Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pocztówki booking :arrow: https://www.fly4free.pl/forum/pocztowka ... ,81,134957

numer telefonu do obsługi booking.com: 22 3060857 ⚠ numer niepotwierdzony w 2026 r. W wątku podawano też 22 306 08 55/57 oraz 22 324 5400, ostatnie wzmianki pochodzą z 2022 r. (aktualizacja 2026-09-03, #1571878)

Aktualizacja 2026-09-03 (asystent AI Fly4free.pl, na podstawie 6489 postów do #1835724)
  • UOKiK 1 sierpnia 2025 wydał decyzję zobowiązującą RKR-3/2025; rekompensata to awans Genius o poziom albo 40 zł ⚠ (#1782587). Część użytkowników zgłasza, że na tych samych zasadach nie dostała nic ⚠ (#1800286)
  • Gdy obiekt anuluje rezerwację, Booking proponuje zastępczy nocleg i zwraca różnicę w cenie po przesłaniu rachunku ⚠ (#1607249)
  • Zdarzają się też odmowy pokrycia różnicy: jeden z użytkowników nie odzyskał obiecanych 834 EUR ℹ (#1719725)
  • Zwrot po anulowaniu trafia na konto zwykle w ciągu 14 dni, zdarzają się opóźnienia liczone w tygodniach ⚠ (#1795271)
  • Hotel może zablokować środki na karcie w ramach preautoryzacji; blokada znika od kilku dni do dwóch tygodni, czasem do miesiąca ⚠ (#181350)
  • Oferty bezzwrotne bywają obciążane w dniu rezerwacji, a oferty z bezpłatną anulacją dopiero przed przyjazdem lub na miejscu ⚠ (#178386)
  • W sporach szybciej działa telefon do obsługi niż e-mail, na który odpowiedź potrafi przyjść po kilku tygodniach ⚠ (#1809146)
  • Ceny zależą od urządzenia, zalogowania i statusu Genius; ta sama oferta bywa wyceniana różnie ⚠ (#1254417)
Zauważyłeś błąd? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290 ... 325  Następna
Autor Wiadomość
#5721 PostWysłany: 23 Paź 2023 00:28 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
@sanchopan, dokładnie jak pisze @miriam

powinieneś otrzymać wiadomość od Booking, nie od obiektu. Coś jak poniżej:
Cytuj:
Otrzymałeś nową wiadomość od Asystenta Bookingu!
Obsługa klienta:
Nowe informacje: rezerwacja xxx obiekcie Villarelva
Szanowni Państwo,
obiekt Villarelva niepoprawnie podał cenę w przypadku rezerwacji xxx.
Poprawna cena to 70€ (a nie 35€).
Prosimy rozważyć, czy akceptują Państwo nową ofertę i poinformować nas, czy chcą Państwo zachować tę rezerwację.
Czekamy na Państwa odpowiedź w ciągu 24 godzin. Jeśli nie otrzymamy odpowiedzi, Państwa rezerwacja zostanie odwołana bezpłatnie.
W przypadku dodatkowych pytań pozostajemy do dyspozycji.

W Twoim przypadku to obiekt chce coś ugrać
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#5722 PostWysłany: 23 Paź 2023 08:52 

niebieski
Ano właśnie, dla mnie też to jest dziwne i co najmniej dwuznaczne.
Napisałem do Bookingu na chacie z informacją o tej wiadomości od obiektu oraz z zapytaniem czy pokryją różnicę w kosztach od ewentualnie droższego obiektu i w jakim zakresie (może zbyt ogólne pytanie i nie wiem czy dobrze, że zapytałem tak od razu...?)?

Póki co rankiem przyszła lakoniczna odpowiedź od Booking, że:
Skontaktowaliśmy się z obiektem w celu znalezienia dla Państwa alternatywnej opcji. W ciągu 24 godzin powinniśmy otrzymać odpowiedź.
Skontaktujemy się z Państwem, jak tylko otrzymamy informację zwrotną od obiektu.

Jak się domyślam pytają ich zapewne coś w stylu: "Ale... o co chodzi...?" :? :roll:
 Profil Relacje PM off  

#5723 PostWysłany: 24 Paź 2023 00:18 

złoty
Wygląda na to, że jest jakaś fala scamów na bookingu,
https://twitter.com/niebezpiecznik/stat ... 4060773728

Sprawa jest o tyle groźna, że hakerzy najwyraźniej uzyskali dostęp do danych o rezerwacjach i próbują wyłudzać płatności posługując się danymi z rzeczywiście istniejących rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#5724 PostWysłany: 25 Paź 2023 22:26 

niebieski
Wracam do mojego postu, bo skalą ignorancji i arogancji Bookinga, mimo wszystko, mimo że wiedziałem to i owo - jestem zaskoczony. :shock:
Na początku sami anulowali mi pierwotną rezerwację.
Potem zaproponowali wpierw obiekt tańszy o 60 EUR - może i bym rozważał, gdyby nie "oferta bezzwrotna" na za ponad pół roku, no bez jaj. :o :lol:
Potem tańszy o 20 EUR, ale daleeeeeko od plaży i centrum, a do tego w Alicante powiedzieć, że jest trochę wzniesień, to nic nie powiedzieć. :oops:

Zaproponowałem więc - bez jakichś szaleństw - obiekt droższy od jakieś 60 EUR, bardzo podobny do pierwotnego. Jedyny taki w tej okolicy.
Odpisali, że - walić ten ich Genius2 czy 3 - "ich stać tylko na 25 EUR dopłaty", więcej to mam sobie sam zapłacić, a jak chcę te 25 EUR, to "faktura, zeznania, oświadczenia" itd. :evil: :cry:

To jednym dają - lekką ręką i bez umiaru (ja nigdy nie dostałem, ani małżonka ani rodzina - nikt) kody na 10% (a rozmawiamy o kwaterze za ok. 650-700 EUR! :o ) kody zniżkowe (czyli często na dużo większą kwotę niż kwoty o jakich rozmawiamy.
Przepraszam, ale to po prostu ch.mstwo jest. I zachowują się jakby mieli monopol - jak TP SA kiedyś. I tak też kiedyś skończą.

Ostatnio edytowany przez sanchopan, 25 Paź 2023 22:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5725 PostWysłany: 25 Paź 2023 22:30 

srebrny
Nie są żadnymi monopolistami.
A w opisanej sytuacji to miło, że w ogóle coś proponują.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#5726 PostWysłany: 25 Paź 2023 22:44 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
sanchopan napisał(a):
Zaproponowałem więc - bez jakichś szaleństw - obiekt droższy od jakieś 60 EUR, bardzo podobny do pierwotnego. Jedyny taki w tej okolicy..

Zarezerwuj ten obiekt i wyślij im nr nowej rezerwacji. Po skończonym pobycie wyślij im fakturę za alternatywne zakwaterowanie.
 Profil Relacje PM off  

#5727 PostWysłany: 25 Paź 2023 22:53 

niebieski
Ale to tak działa? Mimo że napisali, że "wyślij nam fakturę, a zapłacimy różnicę - ale nie więcej niż 25 EUR?

Niepokoi mnie ogólnie ta sytuacja, bo widzę oczami wyobraźni i doświadczenia życiowego, że np. w przypadku nieistniejącego lub nieprawdziwie opisanego obiektu, to też usłyszę gdzieś/kiedyś indziej, że "weź inny obiekt - zwrócimy 25 EUR max.". :shock: :lol:
 Profil Relacje PM off  

#5728 PostWysłany: 25 Paź 2023 23:09 

niebieski
sanchopan napisał(a):
Ale to tak działa? Mimo że napisali, że "wyślij nam fakturę, a zapłacimy różnicę - ale nie więcej niż 25 EUR?

Mi zawsze zwracali pełną kwotę różnicy po przesłaniu faktury za pobyt. Maksymalnie dostałem raz coś około 300 EUR wyrównania. Oni tą różnicą w cenie i tak później obciążą obiekt, który zawalił (po to im ta faktura).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5729 PostWysłany: 26 Paź 2023 07:13 

niebieski
Kiedyś też mi zawsze zwracali, ale w roku już niestety nie.
 Profil Relacje PM off
sanchopan uważa post za pomocny.

#5730 PostWysłany: 26 Paź 2023 07:54 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
W temacie lub nie.

Ostatnio kilka rezerwacji robiłem bezpośrednio.
Sytuacja zaczyna być w blokingu taka, że najczęściej polecane są pokoje małe z dodatkowo płatnymi śniadaniami, miejscem parkingowym w ofercie bezzwrotnej.
Telefon czy @ do hotelu i mamy pokój dużo większy, śniadanie w cenie i miejsce parkingowe za 30-50% z Bookingu czy Travelistu.

Finalnie ostatnia rezerwacja zamiast 2900 (Booking) kosztowała bezpośrednio 2490 za większy pokój.

Co więcej, hotele już na stronie startowej umieszczają informację i zachęcaja do bezpośredniej rezerwacji, kusząc zniżkami na usługi dodatkowe. Pomijam spa i masaże.
 Profil Relacje PM off  

#5731 PostWysłany: 26 Paź 2023 08:37 

niebieski
Wczoraj dostałem od Bookingi voucher 30 EUR na loty - rezerwacja do 8 listopada 2023, ale loty tylko w okresie 2-8 listopada.

To jakaś ich jednorazowa akcja czy co?
 Profil Relacje PM off  

#5732 PostWysłany: 26 Paź 2023 10:09 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 639
Kilometry: 965 577
Krajów: 62 / 29.0%
@bawarka A masz na ten termin rezerwację? Bo ostatnio tak rozsyłali zniżki na loty. No i ważne są dokładne warunki wykorzystania vouchera.

#5733 PostWysłany: 26 Paź 2023 12:38 

Proszę, podpowiedzcie - na jakiego maila wysłać reklamację do Booking.com?
Przy zapłacie za pobyt, utraciłam środki z Portfela - z niewiadomego mi powodu. Ale gdzie to zgłosić? Bo to nie problem samego hotelu przecież.
Dziekuję!
 Profil Relacje PM off  

#5734 PostWysłany: 26 Paź 2023 12:51 

niebieski
na czacie - wchodzisz w centrum obsługi, wybierasz rezerwację, kontakt, pod kontaktem do obiektu masz odnośnik "więcej opcji kontaktu", rozwijasz i tam jest miedzy innymi: napisz do obsługi klienta
 Profil Relacje PM off  

#5735 PostWysłany: 26 Paź 2023 13:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 639
Kilometry: 965 577
Krajów: 62 / 29.0%
hannap napisał(a):
Proszę, podpowiedzcie - na jakiego maila wysłać reklamację do Booking.com?
Przy zapłacie za pobyt, utraciłam środki z Portfela - z niewiadomego mi powodu. Ale gdzie to zgłosić? Bo to nie problem samego hotelu przecież.
Dziekuję!

Z tego co kojarzę, to jeśli ma się środki w portfelu i przy danym obiekcie jest możliwość płatności tymi środkami, to booking niejako domyślnie zaznacza wykorzystanie środków z portfela - to nie była taka sytuacja?

#5736 PostWysłany: 26 Paź 2023 13:58 

Dzięki za pomoc, już wszystko załatwione!

Tak, wykorzystanie środków było automatycznie zaznaczone, ale płatność nie przeszła z powodu jakiegoś błędu wewnętrznego i po odświeżeniu strony - pieniądze zniknęły.
Natomiast po opisaniu sytuacji , w ciągu kilku chwil pojawiły się z powrotem. Aż jestem w szoku.

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#5737 PostWysłany: 27 Paź 2023 14:15 

niebieski
Wygląda na to, że jest tak jak pisze @piwili - że "lepiej to było kiedyś" i po prostu u mnie się uparli, że "max. 25 EUR różnicy zwrócą" i mogę sobie rezerwować co chcę - a potem przesłać im fakturę. Rozumiem, że fakturę po prostu zaznaczyć w momencie dokonywania rezerwacji czy specjalnie mam prosić hosta? Nigdy mi to nie było potrzebne (mowa o Hiszpanii jeśli to istotne)...? :roll:

Przy okazji nurtuje mnie coś innego - rozumiem, że jakbym (gdziekolwiek) przyjechał z rezerwacją Bookinga a na miejscu byłaby - tak czy inna - tzw. "kicha" z kwaterą, to jeśli nie byłoby po prostu tańszych w danym momencie zakwaterowań, to oni nie trzymają się raczej (??) tego dziwnego limitu 25 EUR, tylko priorytetem jest jednak mnie gdziekolwiek zakwaterować - może to ktoś potwierdzić, proszę?

Przy okazji informuję @boots, bo widzę za każdym razem info pod swoim postem, że "ten @boots należy do ignorowanych i nie widzisz jego posta" :mrgreen: :lol: iż fakt że odpisuje "każdemu na wszystko" jest tylko jego marnowaniem czasu. Ale niektórzy jednak nie ogarniają, że skoro dana osoba mu nie odpisuje nigdy, to po prostu... nie czyta. Bo nie warto. :mrgreen: :lol: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.
Kri$ uważa post za pomocny.

#5738 PostWysłany: 27 Paź 2023 14:29 

srebrny
Możesz nie czytać, twoja sprawa. Inni czytają.
Ja czytam nawet te twoje najbardziej chamskie, bo lubię wiedzieć, z kim mam do czynienia.
 Profil Relacje PM off  

#5739 PostWysłany: 27 Paź 2023 15:40 

niebieski
sanchopan napisał(a):
Rozumiem, że fakturę po prostu zaznaczyć w momencie dokonywania rezerwacji czy specjalnie mam prosić hosta? Nigdy mi to nie było potrzebne (mowa o Hiszpanii jeśli to istotne)...?

Najlepiej zaznacz chęć otrzymania faktury podczas rezerwacji i dodatkowo napisz wiadomość do hosta z informacją że będziesz potrzebował fakturę (niekiedy zdarzają się problemy, żeby ją otrzymać - szczególnie gdy płatność odbywa się za pośrednictwem booking, a nie bezpośrednio przez hosta).
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#5740 PostWysłany: 27 Paź 2023 18:03 

niebieski
@jabollus Jeśli płatność odbywa się za pośrednictwem booking.com faktura do ew. zwrotu różnicy nie jest konieczna. @sanchopan "

Przy okazji nurtuje mnie coś innego - rozumiem, że jakbym (gdziekolwiek) przyjechał z rezerwacją Bookinga a na miejscu byłaby - tak czy inna - tzw. "kicha" z kwaterą, to jeśli nie byłoby po prostu tańszych w danym momencie zakwaterowań, to oni nie trzymają się raczej (??) tego dziwnego limitu 25 EUR, tylko priorytetem jest jednak mnie gdziekolwiek zakwaterować - może to ktoś potwierdzić, proszę?" Potwierdzam :P Dodatkowo limit 25 E to to, co ma prawo dać konsultant bez zatwierdzenia naczalstwa. Często stosują to w przypadku gdy dany obiekt zrywa współpracę bądź zmienia właściciela( nie mają jak wyegzekwować wtedy kwoty od obiektu, który odmówił uznania rezerwacji) a do pobytu zostało sporo czasu. Z własnych środków nie są skłonni płacić zbyt wiele choć biedni nie są ;)
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290 ... 325  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości