Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 15 Kwi 2015 11:32 

Witam :) Jak miło, że są ludzie, którzy z pasją pomagają innym. Mam pytanie do ekspertów, bo widzę, że część z Was zna Japonię jak własną kieszeń.

29 kwietnia wylatujemy do Tokio. Na miejscu 15 dni ale ostatni dzień to wylot i to rano więc liczę 14. Nie kręcą nas świątynie, bardziej krajobrazowe tematy oraz dlatego najbardziej zależy nam na zobaczeniu kwitnącej wiśni, na którą mam nadzieję się jeszcze załapiemy.

Prośba do ekspertów - planujemy zakup 14 dniowego biletu ale być może znajdzie się lepsze rozwiązanie. Proszę też o komentarz dotyczący optymalizacji miejsc, które zaplanowaliśmy - możliwe, że da się inaczej przeorganizować i gdzieś zaoszczędzić czas, energię i pieniądze. Trochę późno na organizację z tego co czytam po forach to ludzie miesiącami wcześniej rezerwują ale tak akurat jest jak jest i teraz potrzebuję konkretnej i mądrej organizacji.

dzień 1 - Przylot do Tokio g.14:25. Z racji laga uderzamy od razu do gorących źródeł do Nikko. Na miejscu koło g.19-20.
dzień 2 - Nikko zwiedzanie, nocleg. Rozważaliśmy nocny pociąg na Hokkaido ale okazał się znacząco droższy.
dzień 3 - Podróż na Hokkaido w dzień.
dzień 4 - Hokkaido kwitnące wisienki, wulkany...
dzień 5 - Tokio
dzień 6 - Tokio
dzień 7 - Hiroszima i Miyajima. Na wieczór powrót do Tokio.
dzień 8 - Tokio
dzień 9 - Fuji. Na wieczór powrót do Tokio.
dzień 10 - Tokio
dzień 11 - Tokio
dzień 12 - Osaka, Kioto. Na wieczór powrót do Tokio. Względnie nocleg - choć niechętnie z walizami pod pachą na jeden dzień.
dzień 13 - Tokio
dzień 14 - Tokio
dzień 15 - wylot

Spędzimy sporo czasu w Tokio i w związku z tym mamy zagwozdkę - może lepiej zorganizować hotel za miastem mając bilet 14 dniowy? czy może lepiej mieć hotel w Tokio i poruszać się jakoś inaczej a zaoszczędzić na bilecie? Najtańszy nie jest bo ok 1,5k na osobę i jeszcze nie wszędzie na nim da się pojeździć więc i tak i tak trzeba dokupować travelki lokalne. No i pytanie za 100 pkt - q4 dni mamy bilet a jesteśmy tam 15 dni :) gdzieś trzeba znaleźć jeden i to nie może być ani pierwszy dzień ani ostatni z racji podróży z lotniska i na lotnisko :) tak więc nie lada zadanie.

Pytanie zatem brzmi: jak to zoptymalizować żeby było jak najmniej noclegów mieszanych? jesteśmy gotowi nawet mieszkać poza Tokio i dojeżdżać codziennie- podróż shinkansenem to czysta przyjemność i jest w czasowo akceptowalna nawet z Osaki. Jesteśmy także otwarci na całkowitą zmianę kolejności - nie mamy jeszcze żadnej rezerwacji więc możemy mieszać do woli.

Będziemy wdzięczni za poradę.

Ostatnio edytowany przez PodróżNick, 15 Kwi 2015 12:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#182 PostWysłany: 15 Kwi 2015 12:25 

Jest jakiś specjalny powód dla którego zdecydowaliście się na nocowanie w Tokio? Nawet jak chcecie pominąć świątynie, ogrody itp., ten plan aż prosi o spędzenie paru nocy za miastem. Po pierwsze, dla celów krajobrazowych Tokio to taka sobie baza, po drugie będziecie mnóstwo czasu spędzać w pociągach. Dla przykładu podróż pomiędzy Tokio i Hiroszimą to jakieś 4h w pociągu na odcinek, prawie 5 jak będziesz chciał skorzystać z passa. Dolicz podróż w obie strony i masz nagle 8-10 godzin ze zwiedzania stracone. O Hokkaido nie mówię - najpierw muszą tam Shinkansena doprowadzić aby sama podróż przestała być całodzienną przygodą :) Mimo że lubię pociągi zaplanowałbym tutaj lot samolotem.

Lepiej zaplanować parę nocy poza Tokio. Bagaże możesz zawsze zostawić. Jak hotel nie ma, możesz zostawić w skrytce na dworcu (całkiem bezpieczne), bądź w specjalistycznej przechowalni, a na drogę wziąć tylko podręczną torbę. Dodatkowo niektóre miejsca zdecydowanie lepiej prezentują się rano/późnym wieczorem, wystarczy wspomnieć słynną Bramę Tori na Miyajimie.

Przy takim planie, jaki rozrysowałeś 14to dniowy pass pozwoli zaoszczędzić i to sporo.
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 15 Kwi 2015 12:37 

dzięki za odpowiedź. Nocowanie w Tokio nie jest obowiązkiem :) w zasadzie tylko ze względów wygody bo stamtąd można wszędzie dotrzeć szybko to raz a dwa najdłużej tam będziemy. ale tak jak pisałem nie jest to konieczność.

masz jakąś konkretną propozycję co do zamiany bazy? no i harmonogramu, bo jedno z drugim idzie w parze.

a wie ktoś może czy w szinkansenie jest wifi? robotę zabieram ze sobą więc internet to konieczność :) wiem, że są mobilne do kupienia ale ciekawy jestem czy w kraju kwitnącej wiśni jest to już tak powszechne. W sumie byłoby dziwne gdyby nie - ostatnio w busie z Lublina do Krakowa miałem wifi :) no ale różne rzeczy mogą zadziwić, także wolę zapytać o ten internet
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 15 Kwi 2015 13:14 

Loty: 151
Kilometry: 378 258
Krajów: 43 / 20.1%
14 dniowy bilet - pierwszym rozwiązaniem będzie polecenie samolotem z lotniska w Tokyo do Sapporo. Uruchomisz JR pass dopiero nast dnia i będziesz miał do końca wyjazdu, drugie to policzyć kiedy wydasz więcej na przejazdy czy pierwszego czy ostatniego dnia i odpowiednio aktywujesz JR pass, a za tańszy dzień zapłacisz z ręki. Nie widzę lepszej opcji jeżeli chcesz jechać aż do Hiroshimy, bo na przejazdy shinkansenem wydasz więcej niż za pass. Poza tym zwiedzanie Japonii w 14 dni bez passa moim zdaniem jest bez sensu, jeżeli chcesz dużo zobaczyć.

Chcesz krajobrazy, nie świątynie. Dlaczego spędzać tyle dni w Tokyo? Może lepiej przenosić się co 2-3 dni do kolejnego miejsca, takim sposobem możesz nawet dojechać do Kagoshimy w tym czasie, zachaczając o Kyoto, Osake, Hiroshime, Nagasaki(można odwiedzić Gunkanjima) i ostatniego dnia wrócić na raz do Tokyo w około 8 godzin.

Kwitnienie - w większości tych miejsc można zobaczyć.
Tokyo :Shinjuku Gyoen, Ueno Park
Jezioro Kawaguchiko przy Fuji
Kyoto i Osaka - jeden dzień w twoim planie rani moje serce, można spędzić kilka nocy w Kyoto, a do osaki dojechać shinkansenem, zajmie to pół godziny - Philosopher's Path i Arashiyama i Kinkakuji, Ginkakuji, Kyomizudera- jest to minimum, które warto zobaczyć. Też nie jestem fanem świątyń. Gion wieczorem to takie typowo japońskie doznanie. Inari wpisuje się w wasze "krajobrazy"
okolice Osaki: zamek w Osace, zamek w Himeji
Hiroshima- park przy Peace Memorial, Miyajima

Pomysł Hokkaido fajny, tylko czy ma to sens jeżeli w obie strony poruszasz się pociągiem z przesiadkami na 14 dniowym wyjeździe? Musisz zastanowić się czy jest to aż takie ważne.

Ja nie nocowałem w Tokyo dojazd do centrum zajmował mi około 45 minut. Dla mnie to nie był problem, bo nie wracałem po nocy, tylko w czasie kiedy jeszcze cała komunikacja hula.

Przemyśl, poczytaj. Ciężko mi doradzić coś dokładnie, nie wiem jakie tempo zwiedzania preferujesz, z kim podróżujesz, czy ma to być odpoczynek z paroma fajnymi miejscami czy chcesz zobaczyć jak najwięcej.
 Profil Relacje PM off
PodróżNick uważa post za pomocny.

#185 PostWysłany: 15 Kwi 2015 13:29 

Jeżeli coś zasugerowałbym to bardziej klasyczne podejście, tzn. nocować tam gdzie będziecie zwiedzać a dojazd zajmie więcej niż dwie godziny. Nikko to dobry początek - ładne krajobrazy no i dla przyzwoitości można tą jedną czy dwie świątynie zobaczyć ;-) Nie byłem na Hokkaido, więc tutaj się nie wypowiem, podejrzewam że dzień może być mało, głównie ze względu na czas dojazdów do atrakcji.

Tokio i krajobrazy to trochę śliski temat. Łatwo w miarę dojechać do parków narodowych, np. Hakone, ale zawsze będziesz się musiał przebijać przez dziesiątki kilometrów miasta. Jeżeli nie chcesz zwiedzać samej metropolii, spędź w nim ze 3-4 dni, z czego jeden poświęć na Kamakurę.

Następnie pojechałbym zwiedzać Alpy Japońskie, nocując np. w Takayamie, przy okazji zaliczając przejazd jedną z najpiękniejszych tras górskich jakie widziałem. Przed lub po Alpach, jedną czy dwie noce w Kioto aby zobaczyć może nie świątynie, ale ogrody, zaliczyć wycieczkę do kapliczek Fushimi Inari czy zobaczyć gaj bambusowy.

Miyajima koniecznie z noclegiem, w miarę możliwości na wyspie. Inaczej nie będzie czasu na żadne porządne zwiedzanie. Z Hiroszimy można wrócić do Tokio, albo pojechać, jak lubisz wulkany, dalej na południe, do Kirishimy.

W ten sposób zwiedzisz Japonię od północy na południe i nie licząc wypadu na Hokkaido, nie będziesz tracił czasu na powroty do Tokio.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 15 Kwi 2015 13:48 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 828 085
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Co do kwitnienia wisni to wyjazd 29go kwietnia to troche za pozno. Ja wlasnie wrocilem z Tokio i tam sezon wlasnie sie konczyl.
Poczatkiem maja wciaz jest szansa na kwitnace wisnie ale na polnocy w okolicach Sapporo.
Co do internetu w shinkansenach to sprawdzalem w kilku i nie bylo ;)

Edit: Takayame i przejazd przez Alpy zdecydowanie polecam tak jak poprzednik :)
Edit2: tutaj mozesz zobaczyc gdzie ja bylem w tym roku, jesli masz jakies pytania to zapraszam :)

#187 PostWysłany: 15 Kwi 2015 13:58 

Dzięki serdeczne. Zmieniam zatem nieco plan uwzględniając porady. Mam do Ciebie bardzo ważne pytanie. Czy jesteś pewien, że kwitnienie wiśni można zobaczyć w innych miejscach? Proszę napisz w których - w zasadzie do Hokkaido jedziemy tylko po to więc jeśli się okaże, że możemy to zobaczyć gdzieś bliżej to chętnie :) jak pisałem - jesteśmy elastyczni.

"Ja nie nocowałem w Tokyo dojazd do centrum zajmował mi około 45 minut. Dla mnie to nie był problem, bo nie wracałem po nocy, tylko w czasie kiedy jeszcze cała komunikacja hula."

jestem otwarty :) masz sprawdzone miejsce? poproszę zatem :) jak wyglądało to kosztowo? bo w tej chwili mam kilka hoteli za 200 zł (za dwuosobowy) w samym Tokio. Do której hula metro?

Plan zmieniłem, dodałem trochę czasu w Kioto i w tej chwili wygląda tak:

dzień 1 - Przylot do Tokio g.14:25. Względnie wylot do Sapporo - chyba, że wisienki będą gdzieś bliżej :)
dzień 2 - Hokkaido, powrót do Tokio
dzień 3 - Nikko
dzień 4 - Tokio
dzień 5 - Tokio.
dzień 6 - Tokio
dzień 7 - Fuij / Tokio
dzień 8 - Hakone / Tokio
dzień 9 - Tokio
dzień 10 - Osaka
dzień 11 - Kioto
dzień 12 - Hiroszima i Miyajima. Na wieczór powrót do Tokio.
dzień 13 - Tokio
dzień 14 - Tokio
dzień 15 - wylot

Na zwiedzanie Tokio mamy 4 dni bo dwa ostatnie są do zupełnie innych celów przeznaczone, zatem 4 dni to myślę, że i tak niewiele jak na to miasto, szczególnie że jeden cały będzie w DisneyLand :)

Jeden dodatkowy dzień jeszcze będzie gdy odpadnie Hokkaido ale to uzależniam od możliwości zobaczenia kwitnącej wiśni gdzieś bliżej. Co najlepiej z nim zrobić? :)

Reasumując - misha101 proszę napisz jak znajdziesz chwilę:
1) gdzie konkretnie zobaczę kwitnące wiśnie oprócz Hokkaido,
2) jeśli odpadnie mi Hokkaido to jak jeszcze przeorganizować plan żeby było dobrze pod względem ekonomicznym (JR na 14 dni - ale jeśli odpadnie Hokkaido to jak zrobić z tym brakującym 1 dniem?)
3) preferuję bardziej wypoczynek z paroma fajnymi miejscami - nie mam ciśnienia na ilość. Co zatem zrobić z dodatkowym dniem, który się pojawi kiedy zniknie Hokkaido?
4) gdzie spałeś w okolicach Tokio i jak to wyglądało pod względem cenowym?

-- 15 Kwi 2015 14:02 --

FranekXVI napisał(a):
Co do kwitnienia wisni to wyjazd 29go kwietnia to troche za pozno. Ja wlasnie wrocilem z Tokio i tam sezon wlasnie sie konczyl.
Poczatkiem maja wciaz jest szansa na kwitnace wisnie ale na polnocy w okolicach Sapporo.
Co do internetu w shinkansenach to sprawdzalem w kilku i nie bylo ;)

Edit: Takayame i przejazd przez Alpy zdecydowanie polecam tak jak poprzednik :)
Edit2: tutaj mozesz zobaczyc gdzie ja bylem w tym roku, jesli masz jakies pytania to zapraszam :)

no właśnie tak czytałem o tych wiśniach, że to ostatni dzwonek i że jedyne miejsce, w jakim można to jeszcze zobaczyć to tamte rejony Japonii. cóż - zostaje opcja z Sapporo.

z tym internetem to niezły kwas :) kraj najbardziej rozwinięty technologicznie a nawet Polska w tym jest lepsza :) czytałem o jakimś mobilnym internecie ale wiem, że te mobilne to tak sobie działają, szczególnie w ruchu.

czy ktoś sprawdzał i może polecić konkretne rozwiązanie?
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 15 Kwi 2015 14:04 

Loty: 398
Kilometry: 789 979
Krajów: 55 / 25.7%
Cześć

Może ktoś ma pomysł na szybki wypad do Japonii. Mialem okazję wczesniej odwiedzić już Tokio oraz okolice Hakone.
Wstępnie plan wygląda następująco:

3-5/12 Tokio
Shinkansen Tokio - Kanazawa
5-6/12 Kanazawa
6-8/12 Nagoya
8-9/12 Kioto
Przelot Kansai - Narita
9-10/12 Narita

Będę wdzięczny za sugestie, co warto zobaczyć lub zmienić :)
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 15 Kwi 2015 14:18 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 828 085
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
PodróżNick napisał(a):
z tym internetem to niezły kwas :) kraj najbardziej rozwinięty technologicznie a nawet Polska w tym jest lepsza :) czytałem o jakimś mobilnym internecie ale wiem, że te mobilne to tak sobie działają, szczególnie w ruchu.

Polskie pociagi nie smigaja 300km/h i wiecej ;) Internet mobilny wszedzie sie reklamowal ale nie skorzystalem. Wystarczalo mi w hostelach.

Radek napisał(a):
6-8/12 Nagoya

Ja osobiscie bym zamienil Nagoye na Osake + moze Nara
Radek uważa post za pomocny.

#190 PostWysłany: 15 Kwi 2015 14:22 

Thores napisał(a):
Jeżeli coś zasugerowałbym to bardziej klasyczne podejście, tzn. nocować tam gdzie będziecie zwiedzać a dojazd zajmie więcej niż dwie godziny.

no właśnie przeraża mnie uganianie się z bagażami, dlatego szukam alternatywy. taki rodzaj podróży jest mądry pod względem ekonomicznym czasowo, bo faktycznie tak jak napisałeś nie traci się czasu na powroty to Tokio. Tylko ja mam sporo czasu:) a powroty shinkansenem z ogromną przyjemnością jako jedna z atrakcji dnia :) dlatego cały czas bliżej mi do wersji wracania na bazę która nawiasem mówiąc wcale nie musi być w Tokio ale nikt nie podał innej alternatywy na razie a znalazłem za 200 zł noclegi za dwie osoby więc ekonomiczniej w Japonii to już będzie ciężko. Może właśnie dlatego nikt nie podaje alternatyw :)

jeszcze pytanie za 100 pkt - które z atrakcji w zaplanowanych miastach trzeba bukować wcześniej a na które już nie mam szans? Bo czytałem, że niektóre trzeba z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem bukować.

Ostatnio edytowany przez PodróżNick, 15 Kwi 2015 14:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 15 Kwi 2015 14:27 

PodróżNick napisał(a):

czy ktoś sprawdzał i może polecić konkretne rozwiązanie?

Mobilny dostęp działa bardzo dobrze. Wynajmujesz router albo na lotnisku, albo rezerwujesz przez internet. Odbierasz wtedy w placówce pocztowej, w hotelu (jest taka opcja o ile pamiętam) i używasz. Ostatniego dnia pakujesz do koperty załączonej do pakietu i wrzucasz do skrzynki pocztowej. Pokrycie terenu bardzo dobre.

Osobiście korzystałem, oczywiście z bardzo dobrym skutkiem, z http://globaladvancedcomm.com/

Alternatywa to hotspoty i net w hotelach.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 15 Kwi 2015 14:33 

a to nie działa na zasadzie karty sim i modemu mobilnego? nie wystarczy zabrać taki modem usb i wsadzić kartę zakupioną u nich?
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 15 Kwi 2015 14:41 

PodróżNick napisał(a):
a to nie działa na zasadzie karty sim i modemu mobilnego? nie wystarczy zabrać taki modem usb i wsadzić kartę zakupioną u nich?

Możesz, o ile masz modem działający z ich systemem GSM, wybierasz wtedy opcję "data card". Nadal to będzie dzierżawa - prawo w Japonii utrudnia zakup karty, nawet prepaid, nie rezydentom. Będziesz musiał ją zwrócić korzystając z takiej samej procedury, co opisałem.
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 15 Kwi 2015 15:02 

Loty: 398
Kilometry: 789 979
Krajów: 55 / 25.7%
FranekXVI napisał(a):
PodróżNick napisał(a):

Polskie pociagi nie smigaja 300km/h i wiecej ;) Internet mobilny wszedzie sie reklamowal ale nie skorzystalem. Wystarczalo mi w hostelach.

Radek napisał(a):
6-8/12 Nagoya

Ja osobiscie bym zamienil Nagoye na Osake + moze Nara

Akurat na Nagoye padło ze względów finansowych. 4* hotel za 250 PLN za dwójkę za dwie noce :) Potraktuję Nagoye jako punkt wypadowy - może Nare uda się odwiedzić
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 15 Kwi 2015 15:12 

Thores napisał(a):
PodróżNick napisał(a):

Możesz, o ile masz modem działający z ich systemem GSM, wybierasz wtedy opcję "data card". Nadal to będzie dzierżawa - prawo w Japonii utrudnia zakup karty, nawet prepaid, nie rezydentom. Będziesz musiał ją zwrócić korzystając z takiej samej procedury, co opisałem.

nie za bardzo rozumiem ten proceder :) czyli w takim na przykład seven11 kupuję/pożyczam(?) kartę i na koniec oddaję? a jeśli nie wrócę w to samo miejsce? :)
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 15 Kwi 2015 15:13 

Loty: 151
Kilometry: 378 258
Krajów: 43 / 20.1%
W zasadzie nie doczytałem że 29 kwietnia. Jedź do Hokkaido, tam jest największa szansa na zobaczenie kwitnienia. Ew w okolicy Nary i Kioto może jeszcze coś będzie,ale małe szanse. Ja spałem większość czasu w Yokohamie u rodziny, więc tutaj nie pomogę, chciałem tylko zaznaczyć że dojazdy nie są problemem, pociągi mają zwykle przerwę pomiędzy 24 a 5-6 rano, zależy o linii, i z której stacji jedziesz. Shinkanseny zwykle startują trochę później i kończą przejazdy koło 20.

Pamiętaj że JR pass nie działa na Tokyo subway, ale nie jest to problem, ponieważ większość tras jest obsługiwana przez pociągi JR.

Co do internetu, ja widziałem wi-fi we większości pociągów ale nie mogłem się z nim połączyć. Pojawiały się dziwne strony z logowaniem i trzeba było podać jakiś numer, którego nie miałem. Ogólnie nie nastawiaj się na to, że podłączysz się na dworcach, na lotnisku w McDonaldzie. Ja zawsze miałem jakiś problem i nawet jak się udało to było ograniczenie czasowe np. 30 minut. Do teraz pamiętam jak biegałem po Naricie bo traciłem zasięg co chwila, a miałem wysłać maila, żeby umówić godzinę i miejsce spotkania- skończyło się na dzwonieniu z automatu.

Popatrz na pociągi na stronie http://www.hyperdia.com, czy reszta planu jest wykonalna logistycznie.
Hokkaido moim zdaniem za krótko, sam powrót pewnie zajmie ci cały dzień z kilkoma przesiadkami, a po co lecieć na jeden dzień, i to niecały.
Nikko jeden dzień starczy, też tak zrobiłem.
W Hakone nie byłem, więc ciężko mi powiedzieć, ale do Hakone chyba też się jeździ żeby obejrzeć Fuji z daleka. Więc może zdecyduj Hakone czy region Fuji Five Lakes. Nie byłem ani tu ani tu. Jedynie wchodziłem na Fuji i byłem w FujiQ Highland - jedne z najlepszych rollercoasterów na świecie.

Osaka jeden dzień starczy-nawet pół dnia.
Kioto mało no ale nic się nie poradzi-jeśli ci nie zależy to odpuść.
Hiroshima i Miyajima + powrót będzie ciężko, bo ostatni shinkansen z tego co widze jest koło 17.
Widzę że jedyne dni jakie można ruszyć to te:
dzień 7 - odpuść jeden na korzyść Hokkaido
dzień 8 - coś obok Fuji i stąd jedziesz na wieczór np do Kyoto- polecam Gion wieczorem i nocleg
dzień 9 - Kioto, drugi nocleg
dzień 10 - Osaka pół dnia i przejazd do Hiroszimy - może zdążysz obejrzeć Peace Memorial, to następnego dnia tylko Miyajima, nocleg w Hiro
dzień 11 - Hiroszima i Miyajima. Na wieczór powrót do Tokio.
dzień 12 - Tokio

-- 15 Kwi 2015 15:22 --

Radek napisał(a):

Akurat na Nagoye padło ze względów finansowych. 4* hotel za 250 PLN za dwójkę za dwie noce :) Potraktuję Nagoye jako punkt wypadowy - może Nare uda się odwiedzić

Nara koniecznie, do Himeji możecie wyskoczyć zobaczyć zamek, jeżeli was interesuje.
 Profil Relacje PM off
PodróżNick uważa post za pomocny.

#197 PostWysłany: 15 Kwi 2015 16:33 

dzięki :) zmiany naniesione.

dzień 1 - Przylot do Tokio g.14:25. Wylot do Sapporo
dzień 2 - Hokkaido
dzień 3 - Hokkaido i droga do Tokio
dzień 4 - Nikko, po południu Tokio
dzień 5 - Tokio
dzień 6 - Tokio
dzień 7 - Tokio
dzień 8 - Hakone
dzień 9 - Fuij
dzień 10 - Kyoto
dzień 11 - Osaka
dzień 12 - Takayama (przejazd przez Alpy), Hiroszima i Miyajima. Na wieczór powrót do Tokio.
dzień 13 - Tokio
dzień 14 - Tokio
dzień 15 - wylot

zaczyna to wyglądać przyzwoicie. Przy okazji wyjaśniła się sprawa brakującego dnia na JR jeśli samolotem polecimy do Sapporo.

Czy zawracać sobie głowę szukaniem tańszego noclegi pod Tokio skoro mam za 200 zł pokój w Tokio?
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 15 Kwi 2015 16:47 

srebrny
PodróżNick napisał(a):
Czy zawracać sobie głowę szukaniem tańszego noclegi pod Tokio skoro mam za 200 zł pokój w Tokio?

Ja bym sobie zawracał głowę szukaniem tańszego noclegu w samym Tokio. Zależy jeszcze jakiego standardu oczekujesz.

Edit: Zerknąłem na Twoje daty podróży i w tej sytuacji chyba nic dużo lepszego nie znajdziesz, więc nie wiem czy warto.
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 15 Kwi 2015 17:16 
Awatar użytkownika

niebieski
@ PodróżNick

Witamy na naszym forum. Pozwolę sobie dopisać jeszcze kilka uwag do moich przedmówców.

Czy wiecie, że od 29.04 do 05.05 wypada tzw. "Golden Week" (seria świąt narodowych, które układają się w tydzień wolnego)? Jest to okres gwałtowanie zwiększonej aktywności turystycznej. Planując Wasz wyjazd, weźcie pod uwagę, że w pobliżu tych dni będzie trudniej o noclegi, a wszystkie środki transportu będą po brzegi wypełnione ludźmi.

Gorące źródła w Nikko. Czy na pewno mieliście na myśli Nikko (a może chodziło np. o Hakone... )? W Nikko istotnie są gorące źródła, ale raczej są mało znane i nie uchodzą za szczególnie ciekawe. A ponadto dojazd do nich jest bardzo zawiły, kosztowny i nieprzygotowany na turystów zagranicznych.

Kwitnące wiśnie w chwili Waszego przyjazdu mogą być jeszcze obecne w regionie Tohoku, np. w Hirosaki lub Kakunodate. Jakkolwiek będzie to już późna faza kwitnienia i te na Hokkaido prawdopodobnie będą wyglądać bardziej efektownie.

Odradzam dojazd na Hokkaido drogą lądową o ile nie zamierzacie zatrzymywać się nigdzie po drodze. Zdecydowanie obstawiałbym samolot. W pierwszych dniach maja przewidywana jest pełnia kwitnienia w Sapporo i Hakodate. Miejcie jednak świadomość, że poza kwitnieniem, miasta Hokkaido nie mają za wiele do zaoferowania. Jeżeli naprawdę macie ochotę wybrać się akurat tam, to przedłużyłbym nieco pobyt, żeby odwiedzić jakieś parki narodowe.

Dopiero gdy ustalicie bardziej szczegółowy plan działania z rozplanowaniem ewentualnych lotów, będzie można stwierdzić na ile zdołacie wykorzystać potencjał Japan Rail Pass. W obecnej fazie planowania nie jest to jednoznaczne czy będzie uzasadnionym zakup Passa. Polecam również bardziej dokładne wgryzienie się w problematykę dojazdów - niestety nie wszystkie są tak proste jak to wynika z ostatniej wersji Waszego planu.

Nie lubicie świątyń... Zgadzam się ze stwierdzeniem, że każdy sam najlepiej czuje, co będzie mu się podobać. Ale zalecałbym rozsądnie do tego podchodzić. W zależności od tego gdzie pojedziecie, znajdziecie innego rodzaju miejsca oddające charakter danego kraju. W Japonii to świątynie są jednym z najważniejszych elementów dziedzictwa kulturowego. I choć tylko o pewnej liczbie najbardziej okazałych można powiedzieć, że z całą pewnością zasługują na uwagę, to uważam, że jeżeli nie spróbujecie odnaleźć czegoś interesującego również w tym aspekcie Japonii, w dużym stopniu pozbawi to głębi Waszą podróż.

Wifi w Shinkansenie obecnie działa tylko na trasie Tokaido Shinkansen (Tokio - Kioto - Osaka).

Aha. Jeżeli miałbym coś zasugerować odnośnie typowo wiosennych atrakcji Japonii, to polecam rozważenie Festiwalu Shibazakura (okolice Góry Fudżi) oraz ogród botaniczny Kawachi Fujien w Kitakyushu (tunel z kwiatów glicynii).
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 15 Kwi 2015 17:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla zainteresowanych:

Genbaku Dome w Hiroszimie jest obecnie w dużej mierze zasłonięty rusztowaniami - konstrukcja jest zabezpieczana. W sierpniu obchody 70-lecia zakończenia wojny i widać już tu i ówdzie przygotowania (muzeum pokoju również w remoncie i połowa ekspozycji jest niedostępna, ale i tak warto zobaczyć).

Na Miyajimie bardzo polecam świątynię Daishō-in, która jest niezmiernie urokliwa (można sobie najpierw wygooglować zdjęcia w necie) i na mnie robi o wiele większe wrażenie niż Itsukushima.

Jeśli macie odpowiednio dużo czasu to polecam miasteczka Magome i Tsumago (oddalone od siebie o jakieś 8 km) - już pisałam gdzieś o nich tutaj, ale po krótce. Dojazd JR do Nakatsugawa skąd autobus do Magome (jak najwcześniej) stamtąd trek do Tsumago. Z Tsumago bus do Nagiso i stamtąd powrót "do cywilizacji".

Z netem nie jest najgorzej - na lotniskach są automaty z simami So-net (SONY NET) - działającymi w sieci DoCoMo: tylko do danych, ale obcokrajowcy mogą przez internet bez problemu się zarejestrować, trzeba jedynie zmienić ustawienia APN w telefonie. Te same simy można zamówić przez http://www.amazon.co.jp

Aso napisał(a):
Czy wiecie, że od 29.04 do 05.05 wypada tzw. "Golden Week" (seria świąt narodowych, które układają się w tydzień wolnego)? Jest to okres gwałtowanie zwiększonej aktywności turystycznej. Planując Wasz wyjazd, weźcie pod uwagę, że w pobliżu tych dni będzie trudniej o noclegi, a wszystkie środki transportu będą po brzegi wypełnione ludźmi.

I co za tym idzie wyższe ceny noclegów w tym okresie itp itd.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość