Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 524 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 12 Sie 2015 17:07 

H778 napisał(a):
R_W napisał(a):
H778 napisał(a):
Zawsze możesz iść na Red Star Paris o ile Cię nie powstrzymują poglądy, tam ponoć jest ciekawiej. :)

Moge, jesli beda grac z kims "normalnym" :)
W sumie to zaciekawiles mnie tematem innych paryskich druzyn i wychodzi, ze moze warto kiedys sie wybrac na derby Racing/Paris FC/Creteil - domyslam sie, ze to porownywalne do siebie ekipy, czy sie myle?

Aż takich informacji nie mam. :mrgreen: We Francji dla mnie taki must-go to mecz Saint-Etienne i to ich kapitalne zbieganie na dół po bramce. :) Na Rennes też ponoć fajnie. A tak niekibicowsko, to mecz Pucharu Francji między drużyną lokalną a zamorską - tam mają taki system, że w tych rozgrywkach biorą udział też drużyny z terytoriów zależnych - no i co roku zdarzają się spotkania z ekipami z Reunionu, Gwadelupy, Gujany Francuskiej... :)

Ja wczoraj wieczorem wróciłem ze zorganizowanego w ostatniej chwili wypadu do Szwecji, Malmo - IFK Goteborg i IV-ligowe derby Hassleholmu, może w wolnej chwili coś skrobnę. :wink:

Nadajemy na podobnych falach, bo na mojej liscie druzyn do zaliczenia jest m.in. wlasnie St Etienne, a rozwazam tez opcje wyjazdu do Szwecji (w pazdzierniku), wiec licze na mini relacje z Twojego wypadu.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#202 PostWysłany: 13 Sie 2015 03:52 

I ja też mam w planach wyjazd do Szwecji & Danii ale raczej na wiosnę żeby trafić jakieś fajne derby (Kopenhagi w kwietniu)
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 13 Sie 2015 15:30 

nicez napisał(a):
I ja też mam w planach wyjazd do Szwecji & Danii ale raczej na wiosnę żeby trafić jakieś fajne derby (Kopenhagi w kwietniu)

Moze to nie derby ale 24-25.10 sa dwa ciekawe mecze w Sztokholmie: Hammarby-Malmo oraz AIK-IFK.
Orientuje sie ktos czy w takiej sytuacji Szwedzi robia dwa mecze w dwa rozne dni?
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 13 Sie 2015 16:44 

To przedostatnia kolejka, ale tam multiliga jest tylko w ostatniej, więc raczej na pewno nie będą razem. Na stronie Allsvenskan jest info, że termin tych meczów będzie na 8 tygodni przed.

Do Szwecji na pewno jeszcze wrócę i to pewnie już w przyszłym roku, jeden z planów to Sztokholm (AIK - DIF albo HIF - DIF, na ten drugi w tym sezonie bilety wyprzedały się w kilka minut :shock:), drugi Goteborg (IFK i GAIS) + Elfsborg Boras. Objazd Skanii też wygląda ciekawie (Malmo, Helsingborg, Angelholm, Mjallby, Trelleborg, Landskrona).
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 13 Sie 2015 22:12 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Kilka słów pseudorelacji z 2013 r., podczas wypadu do Cork.
W Irlandii sportami narodowymi są: futbol gaelicki oraz hurling. Ta relacja dotyczy tego pierwszego. Oba sporty są zarządzane przez GAA (Gaelic Athletic Association) na różnych poziomach administracyjnych. Najniższym są hrabstwa - tych jest 26 w Republice i 6 w Irlandii Północnej. Są tam rozgrywane rozgrywki ligowe (przeważnie kilka poziomów ligowych) oraz mistrzostwa hrabstw. Klasa rozgrywkowa wyżej to prowincje (4 na całej wyspie). W tych rozgrywkach biorą udział zarówno reprezentacje hrabstw, jak i najlepsze kluby z poszczególnych hrabstw. Podobnie rzecz wygląda w najwyższych rozgrywkach, czyli All-Ireland. Najważniejsze mecze przyciągają kilkadziesiąt tysięcy kibiców i trybuny są wypchane po brzegi. System rozgrywek jest ogólnie bardzo skomplikowany, bo dochodzą mecze juniorskie, różne puchary, itp. - nie sposób się w tym połapać i nawet nie próbowałem.

Teraz nieco o samym sporcie. Na pierwszy rzut oka wygląda na połączenie piłki nożnej i rugby. W drużynie gra 15 zawodników, w tym bramkarz. Mecz sędziuje nawet do 8 sędziów. Piłkę, podobną do tej z siatkówki, można prowadzić nogą i kopać, można też złapać w ręce i zrobić z nią 4 kroki, po czym należy:
- zrobić kozła o murawę i złapać ponownie (czynność ta nie może być powtórzona dwa razy z rzędu) lub;
- upuścić i wkopać sobie w ręce z powrotem lub;
- podać do innego zawodnika, nie może to rzut, ale uderzenie pięścią w piłkę lub;
- kopnąć na bramkę.
Piłkę można złapać z powietrza, nie można jej natomiast podnieść z murawy - trzeba ją wcześniej podbić stopą.
Wszystko to może wydawać się nieco skomplikowane, mam nadzieję, że poniższy film nieco objaśni:

W futbolu gaelickim są dwa rodzaje "goli" - strzał w światło bramki warty trzy punkty, oraz strzał nad poprzeczką, pomiędzy słupkami (jak w rugby) warty 1 punkt. Strzał do bramki możemy zasadniczo oddać tylko kopnięciem, natomiast nad poprzeczką możemy również przenieść piłkę piąstkowaniem - za to również jest punkt. Takie zróżnicowanie przekłada się na prezentowanie wyniku. Trzeba znać podstawową matematykę, żeby dowiedzieć się kto właściwie wygrał. Jeśli zobaczymy np. wynik Cork 2-7 vs Mayo 0-12 oznacza, że mecz wygrała drużyna z Cork, zdobywając 13 punktów, przeciwko 12 punktom Mayo.

Teraz o samym meczu - odwiedziliśmy Irlandię w lutym 2013 r., kiedy rozgrywki ogólnoirlandzkie jeszcze nie ruszyły. Pozostały nam mecze 1. dywizji (ligi) hrabstwa Cork, która właśnie się zaczęła - trafiliśmy na pierwszą kolejkę. Wybrałem mecz Bishopstown (stroje bordowe) - Ballincollig (stroje zielone). Mecz okazał się bardzo zacięty, ale niestety nie ujrzeliśmy żadnej bramki za 3 punkty. Wygrali gospodarze 0-15 do 0-13. Stadion "w kapuście", żadnych trybun, garstka kibiców stała na wale ziemnym dookoła stadionu. Jak wśród kibiców rozeszła się wieść, że przyjechaliśmy z Polski obejrzeć ich drużynę, to staliśmy się chyba ważniejszą atrakcją niż piłkarze. Potem również dostałem podziękowania za doping od drużyny na facebooku (wcześniej przed meczem pytałem się tam jak dojechać na "stadion").

Załączniki:
IMG_0002.jpg
IMG_0002.jpg [ 142.86 KiB | Obejrzany 1885 razy ]
IMG_0001.jpg
IMG_0001.jpg [ 163.2 KiB | Obejrzany 1885 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
R_W uważa post za pomocny.

#206 PostWysłany: 14 Sie 2015 09:44 

H778 napisał(a):
To przedostatnia kolejka, ale tam multiliga jest tylko w ostatniej, więc raczej na pewno nie będą razem. Na stronie Allsvenskan jest info, że termin tych meczów będzie na 8 tygodni przed.

Po raz kolejny dzieki za pomoc :)

H778 napisał(a):
Do Szwecji na pewno jeszcze wrócę i to pewnie już w przyszłym roku, jeden z planów to Sztokholm (AIK - DIF albo HIF - DIF, na ten drugi w tym sezonie bilety wyprzedały się w kilka minut :shock:), drugi Goteborg (IFK i GAIS) + Elfsborg Boras. Objazd Skanii też wygląda ciekawie (Malmo, Helsingborg, Angelholm, Mjallby, Trelleborg, Landskrona).

Dziwna sprawa, bo wg strony soccerway na tym meczu bylo 27597 widzow, podczas gdy pojemnosc stadionu to 33 tys. (30 tys. jako all-seater)...
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 14 Sie 2015 09:59 
Awatar użytkownika

niebieski
krasnal napisał(a):
Teraz nieco o samym sporcie. Na pierwszy rzut oka wygląda na połączenie piłki nożnej i rugby. W drużynie gra 15 zawodników, w tym bramkarz. Mecz sędziuje nawet do 8 sędziów. Piłkę, podobną do tej z siatkówki, można prowadzić nogą i kopać, można też złapać w ręce i zrobić z nią 4 kroki, po czym należy:
- zrobić kozła o murawę i złapać ponownie (czynność ta nie może być powtórzona dwa razy z rzędu) lub;
- upuścić i wkopać sobie w ręce z powrotem lub;
- podać do innego zawodnika, nie może to rzut, ale uderzenie pięścią w piłkę lub;
- kopnąć na bramkę.
Piłkę można złapać z powietrza, nie można jej natomiast podnieść z murawy - trzeba ją wcześniej podbić stopą.
Wszystko to może wydawać się nieco skomplikowane, mam nadzieję, że poniższy film nieco objaśni:

He, he, nigdy o czymś takim nie słyszałem, niezły misz-masz :)
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 14 Sie 2015 11:00 

@R_W A bo nie w tę mańkę napisałem kolejność, chodzi mi o te derby, które dopiero będą. :wink:

Fajna relacja z futbolu gaelickiego, a ktoś z forum był na słynnym Calcio Fiorentino? :)
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 21 Sie 2015 14:29 

H778 napisał(a):
R_W napisał(a):
H778 napisał(a):
Ja wczoraj wieczorem wróciłem ze zorganizowanego w ostatniej chwili wypadu do Szwecji, Malmo - IFK Goteborg i IV-ligowe derby Hassleholmu, może w wolnej chwili coś skrobnę. :wink:

Czekamy i czekamy... :)
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 25 Sie 2015 01:54 

Cześć, orientuje się ktoś, ile kosztuje bilet na mecz Crvena Zvezda Belgrad - Partizan Belgrad? Będziemy w tym czasie w stolicy Serbii i tak się zastanawiamy, czy nie przejść się na ten mecz, ale to wiązałoby się z przebukowaniem biletów na powrót autobusem z Budapesztu do Polski, więc jeszcze się wahamy :) A tak w ogóle, to można je kupić online, tak? Na ile dni przed meczem rusza sprzedaż?
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 25 Sie 2015 09:08 

chciałabym sie dowiedziec o bilety na FC Barcelone na Camp Nou.
Wybieram się do Barcelony na mecz z SD Eibar. Czy warto kupic wcześniej bilety na mecz w internecie czy tez pod stadioniem znajdę coś ciekawego dla 2 osób?:)

-- 25 Sie 2015 09:08 --

Wybieram się do Barcelony na mecz z SD Eibar. Czy warto kupic wcześniej bilety na mecz w internecie czy tez pod stadioniem znajdę coś ciekawego dla 2 osób?:)
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 25 Sie 2015 09:37 
Awatar użytkownika

Kilometry: 200 714
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Pod stadionem w sensie od ludzi? Ale po co?
Kup normalnie w necie i wszystko będzie OK. Na mecz z Eibar żadnych problemów z dostępnością.

#213 PostWysłany: 25 Sie 2015 09:37 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 138 255
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
MagMat napisał(a):

gdzie tanio na mecz to lekki off top jeśli chodzi o groundhopping bo mecz Barcy to nic szczególnego, kup w necie chyba że chcesz stać w kolejkach;] bilety na Barcę są do dostania bez problemu ;] pozdr
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 25 Sie 2015 10:18 

radziu89 napisał(a):
MagMat napisał(a):

gdzie tanio na mecz to lekki off top jeśli chodzi o groundhopping bo mecz Barcy to nic szczególnego, kup w necie chyba że chcesz stać w kolejkach;] bilety na Barcę są do dostania bez problemu ;] pozdr

Masz racje. To i duzo innych pytan wczesniej bardziej pasowaloby do tematu: "Jak zdobyc bilet na...?", wiec moze warto by taki stworzyc?
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 25 Sie 2015 10:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Akurat o La Liga jest osobny temat: wszystko-o-primera-division,1497,48319

#216 PostWysłany: 25 Sie 2015 11:49 

niebieski
carcoma napisał(a):
Cześć, orientuje się ktoś, ile kosztuje bilet na mecz Crvena Zvezda Belgrad - Partizan Belgrad? Będziemy w tym czasie w stolicy Serbii i tak się zastanawiamy, czy nie przejść się na ten mecz, ale to wiązałoby się z przebukowaniem biletów na powrót autobusem z Budapesztu do Polski, więc jeszcze się wahamy :) A tak w ogóle, to można je kupić online, tak? Na ile dni przed meczem rusza sprzedaż?

Bilety na mecz to wydatek od 10pln za miejsca za bramkami po pokoło 100pln za miejca w lożach VIP.
Bilety sprzedawane dzien przed meczem.
Na pewno warto!
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 25 Sie 2015 20:54 

Serio bilety na taki mecz jak derby Belgradu są sprzedawane dzień przed meczem ? W kasach ? I bez problemu można dostać bilet ? Gdyby to były derby Sarajeva to rozumiem, ale Belgradu ? W szoku lekkim jestem
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 25 Sie 2015 21:01 

Tak, głównie dlatego, że żadnego limitu miejsc tam nie ma, kto chce, to wejdzie. Co innego np. na koszu.
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 25 Sie 2015 21:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Osobiście, choć byłem na Marakanie, to nie na derbach, ale wielokrotnie pisano, że także na derby można kupić bilet.

#220 PostWysłany: 25 Sie 2015 21:26 

carcoma napisał(a):

Byłem w kwietniu na tym meczu. Bilet kupowałem około 13, dzień przed meczem - sektor 6, prosta (przeciwna od tej, na której były zamieszki ;) ), cena 1000RSD. Żadnych kolejek, panie w kasach mówiły po angielsku. Pewnie na jakichś serwisach można kupić, ale to nie ma żadnego sensu (zarobek serwisów). Nie zastanawiaj się, czy warto. Ja w tym tygodniu kupuje bilety do Belgradu na 150 derby. Pozdro!
P.S. W dzień meczu w okolicach stadionu (w promieniu 2-3 km) jest zakaz sprzedaży alkoholu.
Polecam restaurację na zejściu z górki od stadionu (krzyżówka z ulicą, na której znajduje się stadion Partizana). Trzygodzinna posiadówka z miejscowymi specjałami okraszona lokalnymi napojami kosztowała ok. 130zł/3 os. ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 524 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość