Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Ten temat dotyczy wizy do Iraku.

Temat dotyczący wizy kurdyjskiej:
iracki-kurdystan-e-visa,1224,169972

Wjazd do federalnego Iraku na wizie kurdyjskiej jest możliwy, ale bardzo utrudniony.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do Iraku
#81 PostWysłany: 22 Maj 2025 19:25 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 526 914
Krajów: 57 / 27.5%
niebieski
Ja się jeszcze podłączę z takim pytaniem, bo konto sobie założyłem i coś tam pooglądałem na tej platformie wizowej. Napisane jest, że dodają już ubezpieczenie. Czyli co... kupować ubezpieczenie prywatne czy nie kupować? Czy to jest takie ubezpieczenie jak polski NFZ, że w razie jak coś się zadzieje, to pomogą jak Irakijczykowi, czy jednak lepiej kupić prywatne (pewnie trochę będzie kosztowało), ale czy Irak ma rozwiniętą sieć w razie kompletnej organizacji ewentualnej pomocy? Podejrzewam, że raczej jeszcze nie.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#82 PostWysłany: 23 Maj 2025 07:17 

mayasty napisał(a):
Próbuję właśnie aplikować o evisę do Iraku na stronie https://eservice.evisa.iq/ i albo jestem ślepy, albo w polu "The purpose of entry" nie ma żadnej opcji wskazującej na zwykłą turystykę. Wszystko biznesy, studenci, pracownicy, krewni i nic o turystyce. Ktoś podpowie gdzie jest haczyk?

Znalazłem już na innych forach. Ten sam problem mieli też inni. Na głównej stronie https://eservice.evisa.iq/ nie należy tworzyć konta, tylko kliknąć opcję "Visa on Arrival" i podążać za krokami formularza bez logowania. Na końcu jest niemała płatność za wizę typu Ordinary (bez możliwości wyboru opcji Tourist) i obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne (u mnie wyszło 627,57 PLN). Po paru godzinach dostałem mailem wszystkie dokumenty. Wszystko szybko i sprawnie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#83 PostWysłany: 23 Maj 2025 07:44 
Awatar użytkownika

niebieski
@mayasty ale to problem, który czasami się pojawia czy permanentny? Skąd taka ogromna kwota, skoro teoretycznie ma to kosztować 80$... ?
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 23 Maj 2025 08:02 

To stały problem. Do wizy doliczają od stycznia tego roku opłatę za obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w wysokości ok. 1/3 ceny wizy. Z tego co widzę po kursie USD to sama wiza kosztowała tą drogą 150 USD, a nie 80, Nie wiem, może przepłaciłem, ale formularz Visa On Arrival bez logowania nie dawał żadnego innego wyboru niż wiza typu Ordinary. A z kolei poprzez logowane konto można było aplikować tylko jako biznes, krewny, pracownik lub student. Tak więc po tych przebojach i wertowaniu forów byłem w ogóle szczęśliwy, że cokolwiek zakończyło się sukcesem, bo krucho u mnie z czasem na dłuższe doktoryzowanie się w tym temacie :) Jak ktoś znajdzie lepszą opcję, to napiszcie tu proszę.
 Profil Relacje PM off
1955845624 uważa post za pomocny.

#85 PostWysłany: 23 Maj 2025 16:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Póki co, napisałem maila do sekcji wizowej ambasady Iraku w Warszawie z zapytaniem, czy istnieje możliwość zaaplikowania o wizę w klasyczny sposób, bo jest problem z otrzymaniem wizy turystycznej w tym serwisie. Zobaczymy, jak odpiszą (o ile odpiszą), dam znać.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 23 Maj 2025 16:25 

mayasty napisał(a):
    To stały problem. Do wizy doliczają od stycznia tego roku opłatę za obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne w wysokości ok. 1/3 ceny wizy. Z tego co widzę po kursie USD to sama wiza kosztowała tą drogą 150 USD, a nie 80, Nie wiem, może przepłaciłem, ale formularz Visa On Arrival bez logowania nie dawał żadnego innego wyboru niż wiza typu Ordinary. A z kolei poprzez logowane konto można było aplikować tylko jako biznes, krewny, pracownik lub student. Tak więc po tych przebojach i wertowaniu forów byłem w ogóle szczęśliwy, że cokolwiek zakończyło się sukcesem, bo krucho u mnie z czasem na dłuższe doktoryzowanie się w tym temacie :) Jak ktoś znajdzie lepszą opcję, to napiszcie tu proszę.

Za visanews: od 1.03 VOA nie jest dostępna dla US/EU, jedyna opcja to evisa za te bajońskie 140€. Wspominają też że w przypadku przyjazdu do kurdyjskiej części Iraku, VOA dalej jest dostępna.
     Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 23 Maj 2025 16:43 
    Awatar użytkownika

niebieski
    A takie coś: https://apply.joinsherpa.com/visa/iraq/polish-citizens?affiliateId=sherpa&language=pl-PL ? No niby napisane, że tak jak @naxxus wspomniał, do takiego EBL nie potrzeba aplikować o eWizę. Ale można też przez tą platormę Sherpa - niby trochę drożej, ale niecałe 98$ lepsze niż 150$...
     Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 23 Maj 2025 16:47 
    Sezonowy Cebulion
    Awatar użytkownika

Loty: 695
    Kilometry: 923 016
    Krajów: 86 / 41.6%
    Przecież to wiza do Kurdystanu irackiego, a nie Iraku.
    iracki-kurdystan-e-visa,1224,169972
     Profil Relacje PM off
    1955845624 lubi ten post.
    1955845624 uważa post za pomocny.

#89 PostWysłany: 26 Sie 2025 19:28 

Pytanie do przekraczajacych granice ladem: lece do Erbil i chcialem droga ladowa dostac sie do Bagdadu (i pozniej z powrotem na lot do Erbil).

Jak to jest z tymi wizami? Jestem ok zeby zrobic obie (federal i kurdystan), ale z tego co czytam, to nie ma (oficjalnej) mozliwosci "uzycia" federalnej wizy jesli przylatujemy do Erbil. Trzeba "wleciec" do federalnego Iraku. Prawda to? Moj tour guide sam nie wie i daje sprzeczne rady.

Ktos tak robil? Jak to wyglada?
     Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 02 Wrz 2025 00:14 

niebieski
    mayasty napisał(a):
    mayasty napisał(a):
    Próbuję właśnie aplikować o evisę do Iraku na stronie https://eservice.evisa.iq/ i albo jestem ślepy, albo w polu "The purpose of entry" nie ma żadnej opcji wskazującej na zwykłą turystykę. Wszystko biznesy, studenci, pracownicy, krewni i nic o turystyce. Ktoś podpowie gdzie jest haczyk?

Znalazłem już na innych forach. Ten sam problem mieli też inni. Na głównej stronie https://eservice.evisa.iq/ nie należy tworzyć konta, tylko kliknąć opcję "Visa on Arrival" i podążać za krokami formularza bez logowania. Na końcu jest niemała płatność za wizę typu Ordinary (bez możliwości wyboru opcji Tourist) i obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne (u mnie wyszło 627,57 PLN). Po paru godzinach dostałem mailem wszystkie dokumenty. Wszystko szybko i sprawnie.

Czy ja slepy jestem czy moze ta opcja Visa on Arrival juz sie nie wyswietla?

Edit: dobra, ogarnalem ze to link sie nazywa Direct e-Visa

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
     Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 03 Wrz 2025 00:23 

niebieski
    Info dla potomnych, na stronie nie dalo sie zaplacic przez Curve ani MC wydanymi przez Niemcy i Luksembug. Zadzialal Revolut.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Profil Relacje PM off
    Zeus lubi ten post.
    Zeus uważa post za pomocny.

#92 PostWysłany: 15 Wrz 2025 10:34 

Visit visa około 115$
    Ordinary visa około 158$

Czy ktoś wie jaka jest różnica i czy można kupić tą tańszą czyli Visit visa, gdy jedzie się w celu turystycznym na tydzień?
     Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 01 Paź 2025 12:07 

Szykuje się jedna elektroniczna na cały Irak, włączając Kurdystan
    https://www.rudaw.net/english/middleeast/iraq/011020251
     Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 01 Paź 2025 12:10 
    Sezonowy Cebulion
    Awatar użytkownika

Loty: 695
    Kilometry: 923 016
    Krajów: 86 / 41.6%
    Ale wiza Iracka nie obejmowała już Kurdystan?

Problem był w drugiej strony, czyli z wizą Irackiego Kurdystanu
     Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 01 Paź 2025 12:13 

A tak - teraz po prostu nie będzie oddzielnych wiz do Kurdystanu jeżeli ktoś by się wybierał tylko tam, zawsze będzie jedna ta sama.
     Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 01 Paź 2025 13:59 

niebieski
    Czytaj: jak ktos bedzie chcial pojechac tylko do Kurdystanu to zaplaci za wize wiecej niz obecnie :(

Profil Relacje PM off
    karuzelaa lubi ten post.

#97 PostWysłany: 01 Paź 2025 14:18 
    Awatar użytkownika

Loty: 400
    Kilometry: 718 412
    Krajów: 74 / 35.8%
    niebieski
    Wiadomo od kiedy ma to wejść? Bo w artykule nie widzę info, a sam lecę do Erbilu pod koniec października.

#98 PostWysłany: 01 Paź 2025 14:42 

Właśnie nie podają tego nigdzie (albo nie znalazłam) co może oznaczać, że jeszcze chwilę to zajmie, ale trzeba monitorować
     Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 09 Sty 2026 15:23 

Być może starał się ktoś w ostatnim okresie o wizę turystyczną do Iraku? Skontaktowałem się z wydziałem konsularnym Ambasady Iraku w Warszawie i uzyskałem informację, że nie ma możliwości uzyskania wizy wklejanej do paszportu w warszawskim konsulacie. Jedyna zalecana przez nich droga uzyskania wizy to wiza online na stronie: https://eservice.evisa.iq/ Na tej stronie w rubryce „The purpose of entry” jaki dokładnie powód wjazdu wybraliście? Nie widzę tutaj turystyki. Jedyny sensowny to „Visiting relatives”, czy taki ktoś wybrał? Jaki jest ostateczny koszt tej wizy online? Czy później po wylądowaniu w Iraku jest wbijana jakaś fizyczna wiza do paszportu?

Czy próbował ktoś może uzyskać wizę fizycznie w konsulacie w Berlinie lub Pradze? Z jakimi kosztami się to wiąże?
     Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 09 Sty 2026 21:01 

niebieski
    Wyrabiałem wizę w marcu 2025. Dokładnie na tej stronie o której wspomniałeś. Jedyne co jestem znaleźć na mailu, to że wybrałem “visa type: ordinary”. Koszt około 160usd. Po lądowaniu w Bagdadzie trzeba podejść do stanowiska wizowego i tam wiza będzie wklejana do paszportu. Proces całkiem szybki - około 2-3minuty na osobę, a przede mną były 3 osoby (przylot QR około 21:00)
     Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
    Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 109 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość