Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pocztówki booking :arrow: https://www.fly4free.pl/forum/pocztowka ... ,81,134957

numer telefonu do obsługi booking.com: 22 3060857 ⚠ numer niepotwierdzony w 2026 r. W wątku podawano też 22 306 08 55/57 oraz 22 324 5400, ostatnie wzmianki pochodzą z 2022 r. (aktualizacja 2026-09-03, #1571878)

Aktualizacja 2026-09-03 (asystent AI Fly4free.pl, na podstawie 6489 postów do #1835724)
  • UOKiK 1 sierpnia 2025 wydał decyzję zobowiązującą RKR-3/2025; rekompensata to awans Genius o poziom albo 40 zł ⚠ (#1782587). Część użytkowników zgłasza, że na tych samych zasadach nie dostała nic ⚠ (#1800286)
  • Gdy obiekt anuluje rezerwację, Booking proponuje zastępczy nocleg i zwraca różnicę w cenie po przesłaniu rachunku ⚠ (#1607249)
  • Zdarzają się też odmowy pokrycia różnicy: jeden z użytkowników nie odzyskał obiecanych 834 EUR ℹ (#1719725)
  • Zwrot po anulowaniu trafia na konto zwykle w ciągu 14 dni, zdarzają się opóźnienia liczone w tygodniach ⚠ (#1795271)
  • Hotel może zablokować środki na karcie w ramach preautoryzacji; blokada znika od kilku dni do dwóch tygodni, czasem do miesiąca ⚠ (#181350)
  • Oferty bezzwrotne bywają obciążane w dniu rezerwacji, a oferty z bezpłatną anulacją dopiero przed przyjazdem lub na miejscu ⚠ (#178386)
  • W sporach szybciej działa telefon do obsługi niż e-mail, na który odpowiedź potrafi przyjść po kilku tygodniach ⚠ (#1809146)
  • Ceny zależą od urządzenia, zalogowania i statusu Genius; ta sama oferta bywa wyceniana różnie ⚠ (#1254417)
Zauważyłeś błąd? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 325  Następna
Autor Wiadomość
#1301 PostWysłany: 03 Mar 2016 14:23 

niebieski
Nie denerwuj się,nikt nie sugeruje niekompetencji a zwyczajnie próbuje pomóc .Normalnie działa to tak jak napisałam ,jeśli jest inaczej skontaktuj się z infolinią Booking i tam powinni ci wszystko sprawdzić i wyjaśnić dlaczego akurat w przypadku twojej rezerwacji jest inaczej i co jest tego powodem.Jak coś wyjaśnisz to napisz dla potomnych bo to chyba pierwszy taki przypadek.Powodzenia.
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.
Marysiek uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#1302 PostWysłany: 03 Mar 2016 19:59 

niebieski
miriam napisał(a):
Nie denerwuj się,nikt nie sugeruje niekompetencji a zwyczajnie próbuje pomóc .Normalnie działa to tak jak napisałam ,jeśli jest inaczej skontaktuj się z infolinią Booking i tam powinni ci wszystko sprawdzić i wyjaśnić dlaczego akurat w przypadku twojej rezerwacji jest inaczej i co jest tego powodem.Jak coś wyjaśnisz to napisz dla potomnych bo to chyba pierwszy taki przypadek.Powodzenia.

Powiedzieli że czasem tak się zdarza, że automatycznie coś idzie nie tak i wtedy dzwonią do hotelu.
 Profil Relacje PM off  

#1303 PostWysłany: 03 Mar 2016 20:54 
Awatar użytkownika

Loty: 424
Kilometry: 758 994
Krajów: 80 / 37.4%
HON fly4free
Marysiek napisał(a):
Teraz w ogóle już nie ma takich pokoi jakie zarezerwowałam i to mi się wyświetla jak klikam zmianę, co jest dziwne, bo przecież ten mój pokój jest, chcę tylko zmienić zakres dat.

Wydaje mi się, że tu leży pies (pokój) pogrzebany. Twój pokój jest,ale zarezerwowany - nie jest więc dostepny do rezerwacji. Podobnie jak @miriam zmieniałem daty w rezerwacji, ale pokój był w tych datach wciąż dostępny.
 Profil Relacje PM off  

#1304 PostWysłany: 04 Mar 2016 05:21 

niebieski
igore napisał(a):
Wydaje mi się, że tu leży pies (pokój) pogrzebany. Twój pokój jest,ale zarezerwowany - nie jest więc dostepny do rezerwacji. Podobnie jak @miriam zmieniałem daty w rezerwacji, ale pokój był w tych datach wciąż dostępny.

Ale czy jak robiłeś zmianę to ten sam pokój miał już inną cenę?
Jak pisałam pierwszego posta pokój BYŁ dostępny, tyle że w innej cenie. I nie pozwoliło mi zwęzić zakresu dat na starych warunkach.
Dostępność skończyła się krótko potem.
 Profil Relacje PM off  

#1305 PostWysłany: 04 Mar 2016 08:31 
Awatar użytkownika

Loty: 87
Kilometry: 252 076
Krajów: 27 / 12.6%
Od kilku lat regularnie parę razy w roku podróżuję - zarówno po Europie, jak i po innych krajach (Peru, Gwatemala, Tajlandia, Laos, Malezja). Zawsze korzystam z rezerwacji na booking.com, których dokonuję dużo wcześniej -wszystkie z możliwością bezpłatnego anulowania, często bez konieczności podania numeru karty kredytowej. ZAWSZE wszystko było ok. Być może z ocenami wystawionymi danemu obiektowi się nie zgadzałam, ale zawsze rezerwacja działała, anulowanie było bezproblemowe i faktycznie darmowe (oczywiście dokonane w odpowiednio wczesnym terminie) - niejednokrotnie rezerwacji dokonywałam na ten sam termin w różnych miejscu i w ostatniej chwili decydowałam, które wybieram.
Do ostatniego razu ... podróży w lutym tego roku do RPA.
Bilet na samolot kupiłam w kwietniu ubiegłego roku i od razu zaczęłam szukać dobrych, w miarę tanich miejscówek w różnych miastach w całej RPA. Ceny tam nie są "azjatyckie" - w przeliczeniu 100 zł za pokój 2 os. w hostelu to naprawdę super okazja. Co prawda standard hosteli też jest bardziej zachodnioeuropejski, niż azjatycki.
Dwa dni przed wylotem do RPA dostałam maila (nie przez booking, tylko bezpośrednio) od hostelu w Simon's Town - pod Kapsztadem - z prośbą, abym to ja skasowała swoją rezerwację, której dokonałam ok. 10 m-cy temu. Prawdopodobnie walnęli się z ceną (dali w ofercie za niską) i nie chcieli ponosić konsekwencji swojej pomyłki. Ja oczywiście odpisałam, że rezerwację podtrzymuję. Niestety po przyjeździe na miejsce okazało się, że nie ma dla nas miejsca, właściciel zachował się jak ostatni cham i tylko w kółko powtarzał, że przecież kazał mi anulować rezerwację. Mieliśmy kupę szczęścia, bo znaleźliśmy super hostel w Kapsztadzie, ale nerwów było sporo. A co najgorsze - na booking przy tej rezerwacji pojawiła się informacja, że to ja nie pojawiłam się w hostelu. Bałam się, że mnie obciążą płatnością za te 3 noclegi, ale po interwencji na booking - szybkiej, konkretnej i bardzo pomocnej - nic takiego się nie stało.
W Pretorii - po przyjeździe na miejsce - ok. 22 (co to oznacza w RPA, wielu z Was pewnie wie), też okazało się, że moja rezerwacja - również dokonana wiele m-cy wcześniej - została przez hostel skasowana - i to w grudniu - o czym ja nie miałam oczywiście pojęcia. Jeszcze dzień wcześniej w moim telefonie na aplikacji booking pojawiło się powitanie z tego hostelu i info, że mnie tam oczekują. tam również potraktowano nas olewająco, a noclegu po nocy szukaliśmy 3 godz. - należy pamiętać, że wszystkie hostele w RPA są za murami, drutami, nie są oznakowane i nikt w nocy nie otwiera. Dramat.
Na szczęście za ten nocleg też mi kasa z karty nie zeszła - ale problem był.
Nie wiem, o co chodzi w RPA - nigdy wcześniej nie miałam takiej sytuacji, a tam aż dwukrotnie. Na każdy kolejny nocleg jechaliśmy "z pewną taką nieśmiałością", tym bardziej, że tam o kolejny nie łatwo.
Jedno się sprawdziło - obsługa booking.com - zareagowali fantastycznie - proponowali nawet wyrównanie ceny i refundację innych ewentualnie poniesionych kosztów w związku z tą pierwszą sytuacją. Szacun.
 Profil Relacje PM off
scomin lubi ten post.

#1306 PostWysłany: 16 Mar 2016 15:31 

nie wierzę w ich bezczelność na prawdę ręce opadają, dla zainteresowanych : pod spodem moja odpowiedź, niech przestana przynajmniej kłamać.. ehh booking.com brak słów. Post pojawił się na innym forum. Kłamstwa kłamstwa i jeszcze raz kłamstwa.

"Z punktu widzenia "hotelarza":
Dostęp do danych karty obłożony jest ograniczeniami - takimi jak chociaż konieczność zalogowania się na konto partnera, tak więc osoba nie znająca hasła nie ma do nich dostępu, a booking oferuje możliwość tworzenia kont z ograniczonymi uprawnieniami.

Nie znam żadnej innej firmy (jakiejkolwiek), która posiadałaby tak profesjonalną obsługę klienta. Sprawy rozwiązywane są szybko, booking bierze na siebie kontakt zarówno z hotelem jak i z klientem - jeśli klient mówi tylko np. po niemiecku, zadzwoni do niego niemieckojęzyczny konsultant. Wszystkie problemy zgłaszane do bookingu, zarówno przez nas, jak i przez naszych gości, były rozwiązywane zawsze szybko i z zadowoleniem obu stron.

Skoro booking "przekazuje dane kart bez żadnej kontroli" to również Pan ma do nich dostęp, a więc może Pan również preautoryzować kartę takiego Ukraińskiego gościa. My nie mamy z tym problemu. Dane karty kredytowej stanowią zabezpieczenie rezerwacji. Prowadząc sprzedaż pokoi poprzez booking.com to Pan określa warunki rezerwacji - na ile przed i w jakiej wysokości może Pan obciążyć konto gościa za nocleg. W momencie, gdy gość poda niepoprawne dane karty kredytowej może Pan swobodnie anulować tą rezerwację.

Nie znam dokładnie procesu pozyskiwania wizy, wydaje mi się jednak, że zarezerwowanie kilku pokoi na jedno nazwisko, w żaden sposób nie ułatwi rzeszy Ukraińców pozyskania jej - poza osobą na którą jest rezerwacja. Tak samo potwierdzenie rezerwacji z "przypadkowo wpisanymi literkami i cyferkami" w miejscu danych osobowych nie może być zbyt pomocne w procesie wizowym.

Booking.com jest pośrednikiem i pobiera jedynie prowizję od zrealizowanych pobytów. Booking nie pobiera prowizji od rezerwacji anulowanych.

Proszę nie obarczać pośredników winą za albo brak umiejętności w zarządzaniu obiektem, albo po prostu brakiem wiedzy.

Pozdrawiam"

MOJA ODPOWIEDŹ NA TO:

No właśnie nie wie Pan o czym mówi albo jest Pan pracownikiem booking i kłamie na forum w "żywe oczy". Booking po pierwsze prosi o dane karty natomiast my jako hotel musimy wysłać do Gościa prośbę o wpłatę zaliczki. Jeżeli jest to gość z Polski lub zagraniczny który podaje prawdziwe dane kontaktowe to nie ma z tym problemu. Wystarczy kontakt i nawet jeżeli nie ma możliwości wpłaty wtedy rozlicza się na miejscu.

Co do rezerwacji fałszywych - my dostajemy jako hotel fałszywe dane np "Imię: adfdf Nazwisko: csnduf numer telefonu:000044455" Widać od razu że są fałszywe ? Według booking. com NIE.
Więc musimy wysyłać do takiej rezerwacji informację z prośbą o wpłątę zaliczki mimo wszsytko. Gość z powyżej wymienionych danych ma na to 24h. Później czekamy. Booking anuluje ją w momencie gdy zgłosimy że zaliczka nie wpłynęła. Po czym po 5 minutach od anulowania ta rezerwacja znowu się pojawia w naszym systemie blokując pokoje. Dzisiaj usłyszałam odpowiedź od obsługi booking od roześmianej Pani że takie są procedury i musimy się do nich stosować, mało tego obsługa booking jest na tak wysokim poziomie, że Pani odmówiła podania swojego imienia i nazwiska podczas rozmowy śmiejąc się, że Ona nie ma obowiązku mi pomagać (mam nagranie tej rozmowy - i mam nadzieję, że jej przełożeni się tym zajmą, chyba że zależy im na parterstwie hoteli tak samo jak na pomocy w sprawie ukraińskich rezerwacji.

Co do fałszywych danych - tylko my widzimy przypadkowo wpisane literki i cyferki. System rezerwacji z Ukrainy odbywa się tak jak by za naszymi plecami. Ponieważ Gość wypełnia najpierw dane dla hotelu a następnie dla otrzymania Wizy .. my widzimy tylko te pierwsze.. Nie wiemy również oficjalnie że każda rezerwacja z ukrainy jest opłacana przez tych gości w wysokości 40 zł na konto booking - tylko po to bookingowi numery kart - w przypadku kiedy to oni na tym mają czysty zysk radzą sobie z tym bez problemu. Natomiast nam hotelarzom każą czekać na łaskę gościa 24 h na wpłatę zaliczki na prywatne konto jakie im musimy wyslać. Nie jesteśmy zabezpieczeni w żaden sposób.

Nie wiem o co chodzi z atakiem, że nie mamy umiejętności zarządzania - to nie ma nic wspólnego z współpracą z bokking.com. Opisuję tylko problem jaki to sprawia hotelarzom z całej polski.
Oni po prostu nie chcą pomagać Hotelom - bo mają zysk z przyjmowania tysięcy fałszywych rezerwacji z Ukrainy. Co do braku wiedzy - akurat tak się składa że wiedzę mam już lepszą niż "pośrednik" nam przekazuje.
Oczywiście booking pobiera prowizję od zrealizowanych pobytów - natomiast nie o to chodzi. Chodzi o to że booking nie robi z tym nic, że dziennie mamy kilkanaście lub -dziesiąt rezerwacji fałszywych które blokują pokoje i nie mamy z tego korzyści a jedynie straty - bo goście którzy faktycznie chcą skorzystać z noclegu nie mają takiej możliwości bo pokoje są zajęte ale tylko wirtualnie przez tych którzy nie przyjeżdżają faktycznie na swój pobyt i za niego nie płacą.

Nie wierzę w to że nie ma Pan w swoim hotelu takiego problemu - więc jestem pewna, że pisze Pan swój post nie z punktu widzenia "hotelarza" a pracownika booking który kłamie.
Tylko w moim regionie na spotkaniach z innymi właścicielami i pracownikami hoteli o tym problemie rozmawia każdy - nie ma hotelu ani agroturystyki ani motelu który nie miał by tego problemu. Mało tego właściciele hoteli z innych miast którzy nocują u nas również opowiadają o obsłudze booking i problemie z ukraińskimi rezerwacjami - przez co ich i nasze pokoje stoją puste.

Nie ma co przywoływać obsługę booking do przyzwoitości - jest to po prostu pośrednik zagraniczny który na naszym rynku czerpie tylko zyski kosztem innych. Osobiście nie chcemy mieć więcej z nimi nic do czynienia nawet jeżeli wiąże się to z brakiem reklamy na ich stronie .. nie warte to jest tych nerwów i straconego czasu.

Istnieją na szczęście inne polskie portale z którymi nie ma problemów - przypominam, że rezerwacje z booking jedynie umożliwiają otrzymanie Wizy oraz zaproszenie od rodziny mieszkańcom Ukrainy. Polecam hotelarzom oraz gościom m.in np:

portale: bookapart.com , nocowanie.pl , airbnb.pl , eholiday.pl i wiele innych które dbają zarówno o gości jak i o hotelarzy - co stanowi o braku nieporozumień i niezadowolenia z żadnej strony.

Proszę się również nie bać zadzwonić przed rezerwacją bezpośrednio do hotelu w jakim chce się nocować. W przypadku rezerwacjii na booking com będzie to na pewno bezpieczniejsze i uzyska się prawdziwe dane i informacje o noclegu a nie te napisane "przez specjalistów booking" którzy np piszą o wyposażeniu pokoi tak jak im pasuje a na miejscu i hotelarz i gość są zdziwieni że taka informacja była podana w mailu przy rezerwacji. Uprzedzam od razu niedowiarków i atakujących moje wypowiedzi pracowników booking - mam maile od obslugi gdzie informują mnie, że Specjaliści booking wiedzą najlepiej jak zaprezentować i opisać hotel i pokoje dlatego hotelarzy proszą jedynie o zdjęcia i zaznaczenie poszczególnych kratek w ankiecie - która oczywiście nie jest kompletna i nie czytelna.

Z BOOKING.COM była najgorsza współpraca - proszę się zastanowić ile razy booking nie poinformował o opłacie klimatycznej lub o konieczności wpłaty zaliczki lub o wyposażeniu w hotelu. Możecie Państwo wierzyć lub nie - ale hotelarz nie ma nic do powiedzenia ani do napisania w opisie własnego hotelu na stronie booking com ponieważ ONI WIEDZĄ LEPIEJ.

Mamy nadzieję, że po tych wszystkich przejściach i nerwach nasi goście będą korzystali z bezpiecznych pośredników i będą zawsze zadowoleni już od momentu samej rezerwacji.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#1307 PostWysłany: 16 Mar 2016 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 632 758
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
@justyna_k16.90 Strasznie chaotyczna jest Twoja wypowiedź, ciężko czasem zrozumieć o co chodzi. Ale do rzeczy, to chciałam zapytać, jeśli macie taki problem z fałszywymi rezerwacjami i zaliczkami, to dlaczego nie przejdziecie na system z preautoryzacją karty gościa? Tu przecież natychmiast po rezerwacji widać, czy da się pobrać środki, jeśli nie, to wysyłasz prośbę o zmianę karty. Jeśli gość nie zmieni to rezerwację anulujesz.
Co do końcówki wypowiedzi, to nigdy się nie spotkałam na bookingu, żeby jakieś dodatkowe opłaty (klimatyczna, podatek itp) nie były w opisie jasno podane. Wręcz mam wrażenie, że wśród innych pośredników to booking tutaj najrzetelniej opisuje wszystkie warunki rezerwacji.
3 ludzi lubi ten post.

#1308 PostWysłany: 16 Mar 2016 17:03 

olus napisał(a):
@justyna_k16.90 Strasznie chaotyczna jest Twoja wypowiedź, ciężko czasem zrozumieć o co chodzi. Ale do rzeczy, to chciałam zapytać, jeśli macie taki problem z fałszywymi rezerwacjami i zaliczkami, to dlaczego nie przejdziecie na system z preautoryzacją karty gościa? Tu przecież natychmiast po rezerwacji widać, czy da się pobrać środki, jeśli nie, to wysyłasz prośbę o zmianę karty. Jeśli gość nie zmieni to rezerwację anulujesz.
Co do końcówki wypowiedzi, to nigdy się nie spotkałam na bookingu, żeby jakieś dodatkowe opłaty (klimatyczna, podatek itp) nie były w opisie jasno podane. Wręcz mam wrażenie, że wśród innych pośredników to booking tutaj najrzetelniej opisuje wszystkie warunki rezerwacji.

Na booking.com nie ma czegoś takiego jak pobieranie przez nas jako hotel pieniędzy z karty Gościa- nie dostajemy również takich danych od obsługi lub od gościa osobiście. Na nasze pytanie czy booking może pobierać z karty gościa zaliczkę i ją nam przekazywać dostaliśmy odpowiedź, że booking nie pośredniczy w żadnych płatnościach na linii Hotel - Gość.
Dlatego zmuszeni jesteśmy wysyłać każdemu osobiście prośbę o wpłatę zaliczki na nasze prywatne konto - wiadomo że nie zmusimy do tego nikogo - dlatego musimy czekać 24 h jeżeli wpłata się nie pojawi, dopiero wtedy możemy prosić booking o anulowanie rezerwacji. Nie możemy tego zrobić sami - nie ma takiej opcji na stronie booking. Tylko i wyłącznie booking może anulować rezerwacje jakie do nas napływają a w praktyce wygląda to tak że czekamy na zaliczkę 24h - nie otrzymujemy jej więc wysyłamy prośbę o anulowanie rezerwacji - następnie nie jest ona automatycznie anulowana tylko czasami nawet po kilku dniach - to zależy kiedy akurat ktoś z obsługi booking ma czas do tego siąść i zająć się anulowaniem. Nie wiem jak to inaczej opisać "nie haotycznie" staram się przekazać mniej więcej jak to wygląda ;(
W przypadku fałszywych rezerwacji od momentu zajęcia pokoju przez takiego gościa - mamy zajęty pokój przez kilka dni aż nie minie cały proces anulowania fałszywych rezerwacji - które znamy już na pamięć bo pojawiają się od początku naszej współpracy z booking.com. Te same dane, te same numery telefonów, nazwiska i maile. Oczywiście zero odpowiedzi a booking ich kryje i nie może znaleźć rozwiązania - lub nie chce raczej.

Co do opłat dodatkowych. Jako hotelarz miałam tylko jeden przypadek kiedy gość nie wiedział o opłacie klimatycznej w innych przypadkach ta informacja jest dopisywana drobnym druczkiem i nie jest to wyjaśnione że będzie poprana na miejscu.

Natomiast jako gość 2 krotnie zarezerwowałam hotel gdzie obsługa była zdziwiona, że nie wiem o opłacie. Nawet przy nich wyświetlałam korespondencje podczas rezerwacji. Podejrzewam, że booking nie wprowadził tej informacji na stronę hotelu - tak jak wspominałam właściciele hoteli ani obsługa nie mogą sami wprowadzać żadnych zmian w opisach i warunkach wynajmu - Bo booking ma od tego ludzi którzy wiedzą lepiej. To jest jakiś absurd przecież bo nawet wpisując nasze położenie przez 3 miesiące nie mogliśmy doprosić się żeby wpisali prawdziwą odległość od głównego miasta naszego obiektu. Czyli: Hotel położony jest 2 km od Warszawy a na stronie booking pokazywało 14 km od Warszawy. (od centrum) co jest chyba znaczącą różnicą dla rezerwujących ?
Po 3 miesiącach walki maili z informacją o błędzie otrzymaliśmy przeprosiny, że ktoś z obsługi booking źle naniósł centrum Warszawy na mapę i stąd różnica km. ....

Taka właśnie jest współpraca z nimi. Moje wypowiedzi mogą być haotyczne bo chce przekazać jak najwiecej tych absurdalnych sytuacji innym a bez pamięci jakie to kłopoty nam i gościom oraz nerwy przysparzało po prostu się nie da o tym pisać.
 Profil Relacje PM off  

#1309 PostWysłany: 16 Mar 2016 17:11 

srebrny
Rozumiem, że już z nimi nie współpracujesz?
 Profil Relacje PM off  

#1310 PostWysłany: 16 Mar 2016 17:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@justyna_k16.90
Opisane tutaj problemy raczej dotyczą hotelarzy a nie wczasowiczów. My jeździmy na wakacje, robimy sobie wolne a oni wtedy mają czuwać nad naszym spokojnym snem. Za to dostają kasiorę, czasem nie małą.

Kto to jest fałszywy klient? Ktoś kto robi rezerwacje i je anuluje? Jak sobie przejrzysz forum to zobaczysz, że wielu tak robi i nikt nie widzi w tym nic dziwnego czy niemoralnego. Również wątpię by ktoś się przejmował tym przez co przechodzi właściciel hotelu przy problemach z rezerwacjami czy w ogóle z nimi. Po to jest booking żeby nie musieć rozmawiać z hotelarzami. Przyjeżdżam, pokazuje papier, płacę (czasem mówią, że najpierw muszą zapracować a potem poproszą o pieniądze) i idę na wyro. Na koncie mam ponad 40 rezerwacji zrobionych przez booking i nigdy nie miałem z nimi najmniejszego problemu.

#1311 PostWysłany: 16 Mar 2016 17:22 

boots napisał(a):
Rozumiem, że już z nimi nie współpracujesz?

Po rozmowie z Panią z "obsługi" która powiedziała do mnie " Nie mam obowiązku Pani pomagać" nie chciała się po tym przedstawić i wyśmiewała rozmowę, że może mi podać numer do prezydenta jeszcze jak zapytałam ją o przełożonego.. zakończyłam z nimi wszelkie rozmowy i współpracę.

Rozmowę mam nagraną i wysyłałam ją do obsługi booking z chęcią otrzymania komentarza na temat ich obsługi - niestety się nie doczekałam.

Rozmowa dotyczyła rezerwacji osoby z ukrainy która od 2 tygodni na te same dane robiła rezerwacje na wszystkie pokoje na różne terminy. Za każdym razem cierpliwie musieliśmy wysyłać prośbę o zaliczkę - oczywiście telefon nie odpowiadał, zero odpowiedzi na maila oraz brak wpłaty zaliczki. Czekaliśmy 24h prosiliśmy o anlowanie tych rezerwacji booking. Booking anulował te rezerwacje po kilku dniach i od razu kiedy rezerwacja znikała pojawiała się kolejna znowu na te same dane .. i znowu musieliśmy wysyłać prośbę o zaliczkę i tak w koło Macieju. Po kilku razach zadzwoniłam z prośbą i załamaniem, że nie wiemy już jak sobie z tym radzić że przez 2 tyg mamy zablokowane pokoje na co Pani zaczęła standardową wypowiedź że takie są procedury i mamy się ich trzymać lub nie musimy korzystać z ich usług....

Zapytałam wtedy tą Panią czy mi się przedstawi i czy pamięta, że rozmowa jest nagrywana bo właśnie zaproponowała mi zamiast rozwiązania problemu odejście z booking.com .. na co ona zaczęła się śmiać, że doskonale to pamięta i że nie ma obowiązku mi pomagać...

brak słów
proszę mi uwierzyć, że nie jesteśmy problematycznym hotelem a ich chamstwo i obłuda przechodziła wszelkie możliwości.
 Profil Relacje PM off  

#1312 PostWysłany: 16 Mar 2016 17:31 

srebrny
I jak wzrosły obroty po rezygnacji ze współpracy?
 Profil Relacje PM off  

#1313 PostWysłany: 16 Mar 2016 17:31 

namteH napisał(a):
@justyna_k16.90
Opisane tutaj problemy raczej dotyczą hotelarzy a nie wczasowiczów. My jeździmy na wakacje, robimy sobie wolne a oni wtedy mają czuwać nad naszym spokojnym snem. Za to dostają kasiorę, czasem nie małą.

Kto to jest fałszywy klient? Ktoś kto robi rezerwacje i je anuluje? Jak sobie przejrzysz forum to zobaczysz, że wielu tak robi i nikt nie widzi w tym nic dziwnego czy niemoralnego. Również wątpię by ktoś się przejmował tym przez co przechodzi właściciel hotelu przy problemach z rezerwacjami czy w ogóle z nimi. Po to jest booking żeby nie musieć rozmawiać z hotelarzami. Przyjeżdżam, pokazuje papier, płacę (czasem mówią, że najpierw muszą zapracować a potem poproszą o pieniądze) i idę na wyro. Na koncie mam ponad 40 rezerwacji zrobionych przez booking i nigdy nie miałem z nimi najmniejszego problemu.

Fałszywy klient - to rezerwacje z ukrainy - tylko i wyłącznie. Oczywiście my jako hotel dajemy nawet 14 dni na bezplatne anulowanie rezerwacji jeżeli jest ona zrobiona na powyżej 5 nocy. Jeżeli Gość anuluje rezerwację dzień przed powinien według regulaminu zaplacić 100% za 1 noc. Natomiast w praktyce rozumiemy jako hotel ze są różne przypadki losowe i ta oplata nie jest pobierana.

Natomiast hotele wstawiają obowiązkowe opłaty aby bronić się przed rezerwacjami dla Wiz. Z nimi nie ma innej opcji jak wyslanie prosby o zaliczkę jak jej nie wplacą w 24 h wtedy mozemy ja anulowac. Jeżeli nie wyslemy takiej wiadomosci i nie walczymy o jej anulowanie bo wiemy ze ten gosc nie odbiera nie odpisuje i nie pojawi się w naszym hotelu - wtedy byśmy mieli zarezerwowane wszystkie pokoje przez cały rok a stały by puste.

Wiem że na forum wypowiadają się "goście" a nie "hotelarze" i sprawa bezpośrednio ich nie dotyczy. Ale ja wiedząc jak zagraniczny pośrednik działa i żeruje na innych nie chętnie korzystała bym z jego usług i nie skorzystam nigdy więcej aby nie wspierać ich działań. Poza tym jako gość tez wiele osób skarży się na booking wystarczy o tym poczytać jakie numery odstawiają i jak umywają ręce od tego co Gościa spotyka na miejscu. Zwalają całą winę na hotel - sama byłam tego świadkiem i wierzyłam bookingowi dopóki nie stanęłam po drugiej stronie.

Zachęcam do słuchania hotelarzy i nie wierzenia w 100% obsłudze booking w razie gdyby z rezerwacją było coś nie tak. Hotelarze boją się im sprzeciwić bo stracą reklamę na ich stronie i często aby nie denerwować nawet gości przyjmują problemy na siebie.
Można na to patrzeć z perspektywy "po co mi kontakt z hotelem" albo właśnie docenić ich pracę i uwierzyć, że zadbają o Was jako gości lepiej niż pośrednik zagraniczny.

-- 16 Mar 2016 17:33 --

boots napisał(a):

Obroty nie wzrosły ani nie zmalały - mamy reklamę na innych serwisach noclegowych.

Zniknął jedynie problem z tym, że mamy zajęte pokoje przez fałszywe rezerwacje z ukrainy które nigdy się nie pojawiały a wyegzekwowanie od nich zapłaty było niemożliwe.

-- 16 Mar 2016 17:34 --

boots napisał(a):

Obroty nie wzrosły ani nie zmalały - mamy reklamę na innych serwisach noclegowych.

Zniknął jedynie problem z tym, że mamy zajęte pokoje przez fałszywe rezerwacje z ukrainy które nigdy się nie pojawiały a wyegzekwowanie od nich zapłaty było niemożliwe.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#1314 PostWysłany: 16 Mar 2016 17:47 
Awatar użytkownika

niebieski
@justyna_k16.90 Ja naprawdę nie mam żadnego interesu w tym, żeby bronić bookingu, ale w paru miejscach piszesz ewidentną nieprawdę.

Cytuj:
Na booking.com nie ma czegoś takiego jak pobieranie przez nas jako hotel pieniędzy z karty Gościa- nie dostajemy również takich danych od obsługi lub od gościa osobiście.

Oczywiście, że jest coś takiego i to w ogromnej większości hoteli. Nigdy nie wybieram (czy to na booking czy gdziekolwiek indziej) rezerwacji w której musiałabym płacić jakieś zaliczki, wyłącznie płatność kartą, lub na miejscu w hotelu. I to zawsze hotel ma dane karty i on sam pobiera należność (dlatego było tu tyle dyskusji o przesyłaniu danych kart do hotelu w niezabezpieczony sposób).

Cytuj:
Co do opłat dodatkowych. Jako hotelarz miałam tylko jeden przypadek kiedy gość nie wiedział o opłacie klimatycznej w innych przypadkach ta informacja jest dopisywana drobnym druczkiem i nie jest to wyjaśnione że będzie poprana na miejscu.
Natomiast jako gość 2 krotnie zarezerwowałam hotel gdzie obsługa była zdziwiona, że nie wiem o opłacie.

Ta informacja nie jest drobnym drukiem. Zobacz na dołączonym obrazku, akurat w tym wypadku informują, że podatek jest wliczony, jeśli są jakieś opłaty niewliczone to w tym samym miejscu o tym informują.

Załącznik:
Zrzut ekranu 2016-03-16 o 16.36.25.png
Zrzut ekranu 2016-03-16 o 16.36.25.png [ 47.45 KiB | Obejrzany 4353 razy ]

Nie wiem, nie chcę Cię oceniać, ale z tego co piszesz to trochę wyłania się obraz, że sama nie potrafisz pewnych kwestii "ogarnąć" a winisz za to booking.

#1315 PostWysłany: 16 Mar 2016 17:51 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
olus napisał(a):
...
Oczywiście, że jest coś takiego i to w ogromnej większości hoteli. Nigdy nie wybieram (czy to na booking czy gdziekolwiek indziej) rezerwacji w której musiałabym płacić jakieś zaliczki, wyłącznie płatność kartą, lub na miejscu w hotelu. I to zawsze hotel ma dane karty i on sam pobiera należność (dlatego było tu tyle dyskusji o przesyłaniu danych kart do hotelu w niezabezpieczony sposób).
...

A mi zawsze mówili, że oni nie mogą i że proszą o kartę lub gotówkę, jak już bylem na miejscu, oczywiście. Może nie wiedzieli, że mają takie dane...

#1316 PostWysłany: 16 Mar 2016 18:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@namteH No skądś się chyba biorą te opowieści o segregatorach pełnych faksów czy wydruków maili z danymi kart :) Ale fakt, sama takiej sytuacji nie miałam. Być może mają dostęp do danych karty przez pewnien czas (np kiedy można dokonać preautoryzacji). Nie wiem, dokładnie jak to wygląda bo piszę z pozycji klienta. Ale miałam np taką sytuację, że hotel nie mógł preautoryzować mojej karty zaraz po zarezerwowaniu, dzwoniłam na recepcję i pan z recepcji rozmawiając ze mną przez telefon próbował jeszcze raz to robić, więc miał te dane i robił to bez udziału bookingu.

#1317 PostWysłany: 16 Mar 2016 18:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@olus
Jeśli właściciel hotelu sam go nie prowadzi i ale obsługuje kontakt z bookingiem to może np nie podawać wszystkich danych pracownikowi i wtedy oni rzeczywiscie mogą wszystkiego nie wiedzieć, ale to juz jest gdybanie.
Pamiętam mój pierwszy wyjazd z bookigniem i wtedy myślałem, że oni już kasę sami sobie pobiorą ale powiedzieli mi, że oni nie mogą i nie bardzo im wierzyłem, bo w końcu po coś ten numer karty się podawało!

#1318 PostWysłany: 16 Mar 2016 18:23 
Awatar użytkownika

niebieski
@namteH Pewnie masz rację, że są różnego rodzaju sposoby rozliczeń i zapewne wynika to z wielu czynników, być może też z umowy między bookingiem a danym hotelem. Natomiast sam sposób z zaliczkami jest raczej rzadko stosowany, ja się z tym chyba spotkałam ze dwa razy wyszukując tam hotele, ale nigdy tak nie rezerwowałam bo to dla mnie niepotrzebne utrudnienie, a i płatność kartą zawsze bezpieczniejsza.

#1319 PostWysłany: 16 Mar 2016 18:59 

Loty: 48
Kilometry: 62 972
Krajów: 18 / 8.4%
Witam, przeszukałem całe forum i co prawda informacji nt. preautoryzacji jest sporo ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Mianowicie :
Chcę zdecydować się na rezerwację hotelu w serwisie booking.com z opcją darmowego anulowania i płatności na miejscu.
Podaję dane karty kredytowej i tu moje pytanie .
Załóżmy że hotel dokonuje preautoryzacji na całą kwotę tydzień przed przyjazdem, biorąc pod uwagę że na karcie mam tylko kwotę równą kosztowi noclegów jak wygląda kwestia płatności za hotel.
Czy hotel dokona dopełnienia preautoryzacji i pieniądze które zablokował pobierze sobie jako płatność w dniu meldowania czy może muszę wyłożyć jeszcze raz tą kwotę a następnie czekać na zwrot tej preautoryzowanej kwoty.
A co w przypadku jeśli hotel preautoryzuje pełną kwotę a następnie zwolni preautoryzację tym samym pozbawiając mnie tej kwoty na okres 7 - 14 dni a ja w tym czasie zawitam do hotelu, jak wówczas rozwiązać kwestię płatności.

Mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto rozwieje moje wątpliwości, po prostu nie chciałbym zostać bez faktycznych pieniędzy w momencie meldowania w hotelu.
 Profil Relacje PM off  

#1320 PostWysłany: 16 Mar 2016 19:29 

niebieski
...I niestety niekoniecznie znajdziesz definitywną odpowiedź na takie pytanie, niestety.

PRAWIDŁOWO postępujący hotel powinien wykorzystać istniejącą blokadę [autoryzacyjną] do wykonania obciążenia.

W praktyce może być niestety bardzo różnie a najgorsze w tym jest to, że pracownik recepcji wcale nie musi się orientować i być świadomym dokładnie tego, czy płatność będzie powiązana z wcześniejszą blokadą czy nie.
Może być też tak, że hotel wcale nie wykona żadnej preautoryzacji albo zablokuje jedynie symboliczną kwotę.
Z mojego własnego skromnego doświadczenia powiem, że im tańszy i im mniej sieciowy hotel, tym mniejsze szanse na preautoryzacje. Z kolei z droższych hoteli zdarzały mi się sytuacje, które opisujesz: tzn obciążenie osobne + niezdjęta blokada, która znikała sama po kilku dniach.

Aby być całkowicie spokojnym w takich sytuacjach, tylko 2 rady:
* Posiadać kartę (kredytową) z nadmiarowym limitem, która daje pełną swobodę w takich sytuacjach.

* Wybierać takie hotele i sposoby płatności, które nie będą się wiązać z preautoryzacją, np. płatność z góry na hotels.com czy hotele, które nie wymagają depozytu lub przyjmują przelewy.

A propos wyjazdu- jeśli to wyjazd zagraniczny a płatność walutowa, to niech Twoja "dokładna kwota na pokrycie noclegów" jednak uwzględnia różnice kursowe, które mogą się pojawić. Nie chcesz po rozliczeniu transakcji wpaść w niedozwolone saldo debetowe.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 325  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości