Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Ubezpieczenie podróżne w opiniach z forum Fly4free: sumy kosztów leczenia, wyłączenia w OWU, terminy na polisę od rezygnacji i karty kredytowe.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-09-13, na podstawie 2986 postów (do #1836909). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
To zbiorczy wątek o polisach turystycznych - koszty leczenia, NNW, OC, bagaż, rezygnacja z podróży, choroby przewlekłe, sporty i COVID-19. Użytkownicy porównują tu oferty UNIQA, Generali, Allianz, PZU Wojażer, Warty, ERGO Hestii, Colonnade oraz ubezpieczenia wbudowane w karty kredytowe. Wątek przydaje się głównie do dwóch rzeczy - sprawdzenia, co dana firma wyłącza w OWU, i przeczytania relacji z realnych szkód za granicą.

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ AXA nie działa już w Polsce jako osobny ubezpieczyciel - przejęcie przez UNIQA sfinalizowano 15.10.2020, a połączenie prawne pod marką UNIQA nastąpiło 9.04.2021. Oferta turystyczna UNIQA obejmuje sumy ubezpieczenia do 2,5 mln zł. źródło, #1531298
  • ✔ PZU Wojażer obejmuje obecnie nagłe zachorowanie oraz skierowanie decyzją administracyjną na kwarantannę lub izolację z powodu COVID-19, razem z kosztami zakwaterowania i wyżywienia - w wątku pojawia się starsza wersja o całkowitym wyłączeniu pandemii, nieaktualna. źródło, #1337552
  • ✔ W PZU ochrona kosztów leczenia i assistance nie wymaga dopłaty za zaostrzenie choroby przewlekłej, a ubezpieczenie od rezygnacji trzeba kupić w ciągu 3 dni roboczych od zakupu wyjazdu. Colonnade daje na to 14 dni, gdy do wyjazdu zostało minimum 30 dni, a przy krótszym terminie - ten sam dzień. źródło, źródło, #1224846
  • ✔ EKUZ jest bezpłatna i daje dostęp do publicznej służby zdrowia na zasadach kraju pobytu, ale nie wszystkie świadczenia są nią objęte bezpłatnie - stąd w wątku traktuje się ją jako dodatek, nie zamiennik polisy. źródło, #1372067
  • ⚠ Użytkownicy zgłaszają, że granica trekkingu bez dopłaty mieści się zwykle w przedziale 3500-6000 m n.p.m., a nurkowanie bez zwyżki kończy się między 10 a 18 metrami, zależnie od firmy i kanału sprzedaży. Część ofert zawiera klauzulę alkoholową, część nie. #1828416, #1037777, #418798
  • ⚠ Forumowicze rekomendują minimum 500 tys. zł kosztów leczenia poza Europą, a przy USA, Kanadzie, Japonii i Australii powyżej 1 mln zł. Argumentem są przytaczane w wątku rachunki za hospitalizację i dobowe koszty respiratora. #1037982, #1717429
  • ⚠ Ubezpieczenia wbudowane w karty kredytowe wymagają zwykle opłacenia podróży tą kartą i mają limit pojedynczego wyjazdu w okolicach 60-92 dni. W tańszych pakietach użytkownicy nie znaleźli kosztów ratownictwa, a Citibank zlikwidował swój Pakiet Bezpieczeństwa w styczniu 2018 roku. #1003461, #1017675
  • ℹ Pojedyncze relacje z likwidacji szkód wypadają dobrze - Generali z Europ Assistance rozliczyło bezgotówkowo wizytę lekarską i leki w Malezji, a AXA Podróże wynegocjowała niższy rachunek kliniki w Egipcie krótko po zgłoszeniu. #1805576, #1737078
  • ⚠ Są też zgłoszenia odmów. Użytkownik opisuje odmowę AXA przy spóźnieniu na przesiadkę z powołaniem na wymóg 6 godzin opóźnienia pojedynczego lotu, a starszy wpis z 2013 roku dotyczy problemów z transportem zwłok w Warcie. Obie sprawy to relacje stron, bez potwierdzenia ubezpieczycieli. #1834511, #258696

Rzecznik Finansowy przypomina ogólną zasadę, że standardowe polisy turystyczne wyłączają sporty wysokiego ryzyka oraz zdarzenia związane z wojną i terroryzmem. Konkretne limity każda firma zapisuje inaczej, więc decyduje treść OWU, a nie kalkulator na stronie. źródło

Liczby
Kod:
pozycja | wartość | źródło/data
✔ UNIQA - suma ubezpieczenia turystycznego | do 2 500 000 zł | uniqa.pl, 2026-09-13
✔ PZU Wojażer - zakup polisy od rezygnacji | do 3 dni roboczych od zakupu wyjazdu | pzu.pl, 2026-09-13
✔ Colonnade - zakup polisy od rezygnacji | 14 dni przy wyjeździe za min. 30 dni | colonnade.pl, 2026-09-13
✔ EKUZ - koszt wydania karty | 0 zł | gov.pl, 2026-09-13
✔ Przejęcie AXA przez UNIQA | 15.10.2020, połączenie prawne 9.04.2021 | uniqa.pl, 2026-09-13
⚠ Zalecana suma KL poza Europą | od 500 000 zł, USA i Japonia powyżej 1 mln zł | wątek, 2023
⚠ Trekking bez dopłaty | 3500-6000 m n.p.m., zależnie od OWU | wątek, 2024-2026
⚠ Nurkowanie bez zwyżki | 10-18 m, zależnie od firmy | wątek, 2023
⚠ Polisa w karcie kredytowej - limit jednej podróży | 60-92 dni | wątek, 2025

Przed zakupem warto porównać trzy rzeczy w OWU - sumę kosztów leczenia, listę wyłączeń dla planowanych aktywności i termin na wykupienie ubezpieczenia od rezygnacji. Kody rabatowe na polisy pojawiają się w wątku cyklicznie i wygasają, więc ich aktualność sprawdzajcie na ostatnich stronach.

Ostatnia aktualizacja: 2026-09-13, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2986 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 146, 147, 148, 149, 150
Autor Wiadomość
#2981 PostWysłany: 27 Sie 2026 10:23 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
No na przykład w Revolucie - ubezpieczenie - plan Metal - to działa i przy takiej sytuacji wypłacają. Miałem dwa przypadki gdzie pierwszy lot był opóźniony (czasem niewiele) ale na przesiadkę już nie zdążyłem i albo poleciałem następnego dnia dalej albo wiele godzin później - bez problemów wypłacone odszkodowanie.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2982 PostWysłany: 27 Sie 2026 14:21 

niebieski
@Aleksas123

To pokazuje, że zawsze warto czytać OWU. Niestety mało kto to robi. A nawet jak czyta to nie do końca rozumie zapisy i ich konsekwencje.
 Profil Relacje PM off  

#2983 PostWysłany: 27 Sie 2026 17:04 
Awatar użytkownika

niebieski
@kumkwat_kwiat ma rację, mój przykład to pokazuje. Miałem opóźnienie lotu powyżej 6 godzin. Po powrocie zgłosiłem sprawę swojemu ubezpieczycielowi (Uniqa) i dowiedziałem się, że odszkodowanie w takim przypadku obowiązuje .... ale na powrocie "do" Polski, a nie na wylocie "z" Polski. I tyle. Napiszcie proszę, jaki ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie w sytuacji, w której ja się znalazłem.
 Profil Relacje PM off  

#2984 PostWysłany: 12 Wrz 2026 16:37 

Ktoś może korzystał z ubezpieczenia z Revoluta w planach metal i ultra ? Polecacie czy lepiej kupić z innej firmy ?
 Profil Relacje PM off  

#2985 PostWysłany: 12 Wrz 2026 17:55 

Cytuj:
⚠ Użytkownik zgłasza, że AXA nie uznała opóźnienia na przesiadce za zdarzenie ubezpieczeniowe. W odpowiedzi wskazano opóźnienie pojedynczego lotu o minimum 6 godzin, a nie opóźnienie całej rezerwacji (#1834490).

@F4F-Asystent Nie ma takiego numeru posta
 Profil Relacje PM off  

#2986 PostWysłany: 12 Wrz 2026 18:26 

Loty: 106
Kilometry: 139 975
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Kliper87 napisał(a):
Ktoś może korzystał z ubezpieczenia z Revoluta w planach metal i ultra ? Polecacie czy lepiej kupić z innej firmy ?

To zależy czego oczekujesz - polecam w pierwszej kolejności przeczytanie OWU żeby upewnić się czy ubezpieczenie pokrywa zdarzenia ubezpieczeniowe które są dla Ciebie ważne.
Mi 2x zapłacili za opóźnienie podróży i 1x za anulowany wyjazd z powodów zdrowotnych także mogę polecić ale wszystko zależy od oczekiwań; np. ubezpieczenie udziału wkładu własnego wynajętego auta jest dość śliskie(zapisy OWU) i nie polegam na nim jako podstawowym ubezpieczeniu

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2986 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 146, 147, 148, 149, 150

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości