Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 192 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 21 Lis 2015 21:46 

niebieski
jekyll napisał(a):
Przylatuję na lotnisko BRU o 19:40 w czwartek. Wylatuję w niedzielę o 9:05 z CRL. Chcę zobaczyć Antwerpię, Brugię, Brukselę i Gandawę. Zabrakło mi jednego dnia :cry:
Poradźcie jak to wszystko upchnąć lub który wariant wybrać? :)
Jak się nie odwrócę to doopa z tyłu ;)
Czwartek - z Brukseli do Antwerpii (nocleg);
piątek - Antwerpia (rano) i przejazd po południu do Brugii (nocleg)
sobota - rano wyjazd do Brukseli po drodze Gandawa (czy już sobie odpuścić i prosto do Brukseli?)
niedziela to tylko przejazd na lotnisko.
albo
czwartek - przejazd do Brugii i tutaj nocuję (pomijam Gandawę)
piątek - od rana Brugia po południu Antwerpia (nocleg) a może dojazd do Brukseli?
sobota - rano Bruksela (nocleg)
niedziela - wyjazd
albo
czwartek, piątek - zostaję w Brukseli
sobota - Gandawa i Brugia i wracam do Brukseli
niedziela - wyjazd
Muzea mnie nie interesują.

Ja bym wybrał wariant nr 1. Na Gandawę przeznacz ze 4 godziny, a potem jedziesz do Brukseli, w kwietniu masz już długi dzień, więc możesz do późna zwiedzać stolicę.

Można też coś takiego:
czw - wieczór Bruksela
pt - do godz 14 Bruksela
przejazd do Antwerpii
pt - do końca dnia + nocleg Antwerpia
sob - rano przejazd do Gandawy/Brugii. Na każde z miast przeznaczasz pół dnia. W którym kończysz można uzależnić gdzie łatwiej i taniej o nocleg.
niedz - z samego rana wracasz na lotnisko np. Flibco (z obu miast tanio dojedziesz)
 Profil Relacje PM off
jekyll uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#162 PostWysłany: 21 Lis 2015 22:28 

Faktycznie trochę mało czasu. Według mnie Bruksela jest idealna na półtora dnia. W czwartek wieczorem wyszedłbym do centrum (Grand Place i reszta, najlepiej kończąc w Delirium Cafe :mrgreen: ). W piątek rano pojechałbym pod PE (o 10 darmowe zwiedzenie) i dalej obszedł okolicę z Parkiem Jubileuszowym na czele, później wróciłbym jakimś metrem w okolice Grand Place'u, jeszcze chwilę pospacerował i pojechał do Antwerpii. Tu nie byłem, więc nie pomogę. W sobotę rano ewentualnie jeszcze trochę Antwerpii, natomiast później do Brugii i Gandawy, na które spokojnie wystarczy po pół dnia, zakładając że nie chcesz zbytnio chodzić po muzeach. I lepiej Gandawę zrobić po południu, bo wtedy jest lepsze światło z Mostu św. Michała na Kościół św. Mikołaja i wieżę. :wink: W niedzielę rano na lotnisko.

Ale jeżeli mam być szczery, to odpuściłbym sobie Antwerpię i wydłużył o te pół dnia pobyt w Brukseli. Miesiąc temu byłem w tych trzech (no dobra, jeszcze w Charleroi, które jest najlepsze 8-) ) miastach od popołudnia w czwartek do popołudnia w poniedziałek i czasowo wyszło idealnie.
 Profil Relacje PM off

#163 PostWysłany: 21 Lis 2015 22:54 

niebieski
Ja byłem we wszystkich czterech miastach, Gandawa troszkę podobna wg mnie do Brugii (ale to może tylko złudzenie bo w obu są kanały ;)
Antwerpia o wiele większe miasto, portowe, też ma coś do zaoferowania.
Poniekąd to takie szybkie liźnięcie tych miast, bo w każdym zapewne można spędzić więcej czasu i się podelektować. Z drugiej strony jak kogoś dane miasto zauroczy to będzie miał motywację aby tam wrócić na dłużej.
 Profil Relacje PM off

#164 PostWysłany: 22 Lis 2015 22:30 

Loty: 138
Kilometry: 236 261
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
Ciągnie mnie właśnie do Antwerpii :D nie wiem czemu a inne miasta to tak jakoś mniej ;)
Dziękuję, noclegi zadecydują :)

#165 PostWysłany: 22 Lis 2015 22:38 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
Antwerpie polecam bardzo. zupelnie inna niż Bruksela, tym bardziej niż Charleroi. Poza tym co moze mieć znaczenie dzisiaj duże, wydaje się, że jest mnie osób narodowosci arabskiej tam. Mnóstwo małych pubów, lokali gdzie mozna napić się piwka, i czulem się tam bezpiecznie, w przeciwieństwie do Charleroi.
Za to bardzo dużo osob wyznania żydowskiego, bo praktycznie każdy sklep z diamentami nalezy do takich osob.

#166 PostWysłany: 24 Lis 2015 21:28 

Czy ktoś, kto korzystał z karty Go Pass 10 wie jak wygląda sprawdzanie wieku? Czy faktycznie to egzekwują? Mam 25 lat, moja dziewczyna niestety już nie łapie się na promocje, myślicie, żeby zaryzykować, czy lepiej kupić zwykły Rail Pass?
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 24 Lis 2015 21:35 

Wiadomo, że uczciwie byłoby kupić Rail Pass. Ale mnie jeszcze ani razu nie prosili o dowód, zresztą w ogóle w Belgii to - bazując na własnych i znajomych doświadczeniach - kontrole zdarzają się raz na pięć pociągów. Ale akurat wam trafi się upierdliwy konduktor i nic nie poradzisz. Twój wybór.

Btw, Go Pass 1 to nie żadna karta, tylko zwykły bilet, kupowany oddzielnie na każdy przejazd.
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 28 Lis 2015 08:12 

Loty: 275
Kilometry: 541 946
Krajów: 65 / 30.4%
Jeśli kupie bilet weekendowy na podróże koleją to oprócz tego muszę dokupić bilet (diablo)na lotnisko w Brukseli?(National airport).
Czy mam już wliczony dojazd na lotnisko w bilecie weekendowym?

Bilet weekendowy zone Bruksela- zone Brugia kosztuje 15 euro i niby jest w nim napisane że zawiera opłatę diablo.
a gdy zaznaczam bilet lotnisko Bruksela- zone Brugia to koszt jest ponad 26 euro.

To jak w końcu jest weekendowy za 15 euro działa na lotnisko czy nie działa?
Na bilecie weekendowym mogę kilka razy jechać w danym weekendzie czy jest tylko tam/z powrotem?

pomóżcie proszę :)
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 30 Lis 2015 12:11 
Awatar użytkownika

http://www.belgianrail.be/en/travel-tic ... icket.aspx

"Surcharges: For journeys from/to Brussels-National-Airport, the Diabolo surcharge is included in the total price. In the case of a round-trip ticket this surcharge is calculated twice. Once for the outward journey and once for the return journey."

Poza tym:

"De Zone Brussel obejmuje następujące stacje: Bockstael, Boondaal, Bordet, Bosvoorde, Brussel-Centraal, Brussel-Congres, Brussel-Kapellekerk, Brussel-Luxemburg, Brussel-Noord, Brussel-Schuman, Brussel-West, Brussel-Zuid, Delta, Diesdelle, Etterbeek, Evere, Haren, Haren-Zuid, Jette, Meiser, Merode, Moensberg, Schaarbeek, Simonis, Sint-Agatha-Berchem, St.-Job, Ukkel-Kalevoet, Ukkel-Stalle, Vorst-Oost, Vorst-Zuid en Watermael. Źródło: https://www.b-europe.com/Reizen/Praktis ... %20Station"

W spisie stacji nie ma przystanku na lotnisku, dlatego też bilet kosztuje więcej.

pluumm napisał(a):
To jak w końcu jest weekendowy za 15 euro działa na lotnisko czy nie działa?
Na bilecie weekendowym mogę kilka razy jechać w danym weekendzie czy jest tylko tam/z powrotem?

Wszystkie informacje dot. taryfy znajdziesz w pierwszym linku, który podałem.
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 04 Gru 2015 23:56 

niebieski
Do tego celu służy osobny wątek

rail-pass-pociagi-w-belgii,17,63125
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 05 Gru 2015 01:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Wróciłem z Antwerpii i miasto polecam. Na ulicach (zwłaszcza lotniskach i dworcach kolejowych, w centrach miast i na głównych przystankach) stoi po dwóch uzbrojonych żołnierzy z widoczną bronią ale żadnej paniki nie ma. Wracając do hotelu o 1 w nocy spotkałem grupę Polaków, na ulicach - co mnie zaskoczyło - też dość często słyszałem język Polski.
Życie toczy się normalnie (przynajmniej w Antwerpii), w pubach wieczorami komplet a żołnierze pokazywali jasnowłosej dziewczynie drogę :D

Jeśli ktoś się wybiera do Belgii to zostały mi właśnie 4 przejazdy Railpassem. Szczegóły w temacie Giełda:
 Profil Relacje PM off
agazano lubi ten post.
agazano uważa post za pomocny.

#172 PostWysłany: 13 Sty 2016 22:31 

Napisalam, ale nie wiem, czy wiadomość dotarła! Jadę na Wielkanoc, więc spokojnie jest czas :)
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 20 Lut 2016 15:08 

Cześć,
planuję pojechać na wycieczkę do Belgii z dziewczyną.
przewidywany termin: 31.03-4.04
31.03 wylot z Berlina do Brukseli Zaventem - lądowanie o 6:20.
31.03 zwiedzanie Brukseli
1.04 z samego rana pociągiem z Brukseli do Gandawy przez Antwerpie; zwiedzanie Antwerpii od rana do ok 16-17, w Gandawie być około 18, wieczorne zwiedzanie Gandawy i nocleg
2.04 z rana przejazd pociągiem do Brugii
4.04 ok. 16 pociąg z Brugii do Brukseli
4.04 wylot z Brukseli Zaventem do Berlina - wylot o 21:25

Czy trasa Bruksela - Antwerpia - Gandawa jest możliwa z użyciem jednego przejazdu na RailPass?
Czy czas przeznaczony na poszczególne miasta wystarczy, aby spokojnie zobaczyć ich uroki?

http://www.belgianrail.be/
Używając powyższej strony - jakie nazwy stacji kolejowych powinny mnie interesować w konkretnych miastach? Przyznam, że trochę się gubię i nie mam nawet pewności co do stacji w Brukseli :D
Czy pociąg z Brugii do Brukseli zatrzymuje się na lotnisku Zaventem?

Jeżeli taka trasa jest realna z użyciem zaledwie 3 przejazdów RailPass na osobę to chętnie odkupię RailPassa z 6 wolnymi przejazdami ;) aktualnie nie mam niestety dostępu do tematu o RailPassach

Ostatnio edytowany przez Wobo 20 Lut 2016 15:35, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 20 Lut 2016 15:31 
Awatar użytkownika

Na Rail Passie z tego co wiem nie można wysiąść i wsiąść ponownie do pociągu (czyli zrobić tzw. break in journey) na trasie na jednym skasowaniu biletu (warunki są podane pod tym linkiem http://www.belgianrail.be/en/travel-tic ... C88E34.pdf). Można wysiąść ale przy powrocie trzeba znów skasować bilet. Z Brukseli na pewno pociągi jeżdżą ze stacji Midi czy stają jeszcze na innych nie orientuję się. Co do planu zwiedzania to oczywiście co kto lubi :) . My byliśmy 4 pełne dni w Brugii (mieszkając w ścisłym centrum starego miasta i zwiedzając cały dzień od rana do wieczora) i jeden w Brukseli. Uważam, że Bruksela to kompletna strata czasu i w ogóle bym jej nie zwiedzała, zupełna nuda + arabskie centrum miasta czyli okolice stacji Midi. Brugii poświęciłabym więcej niż jeden dzień. Byliśmy 4 a i tak mamy w planach powrót. O reszcie miast nie wypowiadam się bo ich nie zwiedzaliśmy.
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 20 Lut 2016 15:39 

Właśnie rozmawiałem ze znajomym i nieco zmieniłem plan.
On także nie poleca na dłużej być w Brukseli.
Generalnie cały trip początkowo miał się opierać jedynie na Brugii z ew. jednym dniem w Brukseli, ale zobaczyłem, że na tym RailPassie można coś kombinować, więc czemu nie skorzystać :D

Hmm to już nie rozumiem jak to jest z tym RailPassem :D
wcześniej widziałem wpisy, że można dać trasę np. Bruksela - Brugia z przesiadką w Gandawie i przesiąść się dopiero po kilku godzinach zwiedzania, byle jeszcze tego samego dnia :D

To chyba działa tylko w przypadku, gdy nie można z miejsca A do miejsca B dojechać bezpośrednim, a z Brukseli do Gandawy się da... Czyli gdybym chciał jechać Bruksela - Gandawa - Brugia to mogę spędzić dzień w Gandawie a wieczorem "przesiąść" się do pociągu na Brugię?
W sumie na Antwerpii mi nie zależy, także to mogę odpuścić :)
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 20 Lut 2016 17:52 
Awatar użytkownika

Myślę, że wszystko zależy jak jest ze sprawdzaniem biletów. Na bilecie jest tylko dzień (bez godziny ani numeru pociągu ani czegokolwiek innego) i trasa OD: tu nazwa stacji DO: tu nazwa stacji. Innymi słowy jeśli konduktor będzie pamiętać, że nie kasował tego biletu a jest on skasowany po 'powrocie' do kolejnego pociągu to przy puszczam, że mogą być problemy (ale nie muszą) bo zgodnie z regulaminem nie jest to bilet pozwalający na wysiadanie w trakcie.

Jeśli ktoś się wybiera do Belgii to zostały mi 4 przejazdy Railpassem. Szczegóły w temacie Giełda:
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 20 Lut 2016 18:16 

niebieski
Teoretycznie nawet jak potrzebna jest przesiadka to powinno się wsiąść w najbliższy pociąg. Praktyka mówi, że da się pojechać pociągiem "nieco" późniejszym, no ale trasy Bruksela-Antwerpia-Gandawa to na jednym przejeździe bym nie ryzykował, bo to trasa delikatnie mówiąc "od czapy", tak jak u nas w Polsce jechać z Wawy do Poznania przez Gdańsk...no można tylko czy konduktor to kupi??
Co innego przytoczona trasa Bru-Gandawa-Brugia, gdzie Gandawa jest "po drodze" i nikogo nie zdziwi, że się tędy podróżuje.

Antwerpia jest nieco inna aniżeli Gandawa czy Brugia, więc jeśli jest możliwość to bym poświęcił z pół dnia.
 Profil Relacje PM off
Wobo uważa post za pomocny.

#178 PostWysłany: 08 Mar 2016 12:58 

Patrzę na tę stronę https://www.belgianrail.be/en/timetable ... tep-1.aspx
i czy to możliwe, że od 8 kwietnia do końca miesiąca nie ma już żadnych wolnych biletów na powrót z brugee do charleroi?
Chciałem zakupić bilet na 6-8 z charleroi do brugee i z powrotem, ale nic nie wyświetla. Może jakoś inną stronę zaproponujecie, gdzie mógłbym w jakiejś przystępnej cenie kupić bilety?

No i gdzie te tytułowe 7,6€ do wszystkich miast w Belgii, z cennika na tej stronie to nie wynika, na trasie charleroi brugee pokazjue ponad 20€! Jakieś wskazówki?
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 08 Mar 2016 15:01 

niebieski
Przedsprzedaż w necie zapewne ustawiona jest tylko w tym momencie do 7.04.

Jeśli zaś chodzi o magiczne 7,6Euro za bilet, to aby uzyskać taką cenę za odcinek (np. Charleroi-Brugia) należy kupić Rail Pass na 10 przejazdów i wypisać na bilecie odcinek skąd dokąd jedziesz i datę. W ten sposób można wpisać na jednym bilecie kilka osób. Długość odcinka także nie ma znaczenia. Jak wiesz, że 10 odcinków to dla Ciebie za dużo, być może znajdziesz na forum osobę która ma do odsprzedania kilka wolnych przejazdów, które jej zostały po tym jak sama kupiła taki bilet na 10 przejazdów. Bilet Rail Pass jest ważny 1 rok od zakupu.
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 13 Kwi 2016 09:28 

Witam,
Karola2016 czy sprzedaż RailPassa aktualna?
Jestem nowa, więc nie mam dostępu do wątku sprzedażowego.
Wylot mam w sobotę z warszawy, więc jeśli byłabyś z moich okolic Rzeszów-Stalowa Wola to chętnie odkupię, bo wysyłką już za późno :(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 192 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość