Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Mar 2026 21:57 

Cześć,

Biorę auto z Alamo i pytam ich jakie są opcje z opłatami drogowym, dostałem więc informację, że mogę wziąć transponder TollPass 15 usd za dzień plus to co przejadę- koszt bramek lub bez transpondera i 2-6 tygodni po zdaniu auta wystawią mi rachunek na koszt bramek plus opłaty administracyjne- 4.95 usd za dzień kiedy wchodziły mi opłaty na trasie. Na oko widzę ze znacznie bardziej opłacalny jest drugi wariant - jednak gdzie jest haczyk? Czy nie ma haczyka a różnica jest jedynie taka ze jedni mają plus bo nie płacą tego sami i mają od razu cene przy zdawaniu auta, a drudzy muszą czekać na rachunek i płacić z linku samodzielnie?

Dajcie proszę znać. Ogólnie autko biorę na kilka dni z chicago i jedziemy mimo wszystko nadal Niagara falls przez cleveland.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 09 Mar 2026 23:03 

Nie korzystałem z Tollpass ale generalnie to wszystkie transpondery mają jakieś zniżki za bramki (czasem nawet 50%). Płacąc od rejestracji płacisz podstawową opłatę plus ich opłatę administracyjną (tylko za te dni gdy miałeś zarejestrowane jakieś opłaty i jeszcze będzie jakiś górny limit tej opłaty za cały okres wypożyczenia). Korzystałem z tej drugiej opcji w Alamo jak wiedziałem że tylko sporadycznie będę musiał przejechać jakiś płatny odcinek - 1 lub 2 dni na cały wyjazd. Bardzo sprawnie to rozliczają i ściągają automatycznie z karty kredytowej około tydzień po zakończeniu wynajmu.
 Profil Relacje PM off
Dzia11 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 09 Mar 2026 23:07 

A tak ogólnie to sprawdź sobie czy na pewno musisz korzystać z płatnych odcinków i jakie formy płatności akceptują. W USA jest pełno operatorów nawet w ramach jednego stanu i różne formy - od bramek otwieranych poprzez wrzucenie odliczonej ilości monet, poprzez budki, transpondery do możliwości opłacenia w Internecie po przejechaniu na podstawie numeru rejestracji.
 Profil Relacje PM off
Dzia11 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 10 Mar 2026 11:33 

-- 10 Mar 2026 09:43 --

Alamo napisało mi wczoraj że tollpass nie ma żadnych zniżek na bramki (nie wiem czy to prawda, bo trochę rozmydlają te odpowiedzi swoje).

A macie jakieś doświadczenia z pośrednikami? Zastanawiam się, czy mam kupić auto najlepiej bezpośrednio w Alamo albo Avis z CDW i SLP w cenie, czy kupić przez jakieś np. Discovercars czy tam skyscanner i tak pewnie bez CDW jest ale cena połowę ponad mniejsza. Wtedy mógłbym chyba dokupić u nich w wypożyczalni ubezpieczenie CDW czy coś tam żeby mieć ten full insurance? Jak to się robi jaki jest myk? Bo ja nie chce ubezpieczenia kupować w Discovercars bo to będzie zewnętrzne i wtedy szkodę chyba rozliczam sam a dopiero potem discovercars oddaje w ciągu 7 dni.

A Płatne odcinkii będę robił i mogę z połowę raptem ominąć inaczej będę jechał 1h30min dłużej.

-- 10 Mar 2026 10:33 --

Albo może wiecie czy booking zawiera CDW i SLI/SLP w ramach podstawy u siebie? Jeśli tak to czy to jest zakupione u wypożyczalni czy zewnętrzny insurance jakiś?

Ostatnio podbity przez Dzia11, 10 Mar 2026 11:33
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość