Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 10 Wrz 2025 17:23 

Loty: 513
Kilometry: 961 678
Krajów: 80 / 37.4%
złoty
No ja ostatnio postanowiłem poczekać, aż do wizyty na lotnisku i sobie te 200 zł zapłaciłem. :lol:
Więc teraz już się odprawiam jak tylko sobie przypomnę, że już można.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 10 Wrz 2025 17:40 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Problemy pierwszego świata.
:lol:
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 10 Wrz 2025 21:28 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
-- 10 Wrz 2025 20:25 --

Rzeczywiście, mój światek ogranicza się właściwie do low costów i z takiej perspektywy zostało zadane pytanie. Do tego w wersji low low cost ;) czyli bez wykupionych dodatków.

kemot napisał(a):
3-4 minuty przed zamknięciem odprawy ale z jednoczesną kontrolą tego czy cały czas są wolne miejsca żeby nie wpaść w standby gdy przelot jest dla mnie istotniejszy od odszkodowania.

No to hardcorowo, widzę że muszę popracować nad nerwami ;)

A jak się sprawdza czy są wolne miejsca? Próba wyboru miejsca siedzenia (przerwana)?

-- 10 Wrz 2025 20:28 --

A jeszcze dodam, że napisałem, że "późna odprawa ma swoje zalety", nie napisałem że ma tylko zalety albo że nie ma wad. Może powinienem był napisać "może mieć zalety".
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Wrz 2025 08:27 
Awatar użytkownika

Loty: 52
Kilometry: 133 086
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
Odprawiałem się ostatnio w Wizzair na lot WRO-BBU jako 99 (239 miejsc w samolocie) i przydzieliło przy oknie. Przeważnie odprawiając się szybciej dostawałem miejsce w środku.
Czekając prawie do ostatniej chwili na locie powrotnym BBU-WRO odprawiłem się jako 204 i przydzieliło mi miejsce w rzędzie ewakuacyjnym przy przejściu.
Obserwowałem wnikliwie jak znikają miejsca środkowe oraz okna/przejście i zostały same awaryjne. Oczywiście znajomy wszedł na wybór biletów i byłī dostępne zupełnie inne niż mi pokazywało, ale wiadomo - to jest Wizzair, nawet w pustym samolocie chęć siedzenia w rzędzie awaryjnym to 20€ :lol:
Zdecydowanie wolę czekać do ostatniej chwili, oczywiście nie chcę się kiedyś obudzić z ręką w nocniku, że zapomnę się odprawić i będę w plecy kilka stówek za odprawę na lotnisku :mrgreen:

#25 PostWysłany: 11 Wrz 2025 11:29 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
piotrkr napisał(a):

A jeszcze dodam, że napisałem, że "późna odprawa ma swoje zalety", nie napisałem że ma tylko zalety albo że nie ma wad. Może powinienem był napisać "może mieć zalety".

Moim zdaniem lepiej pisać precyzyjnie o tym, co jest tematem i analizowanym zagadnieniem a pełne zdanie w pierwszym poście było: "Wiadomo, że późna odprawa ma swoje zalety" - taka wypowiedź zawierająca słowa "wiadomo, że" wskazuje na pewną oczywistość, w tym taką, która nie podlega dyskusji, bo wiadomo, że tak przecież jest. Tak więc umiejętność precyzyjnej wypowiedzi to podstawa a nie zatajanie pewnych znanych sobie założeń i ograniczeń jest kluczowe.

A swoja drogą, czy pytanie dotyczyło wszystkich tanich linii, najpopularniejszych (wg jakiego kryterium?) tanich linii, czy wybranych dwóch ? Czy Air Arabia lub Fly Dubai (obydwie latają do i z Polski) stosuje te same zasady co Ryanair, tak z ciekawości zapytam?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 11 Wrz 2025 11:38 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 526 505
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
W Air Arabia wybór miejsc podczas odprawy jest darmowy, więc z uwagi na większą dostępność miejsc, najlepiej odprawiać się na początku, zaraz po otwarciu odprawy.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 15 Wrz 2025 18:48 
Awatar użytkownika

srebrny
jak latam LC (gdzie u mnie to w 95% RyanAir) to odprawiam się tuż przed końcem, gdzie tuż przed końcem czasem znaczy 30min przed zamknięciem, czasem 2-3 godz, zależy od tego jakie miejsca wolne zostają i czy opłaca się jeszcze czekać czy już nie robi to różnicy :) kmwtw

właśnie 4 dni temu czekałem do końca ale i tak nic to nie dało bo to na co czekałem zniknęło po drodze, ale odprawiłem się jako seq num 187. Coś tam na lotnisku mówili o overbookingu, ale nie wiem czy z powodu że miałem prio boarding, czy z powodu że znaleźli się chętni nikt mi osobiście nic takiego nie proponował.

jak lecę zwykłymi liniami to różnie bywa, czasem dopiero na lotnisku (raz w życiu w KLM prawie by mnie overB zastał z tego powodu, ale ostatecznie nie) a czasem przed ale tu już bez zasady bo i te linie często się zmieniajo
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości