wybrać i ile potrzeba na to czasu.

2. Nie zamierzasz zobaczyć żadnego miejsca na wyspie Kiusiu, skoro i tak już tam będziesz? Odwiedzający tę część Japonii jeżdżą zazwyczaj do Nagasaki, Kagoshimy lub Beppu (samo Beppu i okoliczne miasteczka to najbardziej znane onseny w Japonii, jeżeli Cię to interesuje). Jeżeli naprawdę nie zaciekawiło Cię żadne miejsce na Kiusiu, to zapewne najtaniej wyjdzie Cię lot z Busan do Osaki (z pominięciem Fukuoki) i dojazd do Hiroshimy od drugiej strony. Chociaż zdaję sobie sprawę, że taki lot wewnętrzny zaburzyłby poczucie ciągłości trasy.

3. Kobe jest zbyt mało centralnie położone, żeby być dobrą bazą wypadową na inne miasta regionu. Na przykład dojazd z Kobe do Nary trwa co najmniej półtora godziny (dużo więcej niż przejazd z Fukuoki do Hiroshimy, na który przeznaczasz cały dzień...). Sugeruję punkt wypadowy w Osace lub Kioto.

4. Wszystkie warianty Japan Rail Pass są wycenione z myślą o podróżach tam i z powrotem, dlatego może się okazać, że jeżeli pokonujesz drogę do Tokio tylko w jedną stronę, to żaden pass Ci się nie zwróci. O zasadności zakupu którejkolwiek z ofert będą w Twoim przypadku decydować bardzo nieznaczne różnice w kosztach, dlatego nie da się niczego mądrego napisać, dopóki nie doprowadzisz swojego planu do ostatecznej formy, bo o zakupie JR Pass mogą przesądzić dopiero przejazdy do pobocznych celów podróży. Ale z doświadczenia mogę napisać, że jeżeli nie planujesz długich okresów, w których nie zamierzasz w ogóle jeździć pociągiem, to mało prawdopodobne, że kilka passów regionalnych będzie lepszą ofertą niż JR Pass na całą Japonię.
 Profil Relacje PM off
fortuna lubi ten post.
fortuna uważa post za pomocny.

#876 PostWysłany: 12 Wrz 2017 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 699 713
Krajów: 54 / 25.2%
niebieski
@sstomson
Wg mnie RailPass to fajna opcja, bez ograniczeń planami, zabukowanymi lotami itp. Można jechać gdzie się chce/zostać gdzieś dłużej etc. Poza tym podróże japońskimi pociągami to sama przyjemność:)
Piszę teraz relację z Japonii i w 1szym poście możesz zobaczyć co poskładaliśmy na 14 dniowym JR passie.

lipcowa-japonia-pol-na-pol,215,116008&start=0

Szczerze mówiąc do miejsc takich jak Beppu na Kiusiu, czy Kochi i Matsuyama na Sikoku bez JRpassa bym nie dotarła, a na pewno było warto się tam znaleźć.

#877 PostWysłany: 17 Wrz 2017 16:55 

niebieski
Wrócę jeszcze raz z tematem, przestudiowałem dokładnie forum i wiem już, że chcę wyruszyć poza Tokio, zastanawiam się tylko nad logistyką. Do Japonii wybieram się w połowie listopada, zależy mi żeby najlepiej zaobserwować Momijigari w tym okresie, rozważam poniższe dwa warianty podróży

I wariant
17.11 – przylot do Tokio ok. 10 [NRT], aktywacja JR Pass, pociąg wieczorny do Hiroshimy, tamże nocleg
18.11 – Hiroshima / Miyajima [wieczorem pociąg do Kioto] , nocleg Kioto
19.11- Kioto, [+ ew. Nara ale czy na wieczór warto tam jechać?] nocleg Kioto
20.11 – Kioto [wieczorem wyskok do Osaki], powrót i nocleg w Kioto [czy lepiej nocleg już w Osace i rano do Kioto?]
21.11 – Kioto [jeżeli nie warto jechać wieczorem do Nara, to tu od rana Nara a wieczorem powrót do Tokio] [wieczór pociąg do Tokio]
22.11 – Tokio, nocleg Tokio
23.11 – Tokio [+ wyjazd do Nikko ale do rozważenia bo podobno nadal trwają tam prace remontowe?], nocleg Tokio
24. 11 – wylot z Tokio ok. 9 [HND] z uwagi na nieaktywność już JP transport za pomocą Tokyo Monorail

II wariant
17.11 – przylot do Tokio ok. 10 [NRT], aktywacja JR Pass, nocleg Tokio
18.11 – Tokio [wieczorem pociąg do Kioto], nocleg Kioto
19.11 – Kioto [wieczorem wyskok do Osaki] , powrót i nocleg w Kioto [czy lepiej nocleg już w Osace i rano do Kioto?]
20.11 – Kioto [+ ew. Nara ale czy na wieczór warto tam jechać?] nocleg Kioto
21.11 – Kioto [jeżeli nie warto jechać wieczorem do Nara, to tu od rana Nara zamiast Nikko a wieczorem transport do Hiroshimy] [wieczorem transport do Hiroshimy], nocleg Hiroshima
22.11 - Hiroszima / Miyajima [wieczorem powrót do Tokio], nocleg Tokio
23.11- Tokio [+ wyjazd do Nikko ale do rozważenia bo podobno nadal trwają tam prace remontowe?], nocleg Tokio
24. 11 – wylot z Tokio ok. 9 [HND] z uwagi na nieaktywność już JP transport za pomocą Tokyo Monorail

Generalnie zastanawiam się, czy:
- warto wracać z wieczornego wypadu do Osaki, do Kioto na nocleg,
- do Nara warto jechać wieczorem [a jeśli nie, to może odpuścić jeden dzień w Kioto kosztem Nara?]
- czy warto jechać do Nikko [z uwagi na trwające tam podobno prace remontowe?]
- czy można jeszcze bardziej i czy warto jakoś zoptymalizować trasę Tokio – Hiroshima poprzez podzielenie jej na mniejsze odcinki [jak widać powyżej, udało mi się to zrobić, ale w każdym przypadku tylko w jedną stronę
- który wariant jest Waszym zdaniem bardzo optymalny? [są dość podobne wiem, ale może jednak któryś jest lepszy]

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i uwagi, w szczególności w zakresie zoptymalizowania logistyki i transportu ?
 Profil Relacje PM off
Aso lubi ten post.

#878 PostWysłany: 17 Wrz 2017 18:14 
Awatar użytkownika

niebieski
@Zjadacz

Czy warto wracać z wieczornego wypadu do Osaki do Kioto na nocleg?
Z przeprowadzaniem się jest sporo zamieszania, dlatego tylko po to, żeby nie musieć wracać wieczorem do Kioto, to raczej nie warto przeprowadzać się do Osaki. Ale ewentualnie można to rozważyć, jeżeli zamierzasz następnego dnia rano wykorzystać nieco lepszy dojazd do Hiroshimy.

Czy do Nara warto jechać wieczorem?
Nie ma po co jechać wieczorem, wszystkie liczące się miejsca w Narze są zamykane popołudniu. Jednakże, jeżeli masz mało czasu, to proponuję zaplanować skrócone zwiedzanie Nary (np. tylko Todaiji i Kasuga Taisha), które zajmie Ci pół dnia. Drugie pół dnia możesz przeznaczyć na miejsca w Kioto z dobrym dojazdem z Nary, np. Byodoin, Fushimi Inari Taisha lub Kiyomizu-dera.

Czy warto jechać do Nikko?
Po usunięciu w marcu 2017 rusztowań z bramy Yomeimon, która jest głównym elementem zespołu świątynnego Nikko Toshogu (główna atrakcja Nikko), można uznać, że skala prac konserwatorskich nie jest już tak przytłaczająca, żeby odradzać wyjazd do Nikko. Można jechać.

Czy można jeszcze bardziej i czy warto jakoś zoptymalizować trasę Tokio - Hiroshima poprzez podzielenie jej na mniejsze odcinki?
Tak, dzieląc czas zaplanowany na Kioto, Narę i Osakę na dwie rozłączne części przedzielone wyjazdem do Hiroshimy.

Który wariant jest Waszym zdaniem bardzo optymalny?
Sugeruję wariant II, czyli najpierw przejazd do Kioto, a dopiero potem do Hiroshimy. Odradzam długi przejazd już w dniu przylotu, bo może się okazać, że będziesz miał bardzo mało czasu, żeby cokolwiek zobaczyć w Tokio, zwłaszcza, że można tam atrakcyjnie spędzić czas również po zmroku.

Ostatnio edytowany przez Aso, 17 Wrz 2017 18:18, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
fortuna lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#879 PostWysłany: 17 Wrz 2017 18:18 

srebrny
Moja rada (z której pewnie i tak nie skorzystasz ;) ): odpuść sobie Hiroszimę i w tym momencie zakup JRPass-a stanie się zbędny (no chyba, że kupujesz go po to, żeby się przejechać shinkansenem) i zaoszczędzisz trochę kasy na transporcie. W swojej podróży chcesz się skupić głównie na rejonie Kioto i Tokio. JRPass nie kalkuluje się przy krótkich odcinkach (np. Kioto-Osaka/Nara), które chcesz pokonywać. Zamiast tego kup pass-y regionalne na rejon Kansai + ew. na Tokio i okolice, a odcinek Tokio-Kioto pokonasz samolotem lub nocnym busem. I zobaczysz ile kasy zostanie Ci w kieszeni :) A Hiroszima następnym razem, skoro tak bardzo chcesz. Swoją drogą podczas jesiennych kolorów w Japonii jest setka ciekawszych miejsc niż Hiroszima, więc nie wiem po jakiego diabła chcesz się pchać taki kawał drogi akurat tam ;)

PS. Może być jeszcze trochę za wcześnie na szczyt kolorów w Tokio, ale to nie sakura, więc tydzień wcześniej to jeszcze nie tragedia.

PPS. Mam nadzieję, że noclegi w Kioto masz już zaklepane, bo jak nie, to będziesz potrzebował dużo japońskiej waluty ;)
 Profil Relacje PM off
Aso lubi ten post.
Zjadacz uważa post za pomocny.

#880 PostWysłany: 17 Wrz 2017 19:34 

niebieski
@Aso @mar77 dzięki bardzo za rzeczowe odpowiedzi

tak, chciałbym przejechać się shinkansenem, jestem w stanie odpuścić Hiroshime i okolice, i pojechać np. w jedną stronę do Kioto nocnym busem (na miejscu /w Tokio kupić passy regionalne) a w powrotną drogę (Kioto - Tokio) Shinkansenem - tylko czy to będzie się wtedy kalkulowało cenowo? :)

Niestety temat świeży i noclegów w Kioto jeszcze nie mam, ale mam nadzieję, że dziś, najpozniej jutro to załatwię, więc mam nadzieję, że trochę straszysz tą walutą :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość