Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 336 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 19 Maj 2013 13:25 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
ŁukaszB napisał(a):
Tak feralnego lotniska jak Sanderfjord Torp dawno nie widziałem. Pomijając już kompletny brak organizacji komunikacji, dotkliwym problemem są śmiesznie wysokie ceny komunikacji do jakiegoś cywilizowanego miejsca, jak chociażby Sanderfjord. Taxi? 300 koron za niecałe 10 km. Pociąg? 40 koron za 5 km. Konduktor nie zdąży ci biletu sprzedać a pociąg zatrzymuje się u celu. Stanowczo odradzam Sanderfjord Torp jako punkt przesiadkowy.

Konduktor zdąży Ci bilet sprzedać:) Wsiadaliśmy w Torp i konduktorka niczym express zjawiła się koło nas. Zdązyła 8 biletów sprzedać, mimo, że niektórym karta nie przechodziła, więc żądała innej.
W drugą (na lotnisko) stronę myślę, że łatwiej przejechać bez biletu, chociaż my akurat kupiliśmy w automacie.

A co do cen - cóż skandynawska norma:)

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#162 PostWysłany: 21 Maj 2013 18:52 

niebieski
Całkiem fajny spacer szczególnie przy fajnej pogodzie. A Skandynawia jak to Skandynawia. Lotnisko całkiem przyjazne nawet bez problemów obok lotniska można spędzić noc. Pozdrawiam

#163 PostWysłany: 21 Maj 2013 19:58 

Nam ostatnio konduktor nie zdążył :p Wracaliśmy piechotą .. bardzo przyjemny spacer :)
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 11 Cze 2013 11:21 

Zbanowany
Orientuje się ktoś czy da się na lotnisku przechować plecak?
Ze strony lotniska znalazłam tylko takie info:

Cytuj:
The service office is centrally placed in the terminal

The serviceoffice is the airport information. Here you can keep keys, luggage and other small items. They are responsible to keep lost items at the airport. You can receive information about flight traffic, buy travelinsurance and tickets to Torp Expressen. A busservice that connects with all Ryanair and Wizz Air flights, going from Oslo busterminal to Torp.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 14 Cze 2013 15:50 
Awatar użytkownika

Loty: 13
Kilometry: 14 166
Krajów: 8 / 3.7%
Jak najszybciej/najwygodniej dojść z lotniska do promu Color Line, przylot 8:00 prom 10:00. Busem do Torp i na piechotę, czy lepiej prosto z lotniska?

#166 PostWysłany: 14 Cze 2013 16:00 

Moim zdaniem pociągiem. na pociąg z kolei dojedziesz autobusem z samego lotniska. Trochę naszych fot z okolic możesz znaleźć na stronce http://www.madziamariusz.com/category/norwegia/

#167 PostWysłany: 14 Cze 2013 16:19 

Loty: 49
Kilometry: 82 901
Krajów: 20 / 9.4%
Bezpłatnym autobusem na dworzec a następnie pociągiem do miasta i pieszo na prom.
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 14 Cze 2013 18:32 

Loty: 189
Kilometry: 213 328
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
busem na peron i pieszo do sandefjord. Droga prosta i bezpieczna, trasę sprawdz na google maps

#169 PostWysłany: 30 Cze 2013 20:08 

Drobiazg, który może być dla kogoś przydatny. W budynku stacji kolejowej w Sandefjord, prócz tego, że można kupić bilety kupić w automacie (drugi jest na zewnątrz), akceptującym karty kredytowe i mającym menu w języku angielskim, jest też bezpłatna toaleta. Stan na koniec marca na zdjęciu: http://foto-marcin.blogspot.com/2013/04/zdjecia-z-norweskiego-sandefjord.html
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 20 Lis 2013 00:16 

Chciałem serdecznie podziękować wszystkim twórcom forum, już nie raz zanim się gdzieś wybrałem szukałem tu wskazówek. Dziś po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu jak dużo Wasza pomoc jest warta! Byłem w Sandefjord raptem kilka godzin a dzięki przygotowaniu (po zaznajomieniu się z informacjami z forum) wszystko wyszło idealnie i generalnie działałem jakbym tam był po raz enty. Jedyna różnica (ale na plus) to MC jest otwarty od pon-pt od 7 rano i jest tam darmowe WiFi, w pozostałe dni też jest otwarty, ale nie pamiętam w jakich godzinach.

jeszcze raz dzięki Wszystkim !
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 02 Lut 2014 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 1 126
Krajów: 2 / 0.9%
Witam
moze istotna informacja bilet na pociąg kosztuje 82 NOK RT :)

#172 PostWysłany: 07 Mar 2014 22:44 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
ciamek napisał(a):
Można połazić po miasteczku, pójść na przystań, popatrzeć na miasto "z góry", włażąc na skały.
Albo popłynąć do Szwecji na godzinkę :-)

http://ponurego.blogspot.com/search/label/Sandefjord

Myślałem o tej Szwecji, ale to jest niestety 2,5h rejsu w jedną stronę, także z dostępnych 9h jakieś 5h bym spędził na statku.
Zaraz przyjrzę się bliżej blogowi z linka.

#173 PostWysłany: 08 Mar 2014 01:55 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
refiko napisał(a):
ciamek napisał(a):
Można połazić po miasteczku, pójść na przystań, popatrzeć na miasto "z góry", włażąc na skały.
Albo popłynąć do Szwecji na godzinkę :-)

http://ponurego.blogspot.com/search/label/Sandefjord

Myślałem o tej Szwecji, ale to jest niestety 2,5h rejsu w jedną stronę, także z dostępnych 9h jakieś 5h bym spędził na statku.
Zaraz przyjrzę się bliżej blogowi z linka.

Statek płynie blisko brzegu więc krajobrazy sie zmieniają :D a 9 godzin w Sandefjord to troszkę może byc za duuużoo.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 13 Maj 2014 10:34 

Od siebie mogę polecić przejście się na fort Folehavna. Wycieczka jest długa i nie może być traktowana raczej jako szybkie "zaliczenie". Potrzebne jest też odpowiednie przygotowanie kondycyjne.

Fort znajduje się na półwyspie Vesteroy na południe od Sandefjord. Więcej informacji o samym forcie tutaj: http://www.folehavna-fort.com (niestety po norwesku). Pozostałości militarnych jest niewiele, są jednak piękne, skaliste krajobrazy i widok na Skagerrak. Jeśli znajdziemy odpowiednio łagodne zejście do wody, to można się nawet jako tako tam umyć (nam w 2012 -we wrześniu! - się to udało i nie zamarzliśmy :)). Przede wszystkim polecam jednak jako wyśmienite tereny do wędrowania dla ludzi lubiących przestrzeń.

Dojechać w jedną lub dwie strony możemy autobusem VKT z dworca autobusowego przy Mollers gate, jest to linia 167 lub 168 (routeplanner na stronie i rozkład pdf podają różne oznaczenia) do przystanku Tveitan, z którego udajemy się dalej na południe i dochodzimy do końca półwyspu. Trzeba jednak sprawdzić wcześniej rozkład, bo to autobus, który dowozi głównie dzieci do szkoły i ostatni odchodzi nieco przed 16:00. Bilet kosztuje 32 NOK, więc sporo, także ja wybieram przejażdżkę w jedną stronę, a z powrotem wracam pieszo (ok. 11km).

mapa trasy:

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=hlwwtyguhlssegvr
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 14 Maj 2014 19:24 

niebieski
Takie pytanko w sprawie dojścia na piechotę z lotniska. Rozumiem, że shuttle bus zabiera nas z lotniska (za darmo) do miejsca oznaczonego numerkiem #1, tak? Jaką drogę potem polecacie do miasta na piechotę? Wg. tego co pokazuje Google Maps rozsądnym wyjściem będzie ta trasa zaznaczona na niebiesko, ale próbował ktoś może trasy czerwonej?

Image

#176 PostWysłany: 14 Maj 2014 19:30 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Nie ma potrzeby korzystać z transy oznaczonej na niebiesko, skoro bezpłatny autobus zawozi nas na stacje kolejową oznaczoną nr 1 , a później jest znacznie bliżej do miasta.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 14 Maj 2014 19:32 

niebieski
Czasami mało pobocza (obczaj sobie na street view), ale to nie problem bo generalnie ruch mały - jak wracaliśmy późnym wieczorem minął nas może jeden samochód.
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 14 Maj 2014 19:33 

Loty: 53
Kilometry: 90 635
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Szedłem tymi trasami w marcu. Niebieska wydaje się bardziej krajobrazowa. Można pooglądać zabudowania norweskie w szczerym polu. Mały ruch samochodowy. Tylko wydaję mi się, że jest trochę dłuższa i wchodzisz do miasta z innej strony (można zahaczyć o park na wzgórzu z punktami widokowymi na dwie części miasta - 59.14241,10.216037 ). Natomiast ta druga, idąc od miasta częściowo jest wzdłuż drogi dość często uczęszczanej. Potem się skręca i idzie rzadko uczęszczaną trasą także z widokami na pola, w oddali jakieś skałki :) My pierw szliśmy niebieską, a wracaliśmy czerwoną.
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 14 Maj 2014 20:24 

Wybierając trasę niebieską, myślę, że można sobie skrócić drogę o ok. kilometr idąc wzdłuż ściany lasu po wyjściu z lotniska. Po wyjściu na Feensveien małą uliczką wchodzimy na Fv275 i dalej na południe trasą niebieską. Nie próbowałem tego wariantu, ale wg street view nie widać żadnych przeszkód jeśli chodzi o przejście wzdłuż tego lasku, a potem już są normalne drogi.
Piszę o tym, bo okrążanie tego pola przy lotnisku jest dość uciążliwe i zabiera jakże cenny czas i siły.

Trasa jest faktycznie całkiem urokliwa, szczególnie bliżej miasta, gdzie napotykamy skały sąsiadujące z drogą. Trasę czerwoną będę testował pojutrze.
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 14 Maj 2014 21:19 

niebieski
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Mamy 24h, bo lądujemy w niedzielę o 08:00, a wracamy kolejnego dnia o 08:00, więc może w jedną stronę wybierzemy jedną trasę, a potem drugą. A jak z shuttle busem? On jeździ przez cały dzień i zabiera też ludzi ze stacji na lotnisko (w drugą stronę)?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 336 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość