Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Lis 2013 03:22 

Witam

11 grudnia od około 22 do 6 rano będę musiał 'przekoczować' w Wiedniu, czekając na przesiadkę na PB.
Możecie mi doradzić co można robić/zobaczyć w nocy w Wiedniu żeby nie siedzieć na dworcu jak kołek?

Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
 Temat postu: Re: Wiedeń nocą
#2 PostWysłany: 27 Lis 2013 08:41 

to normalny dzien tygodnia, wiec w sumie nie bedzie sie bardzo duzo dzialo...polecalbym odwiedzic jarmarki bozonarodzeniowe...ale mala informacja dla Ciebie, dworce w Austrii sa zamykane w nocy...wiesz gdzie bedziesz sie podziewal? radzilbym zabookowanie jakiegos hostelu przy Südtiroler Platz, bo zimy w Wiedniu sa srogie...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Lis 2013 12:53 

a poza hostelem jest mozliwosc gdzies indziej ew przesiedziec ta noc?
nie chce tracic kasy w Wiedniu za bardzo
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Lis 2013 16:40 

raczej nie...mieszkam na stale w Wiedniu wiec widze ze im zimnje w nocy tym wiecej patroli policji starajacych sie wyslac ludzi koczujacych do przytulkow itp...stacje metra, wszystkie dworce sa pozamykane...sadze ze 20€ za nocleg w hostelu badz, przykimanie sie u kogos za free na couchsurfing.com to nie trudne ?
Wiekszosc McDonaldow jest otwarta max do 1 w nocy, potem mozesz sobie pojedzic nocnymi, ale czasem moga Cie wyprosic ( bilet dobowy na komunikacje 6,7 € )
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Lis 2013 23:09 

tutaj juz nawet nie chodzi o to 20€ za nocleg, tylko nie wiem jeszcze dokladnie czy bede w Wiedniu o 22 czy np o 24, a na kilka godzin to niewarto komus glowy zawracac :) jakos sobie poradze :)
dzieki wielkie :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Lis 2013 23:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Możesz pozwiedzać okolice katedry i Schweden Platz (tam jest McDonalds czynny długo + parę innych azjatyckich budek z makaronami itp.) Stacje metra to fakt, zamykane na noc ale np. dworzec Wien Westbahnhof wydaje mi się że nie, choć byłem tam ponad rok temu...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 28 Lis 2013 00:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 22.2%
Moim zdaniem wszystko zależy od tego na ile będziesz zmęczony wcześniejszą podróżą. Jeśli nie bardzo - polecam zwiedzanie Wiednia. To miasto jest tak samo ładne w nocy jak w dzień. Dla tego o ile będziesz chętny myślę że możemy pomóc Ci zaplanować jakąś spacerową trasę po Wiedniu zaczynając od Stephansplatz, okolicach opery i ratusza na domach Hundertwassa kończąc.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Lis 2013 02:07 

Podróżą raczej zmęczony nie będę, bo jadę pociągiem EC z Ljubljany, a to niecałe 6 godzin jest :)
Jeśli możecie to pomóżcie ew. jakieś 'zwiedzanie' nocą zaplanować. Planowo powinienem być w Wiedniu 21:57 (chociaż zawsze może być jakieś opóźnienie), a PB mam chyba około 8 :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Lis 2013 12:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Na dworcu autobusowym jest tymczasowa poczekalnia w kontenerze. Nie wiem czy jest zamykana na noc, jak nie to jeśli masz bilet to gonić Cię raczej nikt stamtąd nie będzie.

A poza tym to Wiedeń jak przystało na porządną europejską stolicę ma ofertę kawiarni otwartych długo. Ja wiem o:
- Cafe Drechsler otwarte od 3 rano do 2 rano. Także 23h dziennie.
- Cafe Europa otwarte do 4 albo 5 rano o ile dobrze pamiętam.
- McD przy katedrze otwarty do 2 rano.

Wszystkie wyżej wymienione są tak w promieniu 30 minut na nogach od pB.

McD tańszy, tamte trochę droższe ale na pewno tańsze to niż nocleg. No i nie wiem jak Ty, ale ja jednak wolę sobie coś oglądać niż dokować się do hostelu na 5 godzin, szczególnie że zakładam że to już ostatni odcinek Twojej podróży, więc wygodne, domowe łóżko jest blisko, także można sobie pozwolić na nockę. Zresztą po nocce lepiej się będzie jechało pB, zaśniesz i spokój :)

Jeśli chodzi o zwiedzanie to Wiedeń jest dość wdzięczny do oglądania nocą, bo masz tam wiele ładnych budynków, elegancko podświetlonych i wszystko w miarę blisko siebie, więc w ogóle nie uwiera cię ograniczona komunikacja miejska. Jeśli chodzi o plan to dużo tego w necie i na forum, więc nie będę się rozpisywał. Ale naprawdę poza Belwederem,Schonbrunn i Praterem wszystko co warto zobaczenia w Wiedniu masz w centrum w odległości maks 15 minut na nogach od siebie.

A rano od 6-7 znowu masz pootwierane McD (najbliższy pB na favoritenstrasse od 6 rano, max. 10 minut na pB), na przeciwko dworca jest też kawiarnia ze śniadaniami, też chyba od 6 rano.

Także podsumowując to ja bym ruszał na zwiedzanie, jak będzie zimno czy coś to kieruj się do odpowiednich punktów i już. Całą noc praktycznie można gdzieś przesiedzieć przy herbatce czy kawie, a i na śniadanie tanio coś zjesz.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Lip 2015 22:18 

Zwracam się z podobną prośbą o radę. W Wiedniu 15.08 mam ze znajomymi przesiadkę, która będzie trwać aż 11 godzin (od godziny 22 do 8 rano). Czym najlepiej z lotniska dostać się do miasta i co warto zobaczyć ( w jakiej kolejności)? Chcielibyśmy zobaczyć to miasto, chociaż nocą :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Lip 2015 22:24 

Zajrzyj tu: dojazd-z-na-lotnisko,forum,1314 i tu: viewforum.php?f=1269.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Lip 2015 01:59 

niebieski
Floral napisał(a):
przesiadkę, która będzie trwać aż 11 godzin (od godziny 22 do 8 rano):)

:mrgreen: co bierzecie ze wam sie az tak wydluzy ta przesiadka ?? :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 04 Mar 2023 21:56 

Pozwolę sobie odświeżyć. Czy jakiekolwiek muzea czy inne miejsca/zabytki są warte odwiedzenia w nocnych godzinach, czy zostają tylko restauracje? Ew. jeśli nic nowego się nie pojawiło w ostatnich latach, to których miejsc unikać?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 04 Mar 2023 22:50 
Awatar użytkownika

złoty
Polecam nocleg przy lotnisku, w końcu raz się żyje i na sobie nie warto oszczędzać
 Profil Relacje PM off
p.wl lubi ten post.

#15 PostWysłany: 05 Mar 2023 08:21 
Awatar użytkownika

srebrny
fifoz napisał(a):
Pozwolę sobie odświeżyć. Czy jakiekolwiek muzea czy inne miejsca/zabytki są warte odwiedzenia w nocnych godzinach, czy zostają tylko restauracje? Ew. jeśli nic nowego się nie pojawiło w ostatnich latach, to których miejsc unikać?

Złota Łopata ;)
Misiatek lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość