Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 512 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 15 Cze 2025 19:47 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
U mnie miejski mandat z Chemnitz również w ciągu miesiąca.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#502 PostWysłany: 15 Cze 2025 20:31 
Awatar użytkownika

Loty: 25
Kilometry: 10 843
Krajów: 5 / 2.3%
Kri$ napisał(a):
Niech mi ktoś wyjaśni jakim cudem RFN ma dostęp do naszych danyc, a jak mi gość wyprzedzający na podwójnej ciągłej zajechał drogę, bo coś z naprzeciwka mu wyjechało (działo się to w Polsce) i go zgłosiłem na policję, to powiedzieli że PL nie na umowy z RFN i niestety nic się nie da zrobić XD

Zgaduję, że chodzi o to, że Polska jako kraj dużo chętniej donosi na swoich obywateli za granicę niż inne kraje. Podobny problem był swego czasu na Podlasiu, gdzie odcinkowy pomiar prędkości został przeniesiony bo łapał głównie litewskich kierowców ciężarówek, a władze Litwy nie chciały udostępniać ich danych.
 Profil Relacje PM off  

#503 PostWysłany: 13 Lut 2026 00:54 

ma ktoś doświadczenie z mandatami z Gran Canarii ewentualnie z wysp Kanaryjskich ? był ktoś kto nie zapłacił i z niego później ściągnęli ?
 Profil Relacje PM off  

#504 PostWysłany: 13 Lut 2026 07:16 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Dziwię się, że takie pytanie zadajesz. Popełniłeś wykroczenie?
To zapłać i tyle.
Czy ściągają z Hiszpanii? Nie wiem. Nie dostałem tam mandatu.
Pamiętaj, że jeżeli się tam wybierzesz to możesz mieć jeszcze nawiązkę.
Poczytaj, co robią w Czechach.
 Profil Relacje PM off
vincenz lubi ten post.

#505 PostWysłany: 13 Lut 2026 10:46 

tak wiem co robią w czechach. tylko wystawianie mandatu za 6 km/h (na prostym odcinku na autostradzie przy ograniczeniu na 100 km/h). fotoradar na łuku autostrady. mandat 100 euro. dla mnie to zwykłe nabijanie kasy na turystach. a gdzie tolerancja i błąd pomiaru ? Z tym ze jestem pewna nieprzekroczenia prędkość bo miałam włączony tempomat i do ograniczeń się stosuję. co ciekawe na lewym pasie jest kawałek innego samochodu i ciekawe czy to nie jego prędkość zmierzono. dla przestrogi innych odcinek gc1 fotoradar przed maspalomas.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#506 PostWysłany: 13 Lut 2026 11:45 

srebrny
FUX napisał(a):
Dziwię się, że takie pytanie zadajesz. Popełniłeś wykroczenie?
To zapłać i tyle.
Czy ściągają z Hiszpanii? Nie wiem. Nie dostałem tam mandatu.
Pamiętaj, że jeżeli się tam wybierzesz to możesz mieć jeszcze nawiązkę.
Poczytaj, co robią w Czechach.

niby w jaki sposob jak sie wybiore do Hiszpanii moge miec nawiazke ?
pojdzie w kosmos i tyle
 Profil Relacje PM off  

#507 PostWysłany: 13 Lut 2026 12:40 

srebrny
@daretana2
Jechałaś własnym autem na polskich numerach?
 Profil Relacje PM off  

#508 PostWysłany: 13 Lut 2026 13:17 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
daretana2 napisał(a):
tak wiem co robią w czechach. tylko wystawianie mandatu za 6 km/h (na prostym odcinku na autostradzie przy ograniczeniu na 100 km/h). fotoradar na łuku autostrady. mandat 100 euro. dla mnie to zwykłe nabijanie kasy na turystach. a gdzie tolerancja i błąd pomiaru ? Z tym ze jestem pewna nieprzekroczenia prędkość bo miałam włączony tempomat i do ograniczeń się stosuję. co ciekawe na lewym pasie jest kawałek innego samochodu i ciekawe czy to nie jego prędkość zmierzono. dla przestrogi innych odcinek gc1 fotoradar przed maspalomas.

Dostałem we Francji za 103/100, więc wiesz, można.

Nie chcesz, nie płać, to nie zawracaj głowy.
Własne auto czy wypożyczalnia?

Trzeba było sobie tempomat ustawić na mniej.
EOT.
 Profil Relacje PM off  

#509 PostWysłany: 13 Lut 2026 13:42 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
daretana2 napisał(a):
tylko wystawianie mandatu za 6 km/h (na prostym odcinku na autostradzie przy ograniczeniu na 100 km/h). fotoradar na łuku autostrady. mandat 100 euro. dla mnie to zwykłe nabijanie kasy na turystach. a gdzie tolerancja i błąd pomiaru ? Z tym ze jestem pewna nieprzekroczenia prędkość bo miałam włączony tempomat i do ograniczeń się stosuję. co ciekawe na lewym pasie jest kawałek innego samochodu i ciekawe czy to nie jego prędkość zmierzono. dla przestrogi innych odcinek gc1 fotoradar przed maspalomas.

Fotoradar mierzy wszystkich a nie tylko turystów, zwłaszcza z Polski. Co do tolerancji i błędu, to urządzenia do pomiaru prędkości podlegają prawu krajowemu a nie przepisom unijnym. W Polsce mamy rozporządzenie o wymaganiach technicznych dla urządzeń do pomiaru prędkości w ruchu drogowym (radarowych, laserowych), które zawiera kryteria błędów, tolerancji, sposobu badania urządzeń itd a zatem domyślam się, że w innych krajach UE jest coś analogicznego. U nas te urządzenia podlegają zatwierdzeniu typu oraz legalizacji każdego egzemplarza.
Natomiast jeśli na zdjęciu widać inny samochód, to można mieć wątpliwości, kto został zmierzony - jest to zrozumiałe.
Czy tempomat był ustawiony na 100 km/h - jeśli tak, to ciekawe, ile wtedy pokazywał GPS?
 Profil Relacje PM off  

#510 PostWysłany: 13 Lut 2026 14:09 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 632 758
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Na pewno miałaś tempomat na 100 km/h? Tam na całej autostradzie jest ograniczenie do 120, a tylko na krótkim odcinku jest do 100 i tam właśnie jest ten fotoradar. (Tak, też dostałam z niego mandat :D )

W Hiszpanii jak zapłacisz w ciągu (chyba) 2 tygodni jest zniżka 50%. Powinno to być napisane na mandacie. Wtedy to już nie taka duża kwota, radzę zapłacić i zapomnieć.
3 ludzi lubi ten post.

#511 PostWysłany: 17 Lut 2026 08:18 

Loty: 91
Kilometry: 165 412
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
@daretana2
@olus

Po jakim czasie od zdarzenia mandat przyszedł?
 Profil Relacje PM off  

#512 PostWysłany: 17 Lut 2026 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 632 758
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
U mnie po około miesiącu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 512 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości