Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Lut 2015 00:25 
Awatar użytkownika

Loty: 35
Kilometry: 91 997
Krajów: 16 / 7.7%
Po spędzeniu kilku dni w Szwajcarii postanowiłem rozpocząć nowy cykl podróżniczy, którego celem jest pokazanie różnicy między tym, co prezentują (tudzież pomijają) przewodniki a rzeczywistością zastaną na miejscu. Być może na moje odczucia wpłynął fakt, że większość czasu spędziłem w małej wiosce zabitej dechami, ale po cholerę drążyć temat. Jedziemy.
Wszystko, co chciałbyś wiedzieć a nie znajdziesz tego w wikipedii.

Słabe głowy
Szwajcarzy nie piją wódki! True story. W przeciętnym sklepie najmocniejszym napitkiem jest płyn do płukania jamy ustnej. Reszta ma max 16%. Za wódką trzeba się nachodzić.

Okazja (nie)czyni złodzieja
Już w Biblii było napisane, że każdy naród który nie pije wódki nie jest godny zaufania. Tymczasem Szwajcarzy notorycznie zostawiają pootwierane garaże, fury, chałupy i nic się nie dzieje. Dzieciory porzucają na noc rowery na trawnikach, pod trzepakiem, na środku chodnika, etc. i rano nadal tam są. Wciąż mnie to szokuje. Mój rower stał w Polsce na strzeżonym parkingu, zabezpieczony łańcuchami lepiej niż Harry Houdini w swoim popisowym numerze, a mimo to podpierdolili mi go w biały dzień.

Zwierzęcy parytet
Szwajcarzy mają wyjebane na konie. Nie uważają, żeby były lepszymi zwierzątkami niż świnie czy krowy (no chyba że pod względem smaku) i wysyłają je równie często pod nóż. Mówiąc krótko – najlepsze szwajcarskie kiełby są z konia. To też szokujący fakt, bo dotychczas koninie jadłem tylko raz i to nieświadomie, ale wystarczyło żebym czuł się winny. Zamówiłem w Ikei klopsiki, a kilka tygodni później z radia dowiedziałem sie, że to był kucyk. Z resztą wybuchła wtedy mała medialna afera, przez co jedzenie w Ikei przez długi czas było passe. Gdyby taka „afera” wybuchła w Szwajcu, Ikea dostałaby aplauz jak przy lądowaniu w Ryanair i biła rekordy polubień na fejsie.

Preise the Lord
Szwajcarskie kościoły mają wyjebane na ciszę nocną. Dzwony biją co godzinę. Zawsze. O 4 nad ranem brzmią szczególnie dobrze. Smaczku nadaje fakt, że kościoły są tu rozsiane z częstotliwością, co 300 metrów i nie wszystkie mają zsynchronizowane zegary.

Więcej smaczków oraz relacje z wyjazdów w inne zakątki świata znajdziecie na http://www.pigout.pl/wloczykijing/wszys ... zwajcaria/ a także na www.pigout.pl. Enjoy!

Image Image Image Image
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość