Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Lip 2017 08:41 

Witajcie,
wybieram się na podróż poślubną na Bali i Lombok. pierwszy tydzień chcemy zwiedziać Bali, a na drugi chcieliśmy pojechać do Kuta Lombok i pożyczyć skuter żeby zobaczyć plaże obok (podobno bardzo ładne).
wyczytałem wczoraj, że firmy które wypożyczają skutery kradną je w nocy i chcą żeby płacić za nie,
a druga sprawa to że lokalsi są strasznie nachalni i nie odpuszczają na krok żeby coś sprzedać.
chcę tam wypocząć a nie stresować się, więc podzielcie się proszę opinią na temat bezpieczeństwa.
z góry dzięki :)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 03 Lip 2017 12:12, edytowano w sumie 1 raz
zmiana tytułu
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 03 Lip 2017 10:01 
Awatar użytkownika

srebrny
a co ma ludku bezpieczeństwo do nachalności czy kradzieży?

litości

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Lip 2017 10:25 

Dla Ciebie moze dziwne pytanie ale ja pierwszy raz wyjeżdżam poza Europę i w sumie nie wiem czego sie spodziewać czytając takie opinie
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Lip 2017 11:15 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 365 764
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
Nie ma się czego obawiać..nastaw się pozytywnie i tak będzie..co do skuterów to pierwsze słyszę a bylem dwa lata temu..prędzej uważaj na "obowiązkowe" opłaty za wejście oraz za przewodnika w niektórych świątyniach :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Lip 2017 11:34 
Awatar użytkownika

Loty: 182
Kilometry: 409 597
Krajów: 41 / 19.8%
Byliśmy rok temu, potwierdzam nie ma się czego obawiać, skutery wypożyczyliśmy z hotelu, w którym nocowaliśmy. Plaża w tym mieście.... jedyna sensowna opcja moim zdaniem to skuter.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Lip 2017 11:40 
Awatar użytkownika

srebrny
lukigsx napisał(a):
Dla Ciebie moze dziwne pytanie ale ja pierwszy raz wyjeżdżam poza Europę i w sumie nie wiem czego sie spodziewać czytając takie opinie

to poświeć 5 minut twego cennego życia i poczytaj co inni o tym kraju napisali
https://www.fly4free.pl/forum/indonezja,forum,923

a skoro wyczytałeś ze tam kradną i jest niebezpiecznie to jedz gdzie indziej

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Lip 2017 11:50 

niebieski
Bez przesady, nie ma co krytykowac autora.
Jak sie wpisze w google scooter scam Lombok to masa tematow gdzie turysci mieli spore problemy.
W jednym przypadku nawet gosc musial 1k USD zaplacic bo nie chcieli go puscic, paszport zabrali a samolot mial wkrotce.
Policja tez czesto nie chce pomagac bo jest lokalna i byc moze cos z tego maja.

Wiec przypadki kradziezy byly. I nie ma co negowac tylko miec swiadomosc, ze moze byc problem jak ktos zostawi skuter bez opieki na dluzszy czas.

Ja bede na Lombok za 3 tygodnie. To przy okazji spytam:
Czy w ogole daja kaski do wynajmowanych skuterow?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Lip 2017 11:58 

niebieski
Ja byłem rok temu i też nie było żadnych nieprzyjemnych sytuacji z wynajmem skutera.

Ja miałem nawet lekko przetarłem skuter bo źle wyliczyłem prędkość na śliskiej nawierzchni :D i nic gość nie mówił że trzeba dopłacać.

Kaski? może jak się upomnisz i będziesz nalegał, bo mi powiedział że nie trzeba i on nie ma :D

a poza tym zapytał się czy dla mojej żony nie chcę skutera, a ja mu na to że ona nie ma prawa jazdy.
jego odpowiedź: "tutaj to nie problem" :lol:

i faktycznie policjanci na Lombok dużo mniej restrykcyjni niż na Bali

miłej wyprawy i tak jak wcześniej pozostali pisali - nastaw się pozytywnie
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Lip 2017 12:20 
Awatar użytkownika

srebrny
rydzo napisał(a):
Bez przesady, nie ma co krytykowac autora.
Jak sie wpisze w google scooter scam Lombok to masa tematow gdzie turysci mieli spore problemy.
W jednym przypadku nawet gosc musial 1k USD zaplacic bo nie chcieli go puscic, paszport zabrali a samolot mial wkrotce.
Policja tez czesto nie chce pomagac bo jest lokalna i byc moze cos z tego maja.

Wiec przypadki kradziezy byly. I nie ma co negowac tylko miec swiadomosc, ze moze byc problem jak ktos zostawi skuter bez opieki na dluzszy czas.

Ja bede na Lombok za 3 tygodnie. To przy okazji spytam:
Czy w ogole daja kaski do wynajmowanych skuterow?

jeszcze raz;
co ma bezpieczeństwo do kradzieży?
nie słyszałem żeby były jakieś pułapki inne niż w innych turystycznych miejscach

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Lip 2017 12:46 
Awatar użytkownika

Loty: 248
Kilometry: 490 163
Krajów: 42 / 20.3%
niebieski
@becek

Co ma bezpieczeństwo do kradzieży? Serio?

@lukigsx

Jeśli chodzi o nachalność ludzi, to po tygodniu na Bali będziecie już tak do tego przyzwyczajeni, że gorzej na pewno nie będzie ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Lip 2017 13:05 

Loty: 89
Kilometry: 252 650
Krajów: 21 / 10.1%
a ja się nad tym samym zastanawiam. W planie przede wszystkim mamy Lombok ale tematy na tripadvisor i innych stronach trochę zniechęcają do wycieczek skuterowych szczególnie na południu i wschodzie wyspy:

https://www.lonelyplanet.com/thorntree/ ... uta-lombok
https://www.tripadvisor.com/ShowUserRev ... ggara.html
http://www.travelforum.org/bali-lombok/ ... 45032.html

trochę tego dużo.. a najgorsze rzeczy są tutaj:

http://lifeinbigtent.com/tips-for-safe- ... ok-island/

zrzucanie ze skuterów? barykady na drodze? wożenie kamieni w skuterze? to trochę za dużo jak na wymarzony bezstresowy wjazd ;)

dlatego warto poczytać i wiedzieć czego unikać, a jako zabezpieczenie proponuję rozszerzone ubezpieczenie world nomads, jest w nim przynajmniej teoretycznie kradzież wypożyczonego motocykla - tak, do tego potrzeba masę papierologii którą nie wiadomo czy uda się załatwić, ale zawsze można próbować
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Lip 2017 13:18 
Awatar użytkownika

srebrny
rzeczywiście te pojedyncze przypadki przyprawiają o gęsią skórkę, pomijając ze niektóre są sprzed 10 lat
ja pierdziu, jak przeszukacie internety to przestaniecie się ze strachu z domu ruszać

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 03 Lip 2017 13:44 

Loty: 89
Kilometry: 252 650
Krajów: 21 / 10.1%
ale przeszukując podobne hasła w kontekście niektórych innych krajów nic takiego nie znajdziesz, albo nie w takich ilościach, więc jakiś tam problem jest i lepiej być ostrożnym i na tyle na ile to możliwe się zabezpieczyć - czytając, ubezpieczając się, pamiętając o zdrowym rozsądku i pilnując skutera bardziej niż gdzie indziej.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Lip 2017 13:51 

niebieski
becek napisał(a):
rzeczywiście te pojedyncze przypadki przyprawiają o gęsią skórkę, pomijając ze niektóre są sprzed 10 lat
ja pierdziu, jak przeszukacie internety to przestaniecie się ze strachu z domu ruszać

Ale czemu negować te przypadki?
Lepiej, ze temat zostal poruszony.

To, że Ty byłeś bezpieczny to nie znaczy, że komus innemu podobnego numeru nie wywiną.
Wiec lepiej ostrzegać przed POTENCJALNYMI zagrozeniami.

I kradzieze to tez temat bezpieczenstwa. Czemu mamy to rozdzielac?

I nikt nikomu nie radzi zostac w domu czy omijac Lombok. Po prostu rady aby pewnych rzeczy byli swiadomi i beztrosko nie ufali kazdemu kto skuter wypozyczyc chce.
Jesli ktos ma doswiadczenie w jezdzie po Europie to raczej zagrozen tego typu nie jest swiadom.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Lip 2017 14:50 
Awatar użytkownika

srebrny
te potencjalne zagrożenia czają się za każdym rogiem, nawet u ciebie w mieście
a właśnie po doświadczeniach europejskich takie rzeczy tym bardziej nie dziwią

życie

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 03 Lip 2017 15:19 

niebieski
Jakie doswiadczenia europejskie?
To gdzie Ty wyjazdy miales?

Zjezdzilem sporo w Hiszpanii, Algarve, Kreta itd. I jakos nikt mi dziwnych akcji nie robil.
Nigdzie za wejscie na plaze nie placilem a za parking w poblizu moze 2-3 razy na te 3-4 lata wyjazdow.

I jesli te doswiadczenia wezme do Indonezji to bede wielce zdziwiony za kazdym razem.

Coraz wiecej osob wyjezdza do dalekich krajow i lepiej ich ostrzegac. Na tyle kilometrow w Europie nigdy nie mialem do czynienia z policja.
Pojechalem do Meksyku i na 2 dni jazdy skuterem raz zdazyli lapowke wyciagnac.
I co? Mozesz sie wyklucac i gadac, ze masz racje. Nic nie pomoze.

Pewnie masz na mysli akcje z uchodzcami. Coz, nadal Europa to inna kultura podrozowania niz wiele krajow azjatyckich itp.
W Europie jeszcze nikt mnie nie oszukiwal, ze musze mu placic za wejscie do swiatyni itp. Takze nie widzialem punktow do placenia na drodze.
A jakims cudem w Indonezji tego sporo i przewodniki sporo o tym wspominaja.

Tak jak z wejsciem na Gunung Batur. Mafia i tyle. Bede probowal jakos ich ominac ale z tego co czytam bez placenia sporej kasy ciezko.
Ciekawe gdzie w Europie podobne akcje mozna spotkac?
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 03 Lip 2017 15:51 
Awatar użytkownika

srebrny
i właśnie o to chodzi, gro ludzi jedzie i nic im się nie dzieje
jak poczytasz o europie na forum to znajdziesz przypadki okradania wypożyczonych pojazdów i inne akcje na które Balijczycy jeszcze nie wpadli
ale są rzadkie tak jak pojedyncze są te przypadki z Indonezji
a ze mieszkamy akurat w kraju gdzie wszystko błyskawicznie zmienia właściciela, to czujność powinniśmy mieć wrodzoną

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#18 PostWysłany: 05 Lip 2017 09:18 

My byliśmy w Kucie Lombok kilka dni i nic się nie wydarzyło. Moja rada to rozluźnić się i korzystać z wakacji, ale zachować zdrową czujność. Poczytać przypadki innych turystów, ale nie dać się zwariować. Kaski do skuterów mają i jak ma się jedną głowę, to lepiej go założyć. Różnie tu bywa z higieną, ale włosy można zawsze umyć. Policji nie widzieliśmy, ale prawko międzynarodowe mieliśmy wyrobione. Co do skuterów, to warto zwrócić uwagę czy wszystko działa, czy jest wsteczne lusterko... dla własnego bezpieczeństwa. Niektóre skutery to straszne trupy. Wypożyczaliśmy tylko na 1 dzień, wtedy opcja kradzieży w nocy odpada. Popołudniu może już być ciężko znaleźć wolny skuter i wtedy cena nagle wzrasta :) samo miasteczko nic ciekawego, ale można zjeść coś dobrego, coś kupić za grosze. Oczywiście biali na straganach mają inne ceny, ale to standard w całej Indonezji. A plaże i widoczki na Lomboku są przepiękne.

PS. Nie widzę sensu porównywania Azji SE do Europy. Jak ktoś chce europejskich standardów, komfortu, ale i cen, to Europa ma wiele pięknych zakątków do zwiedzania. A płatne parkingi przy plażach są na całym świecie. I nie zawsze płaci się w IDR :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość