Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#801 PostWysłany: 05 Cze 2017 10:02 

Mnie osobiście Kyoto zmęczyło ilością ludzi przy poszczególnych atrakcjach. Zmniejszyłbym pobyt do trzech pełnych dni. Jeśli chodzi o Hiroshimę, mnie osobiście zachwyciła. Cały pełen dzień na Hiroshimę i dodatkowy cały dzień na Itsukushimę był optymalny, jednakże z chęcią spędziłbym tam więcej czasu.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#802 PostWysłany: 05 Cze 2017 12:42 

1. Wcześniej już o tym wspominałem w tym wątku, ale może powtórzę: mnie osobiście Kioto nie zachwyciło, więc ze swojego punktu widzenia odradzałbym spędzanie tam tylu dni :)

2. Zastanów się nad Koyasan z noclegiem oraz zobaczeniem Himeji po drodze do/z Hiroszimy.

3. Zakładasz lot do Tokio, ale może uda Ci się ustrzelić po prostu lot do Osaki? W grudniu nawet była taka promocja: http://www.fly4free.pl/wycieczka-do-jap ... transfery/
Biorąc pod uwagę, że shinkansen na trasie Tokio-Kioto kosztuje jakieś 440 PLN w jedną stronę, to możesz wyjść na plus na takich lotach.
 Profil Relacje PM off  

#803 PostWysłany: 05 Cze 2017 13:52 

@‌Maciej87‌ - akurat nadmiar ludzi mi aż tak nie przeszkadza, no może poza metrem w godzinach szczytu ;) Pomyślę nad tym całym dniem w Hiroszimie i całym dniem w Itsukushimie.

@robokan - wiem, że taniej będzie mi ustrzelić coś bezpośrednio do Osaki zamiast tłuc się z Tokio, ale chciałbym też zaliczyć trochę dłuższą podróż Shinkansenem. Ale z drugiej strony, między Hiroszimą i Kioto też kursuje, więc chyba wezmę to pod uwagę. Koyasan? Mount Koya - o to chodziło? Jeśli tak, to ładnie to się prezentuje na zdjęciach :)

Dzień 1 - Osaka lub Tokio (przylot)
Dzień 2 - Osaka - Kinosaki
Dzień 3 - Kinosaki - Kioto
Dzień 4 - Kioto
Dzień 5 - Kioto
Dzień 6 - Kioto
Dzień 7 - Kioto - Hiroshima i Itsukushima
Dzień 8 - Hiroshima i Itsukushima - Himeji - Osaka
Dzień 9 - Osaka - Mount Koya
Dzień 10 - Mount Koya - Osaka lub Tokio (wylot)
 PM off  

#804 PostWysłany: 05 Cze 2017 14:04 

@‌kloose84‌ Tak, Koyasan = Mount Koya. Końcówka -san oznacza po japońsku m.in. górę, stąd też Fujisan = Góra Fuji :) plan moim zdaniem wygląda teraz dużo lepiej, zgadzam się też z @‌Maciej87‌ co do spędzenia więcej czasu w Hiroshimie/na Itsukushimie.
 Profil Relacje PM off  

#805 PostWysłany: 05 Cze 2017 14:26 

To teraz zostaje tylko polowanie na jakieś promocyjne loty, a potem wezmę się za dopieszczanie planu.

Dziękuję Wam za pomoc :)
 PM off  

#806 PostWysłany: 06 Cze 2017 12:20 

Maciej87 napisał(a):
Mnie osobiście Kyoto zmęczyło ilością ludzi przy poszczególnych atrakcjach. Zmniejszyłbym pobyt do trzech pełnych dni. Jeśli chodzi o Hiroshimę, mnie osobiście zachwyciła. Cały pełen dzień na Hiroshimę i dodatkowy cały dzień na Itsukushimę był optymalny, jednakże z chęcią spędziłbym tam więcej czasu.

Oho widzę, że nie tylko ja jestem zauroczona Hiroszimą. Zdecydowanie to miasto najbardziej mi się podobało ze wszystkich odwiedzonych w Japonii.

Robokun dobrze ci radzi. Poluj na bilet bezpośrednio do Osaki.
Możesz jeszcze rozejrzeć się gdzie będzie tańszy nocleg w Osace czy w Kyoto . I kupić nocleg tylko w jednym mieście, a do drugiego podjeżdżać. Trasa Kyoto - Osaka to tylko 30 min kolejką.
 Profil Relacje PM off  

#807 PostWysłany: 06 Cze 2017 20:08 

Noclegi to jeszcze odległy temat, chociaż oczywiście wezmę pod uwagę ich koszt w stosunku do kosztów przejazdów i spróbuję to jakoś pospinać, żeby nie marnować ¥. No i poczytam sobie też o tych wszystkich passach na transport (tak pobieżnie jak przeglądałem, to chyba połączenie Kansai Thru Pass i Kyoto Bus Only Passes będzie ok a na resztę normalne tickety). Ale póki co, zacznę od znalezienia jakiegoś fajnego przelotu.
Liczę na promo Qataru B-) ;-)
 PM off  

#808 PostWysłany: 07 Cze 2017 08:35 

Odnośnie noclegów, jedziesz sam? Jeśli tak to proponuję couchsurfing. U nas działało to dość mozolnie, bo byliśmy w dwójkę, ale finalnie większość noclegów udało się w ten sposób ogarnąć. Oczywiście o ile preferujesz takie spędzanie czasu. Nasz wyjazd CS dość mocno ubogacił. Mieliśmy okazję pobyć w japońskich domach, zobaczyć jak wygląda życie tubylców na co dzień. Ale jeszcze raz podkreślam, wszystko zależy od tego na co stawiasz. Dla mnie na pierwszym miejscu zawsze stoją aspekty społeczno-kulturowe. Zwiedzanie jest tylko i wyłącznie dodatkiem każdego wyjazdu.
 Profil Relacje PM off  

#809 PostWysłany: 07 Cze 2017 09:01 

Cześć, w dniach 03-19.08 lecimy do Japonii. Zrobiłam bardzo ogólny zarys planu opierając się na stronie japan-guide.com i na opiniach zamieszczonych już tu planów. Będzie to nasza pierwsza wycieczka do Japonii. W planie umieściłam Kofu, ze względu na to że chcemy odwiedzić tam znajomą. Proszę o ocenę i sugestie :)
Dzień 1 - przylot Tokio
dzień 2 - Tokio
dzień 3 - Takayama
dzień 4 - Kioto
dzień 5 - Kioto
dzień 6 - Kioto
dzień 7 - Nara
dzień 8 - Osaka
dzień 9 - Hiroshima i Miyajima
dzień 10 - Miyajima - wyjazd do Kofu po południu
dzień 11 - Kofu
dzień 12 - Tokio
dzień 13 - Tokio
dzień 14 - Tokio, wieczorem planujemy wyruszyć na Fuji
dzień 15 - Tokio
dzień 16 - Tokio - wylot
 Profil Relacje PM off
michzak lubi ten post.
michzak uważa post za pomocny.

#810 PostWysłany: 07 Cze 2017 09:16 
Awatar użytkownika

srebrny
jest ok

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#811 PostWysłany: 07 Cze 2017 11:13 

@‌Ellzak‌, podzielam opinię, plan wygląda sensownie :) Jeżeli masz ochotę, możesz jeszcze zajrzeć do tej propozycji:

http://wsjj.pl/plan-14-dniowego-pobytu- ... sze-7-dni/
http://wsjj.pl/plan2/

Ichniejszy plan zasadniczo sugeruje podobne miejsca, ale różni się pewnymi szczegółami, które być może Cię zaciekawią. Możesz tam też znaleźć inspiracje na konkretne atrakcje w danych miejscach.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#812 PostWysłany: 07 Cze 2017 15:10 

Dzięki za opinie i za linki! Na dniach będę robiła już bardziej szczegółowy plan więc prawdopodobnie się przydadzą :)
 Profil Relacje PM off
michzak lubi ten post.

#813 PostWysłany: 07 Cze 2017 15:28 

Maciej87 napisał(a):
Odnośnie noclegów, jedziesz sam? Jeśli tak to proponuję couchsurfing. U nas działało to dość mozolnie, bo byliśmy w dwójkę, ale finalnie większość noclegów udało się w ten sposób ogarnąć. Oczywiście o ile preferujesz takie spędzanie czasu. Nasz wyjazd CS dość mocno ubogacił. Mieliśmy okazję pobyć w japońskich domach, zobaczyć jak wygląda życie tubylców na co dzień. Ale jeszcze raz podkreślam, wszystko zależy od tego na co stawiasz. Dla mnie na pierwszym miejscu zawsze stoją aspekty społeczno-kulturowe. Zwiedzanie jest tylko i wyłącznie dodatkiem każdego wyjazdu.

Sam. Znajomi preferują all Inclusive i walki o leżaki w hotelowym basenie ;)

Zostanę przy tradycyjnej formie noclegu - czyli jakiś hotel + może Ryokan. Jakoś nie mogę się przemóc do couchsurfingu, chociaż zdaję sobie sprawę z niewątpliwych korzyści tej formy nocowania.
 PM off  

#814 PostWysłany: 07 Cze 2017 15:57 

Mnie dwa lata temu zmusił Iran do takowej formy nocowania, gdzie oferta noclegowa jest mocno ograniczona, żeby nie rzec, że nie istnieje (czyt. airbnb, booking). I tak już zostało :)
 Profil Relacje PM off  

#815 PostWysłany: 07 Cze 2017 21:40 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌kloose84‌

1. O jakiej porze roku planujesz swoją kolejną podróż?

2. Kinosaki wymaga czasochłonnego i dość kosztownego dojazdu, a jest stosunkowo mało ciekawe - poszukaj sobie zdjęć stamtąd i zastanów się czy na pewno chcesz tam pojechać.

3. W czasie pobytu w Kioto polecam wycieczkę do Nary oraz Uji.

4. Wbrew przedmówcom, jestem zdania, że aż 2 dni na Hiroshimę i Miyajimę (Itsukushimę) można przeznaczyć tylko wówczas, gdy preferujesz bardzo powolne tempo zwiedzania.

5. Koyasan wymaga bardzo czasochłonnego dojazdu. Nie zalecam planowania powrotu stamtąd na ostatni dzień, jeżeli będziesz przewidywał jeszcze przejazd do Tokio.

@Ellzak

1. Środek lata jest szczytem turystycznym w Japonii. Kulminacją tego szczytu w Regionie Kansai jest święto Obon, które przypada 13-15.08. Następnego dnia (16.08) w Kioto ma miejsce Gozan no Okuribi (znane także jako Daimonji - zapalanie ognisk w kształcie chińskich znaków na wzgórzach). Możesz przeorganizować swój plan, żeby obserwować to wydarzenie - ale jeżeli nie jesteś zainteresowana, to polecam trzymać się w tym czasie z dala od Kioto, w którym będzie niewyobrażalnie tłoczno.

2. Jest jeszcze kilka innych festiwali, które będą odbywać się w tym czasie w Japonii, m.in. Awa Odori w Tokushimie oraz festiwale w Regionie Tohoku. Może któryś z nich Cię zaciekawi.

3. Planujesz przemieszczać się autokarami czy pociągami. Jeżeli preferujesz pociągi, to Twój plan można by zoptymalizować pod 7-dniowy JR Pass.

4. Takayama wymaga bardzo czasochłonnego dojazdu. Wyruszając z Tokio zazwyczaj warto wyjechać już poprzedniego dnia wieczorem. W okolicy Takayamy można rozważyć odwiedzenie Shirakawa-go lub Kanazawy.

5. Przejazd z Miyajimy do Kofu zajmuje prawie cały dzień. Zalecam zamieszać z kolejnością zwiedzania w taki sposób, żeby rozbić tę trasę na więcej niż jeden dzień.

6. Kofu jest w bliskim sąsiedztwie wejścia na szlaki prowadzące na szczyt Góry Fudżi. Proponuję zaplanować wspinaczkę stamtąd zamiast z Tokio, skoro i tak już tam będziesz.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#816 PostWysłany: 07 Cze 2017 21:47 

Nie wiem jeszcze dokładnie kiedy. Ale raczej okolice marca 2018, no chyba, że ktoś wyskoczy z super promo na loty w okolicach jesieni (w tym roku).

Co do Kinosaki, to patrzyłem na opisy na japan-guide i wydawało się to ciekawą miejscówką, ale popatrzę trochę głębiej po sieci.
 PM off  

#817 PostWysłany: 08 Cze 2017 07:18 

@Aso dzięki za tak szczegółową odpowiedź! ? Planujemy poruszać się głównie pociągami. I optymalizacja planu żeby się zmieścić w 7-dniowym JR passie byłaby spoko. Jeśli chodzi o pobyt w Kofu to na pewno odpadają dni: 6-11.08 i 15-16.08. ze względu na to że znajomej wtedy nie będzie. Do Kofu planujemy dotrzeć wieczorem, spędzić tam pełny dzień i następnego dnia rano ruszyć dalej.

Gozan no Okuribi na zdjęciach wyglądał ciekawie, jeśli dałoby się tak zoptymalizować plan żeby je zobaczyć i jednocześnie zmieścić w 7dniowym jr passie byłoby super ?
 Profil Relacje PM off  

#818 PostWysłany: 08 Cze 2017 16:31 

Dzień 1 - Osaka lub Tokio (przylot) - Kioto
Dzień 2 - Kioto
Dzień 3 - Kioto
Dzień 4 - Kioto
Dzień 5 - Nara - Uji
Dzień 6 - Hiroshima i Miyajima
Dzień 7 - Hiroshima i Miyajima - Himeji
Dzień 8 - Osaka
Dzień 9 - Osaka
Dzień 10 - Osaka lub Tokio (wylot)

Jak wylot będzie w godzinach wieczornych, to w 8 dniu dorzucę Kayosan.

Co do transportu, to nie wiem czy dobrze kombinuję, ale: do przemieszczania się po Kioto, skorzystam z City Bus All-day Pass. W Narze, Uji i w Osace, odpalę 3-dniowy KANSAI THRU PASS (z tego co wyczytałem, nie muszą to być kolejne dni). A na podróż do/i z Hiroszimy i Miyajimy, skorzystam z JR Kansai Hiroshima Area Pass.
 PM off  

#819 PostWysłany: 08 Cze 2017 17:59 

Loty: 700
Kilometry: 1 381 599
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Dobrze sobie policz (korzystajac np z Hyperdii) czy te passy beda Ci sie oplacac. Nie koniecznie jest to najtansza opcja, aczkolwiek na pewno wygodna.
 Profil Relacje PM off  

#820 PostWysłany: 08 Cze 2017 18:17 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌kloose84‌

1. Zarówno wiosna jak i jesień są uważane za doskonały czas na podróż do Japonii, ale nie polecałbym akurat wyjazdu w marcu. To jest zbyt wczesna wiosna - drzewa nie będą jeszcze miały liści i przyroda będzie wyglądała mało atrakcyjnie. W późnym marcu otwierają się pierwsze kwiaty wiśni, ale pełnia kwitnienia przypada dopiero na kwiecień.

2. Entuzjastyczna opinia japan-guide.com na temat Kinosaki Onsen przedstawia japoński punkt widzenia. Japończycy uwielbiają gorące źródła, ale dla przyjezdnych spoza Japonii miasteczka z onsenami bywają rozczarowujące z uwagi na zeszpecenie krajobrazu hotelami w formie niewyszukanych betonowych klocków i mało porywający wystrój wnętrz samych onsenów.

3. W Kioto jednodniowe bilety autobusowe za 600 jenów są bardzo atrakcyjne cenowo i zazwyczaj są najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem, nawet wówczas, gdy w dniu ich ważności korzystasz także z innych środków transportu. Kansai Thru Pass jest dość drogi i może się zwrócić ewentualnie wtedy, gdy masz plan specjalnie zrobiony pod Kansai Thru Pass. JR Kansai Hiroshima Area Pass może być za to godny uwagi, zwłaszcza gdy chcesz pojeździć Shinkansenem Nozomi lub pojechać także w jakieś mniej typowe miejsce.

@‌Ellzak‌

Musisz sama podjąć decyzję czy odwiedzić Kioto w czasie Gozan no Okuribi kosztem przyjazdu w okresie najgorszego oblężenia przez turystów czy przerzucić Kioto na początek, żeby choć trochę rozminąć się z najazdem Japończyków.

Biorąc pod uwagę kiepską dostępność Twojej znajomej, to jako luźną sugestię mogę zaproponować taki plan:
- pierwsze 2 dni w Tokio,
- aktywujesz JR Pass i jedziesz od razu do Kioto (rozpoczynając od Takayamy z uwagi na czasochłonny dojazd mało efektywnie wykorzystałabyś ten dzień),
- po 2-3 dniach w Kioto jedziesz do Hiroshimy i Miyajimy (żeby przejazd z/do Hiroshimy nie wypadł tego samego dnia z innym dalszym przejazdem, bo wówczas stracisz cały dzień na transport),
- wracasz w okolice Kioto/Nara/Osaka,
- ostatniego dnia ważności JR Pass przyjeżdżasz wieczorem do Takayamy,
- po zwiedzaniu Takayamy wsiadasz w autokar do Matsumoto, które jest po drodze do Kofu (a ponadto możesz tam obejrzeć słynny zamek),
- z Matsumoto do Kofu dostaniesz się pociągiem (może być nawet tani pociąg regionalny),
- z Kofu znajoma odwozi Cię na szlak prowadzący na Górę Fudżi,
- po zejściu z Fudżi wracasz do Tokio autokarem.

Ponadto, zważywszy na to, że Kofu samo w sobie jest mało porywające, to mogę zasugerować zapytanie znajomej czy nie miałaby ochoty gdzieś wyskoczyć poza Kofu razem z Tobą, np. wejść wspólnie na Fudżi albo pojechać do Matsumoto.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość